Sidor

lördag 28 juli 2012

Blobba - det finns risker

Blobba - att låta sig skjutas iväg genom att en eller två personer hoppar ner på den luftkudde du sitter på är något jag skrivit om tidigare. Nu kan vi läsa om riskerna.  

I juni så tog jag in ett reklaminlägg i min blogg, om energidrycken "V". Videon visar hur en person skjuts iväg från en av hötorgsskraporna i centrala Stockholm och landar med fallskärm bland stånden på Hötorget. Huruvida filmen är 100% äkta eller inte är svårt att avgöra.

Men "blobbande" är en stor del av marknadsföringen för Energy V - som saluförs av Spendrups, men det är Eventföretaget Consept Stores som står för marknadsföringen.

Aftonbladet har en artikel (2012.07.26) om Andreas som gick förbi ett av Consept Stores evenemang i Halmstad. Där erbjöds han att gratis prova på "blobbande", och hoppet filmades av företaget. Anders skadas dock allvarligt i sitt hopp och sjätte halskotan bryts. Läkare bekräftar att det är otroligt nära att han ska förlamas för livet.

Exempel på "blobbande", har ej med artikeln att göra. 
Nu vill Andreas ha ersättning, men Spendrups hänvisar till eventbolaget som i sin tur inte lovat någon som helst ersättning (ännu). De har anmält olyckan till sitt försäkringsbolag. Enligt artikeln så har nu Spendrups ställt in allt vidare "blobbande" i reklamsyfte för den nya energidrycken.

Personligen hoppas jag att Andreas blir 100% frisk och att han får någon kompensation. Och detta ger också en reflektion om livet - det är så lätt att skada sig. Även i låga hastigheter och på låga höjder finns det risker.

fredag 27 juli 2012

Vätska på flygplan - bekvämlighet till varje pris?

Nu har EU tagit beslutet att vätskor åter ska bli tillåtna att föra med sig genom säkerhetskontrollen. Från den 29 april 2013 ska det bli möjligt - efter att man fastslagit att vätskan är ofarlig. 

I DN (2012.07.05) finns en artikel som berättar att förbudet från 2003 mot att medföra vätskor i handbagaget är på väg bort. Nu ska det ändras; förbud ska i stället bli kontroll av vätskans karaktär. Dvs är den ofarlig så ska den släppas igenom. Och detta ska gälla om redan nio månader.

Tekniken som finns i dag kan dock inte skilja på tillåtna och förbjudna vätskor, vilket leder till att flygplatserna måste köpa in ny utrustning. Teknik som i dag också kan anses dyr och fungera dåligt. Resultatet av den bekvämlighet som det innebär att kunna bära in vätskor genom säkerhetskontrollen kommer troligen bli längre köer och dyrare biljettpris.


När lagen om förbud av vätskor infördes blev kritiken från jurister stark. Bland annat ville EU:s generaladvokat upphäva lagen, då medborgarna inte ska tvingas följa en lag som av "säkerhetsskäl" hålls hemlig. Då lagen var hemlig så fanns inget juridiskt dokument att läsa, vilket medfört att flera ledande jurister menat att beslagtagande av vätskor på flygplatserna var brottsligt. Det var först i augusti 2008 som lagen offentliggjordes - fem år efter att den trädde i kraft.

Vi lever i en värd full av hotbilder, verkliga och upplevda. Skräcken att drabbas av oprovocerat våld blir allt starkare i samhället, vilket sätter ett högt pris på vår bekvämlighet.

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 1

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena. 

Zumba-duck, Mjölby. 
Dag 1 - Vi träffas en tidig fredag morgon på Stockholms centralstation. Tåget tar oss till Mjölby, en resa på två timmar. Förutom lätt dåsande och att beskåda ett landskap i uppvaknande åt vi en frukost på tåget. Från Mjölby gick bussen till Skänninge, där en ny buss tar oss till Vadstena. Total restid inklusive en promenad i Mjölby blev ca 3,5 timme.

I Vadstena så är det vår rekommendation att man helt enkelt promenerar igenom stadens promenadstråk Storgatan, för att ta sig upp till Turistinformationen. Här kan man köpa bra kartor, vilket inte minst behövs när man cyklar. Nu så hade jag en enkel karta som de mailat mig - så jag handlade ingen. Ett lite dumt beslut skulle det visa sig.

Vi gick sedan till Dahlströmska gården, där kan man köpa utflyktskorg med mat eller hyra rum i en mycket charmig miljö. Men vi skulle vidare samma dag, så vi hade bara bokat cyklar.

Två robusta damcyklar med både hand- och fotbroms, samt tre växlar och cykelkorg. För två dagar tog de 400kr. Hjälm och pump ingår. Ska ni hyra cykel i Vadstena - gör det här!


Enda som kan behövas är ett vajerlås och en 13mm hylsnyckel om man vill kunna ändra höjd på sadeln mm under längre utflykter. Och glöm inte att kontrollera vilken tid cyklarna ska tillbaka.

Även denna gång bar jag min äventyrsklocka vars GPS lagrade vår position. På små vägar sökte vi oss från Vadstena genom hav av blommor och öppna fält ute på landsbyggden. Ofta var det väldigt lättcyklat och enkelt att hitta. Längst vägen stannade vi vid bl.a. Nässja Dommarring och den närliggande kyrkan. I flera av kyrkorna vi besökte under resan fanns det förinspelade meddelanden på både svenska och engelska, samt musik. Svensk kulturhistoria - helt gratis.

Vårt cyklande, Vadstena till Borghamn - ca 24km. 
Vid Dommarringen i Nässja.
Periodvist molnigt, men inte alls kallt.
Väl framme i Borghamn stannar vi till vid den lokala mötesplatsen - en liten butik. Runt omkring oss finns såväl äldre hus som tegelvillor från 70-talet. Det mesta är tyst och vi står frågande vad som nu ska göras, då receptionen på Vandrarhemmet i Borghamn öppnade först om två timmar. Det fanns en aktivitet - att sätta sig i en vagn och låta sig drar av en traktor genom byggden medan en guide berättade om den lokala historien. En tur på 1,5 timme, allt till priset av 50kr per person.

Vi både startar och slutar vid butiken (B) men jag får först igång klockans GPS vid det första stoppet (A), som är nere vid hamnen. Resan var lite skoj, men de skulle ha behövt ha bättre kuddar för ryggen.

Åkte 11km på ett traktorsläp. 
På vandrarhemmet i Borghamn finns ingen försäljning av mat, de hänvisar till restaurang Gyllenhammars. Kommunikationen med vandrarhemmet var inte den bästa. Jag frågade om middag och frukost via epost. Fick svaret om restaurangen, men det kändes som motstridig information. Så jag mailade igen och påtalade att det faktiskt står "Café under högsäsong, frukost. Lunch o middag grupper." på hemsidan. Jag fick aldrig något svar, och varken på hemsidan eller i det första mailet finns information om egenhushåll och att kylskåp finns att tillgå. Vad jag kunnat hitta.

Vi mötte även senare resande som kom med bil för att ta en fika - men allt var dött på anläggningen så de åkte vidare. Kanske menar de att frukost också bara serveras för grupper, men det är inte det som står i texten. Antagligen är de dåliga på att kommunicera sitt budskap eller så stämmer inte det som står. Boendet var dock ok, fungerade för en natt.

Restaurang Gyllenhammars är en riktig pärla. Här får ni riktigt god mat till ett acceptabelt pris för den kvalite man får. Att ta 30kr för en chokladboll som är 1,5 cm i omkrets är dock lite larvigt, och det blev lite pinsamt när den kom in till kaffet. Vi skulle ju dela på den hade vi tänkt. Observera att de har stängt på tisdagar.

Så här fint åt vi middag i Borghamn, på Restaurang Gyllenhammars.
Är du i närheten så måste ni åka hit.

Direktlänkar till de andra dagarna: 
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 2

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena. 

Dag 2 - Vi vaknar upp på STFs vandrarhem i Borghamn, och känner oss lite möra efter gårdagens cyklande. Själv känner jag mig dock pigg på att åka vidare. Men vi har ingen direkt plan på var vi ska cykla, hur långt det är och hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka till Vadstena igen.

Mitt tips är att i alla fall planera. Och eftersom jag inte köpte en ordentlig karta, så blev det mycket svårt. Mitt sällskap på äventyret är kanske inte heller så planerande, så vi bara cyklade iväg. Och 36km senare så lägger GPS:en av, då batteriet tar slut. Och kanske bäst är det, för här tappar vi riktningen och ödslar bort en timme på att cykla fel ute bland fälten. Men nu cyklar jag i förväg ...

De första 36km cyklande dag två.
Framför oss har vi Omberg, ett 10km långt berg som vi börjar att cykla upp för. Det var rejält med dimma över Vättern, så i början är utsikten mycket begränsad. Måste säga att vi njöt av upplevelsen ändå, trots att backarna ibland krävde sitt tribut i svett.

Utsikt från Västra Väggar. 

Oxbåset, efter man klättrat ner för ravinen.
Efter att ha passerat Pers sten (som ligger längst vägen) kommer vi fram till Oxbåset, där berget stupar lodrätt ner i Vättern. Det finns också en djup och brant ravin som leder ner till vattnet. Det var rätt jobbig klättring, inte minst allt löst material som satte sig i rullning. Ska ni klättra ner, lämna gärna de tyngre sakerna säkert ovanför ravinen.


Framme i Stocklycke möts vi av STF:s vandrarhem, ekoparkcentrum och försäljning av hantverk. Vi åt lunchbuffé på vandrarhemmet, och det var otroligt gott. Tog två portioner mat, dock bara en bit tårta. Här kunde vi ha cyklat åt öster och påbörjat vår färd mot Vadstena, men vi kände oss tvungna att fortsätta mot söder - Alvastra klosterruin var ett måste.

I närheten av Ellen Key Strand låser vi cyklarna och beger oss in i skogen, där träffar vi på en kvinna som klagar på myggen. Så vi vänder och tar oss tillbaka. Själva huset och trädgården var ändå stängd för allmänheten när vi var där. På väg mot Alvastra ser vi samma kvinna, nu står hon och plockar blommor medan någon filmar henne med en TV-kamera. Konstigt tyckte jag, men glömmer snart bort det.

Ljuset strålar från skyn, över ruinen i Alvastra.


































Klosterruinen i Alvastra. 
Alvastra klosterruin är absolut värt ett besök om det är en solig dag. I närheten finns också en läktare i trä med plats för teater på gräset. När vi var där så var det repetition på en pjäs. Den medeltida musiken och sången passade bra in när vi gick i ruinen. Ett tips är att se efter när de har föreställningar, det skulle nog vara mycket lyckat.

Men nu hade vi problem - hur skulle vi ta oss tillbaka till Vadstena och återlämna cyklarna? Väg 50 går raka vägen till Vadstena, men det är lite läskigt att ha långtradare och bilar passerande på nära håll. Men vi hade inget val. I början var det mycket brett, och kändes tryggt - sedan blev vägrenen mycket smal. Själv hade jag gärna fortsatt ett tag till, men ombads dock att vi skulle ta en annan väg. Och trygghet är viktigt - så vi valde att ta av på småvägar till höger.

När vi sedan efter cyklande på småvägar och besök i Väversunda kyrka kommer tillbaka in mot Väg 50 kommer en liten bil åkande, och stannar tvärt. Ur kliver mannen med kameran, som vi såg tidigare. Han arbetar för Trafikverket och gör en film. Det byggs nämligen en ny Väg 50, och den gamla ska bli en uttalad "kulturväg". Tung trafik ska bort, turisterna ska kunna njuta och känna sig säkra. Vi stannar och pratar en del med honom. Nedan är den färdiga filmen.



Trafikverkets film om väg 50 vid Vadstena. 

Vi tvingas till rejäla omvägar och kommer sent på eftermiddagen tillbaka till Borghamn. Nu blir vi tvungna att åter cykla längst Väg 50, men trots att det är en lördag vid 18-tiden så går det långtradare. I närheten av "B" på kartan tar vi av från väg 50. Om vi fortsatt 15 minuter till längst den stora vägen i stället för att svängt av så hade vi troligen sparat 90 minuter. Men känns det obehagligt så gör det. :-( Mina råd blir; skaffa erfarenhet av att cykla i trafik samt köp en bra cykelkarta och diskutera i förväg var ni ska cykla. 


Sent på kvällen kommer vi tillbaka till Vadstena, omkring två timmar senare än det jag hade som min vaga planering. Anledningen var så klart att vi cyklade fel, men också att det tog orimligt mycket tid att kryssa fram och tillbaka på små vägar då vi valde att inte ta oss fram längst Väg 50.

Att komma fram "sent" har jag inget emot, men vi missade inchekningen på vandrarhemmet och sista tid för återlämnande av cyklarna. Bägge sakerna ordnade sig dock via telefon. På vandrarhemmet fick vi koden till dörren och boendet betalades nästa dag. Cyklarna lämnades ordentligt låsta utanför där vi hyrt dem.

Direktlänkar till de andra dagarna:
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

Vadstena, Omberg & Alvastra - dag 3

Sommaren 2012 består av flera mindre äventyr med de som står mig nära. Det första äventyret; cyklande från Vadstena via Omberg och Alvastra tillbaka till Vadstena.   

Dag 3 - Vi vaknar upp på STFs vandrarhem i Vadstena. Efter två dagars cyklande är det skönt att få njuta av Vadstena till fots. Allt börjar med en frukost som har allt man kan önska på ett vandrarhem. Men sedan är det dags att sätta fart - vi är trots allt i en stad av religiös betydelse. Så vi besöker klosterkyrkan för att sedan skynda över till Rommersk-Katolska kyrkans högmässa.

Att besöka kyrkor är intressant, det ger perspektiv och eftertanke. Samt så klart möjlighet att få beskåda väldigt fin kulturhistoria. Korset intill är ifrån klosterkyrkan.

Att sedan sitta längst bak på en högmässa är något annorlunda för mig. Det är väldigt ovant och ritualerna är okända. Men att se och höra Birgitta systrarna att sjunga var en upplevelse oavsett om du är troende eller inte. Och att det är en katolsk kyrka gör det kanske även mer exotiskt.


Så är du i Vadstena, gå till klosterkyrkan innan 10:00 på morgonen och läs anslaget (I klosterområdet i dag) på deras port. Bästa dagen är söndagar.

Vadstena är mer än religion, men jag tycker att man ska gå in på museet om Heliga Bergitta. Vill du veta mer om systrarna mm, se sanctabirgitta.com. Och som ni ser, även vuxna kan prova att klä upp sig på museet. ¡Pax vobiscum!

Birgitta omnämns bl.a. som skyddshelgon för pilgrimer, Sankt Jakob är dock den jag tänker på främst.   



Efter all religion och historia blir jag hungrig, det var dags att äta. Så vi sökte oss ner på stan och hittade en restaurang där vi tog en lätt lunch. Ett besök på Vadstena Slott kom därnäst. Där såg vi en utställning om knyppling (som är väldigt stort i Vadstena), slottets historia och gick rent allmänt nyfiken runt och tittade på de massiva byggnaderna. Det var trevligt, men ingen högpoängare.

I området kring slottet finns det flera trälador och hus där det tillverkas och säljs hantverk. Inte minst paret som tillverkade redskap och prydnadssaker i trä är värda ett besök.

Men även Evert Larssons Diversehandel var en upplevelse. Här fanns väldigt mycket porslin och glas, prydnadssaker, uniformsmössor, kläder, skivor, medaljer, kameror och annat.


Efter många timmars promenerande på museer, längst Vätterns strand, på slottet och längst stadens av sten belagda gator behövs energi. Och då kan jag rekommendera starkt kaffe och glass på Halvars Glass.



Det tre dagar långa äventyret avslutas med en tur hem genom Sverige via buss och tåg. Klockan nio på kvällen står vi åter på Stockholms Centralstation, tackar varandra för ett spännande äventyr och tar oss hem till sitt. Det första äventyret sommaren 2012 var slut, men snart kommer ett nytt!

Speciellt tack till ...

  • Killen som filmade för Trafikverket. Det var skoj att han ville ha med oss och han var trevlig. Och ödet gav oss ett skratt några dagar senare, läs om de andra äventyren! 
  • Vandrarhemmet i Vadstena som var felfria. Speciellt att de var flexibla och lämnade ut kod till dörren, då vi kom till Vadstena sent på kvällen. 
  • Dahlströmska gården, som hyrde ut cyklarna. De besvarade alla mina mail innan resan, var väldigt trevliga när vi kom dit samt mycket förstående när vi missade återlämningen. Kan starkt rekommenderas om ni ska hyra cyklar, både service och kvalitet på sakerna.  

Direktlänkar till de andra dagarna: 
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3]

torsdag 19 juli 2012

Primus Express på plats

En Primus ExpressStove med Eta Express kokkärl har en tid legat bland min utrustning. Allt för att prövas under olika situationer och sedan utvärderas på bloggen. 

Då jag har begränsad erfarenhet av att laga mat i fält, så ville jag pröva på det. Och nu var Primus så vänliga att låna ut ett kök, som jag kunde pröva utifrån mina egna villkor. Stort tack.

Allt användes under Midsommarhelgens övernattning, och eldprovet blir under en två dagars vandring på Sörmlandsleden.



Video från Primus på Youtube.

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av kök och kastruller i fält. Snart kommer min egen utvärdering här på bloggen.

Samsung S5690 Galaxy Xcover har landat

En av de nyaste vädertåliga mobilerna har landat på mitt skrivbord - Samsung GT-S5690 Galaxy Xcover. Under resten av sommaren ska jag prova den, såväl till vardags som i friluftsliv.

De kommande veckorna kommer jag att lära mig att hantera telefonen. I går var första gången jag hade en Android-telefon i handen, så det kommer att bli en utvärdering av användande både till vardag som friluftsliv.

Skickar ett tack till Samsung som ger mig denna möjlighet att utforska deras produkt på mina egna villkor. Är det en "äventyrsmobil" eller inte?

Taget från Youtube. 

Berätta om din erfarenhet av mer robusta "äventyrstelefoner", eller hur du gör med mobil kommunikation när du är ute på äventyr.

onsdag 18 juli 2012

Varumärket Sverige drar turister

Det är inte bara svenskar som turistar i Sverige. De utländska turisterna spenderar både tid och pengar här, och enligt en ny rapport från FN:s turistorganisation UNWTO spenderade de 98,8 miljoner kronor 2011.

Enligt en artikel i DN (2012.07.17) så fortsätter Sverige att klättra uppåt på listan över länder i världen som har störst intäkter från utländsk turism. Att Sverige går upp från plats 24 till 21 är något som betyder mycket för oss som land, att få ökade intäkter inom turistindustrin skapar arbete.

– Det är fantastiskt att vi ligger så högt, inte per capita utan i faktisk konsumtion, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Det är alltså så att vi drar in mer pengar på utländska turister än länder som Mexico, Brasilien och Sydafrika - trots att de är mycket större nationer. Varumärket Sverige står sig starkt.

Om du har utländska gäster på besök - vad i Sverige skulle du helst vilja visa dem? Visby innanför murarna när rosorna blommar, Lapporten och fjällvärlden, Västkustens salta vatten, Stockholms skärgård eller Vad?

lördag 14 juli 2012

Midsommar i Paradiset

Midsommarafton ska tillbringas i Paradiset. Och det var precis hur min helg var. Med start från Huddinge pendeltågstation vandrades det i några timmar genom sommarsverige med hästar, kor och sjungande fåglar. Övernattar sedan i Paradisets naturreservat. 

Planen var först att cykla, men då vi bar med oss extra mycket nyinköpt utrustning för att pröva den blev det för tungt. Ryggan vägde hela 14kg. Vi valde lämna cyklarna hemma och vandra mot Paradisets naturreservat. Nästa gång ska vi fördela vikten (jag bar nästan allt) och lämna saker hemma.

Som vanligt bär jag min Ambit från Suunto och startar den vid Huddinge station. Till vänster kan ni se kartan över hur vi rörde oss. Från strax norr om väg 259 till sjön Ådran tog vi bussen, det är därför sträcken är så rak på kartan.


När man kliver av pendeltåget i Huddinge, välj att gå ut till höger - dvs inte mot busstorget. Ta sedan trapporna upp till höger innan man kommer in i centrum. Följ Kommunalvägen mot söder några hundra meter och vik av åt vänster på Storängsleden (väg 259), det är väg 259 man ska följa större delen av vandringen.

Ni som har erfarenhet av området vet att Sörmlandsledens sträcka 6:1 går från Huddinge Station till Hökärr. Och från Hökärr kan man gå längst etapp 6 för att nå Paradiset. Men den sträckan är ca 14 + 6 km, och om man går längst vägen som vi gjorde blir det ca 15km. Därtill är det mer lätt att gå den vägen vi valde, och eftersom jag redan gått dessa etapper på Sörmlandsleden så var det roligt att uppleva något nytt.

Tänk på att, vad jag kan minnas, det inte finns någon ställe att handla varken mat eller dryck på längst de vägar vi gick. Men väl framme i Paradiset så finns det en brunn i närheten av stugan, och där kan man pumpa upp bra kallt vatten har jag fått höra.

Under vandringen går man genom Orlångens Naturreservat, och här finns det natur att njuta av. En tids vandring bortom avtagsvägen mot Sundby gård kommer man till en parkeringsplats och på avstånd ser man sjön Orlången. Här finns det öppna fält och en perfekt plats för att beskåda och lyssna på tranor.

Hade en riktigt bra video på tranornas sång, men den gick förlorad när telefonen förstördes några dagar senare. Och någon kamera som fungerar har jag inte sedan vandringen i Spanien. Tips på bra telefon eller kamera för friluftsliv mottages tacksamt.


Väl framme i Paradisets Naturreservat gick vi ut till Ugglekojan, den var ledig. Vindskyddet lite längre bort var redan taget för natten av firande ungdomar. Senare kom en ensam man förbi, men då allt var upptaget gick han vidare. Vi hade tur och fick en bra plats. På gasköket från Primus (Läs "utvärdering" - kommer snart) gjorde vi ordning kvällsmaten, en eld tändes för värme och mysfaktor.

Nere vid sjön ser vi hur solen går ner, himlens färger reflekteras i sjöns vatten. Från en ö nära stranden på andra sidan kan vi se elden från ett par med hund som tältar.

Att tidigare på kvällen följa deras försök att vada ut till ön utan att bli våta var underhållande och spännande. När väl mannen lyckats komma över, och fått damen att göra det samma - ja då vägrade först hunden. Men allt gick bra till slut.


Ugglekojan kan tyckas lite ruggig och då det finns en kamin kan man lätt göra misstaget att tända den - gör det inte! Jag vet sedan tidigare att det blir väldigt varmt, det är bättre att ha bekvämt liggunderlag, sovsäck och om så behövs ett sovlakan därtill.

På morgonen blev det till att koka havregrynsgröt med russin och lite bröd. Allt avnjöts med en kopp hett kaffe. Därefter packade vi ihop våra saker och sökte upp STF Stockholm som hade Midsommarfika.

Vatten kokas kvickt upp på primusköket, häll i påsen
och vänta sedan 8 minuter. Kickstart på morgonen!

torsdag 5 juli 2012

El Camino de Santiago, 2012 (Bildspel)

Vårens stora händelse var vandring på El Camino de Santiago, som börjar i Frankrike och går över Pyrenéerna in i Spanien. Vi vandrade de första 165 km. Här är ett bildspel över de sju dagarna. Kommer så klart att ta upp vandringen igen, för att gå ledens ca 800 km. 

Att vandra längst pilgrimsleden var fantastiskt, vilket du kan läsa mer om på bloggen. Det finns ett inlägg från varje dag, samt en utvärdering av klockan Ambit som jag bar under vandringen.

Är du mer ute efter bilder så kan du nedan se ett bildspel på ca 5 minuter. Hoppas det inspirerar, kommentera gärna.







El Camino de Santiago, 2012 Slideshow: Mattias’s trip from Stockholm, Sverige to 3 cities Province of La Rioja (near Logroño, La Rioja, Spanien), Saint-Jean-Pied-de-Port (near Saint Jean Pied de Port, Baskien, Frankrike) and Province La Navarre (near Beriain, Navarra) was created by TripAdvisor. See another Spanien slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.


I Spanien blev min kamera så skadad av fukt att den inte fungerar längre. Inte heller min iPhone är idealisk för friluftsaktiviteter. Det är dags att skaffa en ny robust kamera, eller kanske en äventyrstelefon. Kom gärna med förslag på lämpliga produkter.

onsdag 4 juli 2012

Gröna Lund, på tre timmar

Var nyligen på Gröna Lund i Stockholm och fick en bra upplevelse. Läs om hur du gör nöjesparken på tre timmar till ett bra pris. 

Allt beror så klart på vad du är ute efter; åka så mycket som möjligt eller ett kvällsnöje mitt i veckan. Vi var sex personer och det viktigaste var nog att faktiskt träffas.

När det gäller inträdet så kan jag säga att Gröna Kortet som kostar 199kr är helt klart värt sitt pris. Går du bara två gånger på en säsong så har du haft fördel av det, och vill du gå fler gånger är det ren besparing. Tänk på att man inte måste åka som en tokig. Om du nu har ett kort som ger fritt inträde, åk dit och spendera lite slantar på en restaurang. Eller bara gå in när du tar en promenad i den delen av stan. Att gå in en gång kostar 99kr.

Var själv medbjuden och vi träffade ett par utanför portarna lite innan 19:00. Vi diskuterade hur vår "åkstrategi" var. De ville åka så mycket som möjligt, så de väntade till efter 19:00 då Åkbanden sänks i pris. I stället för 299kr blir priset 219kr. Vill du åka mycket är detta en bra lösning. För två personer blir det då en kostnad på 636kr för åkande och vanligt inträde.

En annan lösning är att köpa sitt inträde (Gröna Kortet eller endagsbiljett) samt att köpa ett Åkhäfte på 20 biljetter för 340kr. Det var vad jag och mitt sällskap gjorde, dvs vi fick 10 biljetter var att spendera under tre timmar. Vilket i min mening räckte rätt bra, om man väljer rätt attraktioner.

Det var ytterligare två personer i vårt sällskap, de var redan inne på nöjesparken sedan tidigare på dagen och hade då valt lösningen Åkband. Vilket är helt rätt val, om man stannar länge i parken och vill kunna välja fritt bland attraktionerna.

Mer om Gröna Lund. Våra 20 biljetter valde vi att spendera lika, och det gjorde vi på följande attraktioner.

Insane - länk. (3 biljetter)
Vi började med denna snurriga attraktion, 75 sekunder av ren galenskap. Hade kanske inte valt den själv, men nu var jag i en grupp och plötsligt stod vi i kön. Det var bara att hänga på. Om det känns riktigt läskigt; bara andas lugnt och kanske slut ögonen.

Även om jag inte är en stor fantast av våldsamma attraktioner, Insane får högsta betyg - den var brutalt häftig och du utsätts för ca 3,5 i G-kraft. Fast jag skulle nog inte åka den flera gånger samma dag.

Kättingflygaren - länk. (2 biljetter)
Vi valde att njuta av solen ett tag och se på alla spännande saker som händer. Sedan var det dags att få sig en flygtur av det mer klassiska slaget. Detta är en attraktion som ger en härlig flygande känsla ut över Saltsjön och man får en upplevelse. Om du blir lite snurrig i huvudet, blunda inte! Titta mot horisonten, och inte på saker som är nära.

Kättingflygaren en klassiker som får högt betyg - ett val för alla besökare.

Kvasten - länk. (3 biljetter)
Denna var ett önskemål, så vi åkte denna som tredje attraktion. Och 1 minut av svepande svängar var en häftig upplevelse. Här kunde man njuta mer än på Insane, denna tur var också påfrestande men inte alls på samma sätt.

Kvasten var häftig och får högt betyg - en attraktion man kan åka flera gånger under en dag utan att må dåligt.

Vilda Musen - länk. (2 biljetter)
Namnet kanske får er att tro att denna attraktion bara är för barn - så fel ni kan ha. Det som är så brutalt häftigt med denna är de tvära svängarna, intill 90 grader i upp mot 55 km/h skakar om en ordentligt. Vidare så har den Attraktionsfoto, vilket jag inte visste om! Så på stället där den lilla vagnen gör två snabba pucklar tas ett foto.

Vilda Musen får högsta betyg - denna skulle jag gärna åka flera gånger samma dag. Den är underhållande, du utsätts för 3 i G-kraft och du kan få ett fotografi på dig själv och dina vänner.


Vi hade nu förbrukat våra 20 biljetter i häftet, och fått fyra upplevelser ihop med varandra och de fyra andra som vi träffade. Om man tar det lite lugnt mellan åken, äter lite mat och tar tid att prata med varandra så är tre timmar och 10 biljetter per person något som räcker väl.

Har du egna favoriter eller tips om attraktionerna mm på Gröna Lund, så är det bara att lämna en kommentar.

Shit Cyclists Say (Humor)

Är på väg att ersätta den mountainbike som jag nyligen blev av med. Har också en bekant som har en hemsida om cyklande, samt säljer olika uppgraderingar för cyklar. 

Så denna video får mig att skratta. Inom alla aktiviteter eller hobbys, man blir lite av en "nörd" efter ett tag. Så som lite sommarinspiration, ta och se videon. Plocka sedan ut cykeln för en tur - redan i kväll.



Videon är skapad för People for bikes, kolla in deras hemsida .  

Barnens turistbyrå (STF)

STF har skapat en hemsida som heter Barnens Turistbyrå. Här får alla barnfamiljer hjälp att hitta roliga saker att göra i Sverige.

På hemsidan Barnens Turistbyrå kan du dela med dig av favoritställen och tips, samtidigt som du kan hitta massor med roliga saker att göra. Varje vecka belönas det bästa tipset med ett fint pris.

Detta har även uppmärksammats i en artikel i DN (2012.07.02). Jag hoppas verkligen att detta blir en produkt som överlever och utvecklas. Våra barn behöver lära känna den svenska naturen. En generation av okunskap kan leda till en allvarlig försämring av samhället. Vi ska känna oss trygga i naturen, men det är också en fråga om kulturhistoria och folkhälsa.

Och det gäller att använda sig av det utbud som finns, här har STF en stor bredd av aktiviteter och boende som passar barnfamiljen. En artikel i DN (2012.06.25) ger tips på fem aktiviteter i fjällen för familjer. Bara att läsa och inspireras.