Sidor

lördag 26 juli 2008

Sörmlandsleden, Etapp 62

Det var varmt, mycket varmt. Men lusten att komma ut i naturen var större än viljan att söka behaglig skugga, så vi begav oss ut på vandring igen - denna gång etapp #62. Det blev det dock kortare än vanligt, bara omkring 10km och sedan badade vi vid Lida friluftsgård.

Till dagens vandring hade jag bjudit in flera bekanta på Facebook, jag och M ville gärna ha sällskap - men det blev ändå bara vi två som vandrade fram genom ett sommarsverige vars känsla värmer mitt hjärta lika mycket som solen gjorde med min kropp.

Etapp #62 startar vid punkten 'Kvarnsjön' - men detta namn orsakade mycket problem innan min kamrat M lyckades reda ut allt. Det finns en 'Kvarnsjön' i närheten av etapp 6:1, det finns en 'fd Kvarnsjön' som ligger intill etappen 6 och därtill finns 'Kvarnsjön' intill starten av etapp 62.

Men ska man nu söka upp den busshållplats som man ska ta sig till för att komma till startpunken 'Kvarnsjön' så ska man inte försöka hitta den med SL:s hemsida. Ska du ta dig till startpunkten - sök efter Grödinge kyrka (eller stationen innan) på busslinje 727 som går från Tumba station mot Skanssundet.

Etappen inleds med en sugande backe, i värmen så kändes denna lite jobbigt. Vi gick i ett skogslandskap som kändes lite monotont - som jag sa till min vän "Vi är bortskämda och uppskattar inte vanlig skog längre". Såg en hel del mossor och det borde vara ett bra tecken - om jag mins rätt så tar mossor väldigt lätt skada av miljöföroreningar.


Eftersom jag inte har några gymnastikskor så måste jag vandra i mina kängor - kan tyckas varm och det var det också. Men helt ok faktiskt.

När det är riktigt varmt väljer jag en vit långärmad skjorta - för det är det bästa.

Tips: En löst sittande skjorta är mycket svalare än en tajt T-shirt. Vidare skyddar kragen mot att man bränner sig i nacken och långa ärmar skyddar armarna. Så ska du vandra eller bara semestra i ett varmt land, köp en skjorta eller blus - du kan även ha den på dig när du snorklar för att inte bränna ryggen.


När vi vandrat någon timme var det dags för lunch, i dag hade jag fullkornspasta och salsa bönmix samt coctailtomater. Som dryck på vandringen bar jag med 1,5 liter vatten och 0,7 liter drickyougert. Vilket var för lite för denna varma dag - vi gick inte bara 10km utan solade även ca 3 timmar. Tänk även på att resan hem kan ta upp till 2 timmar - du blir törstig även då.

Den enda riktigt besvärliga sträckan var innan vi kom till etappens slutmål 'Svarvaretorp' - här gick stigen längst sjön Getarens västra strand och sjön var inget annat än en stor våtmark. Här växte enorma mängder av högt gräs och alla möjliga ormbunkar - även brännässlor vilket jag fick uppleva då jag valt shorts i dag. Det enda jag kunde göra mot skadorna var att hälla kallt vatten på dem.

Tips: Fylld flaskor (inte ända upp) med vatten kvällen innan och lägg dem i frysen, nästa dag har du is så när du kommer ut på leden efter 2 timmars åkande av buss så är det fortfarande kallt.

En djupblå himmel, endast ett fåtal moln så långt man kan se, fält av olika grödor och i dikesrenen växer ett hav av vilda blommor som ser lite sloknande ut i hettan.

Vi går fram längst en ökentorr väg, inte en människa syns och jag smått ropar "Var är alla människor?". Under dagens vandring möter vi inte en enda person som vandrar på leden och så har det varit även tidigare gånger - det känns väldigt tråkigt att ni andra inte utnyttjar denna skatt.



(Det går att klicka på alla bilder)

Väl framme i Lida var det varmt. Så vi droppade vandringskläderna och hoppade snart i plurret för att svalka våra kroppar. Att komma ur kängorna var riktigt skönt. Här vid badplatsen var det fullt av folk och fä - det var många som lät sina hundar bada vid en speciell brygga nedanför den slänt vi hade slagit oss ner.


För att ni ska få en uppfattning om hur mycket sommar det var så filmade jag en liten video över sjön och platsen där de flesta badade.


Att betänka - bussen från Lida går med två timmars mellanrum, så ska ni vandra hit och/eller ta en skön stund med sol och bad - tänk efter innan. Det finns också ett värdshus (med toaletter) och kiosk, de är öppna mellan 10:00 och 16:00 varje dag. Det finns också en fantastisk minigolfbana och en lekborg i trä för barnen.

Mer info om värdshuset hittar du här och om Lida i allmänhet här!

Dagens steg utomhus: 14.748

torsdag 17 juli 2008

Räknar du steg?

Att träna är ibland svårt mentalt, därför kan det underlätta att kvantifiera det man gör. För mig är det alltid enklare om man kan se siffror på sin ansträngning, det både inspirerar till att göra bättre ifrån sig och man får en bekräftelse på det man gjort.

Därför vill jag nu tipsa om en mycket bra hemsida. Detta är ett företag som säljer stegräknare, pulsklockor mm, men de har också bra gratis funktioner och om du tränar på något sätt så tycker jag att du ska kolla igenom dessa för att se om de kan hjälpa dig.

Här hittar du omvandlingstabeller som kan vara inspirerande och skoj.

Hemsidan har följande funktioner ... 'Omvandla aktiviteter till steg', 'Omvandla mat till steg', 'Räkna ut din steglängd', 'Hur långt har du gått?' samt 'Hur snabbt har jag gått?'.

Hoppas att ni kan använda er av denna sida i er vardag. Man måste inte ha en stegräknare för att använda alla funktioner, men om man har en så kan man använda sig av alla. En räknare köper ni för från 150kr, det finns massor av butiker eller sidor på Internet.

onsdag 16 juli 2008

Promenad #8

Det har gått veckor utan att jag verkligen tagit tag i mitt vardagspromenerande. Men i går bestämde jag mig och kämpade med att komma i säng 'i tid' - vilket i mitt fall blev 22:30.

I dag var en bra dag att börja promenera igen, så mellan 07:30 och 08:30 var jag ute och gick. Har inte mätt upp någon sträcka via karta på Internet som jag brukar, men gick ca 6.400 steg under den timme jag var ute. Kan bara säga att det var skönt att komma ut på morgonen igen.

Dagens steg utomhus: 12.732

söndag 13 juli 2008

Sörmlandsleden, Etapp 7 & 8

I lördags så var det dags igen. Jag drog på mig mina kängor och begav mig ut för att gå etapperna 7 och 8 på Sörmlandsleden, att bara gå etapp 7 skulle vara en för kort sträcka. Vädret var bra för vandring, runt 20 grader och vind. Ryggsäcken vägde 6kg.

Etapp #7 startar vid friluftsgården i Lida, ett område som verkade vara en härlig plats för att ha trevligt med familjen i solen. Enorma gräsytor, badplats med brygga (tyckte jag mig se), toaletter och kiosk samt några andra byggnader som troligtvis har aktiviteter under sommaren. När vi avslutade etapp #6 så var det countryfestival på området - så bor man söder om Stockholm är Lida en plats som bör besökas. Lida nås med bil eller så tar man buss 721 från Tullinge.

Själva etappen tar en genom en blandning av skog, åkermark och längst en golfbana. I början var det rätt mycket myggor, något jag inte råkat ut för tidigare under vandringarna - men det har ju nyligen regnat ganska kraftig så det kan ha kläckts nyligen.

(Klicka för att förstora)

När man går i kulturbyggd så ser man spåren efter det äldre jordbruket, det är lätt att bara gå förbi dessa byggnader men det ska man verkligen inte göra. Titta på plankorna, se och känn hur robusta och bestående de är - trots att årtiondena har rasat iväg står de där kraftfullt. Men som ni ser på bilderna, tiden tar sitt pris om man inte sköter om byggnaderna. Detta är kulturhistoria och det är inte så länge sedan man arbetade här för hand, min pappa som gick bort förra året var född på 1920-talet. Skiftet mellan 1800-tal och 1900-tal är faktiskt inte så långt bort.

(Klicka för att förstora, väldigt vackert)

En stor del av etappen går längst jordbruksmark, så om man håller ögonen öppna på ängar och åkerdiken så kan man hitta stora mängder blommor att beskåda och njuta av.

Etapp #8 inleds med att man kommer till Brosjön som ligger ca 500 meter från väg 226, har man bil så åker man hela vägen ner till sjön och åker man kommunalt så stannar en buss ute vid stora vägen. Jag och min kamrat blev förvånade att det inte var flera som besökte denna sjö, när vi satte oss ner för att vila vid 13-tiden. Här finns bra bryggor och vattnet är grunt nog för små barn, utanför den U-formade bryggan kan nog även äldre njuta av sjön.

Någonstans efter Brosjön hittade jag en stegräknare liggande på stigen. Då jag nu gärna vill ha en och ägaren knappast skulle ta sig tillbaka och leta efter den, så plockade jag den med mig. En URL adress fanns tryckt på räknaren - www.tappa.se, där kan man lära mer om viktminskning och handla stegräknare.

Vid Malmsjödal korsar vi väg 225 och går in mot Malmösjö gård, entrén är en 600 meter lång allé som känns enormt mäktig och alltså betydligt längre än vad som man ser på bilden ovan.

Under etappen går vi både på asfalt under rätt lång tid samt går i en skog som känns rätt "grov", det är alltså en blandning av upplevelser man får. Under en tid går vi och tittar på dagens andra golfbana för att sedan ta oss upp för en rätt slitig backe. Och nu hade temperaturen stigit betydligt, så när vi promenerade förbi en bilskrots massiva plåtomgivna område så kändes det lite hopplöst - vi var väldigt hungriga och det fanns ingen stans att ta lunchpaus. Klockan var nu ca 13:30 och vi var rejält sugna på riktig mat. Tidigare hade vi tagit korta pauser med mackor, nötter och dryck av olika slag.


slutet av etappen passerade vi en höjd där det fanns (vad vi tror) ruiner efter två fornborgar. Ryggsäckarna lämnades lite dolda nere vid leden och vi tog oss upp och det var det absolut värt.

Alla spår av hur borgarna en gång sett ut och hur landskapet kan ha varit (det var troligen vatten där det i dag är åker) saknades, men man fick fantisera. Jag hoppas att min vän hittar något på Internet om dessa fornborgar, i så fall kommer jag att uppdatera denna tråd senare.

Visst ser jag rätt krallig ut? Inte så illa.

Detta var en av dagens större upplevelser, efter den lilla klättringen återstod omkring en timmes vandring och med tiden kom vi in i bebyggelsen kring Östertäljes industriområden. Och efter att vi nått etappmålet gick vi ett tag till och hamnade på en gata där det gick bussar. Tur som en tok hade vi, bussen kom efter 5 minuter och det visade sig att det bara var en hållplats till järnvägsstationen Östertälje.

Här köpte vi oss varsin Magnum och sedan plingade det till - pendeltåget kom precis när vi handlat våra glassar. En bra vandring avslutades på ett perfekt sätt.

Och nu undrar ni kanske hur många steg jag gick? Jag satte på mig den upphittade stegräknaren en bit in på etapp 8 och därifrån tog jag mig alltså raka vägen hem - en sträcka på 12.460 steg. Ett överslag tyder på att jag gick knappt 20.000 steg i lördags. Vi gick de ca 19km och gjorde en avvikare upp till en utkiksplats på 6,5 timme, vilket ger en hastighet på ca 3km/h.