Sidor

söndag 28 september 2014

Prata med Primus

Nu när hösten är här så kom ett kort avbrott i vardagen. Ett flertal bloggare blev inbudna till Primus lokaler i Solna, för att få lyssna på en presentation och för möjlighet att prata med dem. 

Att blogga och hur man sprider kunskap samt bemöter kunder via Internet är ett stort intresse för mig. Skulle själv gärna arbeta med kundanalys och vara bloggansvarig. Därför tycker jag att det är så intressant att Primus just tar möjligheten att bjuda in bloggare på en macka efter arbetstid.

Att få träffa Primus var skoj, och att få besöka deras verkstad för forskning kändes intressant. Men även att lyssna på alla andra som var där var inspirerande. Allt från matlagning, olika kurser, vandringsprojekt och någon riktig expedition. Vi hade alla våran egen nivå av aktiviteter, men det vi hade gemensamt var viljan att vara ute i naturen samt passionen för det vi gör.

Under kvällen berättade Primus om deras tre versioner av gas; det nya är deras prisbelönade vintergas - som har en blandning som fungerar även när det är kallare. I behållaren för vintergas så har de också utvecklat ett "papper", den flytande vätskan i behållaren får därmed en större kontaktytan med omgivningen. Något som förbättrar effekten.   


Och det gäller att följa sin passion; för att med tiden bygga på med mer erfarenhet och utrustning. Min första utrustning från Primus var deras termosar. Sedan kom ett Eta Express gaskök, som varit min kompanjon under ett antal helgvandringar. Att laga mat och värma upp vatten för kaffe på morgonen efter att ha sovit under en tarp eller vindskydd betyder väldigt mycket.


Ett senaste tillskott i utrustningen är sk. food jugs (mattermos). En blåsig höstdag när man huttrar efter att ha gått längst Mälaren i fyra timmar och tar sig en paus, då är en varm potatissoppa från en mattermos helt rätt. Läs mer om Mattermosar, Primus och fisksoppa. I år köpte jag även en Primus PowerLighter, dvs en gaständare. Men jag har inte hunnit använda den.

Avslutar inlägget med ett pressmeddelande från Primus; här kan ni läsa lite om hur de själva presenterar några av sina produkter. Min egna nästa produkt jag funderar på att köpa är nog ett nytt gaskök, kanske ett av dessa? Men det får bli nästa år, nu är det mycket annat på agendan.


Har du några funderingar eller åsikter kring Primus produkter? Skriv en kommentar, skoj att se vad andra tycker om dem.

torsdag 18 september 2014

Konflikter ritar om resekartan

Världen ändras och vi med den. Egypten var väldigt populärt innan militärkuppen, och nyligen påverkar utbrottet av ebola i västra Afrika turisternas resande.

Världen ändras ständigt, det är en del av vår civilisation, vilket också påverkar hur vi reser. I en artikel i DN (2014-09-15) beskrivs hur vi förändrar vårt resande när det händer något exceptionellt, men också hur snabbt vi glömmer. Det är lätt att titta åt ett annat håll när solen skiner och det är billigt, man bortser från faror, övergrepp och sociala oroligheter.


Men enligt tidningen Metro så är 88% av svenskarnas resor inom Europa, så vi reser oftast inte så långt bort. Favoriten (flest besökare) är Danmark vilket inte är mitt eget förstahandsval. På 10-i-topp så har jag varit i alla, förutom Turkiet och Danmark. Och jag måste säga att Turkiet lockar mer.

Mitt resande summeras med #beenapp; jag har besökt 7% av Världen och 24% av Europa. Inte så mycket egentligen, men i år hoppas jag att fylla på med två icke-europeiska länder genom en jobbresa och en julresa.

Annars så skulle jag gärna besöka Estland, Irland, Wales och Österrike.


Rätt enkla resmål att ta sig till inom Europa, de passar bra för helgresor. Nästa år borde jag kunna fylla på med några nya länder. Att åter åka till platser jag varit på är inte så prioriterat, även om det finns en hel del som man inte upplevde första gången.

Nog skulle jag vilja se pyramiderna vilket jag inte gjorde första gången (såg dock Karnak mm) jag var i Egypten, samt snorkla i Röda havet igen.

Varför inte åter åka till Thailand för att kunna klättra mer samt rida elefant i djungeln, som jag missade när jag blev sjuk och låg hemma i någon dag.

Men trots att det finns mer att uppleva, länderna lockar inte - de känns obekväma. I alla fall Egypten. Länderna har lite av dåliga vibrationer för mig efter mina första besök; ingen lust att återvända på lång tid.

De nya favoriterna för oss svenskar är enligt Metro bl.a. Kap Verde och Kanarieöarna. Och dit vill jag själv verkligen åka, två veckor charter vore en dröm. Värme och pool, men också möjligheter till riktigt bra vandring i bergen.

Vad har du själv för erfarenhet av länder dit du skulle tveka att resa igen? Är det brottslighet, sociala oroligheter, sjudomar eller annat? Skriv gärna en kommentar.

söndag 14 september 2014

EATALY, god mat i Italien

På min resa genom Italien så var mat och dryck en viktig del, utöver alla historiska platser och tavlor av målade mästare. Mitt varma tips är att besöka Eataly, ett tempel för den matintresserade. 

Läsare av min blogg ska få inspiration och rekommendationer; jag skriver för att dela med mig så att du själv ska kunna få det där lilla extra. Och det utan att det blir elitistiskt; finess, kvalitet, upplevelse och smak på en bra nivå. Och när det gäller mat så måste jag nämna Eataly, en fantastisk kedja som öppnade sin första butik 2007 och nu finns i 11 städer i Italien och 13 platser runt om i Världen.

Butiken jag besökte ligger i Florens (se kartan), men det finns även butiker i bl.a. Rom, Bologna, New York, Chicago och därtill nio (!!) butiker i Japan. Ska se om jag kan hitta en på min resa till Tokyo senare i år.

Glass med ägg, specialitet för denna del av Italien. Ihop med dubbel espresso. 
Det var lite av en slump jag upptäckte Eataly. Vi gick förbi den en dag utan att jag tittade så noga. Dagen efter var jag på jakt efter äkta florentinsk glass - dvs som även har ägg i receptet. Och det visade sig att Eataly hade en smak med ägg - Crema Alpina. Därför valde vi att äta glass hos dem, samt ta en dubbel espresso och sedan upptäcka butiken.

Klicka på bilderna.  

Väl inne i butiken kunde jag botanisera bland en väldigt fin kyldisk för kött, hyllor fyllda av pasta, olivolja samt olika sorters sädesslag. De hade även böcker om mat och dryck, mest på italienska men även på engelska. Även så klart en avdelning med kaffe, den var dock förvånansvärd liten. De hade också små separata stationer; som en deras Green Bar där man inne i butiken kunde få sin näringsrika drink direkt i handen. De hade också sitt eget bageri; vars väggar mot butiken var gjorda av glas så att man som kund kunde titta på när de bakade brödet.

Som om butik, bageri, servering av juice och bokhandel inte var nog, en våning upp så hade de en restaurang! Här kunde man äta rätter gjorda på de produkter de sålde i butiken, om man inte ville tillaga dem själv.

Som ni förstår, jag är väldigt förtjust i Eataly som koncept. En annan rolig detalj är att deras meny för serveringen var rätt liten, men ville man ha någon speciell kaka eller annat kunde man gå in i butiken och köpa en ask - för att avnjutas när kaffet serverades.

Till min stora förtjusning så hittade jag vid kassorna på vägen ut en dryck jag kände igen, av märket Baladin. Det är en kolsyrad dryck som jag köpt hemma i Sverige vid några tillfällen.

Jag dricker normalt inte läsk, men det händer. Denna dryck är dock något utöver det extra, och kan du hitta den i Sverige köp några flaskor. Att dela på en flaska på två till maten ger en liten extra krydda till middagen.



View Larger Map

Det här är mitt första inlägg om mat i Italien, det kommer fler så håll ögonen öppna. Kommer att skriva ett speciellt inlägg om glass, mer om kaffe och ett om världens tredje bästa smörgåshus.

torsdag 11 september 2014

Vilka följer mig, och vad gillar ni?

Hösten är här och lite av en nystart av bloggen kommer att ske. Hoppas att kunna skriva lite om kläder och heminredning fram över, nu när man är tillbaka till jobbet vill i alla fall jag klä mig snyggt och med allt mörkare kvällar blir det mer fokus på hemmet. 

Mer om kläder och design under hösten. Men nystarten kommer också att innehålla provning av kaffe, rapport från Primus, en kortare vandring nu i september samt tips på restauranger och museer från olika städer på min resa till Italien i sommar.

Närmare jul kommer ett inlägg om Tokyo, där jag planerar att besöka Shimokitazawa - den stadsdel som röstats fram av tidningen Vouge att vara världens coolaste stadsdel just nu. DN (2014-09-11) skriver att Vouge vill hedra både den chica och pragamatiska gatutrenden över världen, och förutom Shimokitazawa hamnar Södermalm i Stockholm på tredje plats. Men det är så många som bloggar om Söder, och varför skriva om tredje plats när man kan skriva om första? ;-)

Så här presenteras Vandringsman för de som följer bloggen via Bloglovin.  
Men jag undrar alltid; vad vill mina läsare ha? Många av mina läsare googlar och hittar det de söker i många av mina långa och mycket informativa inlägg, något som gör mig mycket glad. Jag hoppas t.ex. att mitt inlägg om förlorat pass utomlands och cykelpumpen gör mina läsare glada. Många läser också de lite äldre inläggen om fjällvandring och ryggsäckar.

Därtill har jag de som regelbundet följer mig, och några har valt att lägga till mig på blogg på deras konto på bloglovin. Så när de loggar in på sin portal ser de min blogg bland de som följs. Några har registrerat sin e-post, dvs några som får ett mail varje gång jag skriver ett nytt inlägg.

Nu undrar jag - vilka är ni som följer mig och vad vill ni helst av allt läsa om på Vandringsman och min engelska blogg Gelatias? Lämna gärna en kommentar.

Klarar du flyg-språket?

Kanske är du en van resenär som flyger en del; men hur är det med dina kunskaper i "flyg-språket"? Jämför dig med ca 125,000 andra, i ett test hur bra du kan uttryck från flygindustrin.  

Som ni vet så reser jag en del, och tror mig ha snappat upp en hel del av det språkbruk som används inom flygindustrin. Så när det fanns ett test på Expressen's hemsida, så var jag tvungen att pröva lyckan.



Och vad kan man säga? Jag fick 8 rätt av 9 frågor, mitt resultat bättre än 85% av de som svarat. När jag tog testet så hade 105 595 personer ett sämre resultat, vilket måste vara klart godkänt för mig. Kanske var det lite tur, kanske så kan jag faktiskt en hel del om "flyg-språket".

Det var som sagt nio frågor; frågorna 7 och 8 gissade jag lite på. Medan andra var jag helt säker på. Tycker t.ex. att fråga 9 om vad "F/O" är borde vara en säker poäng för alla som flugit en del och haft ögonen öppna i media.

Lämna gärna en kommentar om vad du tyckte om frågorna. Kanske har du några egna förslag om kluriga förkortningar och uttryck inom flyg- och resebranschen?

Kan du förkortningarna för några flygplatser? Att ARN är Arlanda är nog inte så svårt. Men vet du vad SJU står för? Klura på det och skriv gärna en egen fråga.

onsdag 10 september 2014

Caffe Florian, Venedig

Under sommaren har jag gjort en resa genom Italien med tåg. Nu kommer godbitarna från den resan, och vi börjar med Café Florian vid Markusplatsen i Venedig. 

På sin hemsida säger Caffé Florian sig vara Italiens äldsta café, då det öppnades den 29 december 1720 av Floriano Francesconi. Då under namnet Venezia Trionfante, men det blev mycket snabbt känt som Florian's efter sin ägare.

Andra källor påstår att detta är Europas äldsta kontinuerligt drivna kafé. Oavsett hur det ligger till, som äventyrare och kaffeälskare så var jag bra tvungen att besöka denna plats för att ta mig en kopp kaffe.

Att besöka kända platser är ett av de nöjen som finns, men de ska tillföra något också och jag gillade verkligen Café Florian.
I Italien så dricker man bara cappuccino till frukost, så efter klockan 11 så dricker man andra varianter av kaffe.

Så när jag besökte Café Florian på kvällen valde jag helt enkelt Caffé Latte - som här serveras med en kanna svart kaffe (två koppar), samt en kanna med varm mjöl. Så man blandar efter eget behag, till priset av 9€.


Är vädret bra så ska man absolut sitta på Markusplatsen, ett stort härligt torg där Café Florian har servering. De spelar också musik hela kvällen, vilket förvisso resulterar i en engångsavgift på 6€ för alla som beställer. Så det blir lätt en dyr upplevelse, är man fyra personer så blir det 24€ innan man ens beställt något att äta och dricka.

Min rekommendation är att man beställer kaffe, sedan kan man dela på en minipizza eller en club sandwich om man vill hålla ner priset. Sedan sitter man och pratar under någon timme, medan de spelar härlig musik.



Markusplatsen är ett enormt torg som är underbar att strosa på när kvällningen kommer. Det spelas musik på Cafe Florian, och på andra sidan torget finns en annan uteservering som också har musik. Även om ni inte sitter och och tar en kopp kaffe så finns det två saker ni måste göra.

Först ska ni titta in i de härliga rummen, samt ta en titt på kaféts utbud av porslin, kaffebönor och kakor de säljer i butiken. Då behöver ni inte slå er ner till bords.

Och sedan ska ni absolut ta hissen upp i den 98,5 meter höga Kampanilen (klocktornet), som står på torget. Det byggdes på 1500-talet och rasade 1902, men byggdes sedan upp med samma utseende som originalet.

Från tornet har man en härlig utsikt över hela Venedig, så ta med dig kameran och bara njut av myllret av byggnader. Kanske kan det vara lämpligt att ta sig upp i tornet efter att man gått runt lite i staden.


View Larger Map

fredag 5 september 2014

Yoghurt med kaffesmak

På min resa till Italien blev det en del kaffe, och mer om det senare. En morgon så hittade jag dock yoghurt med smak av kaffe och det tänkte jag nu berätta om. 

Yoghurt - jag är en rätt stor konsument av den produkten. Och har tidigare bloggat om smaken guanabana, som jag starkt förknippar med Colombia.

Nu så har jag alltså smakat yoghurt med smak av kaffe; något som nu förknippas med Italien. Och helt ärligt, det var inte en smak som gick hem hos mig. Kommer fortsätta att dricka mitt kaffe.

Om denna yoghurt dyker upp igen vid en frukost så kommer jag att vara klart tveksam. Har du smakat yoghurt med smak av kaffe eller någon annan udda smaksättning? Skriv gärna en kommentar.

Kaffefestivalen, Stockholm

Det var en underbart vacker sensommardag i Stockholm i dag. Och det var nästan så att jag missade helgens häftigaste aktivitet, för i helgen är det Kaffefestival i stan. 

Nu i helgen är det Kaffefestivalen i Stockholm, på Södra Teatern och tillhörande Mossebacketerrassen. För ynka 50kr köper du dig ett entré-armband som ger dig inträde för fredag, lördag och söndag - och så klart fritt provsmakande av kaffe. Här är programmet i pdf.

Det kommer att vara tävlingar, möjligheten förstå smak-skillnaden på espresso och brygg gjord på samma böna, kaffe-provning, handla en ny kaffekvarn mm.

Företaget som samarbetar med Södra teatern är Johan & Nyström. Det är bara två dagar kvar; så se till att gå dit i helgen. Jag hoppas ha tid att gå dit igen; för att lära mig mer.


Här ett foto från Instagram, på min käresta och hennes föräldrar från festivalen. Se till att följa mig på Instagram så får du det senaste om friluftsliv, vandring, produkttips, resor, livsstil, kaffe mm.

Kaffe handbryggs med stor finess. 

På festivalen fanns även PMU, som sålde kaffe skänkt av Johan & Nyström under namnet Empower Woman - där pengarna går till deras verksamhet att förhindra övergrepp på kvinnor i Kenya. Om du går till festivalen kan det vara en bra sak att köpa detta kaffe.

Latinprodukter, colombiansk mat i Stockholm

I dag var jag och handlade hos Latinprodukter, ett familjeföretag som säljer colombiansk och latinamerikansk mat från sitt hem i Enskededalen söder om Stockholm. 

Har tidigare skrivit om Latinprodukter, men i dag var jag och besökte dem för första gången. Vi handlade för ca 500kr och fick därmed våra varor hemkörda på kvällen, vilket var perfekt för oss då vi ville gå lite på stan.

Nu är vi redo för att laga mat i morgon. Håll ögonen öppna på Instagram, det kommer bilder.

Du kan så klart beställa även över nätet, och om du handlar för över 300kr så är det gratis hemkörning i Stockholm. Vilket är riktigt bra om man köper frysta varor. Närmaste T-bana är Sandsborg på den gröna linjen några stationer söder om Globen.

Av det vi köpte i dag ser jag främst fram emot att göra juice på den frysta bärsaften av "mora" (dvs björnbär) och den Ajiaco vi ska laga i morgon, och det är en soppa med potatis, kyckling mm. Att ha någon burk av Pony Malta hemma är aldrig fel, även om jag dricker läsk väldigt sällan.

Vill du läsa mer om colombiansk mat så läs mina inlägg: Colombia - mat, frukt & dryck, Smaker av Colombia och Kaffee Express Colombia.