*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 19 augusti 2012

Utvärdering av Samsung Galaxy Xcover GT-S5690

Under slutet av sommaren har jag haft en Samsung GT-S5960 Galaxy Xcover till mitt förfogande, utlånad av Samsung. Detta så att jag under mina egna förutsättningar ska få prova mobilen.

Jag hade min första mobiltelefon på 1990-talets andra hälft och länge var de rätt robusta saker som låg i fickan eller ryggsäcken, ute på Campus med alla sina aktiviteter. Sedan kom Smartphones med touch screen, själv köpte jag min första rätt sent - hösten 2009 om jag minns rätt. Men det är också nu mitt resande och friluftsliv tog fart. Och en viktig fråga är; kan man använda produkten när man är på äventyr?


Min egna smartphone förstördes under sommaren, så jag stod utan. Det var då jag kontaktade Samsung och bad att få låna en av deras robusta telefoner - för att utvärdera den. Deras respons var mycket positiv och de skickade en Samsung GT-5960S Galaxy Xcover till mig för att jag ska få kunna pröva den i vardagen och i friluftslivet.

Fotograferar med Samsung 5960S Galaxy Xcover, Sörmlandsleden.
I utvärderingen av mobiltelefonen kommer jag att (1) presentera vad utfallet blivit medan jag provat telefonen, samt (2) försöka besvara ett antal frågor. De frågor som ska besvaras listas här.

  • Är telefonen lätt att använda?
  • Uppfyller telefonen mina behov?
  • Är telefonens funktioner tillförlitliga?
  • Vad är jag mest imponerad av?
  • Är telefonen värd sitt pris?

Min erfarenhet av mobiltelefoner av typen Android var fram till helt nyligen obefintlig, så det fanns en del inkörningsproblem - hur gör jag för att ...?! Som alltid kan jag rekommendera att ni går in på företagets hemsida och printar ut manualen, eller i alla fall sidorna med de viktigaste funktionerna.

Kameran - spara äventyren
Som friluftsmänniska är ofta vikt en avgörande faktor, så att bära med sig en tung kamera är inget som jag själv gör. En lite kamera är dock en lösning. Men frågan är om man klarar sig med Galaxy Xcover och dess mobilkamera för att dokumentera sina äventyr.

Frukost ute i skogen, utsikten fotograferad med Samsung 5960S Galaxy Xcover



Mobilens kamera har en upplösning på 3 megapixlars, och om man nu jämför detta med Samsungs flaggskepp Galaxy S III som har 8 mega-pixlar så kommer man inte så långt. Något som kan ha en avgörande roll för många, som vill använda sin mobil som ett multiverktyg. Att ta bilder av bra kvalitet är en viktig del av att vara på äventyr.

Mindre lyckad bild. :-(
Och efter att ha använt mobiltelefonens kamera på en två-dagars vandring samt två dagar av svamp- och bärplockning och till vardags så kommer jag fram till att - kameran inte håller måttet. Bilden på sjön ovan har en fantastisk känsla i original på helskärm, men som ni ser så är vy-bilden ett misslyckande. Flera gånger har kameran haft mycket svårt att klara av skillnader i ljus.

Det må vara en inställning, att zoom inte kan användas. Tror att det är när jag har högsta upplösning på bilderna. Så man kan kanske välja en sämre upplösning, för att sedan få möjlighet att zooma.

Några gånger har också bilderna blivit spegelvända! Hur gick detta till? Troligen en inställning, men utan att ha läst manualen så förstår jag inte hur det hände. Måste ha varit en funktion som jag råkat trigga igång utan att veta det.

Vidare tycks det inte finnas någon funktion med välja fokus-punkt, dvs jag vill kunna peka på skärmen och kameran i mobilen ska fokusera just där. Och det är något mycket viktigt för mig, jag tar genomtänkta bilder och då är möjligheten till att komponera bilden av vikt.

Tålighet - din trygghet
Den absoluta största anledningen till att jag ville pröva Galaxy Xcover är dess IP67-certifierad för damm och vatten, dvs att den tål att sänkas ner till 1 meters i vatten i upp till 30 minuter och är fullständigt dammskyddad.

Dess robusta skal och härdade glas gör att den känns otroligt trygg att använda. Att plocka upp mobilen och fotografera min vän när han klättrar ner för en slänt är inget som helst problem. Med en "vanlig" touch screen skulle jag börja tveka.  

Tvekar aldrig att använda Galaxy Xcover ute i fält,
här fotograferar jag i en brant slänt. 
Batteritid - din kontakt hem 
Att ha en telefon ute i naturen är inte bara en leksak för att fördriva tiden. Det är en kontakt ut mot världen i händelse av olyckor och diverse applikationer kan hjälpa dig när du vandrar, klättrar, plockar svamp, paddlar kajak eller på annat sätt är ute i naturen.

Att bära med sig extra batterier eller en solpanel för att ladda telefonen är extra vikt, något jag själv vill undvika till varje pris. Så låt oss då jämföra Stand-by tid mellan Samsungs allra tåligaste Android och flaggskeppet Galaxy S III.

  • Upp till 770 timmar (3G) Stand-by tid & 1500 mAh, Galaxy Xcover
  • Upp till 640 timmar (3G) Stand-by tid & 2100 mAh, Galaxy S III 

Denna telefon har inte Samsungs bästa kvalitet, den "finare" telefonen har en stand-by tid som är ca 5 dygn längre. Vidare tyckte jag i början att telefonen slukade enorma mängder ström. Det hände flera gånger att jag plötslig insåg att den var på väg att slockna, och en gång tog strömmen slut under natten så larmet fungerade inte. Jag kom en timme senare till jobbet än vanligt den dagen. Det är pusch-funktionerna som drar ström; telefonen kontrollerar oavbrutet om du har fått nya mail eller om det hänt något på Facebook.

Mitt tips är att du stänger av alla dessa funktioner när du är ute i naturen. Använd manuell synkronisering av mailkontot och stäng av pusch-funktionen. Du kan även välja att dra ner till att telefonen ska använda 2G-nätet för att spara ström. Eller helt enkelt ha telefonen avstängd under delar av vandringen.

Frågorna - är Galaxy Xcover en mobil för mig?  
Under cirka 5 veckor använde jag mobiltelefonen varje dag, samt så klart på vandring (här) och på bärplockning (här). Det första som jag dock använde telefonen till var att ladda ner Angry Birds, och det spelade jag i massor! Det var lite stiltje på jobbet någon dag i sommar, och då blev det en hel del arga fåglar. Så underhållningsvärdet är absolut bra. :-) Betyg som kan utdelas är "Nej", "Nja" och "Ja".

  • Är telefonen lätt att använda?
Svaret blir "Ja". Här skulle jag kanske instinktivt svara något annat, men vid eftertanke handlar det bara om att jag inte är van vid Android som operativsystem. Och att jag inte laddade ner manualen. Så att beklaga mig vore orättvist mot telefonen. Det enda som jag tycker var riktigt irriterande var knappen på höger sida, jag råkade stänga av mobilen helt och hållet vid några tillfällen. Ibland utan att förstå det. Det borde vara en tydligare aktiv handling att stänga av mobilen. 

  • Uppfyller telefonen mina behov?
Här blir svaret "Nja". Det handlar en hel del om inställningar och vana. Men i jämförelse med den typ av smartphone jag haft tidigare så synkar den inte så bra med just min dator, min vana av program och funktioner om jag ska kräva full standard. Men den fungerar trots allt bra - för dig kanske den är perfekt?   

  • Är telefonens funktioner tillförlitliga?
Här blir svaret "Nja". Först lite tvekan med tanke på batteritid och kamera. Telefonen måste först optimeras via inställningarna, om man stänger av vissa slösande funktioner så gillar jag den trots allt. Kameran duger som back-up, men inte som huvudkamera.


Att flytta över bilderna till datorn gick otroligt lätt, den funktionen var imponerande. Bara koppla upp telefonen mot datorns Bluetooth och bilderna skickas med bra hastighet över till din hårddisk - inga sladdar behövs. När jag väl lärt mig hur man gjorde så fungerade det smärtfritt varje gång.

  • Vad är jag mest imponerad av?
Den totala tryggheten när jag har den i handen. Spelar ingen roll om jag går i regnet eller tar fotografier klättrandes ner för en våt brant full av rullgrus i skogen. Känslan att ha telefonen i handen eller att utan minsta tvekan bara stoppa ner den i vandrings-byxornas benficka är obeskrivlig för mig som friluftsmänniska. 

Så snart jag har min "vanliga" mobil, är jag orolig för att den ska ta skada. För skalet jag har är mer "repskydd" än ett riktigt skydd för skador. Med Xcover finns aldrig otryggheten. 

  • Är telefonen värd sitt pris?
Jag har försökt att ta reda på vad telefonen kostar och det verkar som att det blir omkring 2.000 kr - om den köps obunden. Dvs att man köper själva telefonen.

Om du nu har en "dyr och fin" mobil med alla finesser och som är bunden under 24 månader, är du villig att riskera den ute på vandringen eller när du paddlar kajak? Jag är det inte. Så telefonen är värt sitt pris, speciellt om det går ner några 100-lappar nu i höst. Du får en smart phone och den är otroligt bra på det du just vill att den ska vara - tålighet.


Slutord
Nu när jag provat mobilen så kan jag bara säga; när jag är i rörelse så vill jag känna tryggheten som Samsungs Xcover ger. Skulle jag kunna avsätta pengar och köpa en mobil till så skulle det bli denna - jag vill ha den med mig när jag vandrar, cyklar mtb eller är på en aktiv resa.

Telefonen rekommenderas till den aktive friluftsmänniskan som fortfarande vill ha en smartphones funktioner. Var bara uppmärksam på hur mycket ström den drar med de inställningar du har. Och kameran kanske blir mer av en backup än din primära kamera på äventyren.

Ps:
Och om du nu kan tänka dig att klara dig utan en smartphone med touch screen, så kan du alltid kolla in Samsungs GT 2370 - som har hela 67 dagars stand-by tid. Den vore kanske något för långvandraren?

11 kommentarer:

  1. En redig skittelefon enigt min åsikt. Okej skärm dock, snygg och bra i handen. Men där slutar trevligheterna. Fungerar sämst vid vanliga samtal, alla klagar på oljud och knaster i mikrofonen samt att folk hör sig själva i ett eko under samtalet. oftast bryter den samtalet eller startar om sig.

    Mycket svårt att genomföra ett längre samtal med denna mobil utan headset, isåfall måste man sitta helt stilla eftersom minsta ljud verkar höras i micken. Det blir rundgång i hela telefonen. Helt värdelöst.

    Jag vet att detta stämmer, bytte tillbaks till min gamla Nokia och alla problem försvann. Snygg och dålig men fungerar inte att genomföra samtal med.

    /Johnny

    SvaraRadera
  2. Tjena Johnny,
    tack så mycket för din kommentar - den är otroligt viktig för mig. Speciellt då den är på en produkt som jag utvärderat.

    Måste erkänna att jag inte pratar så mycket i mobil, bara någon gång i veckan. En vanlig dag surfar jag, skickar SMS och lyssnar på musik - men ringer inte. Så jag har helt missat att mobilen har detta problem.

    Är det någon annan som håller med Johnny?

    SvaraRadera
  3. En kompis hade någon av de tidigare modellerna av xcover under 2012. Han tappade den snart efter köpet ur byxfickan ned på garageuppfarten när han satte sig i bilsätet och displayen tvärdog. Samsung vägrade ersätta den på garantin för enligt dem så kunde inte displayen gå sönder av en sådan händelse som han beskrev för dem. Så mycket för tålig alltså. Vi kan väl gissa att han inte köpte någon ny samsung efter den lilla incidenten.

    Sen apropå skärm så håller många inte med Johnny här ovan (nedan?) om att den är okej. Läs vad folk säger på prisjakt, de flesta är inte nådiga.
    http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=952615

    Själv har jag en annan samsung och är rätt nöjd, men jag vågar inte ha den med mig varken i skogen eller i förorten.

    SvaraRadera
  4. ulleMon - tack för dina erfarenheter. Du bidrar mycket till bloggen med din kommentar. För när jag utvärderat något är det bara mina erfarenheter som redovisas, jag söker vanligtvis inte upp andras åsikter.

    Skulle så gärna vilja hitta en robust telefon som jag kan ha med mig på vandringarna eller när jag cyklar - utan att känna risken att den ska skadas.

    Vidare kommentarer och tips är välkomna.

    SvaraRadera
  5. har själv denna telefon och tycker den är väldigt bra, får fina bilder, de är bra media ljud har överlag bara bra att säga om den!

    men! de jag tycker är dåligt med den är att den har väldigt lite ram minne, kan bara använda mig av 13 appar. men jag skulle vilja använda mig av fler så har fått sortera bort dom jag inte använder mig av så ofta och de är ett stort minus. har inte heller lyckas lista ut hur man ska göra för att lägga dom på minneskortet.

    en annan negativ sak är att på telefonens samtalslogg så kan man inte välja att bara ha samtal. utan all aktivitet syns, samtal, sms, mail, och de är väldigt dåligt!

    SvaraRadera
  6. Hej,
    tack för din kommentar. Mitt tips blir att du tittar in Galaxy Xcover 2, som nyligen släppts av Samsung. Den borde ha bättre minne.

    För jag håller med, även friluftsmänniskor och andra som vill ha en telefon som klarar tuffa omständigheter vill ha samma möjlighet att ha appar och annat på sin mobil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste nog säga, fattar inte riktigt poängen med en smartphone i samband med friluftsliv. Utövar man inte friluftsliv för att njuta av natur och för att slippa det vardagliga med appar, plingande, blippande. Om man nu klagar på att mobilen är sunkig så får man väl köra med sin riktiga. Man kan ju inte få allt.

      Radera
    2. Man avgör helt själv hur mycket "plingande och flippande" en telefon ska ge ifrån sig. Så jag håller inte med dig.

      Och vem har sagt att man ska ha två mobiler? En vattentät och stöt-säker, varför inte ha den till kontoret?

      Radera
  7. Anonym 5:e Mars borde byta telefeon då han tycks ha ett sk måndagsexemplar ! Rundgång kan tyda på att han är avlyssnad ha ha kul !

    Mvh
    Putte

    SvaraRadera
  8. Hej Mattias Vandringsman ! Hur överför man sina bilder från mobilen via sladd till datorn. (XP/windows)Jag är "PC-analfabet"

    Med tack på förhand
    "Gammal gubbe"

    SvaraRadera
  9. Hej,
    Jag vet inte vilken programvara eller metod som lämpar sig bäst om man har Windows. Har själv en Mac, så jag har inte ens provat. Mitt tips är att använda Bluetooth, om din dator har det - då behövs inga sladdar.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...