Sidor

torsdag 31 maj 2012

Friluftsliv på Facebook

Har du koll på dina favoriter inom friluftsområdet och deras sidor på Facebook? Här har jag samlat några länkar som jag själv har sparade, bara att kolla in dem. 

Här är mina länkar för friluftsliv på Facebook:


På dessa sidor kan du följa dina favoriter och få tips om det senaste.

Jobba inom outdoorbranschen

Addnature har en platsannons ute om att de söker personal, både ett fast jobb och ett extraknäck. Vidare hittade jag nyligen ett Management Trainee Program, som fortfarande går att söka. 

Skulla väldigt gärna själv arbeta inom branschen, men inget av de två passar mig. Kanske kan detta vara något för dig? Du hittar också annonserna här och här



söndag 27 maj 2012

Pilgrimsvandring, SVT Sydnytt

Man kan pilgrimsvandra i många länder, inte bara i Spanien. Se reportaget som SVT:s Sydnytt har lagt upp på Internet. Inspireras och ta reda på mer. 

Denna film från Sydnytt kommer att vara tillgänglig fram till 6 juni 2012, så passa på att titta nu.  

tisdag 8 maj 2012

Vildmarkshav och Primus

En aprilkväll var jag och en vän inbjudna till Filmhuset i Stockholm. Här höll Primus en presentation av sina olika produkter, berättade om nyheter samt lite olika arrangemang. Ihop med Naturkompaniets kundklubb hölls sedan en filmvisning av Vildmarkshav

Det här var tredje gången som jag var på en av Primus träffar för bloggare. Först var det grillande med grillkocken Jonas Borssén, och andra gången ett föredrag av Renata Chlumska.

Denna gång var Deborah Shapiro och Rolf Bjelke gäster, ett par som seglat under många år med sin 12,07 meter långa trotjänare Northen Light. Och förutom att prata och svara på frågor från de närvarande så visades så klart deras film Vildmarkshav.


Att vara ute på havet ger mycket erfarenhet. Och de berättade t.ex. om att kylskåp förstör mat! Kylan förstör ägg och grönsaker, den bryter ner den naturliga barriären som finns. Ett ägg som läggs i ett kylskåp får sin täthet att luckras upp, syre kommer in och ägget ruttnar efter veckor. Men förvarar man ett ägg i ett torrt mörker - då lyckades de hålla äggen fräscha i 400 dagar!

Vidare kom de med en mycket viktig insikt. "Mental utmattning är det farligaste. Mycket farligare än den fysiska". Och här kan jag bara hålla med, min erfarenhet är den samma.

Innan filmvisningen fick vi som var inbjudna en presentation av lite utrustning, bland annat det som på bilden ovan är dolt i sin förpackning. Vi närvarande lovade att inte avslöja något viktigt eller ta bilder på köket, när det tagit fram.

Jag själv är rätt ovan att handha olika friluftskök mm, men vill verkligen skaffa mig mer erfarenhet. Så för att skaffa mer erfarenhet har Primus varit så vänliga att låna ut ett kök till mig som kommer att produkttestas under sommaren. Så ni kommer att få en rapport och bilder här i bloggen - tack för det Primus.

Primus lottade också ut en del skoj produkter till de närvarande efter filmvisningen, det häftigaste som lottades ut (enligt mig) var en portabel solcell från Brunton. Jag ville så gärna ha en sådan, för att kunna ladda min iPhone och klockan (Ambit) vid längre vandringar. Men nu gick det priset till någon annan.

Vidare så fick vi som var bloggare också varsin presentpåse innan det var dags för filmen. Den innehöll bland annat en termosmugg.


Här ovan kan ni se hur jag och min vän prövar Primus nya termosmugg, på väg till jobbet på morgonen. Och som ni ser, det fungerar både på buss som pendeltåg. Själv så tycker jag att dessa nya mindre muggar är bekvämare än de tidigare, som var större.

Här visas seglingarna med Northen Light. 

För att få reda på med om seglingarna som Deborah Shapiro och Rolf Bjelke genomfört, se deras hemsida. Och varför inte denna filmsnutt.

De%20har%20seglat%20jorden%20runt%2011%20g%C3%A5nger

söndag 6 maj 2012

Vårvandring med STF (Aktivitet)

Söndagen den 13 maj så ordnar STF en vandringshelg - Gröna Kilarnas Dag. Och den "gröna kil" som jag nu ordnar en vandring i är naturen längst Mälaren ute i Järfälla. 

Vi träffas på perrongen vid Bro Pendeltågstation, vid 10:00 på morgonen. Ett pendeltågen kommer in 9:44 och det kommer jag att komma med. Jag bär en blå tröja med STF:s emblem.

Det kostar 20kr som medlem i STF, och 40kr som icke medlem. Ta med medlemskort, kontanter och ha jämna pengar - tack. Man måste inte anmäla sig, men se Facebook. Arrangemanget finns även på STF:s aktiviteter i Stockholm.


Denna dag ska vi vandra ca 21km på Upplands-Bro leden, mellan Bro och Kungsängen. Det blir en heldag mellan 10 och 17, så räkna med att gå ca 3km per timme. Några kortare pauser och lunch är inräknat under dagen.

Vi börjar med att gå längst öppna fält och gör en avstickare från leden till ett fågeltorn, för att se ut över Ryssviken. Här är en kopp te och frukt lämplig förtäring. Men det kan inte bli någon lång paus. Vi fortsätter sedan genom områden där det ofta går får och kor på sommaren, innan det är dags för att komma in i en härlig hällmarkstallskog. Här finns det en del stigningar.

Framåt 14-tiden äter vi sen lunch vid Fröluns friluftsområde, där det finns bänkar mm. Härifrån så ökar vi takten och stannar nog endast en gång, en paus vid Asker där det finns gamla stenrösen. En behaglig rastplats i solsken. Vi avslutar vandringen vid pendeltåget i Kungsängen.

Medtag mat för lunch, fikapaus och lite snask. Termos med varm dryck och vattenflaska. Sittunderlag och regnkläder. Kängor eller kraftiga skor, extra strumpor om det blött. Risk för lite vatten i vissa områden, även om det såg rätt bra ut när jag har varit och tittat i förväg.

Vi kan tänkas behöva kliva över boskapsstängsel vid något tillfälle. Det finns så klart "trappor", men du måste kunna klara av detta. STF tar inget ansvar för din säkerhet, min roll är att hålla ihop gruppen och hjälpa så mycket jag kan. Alla medlemmar i STF är försäkrade i IF.

Vi ses på söndag ...

Edit: (2012.05.08)
Pendeltågen mellan Spånga och Bro kommer att vara stoppat under söndag morgon. Detta kan påverka din resa till vandringen. Men vid 9-tiden på morgonen ska det komma igång igen. Läs mer på SL:s hemsida, för pendeltågstrafiken.

tisdag 1 maj 2012

Utvärdering av Ambit

Ambit är den senaste äventyrsklockan av märket Suunto. En ny produkt på marknaden som nu provats längst pilgrimsleden El Camino de Santiago. Företaget har lånat mig en Ambit i utbyte mot att jag skriver om den på min blogg. Efteråt lät de mig behålla den.

Våren 2012 läste jag om den nya modellen Ambit från Suunto och tyckte att den var såväl snygg som ett fantastiskt verktyg för mig som friluftsmänniska. Det var mitt första intryck efter att ha sett reklamen. Men jag ville pröva klockan på riktigt, är Ambit så bra som den verkar?

I utvärderingen av Ambit så ska jag (1) presentera vad utfallet blev när jag använde klockan och provade funktionerna, samt (2)  försöka besvara ett antal frågor. Det som ska försöka besvaras listas här.

  • Är klockans funktioner lätta att förstå? 
  • Uppfyller klockan de behov jag har? 
  • Är klockans funktioner tillförlitliga? 
  • Vad blev jag mest imponerad av? 
  • Är Ambit värd sitt pris? 

Min erfarenhet av funktionsklockor var rätt begränsad, tidigare har jag använt enklare löparklockor för att mäta pulsen mm. Men de har alltid känts plastiga och funktionerna har inte lockat mig. Så det var med relativt "blå ögon" som jag packade upp klockan och började titta på funktionerna. Mitt tips är att ladda ner Ambits manual, läs den först.


Under ett antal dagar längst leden använde jag mig av klockans funktioner, och nu tänkte jag återge två av dessa dagar samt ett träningspass på gymet - så ni får se hur det fungerar i verkligheten. En av de riktigt fina funktionerna med Ambit är att man kan koppla den till sin dator (PC och Mac), för att sedan ladda ner mätdata till ditt personliga konto på http://www.movescount.com.


Exempel #1 - Trekking
Min första dag längst pilgrimsleden. Redan på morgonen sätter jag på mig pulsbältet runt bröstkorgen. Och stående utanför hotellet tittar jag i guideboken för att avgöra vilken höjd över havet byn befinner sig på, höjden sätts in i klockan. Och efter det så sätter jag igång en "Exercice" och bland alla de möjliga aktiviteterna väljer jag "Trekking". Klockan hittar lätt pulsbältet samt satelliterna som behövs för att använda GPS-funktionen. Denna dag lät jag träningen gå oavbrutet från hotell till hotell, jag använde inte funktionen för att pausa.

Höjd
I min guidebok så finns det en väldigt trevlig höjdkarta, och med den till hands så skulle det bli lätt att jämföra resultaten på min Ambit mot en annan källa. Så låt oss titta på de bägge. En mycket viktig sak att komma ihåg är att på den övre grafen är det avstånd (km) på x-axeln, medan på den undre så är det tid (min).

Pilgrims Guide to the Camino De Santiago, 6:th Edition. J. Brierley.

Höjdkurva från Movescount.com

Temperatur - och höjdkurva från Movescount.com


Som ni ser, klockans information för höjd är intill exakt samma som den från guideboken. Den lilla "hyllan" ni kan se mellan ca 150 till 200 minuter är när vi tar lunchpaus i vandringen. Då satt vi stilla; tiden gick men vi befinner oss på samma höjd.

Skillnader mellan bok och klocka beror troligen på att jag inte visste den exakta starthöjden, jag skrev in "byns höjd" men stod utanför hotellet och inte i byns centrum. Under själva vandringen får man såväl höjden i meter samt en höjdgraf.


Det är således rätt viktigt att försöka hitta en bra punkt att stå på när du startar en "Exercice" - om du vill jämföra höjd och avstånd.

Enligt guideboken skulle första etappen vara ca 24km. Nu startade jag klockan vid hotellet, och inte vid startpunkten på leden. Men ni kan se, klockan angav 24km och 600m när jag väl vandrat över Pyrenéerna.


Kartor
Och för att klockan ska kunna hålla reda på hur långt man gått så behöver den så klart ha kontakt via sin GPS. En annan funktion som man också kan få efter vandringen är en karta över var man varit.

Det finns ingen kartfunktion i klockan, men det behövs inte heller och då skulle en större skärm behövas. Vi pratar då om en GPS som är handhållen och inte en klocka som plattform.

Att kunna se var man befunnit sig ser jag personligen som en mycket givande funktion, inte minst då jag gärna bloggar och för anteckningar över över mina äventyr. Och man kan välja såväl karta som satellit. Vi gick själva lite fel i en gång, tog av till vänster längst en väg för 50 meter. Zoomar man in syns tydligt hur vi gick fram och tillbaka.


GPS-karta över början av vår vandring från Movescount.com. 

Temperatur
Om ni går tillbaka till graferna längst upp så har den tredje två variabler; temperatur som primär och höjd som sekundär. Man tydligt se hur temperaturen sjunker ju högre upp vi kommer och på den 1.145 meter är det bara 13 grader Celsius. Regn och dimma gjorde denna vandringen till ett riktigt äventyr.

Ni kanske undrar vad som hände när plötsligt temperaturen stiger upp mot 24 grader uppe på berget, kom solen fram? Svaret är att vi gick inomhus för att ta lunch, det syns tydligt då temperaturen förändras men höjden förblir den samma. Som jag skrev ovan, denna dag valde jag att inte stanna klockans funktioner när vi tog pauser.

Här stannade vi för lunch, så höjden förblev den samma och
temperaturen gick upp då klockan ej stannades - enligt graferna ovan.

Kroppsfunktioner
När pulsbandet är inkopplat och du innan användande klickat in dina personliga data (behövs bara göras en gång) så kan du sedan få fram uppgifter som HR, EPOC, Energy, Respiration och R-R. Själv så är jag inte så insatt till fullo i vad alla dessa begrepp innebär. Men grafen nedan tolkar jag som hjärtats ansträngning.


Som ni ser, att gå över Pyrenéerna var till största delen Moderate - vilket kan bero på att vi periodvis höll relativt låg hastighet i uppförsbackarna. Vidare så ingår lunchrasten i siffrorna då mätningen inte sattes på paus. Men denna vandring är varken träning eller tävling. Däremot så funderar jag på att bege mig ut i skogen i närheten där jag bor med vikter runt smalbenen och gå i tuff terräng - för att tvinga upp pulsen. För det är en typ av träning jag behöver. Se även Exempel 3 nedan.


Exempel #2 Waypoints
På min andra dag längst pilgrimsleden valde jag att använda en annan funktion som Suuntos Ambit har, nämligen möjligheten att ta sk. Waypoints. Detta är att man låter klockan insamla information med sin GPS och koordinaterna sparas i klockan. När man tankar ner data till www.movescount.com så laddas inte dessa data ner, de finns kvar i klockan.

Nedan visas vilka koordinater som jag hämtat från klockan. Klipp och klistra in dem på denna sida, så kan du få se var jag befann mig.

43.00824 , 1.31927 - kl. 9:40
42.98966 , 1.35519 - kl. 11:03
42.97911 , 1.36907 - kl. 11:45
42.97997 , 1.38654 - kl. 12:34
42.96746 , 1.41888 - kl. 14:22


Exempel #3 - Cykling på gymet
Ambit är inte bara en klocka som passar mig när jag vandrar, pulsbältet är en mycket eftertraktad funktion som jag gillar mycket. För jag cyklar en del på SATS, inte i klass utan själv och då är det viktigt att kunna ha kontroll på hur mycket jag anstränger mig - så att jag får effektiv träning. Jag har nämligen märkt att pulsmätaren på träningscykeln har svårt att genomföra en bra mätning ju längre tid det går, då svett kommer mellan handtagen och händerna. Därför är pulsbältet perfekt!

Summering från Movescount.com
När man laddat ner sin träning från klockan så försvinner informationen och finns nu endast sparad på din profilsida på www.movescount.com. När du väljer att titta på en bestämd aktivitet presenteras en summering längst upp.


Fördelning av kroppens ansträngning. 
Här måste jag lära mig mer om vad som är en "bra" träningspuls, kanske ha lite kontakt med en personlig tränare. För jag vill träna och stärka min kropp. Och Ambit är ett väldigt motiverande hjälpmedel. Att kunna följa sin puls i realtid på gymet är mycket bra och så klart den avgörande funktionen, men att också få fram grafer i efterhand över min kropps aktivitet gör mig lyrisk.

Gör en enkel jämförelse mellan hur mycket jag ansträngde mig på cykelpasset och vandringen över Pyrenéerna i början av inlägget.


Frågorna 
Så här efter att ha använt Suuntos Ambit i såväl träning på gymet som på vandring i Spanien ska jag försöka ge svar på de frågor som sattes upp. Samt ge några allmänna kommentarer.

  • Är klockans funktioner lätta att förstå? 
Svaret blir absolut "ja". Det enda som jag kan rekommendera är att pröva sig fram, för det finns så många funktioner att det kan vara lite svårt att hålla isär allt till en början. Och det kan vara bra att bestämma sig vilka funktioner man ska använda och vilka siffror som intresserar dig. 

  • Uppfyller klockan de behov jag har? 
Svaret blir "absolut". Som friluftsmänniska på lite över medelnivå och som utövare av friskvård till husbehov finns allt jag kan tänkas behöva. Och när jag utvecklas mer inom något av områdena kommer Ambit att finnas där med de funktioner som så kan komma att behövas. 

  • Är klockans funktioner tillförlitliga? 
Svaret blir "ja". Har jämfört höjdmätare och promenerat avstånd mot andra källor. Har av erfarenhet uppskattat min hastighet när jag går och tittar på klockan. Samt att jag jämför pulsmätaren mot träningscykeln på gymet. Allt fungerar riktigt bra. 

  • Vad blev jag mest imponerad av? 
Svaret blir "Movescount.com", denna personliga sida på Internet är en samlingsplats av data och ett mentalt fokus som är en källa till inspiration. 

  • Är Ambit värd sitt pris? 
Svaret blir "ja". Klockan är ungefär dubbelt så dyr som min vardagliga klocka, men den otroliga kraft som den besitter gör den värd priset - om du är en aktiv person. Mitt tips är att dra ner på andra saker, köp Ambit och öka din träning och tid ute i naturen. Ditt liv blir bättre, om du anstränger dig lite - att bara köpa klockan räcker inte.


Vill du se mer om i vilken miljö som klockan provades, så är du välkommen att läsa min min reseberättelse om vandringen längst pilgrimsleden El Camino de Santiago.

Om du läst och gillar detta inlägg; sprid det gärna via Googe+ eller Facebook. Tack på förhand. Kommentarer uppskattas mycket.