Sidor

torsdag 31 mars 2011

Friluftsliv på Internet

Att dela med sig av sina upplevelser är något som jag gillar väldigt mycket, därför har jag t.ex. denna blogg. Det är också skoj att läsa och se bilder från andra. 

Därför tycker jag att www.utsidan.se är en trevlig sida. Där finns möjlighet att lägga upp sina bilder, skriva i forumet, läsa artiklar och väldigt mycket andra saker. Medlemskapet är gratis, men själv har jag valt att betala 100kr/år för att få lite extra funktioner.



Med brons medlemskap får man lägga upp 100 bilder. Min plan är att lägga upp ca 12 bilder per album.

Och just nu finns två album, ett om mina dagsvandringar på Azorerna samt min vandring i Skottland. Hela tanken med min aktivitet på Utsidan är att få dela med mig av upplevelser, ta till mig andras erfarenheter och kanske utöka min bekantskapskrets med fler personer som har samma intressen. 


En av de häftigaste funktionerna är att man kan ange bilden positions på en världskarta. Vissa kameror tar automatiskt reda på sin position med GPS, t.ex. de bilder som jag tagit med min iPhone. Annars får man klicka sig fram på en karta. Och det roliga är att man också kan se andras bilder 


Här ser man de platser där bilderna i de upplagda fotoalbumen är tagna. Man ser tydligt var West Highland Way söker sig fram. De flesta av markörerna är från mina egna bilder. 

Men två av dem är tagna av andra, och söker man runt lite på kartan hittar jag bilder tagna av någon som varit på cykelsemester samt några som paddlat sig fram i ett brusande vattendrag. Mycket skojig funktion, och självklart så kommenterar jag och betygsätter de andras bilder.  

torsdag 24 mars 2011

Utsidan (Webbsida)

Friluftslivet har förändrats för alltid sedan Internet utvecklats till det sociala nätverk det är i dag. Man sprider sina egna bilder, texter och kommunicerar. Själv har jag denna blogg, men har också nyligen skapat en profil på webbplatsen Utsidan. 

Så här beskriver sig www.utsidan.se själv ...

Utsidans målsättning är att vara den naturliga samlingspunkten för alla oss som är intresserade av icke-motoriserade, naturnära friluftsaktiviteter, resor och äventyr. För mer information om vad som platsar och inte platsar på Utsidan, läs om vår policy.

Det finns redan en hel del svenska webbplatser specialiserade på olika aktiviteter, som klättring och paddling, och på Utsidan hittar du länkar till alla dessa. På Utsidan finns också mycket redaktionellt material, om aktiviteter, utrustning och äventyr, som vi eller våra besökare publicerat. Vi har också ett flertal olika diskussionsforum där man kan delta direkt från sin webbläsare.


Jag är nybliven användare av denna sida. Har bara börjat läsa i deras forum, skrivit några kommentarer samt lagt upp några bilder från min vandring i Skottland. Där finns så mycket mer, och jag är säker på att såväl amatör som proffs har mycket att hämta.

Se min profil på Utsidan, där finns fotografier mm. Där kan du också skicka meddelanden till mig.

söndag 20 mars 2011

Researrangörer (Vandring)

Visst kan man planera sin vandring helt själv, men det är faktiskt ganska skönt att få hjälp när det ska ske utomlands. Den oerfarne kan få hjälp på grundläggande nivå, kanske med bokningar av B&B eller en svensktalande guide. Medan den riktigt erfarne med en bra arrangör kan få komma in i Iran eller Tibet. 

Det finns många olika arrangörer och i detta inlägg tänkte jag samla de som dyker upp i mina tankar. Ni läsare är välkomna att skriva vad ni tycker om dem, eller ha egna tips.

(Temaresor: Cypern)

Temaresor - är en del av Fritidsresor, så vi tänker kanske i första hand på Sol & bad här. Deras resor gällande vandringar är oftast i Europa, men även två-tre resor till Asien samt vandringssafari i Kenya noterades när jag tittade in på deras hemsida. Totalt omkring 20 vandringar.

-- << * >> --

(Vandra: Norra England)

Vandra - är en helt ny upptäckt för mig, såg en hänvisning till dem i helgens Dagens Industri. Det är ett litet företag i Stockholm som är i branschen "självguidade vandringsupplevelser". De bokar övernattningar ordnar med bagagetransporter och kontakter mm. Man står själv för ansvaret att ta sig från A till B. Det är Europa, inklusive Sverige som gäller. Totalt omkring 10 vandringar. 

-- << * >> --

(Prima Travel: Skottland)

Prima Travel - en arrangör som jag rest med 2010 (Skottland) och ska åker med nu i sommar. De är inom "självguidade vandringsupplevelser", men har ett stort utbud som också inkluderar guider mm. Stor bredd på svårighetsgraderna. Här finns vandringar, cykelresor, vinvandring, pilgrimsresor mm. De har även "expeditioner" - som är tuffare resor till platser som Kenya, Sydafrika och toppbestigningar i Europa mm. Totalt ca 20 vandringar.

-- << * >> --

(Läs och Res: Etiopien)

Läs och Res - ett företag med riktigt stort utbud av resor av olika slag, inte bara vandringar. Men vad gör det, om man kan vandra i Etiopien, Kina, Tibet och Tanzania mm? Totalt omkring 10 vandringar.

-- << * >> --

(Pathfinder: Atlasbergen, Marocco)

Pathfinder - företaget jag fick kännedom om på årets Vildmarksmässa. Här får jag känslan att det är resor för de som är mer erfarna, eller i alla fall inte måste ha en varm dusch varje morgon. De har både "vandringar" och "toppbestigningar" som aktiviteter. Flera av resmålen är spektakulära, vad sägs om "Base Camp" på Mount Everest, Etiopien mm. Men det finns också vandringar i Österrike och Bulgarien. Totalt omkring 20 resor.

lördag 19 mars 2011

Naturkompaniet (REA på REA)

Denna helg, från fredag den 18 till och med söndag den 20 mars har Naturkompaniet satt ner REA-priset med ytterligare 25%. Så ska du fynda, gör det NU!

Mycket är slut, men i går efter jobbet besökte jag fyra av Naturkompaniets butiker i Stockholm och det fanns en del fynd kvar. Skaljackor, tröjor av fleece mm, en del kängor och t-shirtar samt prylar av olika slag.

Det kan vara värt att söka bland udda storlekar och blandade produkter, det är totalt 50% nu - och ni hittar fortfarande jackor som kostat 3.000kr från början.

Själv köpte jag mig en tunn "rugged jacket" av märket Tierra. Nu kommer jag att lämna min gamla enkla fleece tröja (inköpt på Dressman) när jag beger mig ut på vandring. Det nya plagget ska nu ge mig värme.  Den kostade 1.499kr från början - nu med 50% rabatt så var det en perfekt kombination av vad jag behövde och vad som fanns i plånboken.

söndag 13 mars 2011

Vildmarksmässan 2011

I veckor har jag längtat. I lördags var det dags - Vildmarksmässan 2011. Under nästan sex timmar gick jag runt bland utställare med massor av spännande prylar och fantastiska tjänster mm. Här kommer mina reflektioner kring mässan och berättar även vad jag köpt. 

Klockan var tio minuter i tio, jag står i solen utanför Stockholmsmässan och njuter av solen - våren är verkligen på väg. Men snart kom mitt sällskap och vi var ett litet gäng som begav oss in på mässan. I år var det Båtmässan, Flugfiskemässan och Vildmarksmässan som gick parallellt - så det var upplagt för mycket folk.

Några bra tips
Mitt första tips är att man tittat efter hemma vad det är för något man saknar, innan man beger sig till en mässa. Sedan är det så klart bra att ha tittat efter vilka utställare det finns, samt i vilket monter nummer de är placerade. Så ta med papper och penna!!

Det finns så klart många utställare som man inte har en aning om, därför ska man vara tidigt på mässan - så man kan gå runt och jämföra. För att sedan slå till innan varorna tar slut. Det fanns i alla fall minst tre försäljare av hattar - och importörerna av Barmah var de bästa.


Ett annat viktigt tips är att man har med sig kontanter!! Och om man inte har kontanter, ställ dig i kön till bankomaten det första du gör, för jag lovar - kön kommer inte bli kortare. Det finns utställare som inte tar kort.
  • Tänk efter vad du vill köpa och ta reda på. 
  • Ta med papper och penna. 
  • Kom när mässan öppnar på morgonen. 
  • Jämför produkter, köp inte första bästa. 
  • Ta med kontanter, eller ta ut ur bankomaten direkt. 
Mitt absoluta tips är att köpa något från Alewalds på mässan. För då får man ett rabattkort, som ger en 20% rabatt på en vara (finns begränsningar) fram till 31:a maj.

På en del mässor finns det gott om dryck och ätbart som bjuds på bland montrarna. Även på denna mässa fanns det en del provsmak. Men att bära med sig en flaska vatten är aldrig fel - tänk på att ha en bra vätskenivå. Man måste också äta, om man ska gå en hel dag på mässan. Men att restaurangen tar 95kr för fisken, och då ingår inte bröd och sallad i priset!!

Reseföretagen
Vildmarksmässan handlar mycket om upplevelser, så det fanns ett antal reseföretag på plats. Många kände jag till, men det fanns också några som var nya för mig.

(Resa i Etiopien, från Pathfindertravels monter)

Friluftsfrämjandet hade en stor monter där de mest tycktes ragga medlemmar. Deras medlemskap startar och börjar i september. Men om man löste medlemskapet på mässan så skulle juni, juli och augusti 2010 ingå och sedan 12 månader - allt för det vanliga årspriset. Jag valde att inte bli medlem, även om den folder jag fick innehöll en hel del vandringar. Kände dock att de inte riktigt var det jag sökte.

Pathfindertravels var ett nytt företag för mig. Deras monter bestod av några fina fotografier, ett antal ställ med foldrar och två-tre personer som pratade med oss som gick förbi. Efter att ha tittat i såväl foldern som jag fick som på deras hemsida kan jag absolut säga - det här är ett företag som jag kommer att prova! De har många resor inom Europa, men också över hela världen.

Läs och Res är ett företag vars hemsida jag besökt tidigare. De är ett riktigt upplevelseföretag, där flera resor är riktiga äventyr som kräver mycket fysik. Pratade med en man i montern som tog upp en Great Himalyan Trail, en 28 dagar lång resa som inkluderade 21 dagars vandring. Företaget har inga resor i Europa. De hade ett erbjudande på mässan, på 14 olika resor hade de 1.000kr rabatt om man bokar innan 31:a mars.

Prylarna
Mässan handlar mycket om prylarna, och som jag skrev - det gäller att veta vad man gör för att kunna ta hem de stora klippen. Även om man bara sparar 20kr på ett par strumpor, köper du fem par så är det en hundralapp. Men självklart är det kanske en kikare eller ryggsäck där du kan spara mer pengar på. Tänk på vad du ska ha, jämför och slå sedan till - annars kan det ta slut.

Själv så har jag köpt kläder från CRAFT tidigare, det är bra prylar! Och de sålde underställ för 150kr per del, i stället för 300kr. Nu är det så att jag drog ut så länge på att köpa, att tröjorna han ta slut. Det var illa av mig, jag hade inte bestämt mig i förväg att jag skulle köpa ett underställ.

I stället fick jag nöja mig med ett bara köpa ett 1:a lagers långkallingar. Får helt enkelt ta och åka in till en butik och köpa en undertröja till fullt pris. För ett ordentligt underställs ska man ha, om man är en seriös vandrare.



Sörmlandsleden är så klart mig mycket kär. Det var bara dagar sedan denna nya bok lämnade tryckeriet, så det var ett måste att köpa denna direkt av företaget (deras böcker kan bland annat hittas på Naturkompaniet). Priset var 200kr, vilket innebar att man sparade en hundralapp. Fick även författarens autograf i boken. De tog bara kontanter!

Med denna nya bok så har jag fått möjlighet att läsa om sträckor som är bortom Gnesta, som var den sista sträckan som beskrevs i den folder jag köpt tidigare.
När man är ute och vandrar så är regn och starkt solsken två faktorer som påverkar en. Och då är en bra hatt välkommen. Efter att ha tittat hos tre olika utställare fastnade jag för denna - en Barmah. Den kostade 750kr och man fick även med en påse i tyg. För det finurliga med denna är att man kan vika ihop den. Importörens hemsida, och företaget i Australien.


När jag gick förbi en monter som sålde denna produkt (Fix Universal) stannade jag till. Här är en ekologiskt läder och skinn produkt som skyddar det man behandlar mot fukt mm.

Min tanke är att använda den på mina kängor och min nyinköpta hatt. Eller varför inte på mina snygga promenadskor som jag har till jobbet.

På mässan var priset en 100-lapp billigare än vanligt. Eller något i den stilen, har för mig att jag betalade 150kr. Och detta kommer att räcka i flera år. 
Till allt detta köpte jag också ett myggnät för 79kr av märket Lifesystems, det var kanske 40kr under priset i butik. Och efter att ha upplevt två vandringar där det periodvis var väldigt jobbigt, så var det absolut dags att inhandla ett nät. Det förvaras i en liten påse som lätt fästs på ryggsäcken eller bärs i en benficka. Nätet passar så klart djäkligt bra till hatten, brättet gör att nätet kommer ut en bit från ansiktet. 

I en av montrarna stod ett gäng "månglare" - de sålde underställ och softshell jackor i massor. Enligt deras information så kostade en jacka av märket "ICE 2033" endast 400kr, i stället för 1.600kr. Men då de hade ett så stort lager och märket var okänt blev jag osäker. Så jag gick iväg och googlade på märket, och det fanns nästan inga träffar alls!! Jag kunde bara hitta folk som sålde begagnat på Tradera mm, samt  en mässbesökare som köpt en jacka tidigare på mässan och nu skrivit en fråga om någon kände till märket. 

Det slutgiltiga betyget blir i alla fall högt för min del. Om jag haft med en vattenflaska och hunnit köpa en underställströja innan de tog slut så hade det varit riktigt bra. 

fredag 11 mars 2011

Cykloteket, Nyheter

Som jag skrev nyligen, det gäller att hålla ögonen öppna för att kunna hitta de bästa bitarna i livet. Och kanske kan detta vara något?

Cykloteket har öppnat en ny butik i Täby, inte längt från E18. Det är avfart Viggbyholm / Täby Kyrkby som gäller. Och en karta hittar du här!!


Det är också så att deras hemsida med webshop har fått sig ett rejält lyft (enligt egen utsago). Efter att kort ha surfat runt så tycker jag att den ser helt ok ut, lätt att hitta är det också. Om du gillar cyklar så kolla in deras hemsida här!!

tisdag 8 mars 2011

Naturkompaniet, Vårrea 2011

Det gäller att ha ögonen öppna och när det händer så ska man ha en plan. I dag var jag inne i stan och upptäckte att Naturkompaniet har REA, och att rean redan pågått i sju dagar!!

Frisk luft må vara gratis, men friluftsliv och äventyr i naturen kräver utrustning - det kostar ofta mycket!! Att köpa en ny jacka eller vandringskängor på REA kan göra alla glada.

Men det gäller att veta vad man behöver, att köpa bara för att det är billigt är inte bra. Därför ska man ha tänkt efter före.

REAn har redan hållit på i sju dagar, men det finns fortfarande bra saker kvar.


Bilden visar en del av de kängor som såldes. Titta efter på deras REA-sida, för att få inspiration. Åk sedan genast in till din närmaste butik!!

Själv har jag inte riktigt klart för mig vad det är jag behöver, och nya kängor köpte jag helt nyligen. Det enda som fanns i tanken var en bra jacka som inte bara skyddade mot vind och regn, utan även gav viss värme. I dag har bara en tunn vind-/regnjacka. För vandring på våren och hösten, eller kallare klimat så saknar jag rätt utrustning. Men jag lägger inte 1700kr på något bara för att jag har en känsla - jag måste gå igenom utrustningen och bestämma mig.

Och det är precis vad jag ska göra. Även om jag inte hittar något på REAn, så ska jag se till att veta när jag besöker Vildmarksmässan om fem dagar. En sak köpte jag dock med 30% rabatt, ett par tunna handskar i fleece. De väger bara 166g och är av märket Black Diamond.

söndag 6 mars 2011

Stärk kroppen

För att klara av att ha ett aktivt liv med vandring, klättring, cykling mm så måste man ha en tränad kropp. Om man är tränad så orkar man mer, det blir roligare samt så minskar risken för skador betydligt.

Jag har själv haft en blogg om träning tidigare (nu stängd), som öppnades samtidigt som jag köpte mitt kort på SATS. Under ett år så tappade jag ca 10 cm i midjan och det utan att ens träna speciellt hårt.

Det finns ett antal råd som jag har att ge för att man ska börja vägen till en starkare kropp, och det är aldrig försent att må bättre.
  • Sluta använda nikotin (*).
  • Sluta att dricka alkohol regelbundet (*).
  • Böra att promenera!! Lågfrekvent träning är det absolut viktigaste när man ska komma igång med träning. Man måste få en vana av att röra på kroppen. Prägling är allt!!
  • Köp några böcker eller prenumerera på någon tidning, du måste få inspiration. Det gäller att hitta något du gillar.
  • Köp ett träningskort på ett gym, samt ta hjälp av en personlig tränare för att få en extra kick.
(*) Själv har jag aldrig varit rökare, och alkohol dricker jag väldigt sällan. Så dessa två försvårande faktorer har jag inte. Om man slutar (drar ner) på dessa så torde skillnaden bli än mer dramatisk, än den var för mig.

När du utan problem kan ta en lång (>1 timme) promenad så har du kommit långt. Att promenera är något jag har gjort och gör ofta, gärna långt. Nu när det börjar bli vår - ta chansen. Efter arbete eller studier, ta en promenad innan du sjunker ner i soffan. Börja med att gå fram och tillbaka till butiken. Sedan kan du ta långa promenader varma sommarkvällar. Sommaren 2010 kunde det hända att jag tog en promenad mellan 19 och 21 en jobbdag.

Och jag lovar, förändringar kommer snabbare än du tror. Det är bara att se på exemplet med när jag började att jogga hösten 2010. Min kondition var helt urusel - mina lungor kändes som fyllda av magma trots att jag mest gick. Men efter bara 5-6 träningsrundor så sänkte jag tiden betydligt. På min 5,6km långa runda tog det mig hela 50 minuter att gå runt banan. Men mindre än 30 dagar senare tog turen nu bara 39 minuter; en minskning på 22%!!


Två bra tidningar som man kan prenumerera på är Aktiv Träning (för killar) och iForm (för tjejer) - jag har själv läste bägge tidningarna. Börja med att gå in på deras hemsidor.

För att klara av en aktiv livsstil med vandringar (som det skrivs mycket om här) så måste man få igång kroppen. Man måste inte vara extremt tränad på något sätt, men för att orka och motverka skador så ska man bygga upp styrka i kroppen.

lördag 5 mars 2011

Val Gardena (Bokat)

Under 2010 hade jag en rejäl vandring utomlands - jag gick West Highlad Way i Skottland. En resa som bokades via PrimaTravel. Och under 2011 ska jag åter resa med dem som arrangör.

Nu i veckan har jag bokat en resa till Val Gardena, där man får fem dagars vandring och en vilodag. Känns rätt lyxigt med en vilodag, men om man jämför med Skottland så kan det bli betydligt större höjdskillnader. Vilket torde ta mer på krafterna.

(Bild från PrimaTravel)

Skillnaden är också att jag nu bor på ett och samma hotell hela tiden, i Skottland så gick jag ju längst en led och tog in på ett nytt hotell eller b&b varje kväll. Precis som förra gången har jag betalat lite extra för att få ett eget rum hela tiden.

Man kan välja att själv ta sig till Val Gardena, genom att åka buss från Malmö eller flyga till München i Tyskland för att sedan bussas till norra Italien. Jag väljer att flyga. Nedan kan ni se det preliminära programmet. Läs också mer på arrangörens hemsida - PrimaTravel.

Dag 1 Med buss från Sverige till Val Gardena
Vi åker ut via Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn till Gedser. Efter färjan över till Rostock åker vi till övernattningshotellet söder om Berlin.

Dag 2 Ankomst Val Gardena
Tidig avresa med bussen efter en god frukost. Resan går via Nürnberg och München ner mot Alperna. Därefter åker vi ner mot Innsbruck och Brennerpasset innan vi är framme vid de mäktiga Dolomitermassiven och Val Gardena. Om resan går med flyg åker vi transfer från München. Välkomstträff och middag på kvällen.

Dag 3 Vandring Seiser Alm
Första dagen tar vi kabinen från St:Ulrich upp till Seiser Alm, en vidsträckt högplatå med underbara blomsterängar och levande fäbodar. Här kan vi, liksom alla dagar, välja mellan olika svårighetsgrader på vandringen.
10-16 km, 5-7 h

Dag 4 Vandring Rasciesa
Vi tar bergbanan upp på andra sidan dalen till Rasciesa-platån. Färden går via Heiligen Kreuz Kapelle till Brogles Hütte, kantad av vackra alprosor. 12 km, 6 h

Dag 5 Vilodag
Vi föreslår en heldagsutflykt till Gardasjön med en båtresa från Riva del Garda till pittoreska Limone med många affärer och serveringar.

Dag 6 Vandring Col Raiser
Vi åker kabinbanan upp till Col Raiser och vandrar sedan mot Regensburger Hütte och Troier Hütte med edelweiss och andra vackra blommor längs vägen. Tid för shopping i St. Ulrich för den som vill.
5-7 km, 3-4 h

Dag 7 Vandring Plattkofel
Näst sista vandringsdagen gör vi en spektakulär vandring runt områdets högsta toppar Langkofel och Plattkofel. De karakteristiska dolomitertopparna bildar en effektfull fond mot de gröna, blomsterprydda ängarna.
6-14 km, 4-7 h

Dag 8 Vandring Langental
Vi vandrar in i den gröna dalen Langental med betande hästar och kor. Vill man ha en lite tuffare stigning tar man den brantare leden upp mot Puez-hütte. Väl uppe följer vi sedan Dolmiten Höhenweg i ett fantastiskt högalpint landskap mot Grödner Joch.
12-15 km, 5-8 h

Dag 9 Farväl till vandringsresan i Val Gardena
Vi lämnar Val Gardena efter en härlig vecka. Om vi åker buss övernattar vi på hotell i Norra Tyskland på hemresan. På söndag är vi hemma i Sverige igen.

Följ bloggen & länka till andra

Att blogga är extra skojigt om man vet att någon läser det man skriver. Därtill så tycker jag att det är skoj att läsa andras bloggar. Jag hoppas på ett större utbyte med er andra på Internet som är intresserade av samma saker som jag.

Om jag vet att DU följer min blogg så kommer jag att bli inspirerad och skriva mer. Skulle uppskatta om du väljer att följa Vandringsman, så ta och gå ner till funktionen i den högra delen av bloggen. Eller klicka här.

Därtill så utbyter jag gärna länkar med andra bloggare. Har du en egen blogg som handlar om vildmarksliv, cykling, klättring, resor eller annat som innefattar att vara i rörelse - hör av dig så lägger jag upp en länk till din sida.

Vill du också komma med kommentarer om vad du vill läsa om - skriv gärna en kommentar här.