Sidor

söndag 30 november 2014

Stockholm Filmfestival 2014

En höjdpunkt varje år är Stockholms Filmfestival, ett arrangemang som jag besökt sedan 2010. I år blev det bara tre filmer. Läs om dem här, samt besök äldre inlägg från tidigare år.  

Mitt 2014 har varit ett hektiskt år; så det fanns bara tid och ork att besöka tre filmer på årets Filmfestival i Stockholm.

Vi började med att besöka en av sponsorernas förhandsvisningar, och såg Camp X-Ray. Under festivalens sista helg såg vi sedan Fishing Without nets och Whiplash.

Camp X-Ray
Huvudpersonen är en ung amerikansk kvinna, hon är soldat och vaktar misstänkta muslimska "illegala kombattanter". Som ni själva förstår så kommer hon att drabbas av en blandning av personliga problem och utsättas för hatet från de fängslade. Men ... relationen till en av dem kommer så klart att förändras till mer positivt. Det är så originellt - INTE!


Filmen är inte alls dålig, men den är så förutsebar. Nio av tio händelser kan i stora drag gissas i förväg; vilket gör den tråkig.


Fishing Without nets
Här får man följa hur fiskarna på Afrikas horn inte kan försörja sig. De stora nationernas flottor dammsuger havet på fisk, så de fattiga blir lätta offer för de som söker efter nya pirater. Huvudpersonen är en fattig fiskare som dras in i ett virrvarr av våld, interna maktkamper, pengar och en allt med ökad panik när det inte går som det är tänkt.


Filmen är rätt bra, och den rekommenderas absolut till både er som sett för mycket av amerikansk standard-actioon samt de som vill ha lite mer drama. Gå och se den på bio!


Whiplash
Tallang, passion och inte minst ett rejält yttre tryck att det inte räcker att vara bra - man ska vara bäst! Följ huvudpersonens väg från duktig student i en tuff skolmiljö till ... ja, det tänker jag inte berätta. På vägen träffar han så klart den söta tjejen, och gissa att han kommer att ställa till det för sig.


Filmen är bra, och det är massor av bra musik. Rekommenderas! Fast killen har ju några skruvar lösa, frågan är om filmen drar för stora växlar och överdriver hans oinskränkta passion och drivkraft.


Det var de tre filmer jag såg i år. Men som jag skrev, det har blivit ett antal filmer tidigare år. Och jag tycker ni ska titta in vad jag skrivit om dem. Har du sett någon film, så skulle jag uppskatta om du skrev en kommentar. Vad tyckte du?

År 2013 (Läs mer om).
12 Years a slave, ABCD, The Lunchbox, Space Pirate Captain Harlock och Kill your darlings.

År 2012 (Läs mer om). 
Jag vill tacka livet (Violeta sa fue a los cielos), Beasts of the Southern Wild och The Magic of Belle Isle.

Tio berg som är lätta att bestiga

Är du en äventyrare i sinnet, men kanske inte så vältränad att du kan göra de mest krävande strapatserna? Då har jag tio tips på berg som är relativt lätta att bestiga. 

I DN (2014-11-27) finns en artikel om tio fantastiska berg som kan bestigas utan att ha fysiken av en erfaren äventyrare. Själv förespråkar jag att man ska utvecklas enligt kaizen - många små men kontinuerliga steg mot framgång. Så börja enkelt, men tappa inte farten i utvecklingen - utmana dig själv.

När det gäller berg så har jag inte direkt bestigit några toppar. Under min vandring längst Kungsleden då gjorde gruppen ett försök att ta sig upp på Kebnekaise, men det hade snöat ordentligt under natten så bergsguiderna avbröt försöket efter bara 40 minuter.

Jag har dock varit på den betydligt mindre uppseendeväckande platsen Tornberget; det är den högsta punkten i Stockholms län med sina 111m över havsytan. ;-)

Tornberget, högsta punkten i Stockholms län (111 meter).
Är du osäker på vad du klarar av är en gruppresa med guide bra, jag har själv varit på två; vandring längst Kungsleden med STF och vandring i Dolomiterna med Prima Travel.

West Highland Way - inga höga berg men bra vandring. 
Prima Travel har också en vandring på West Highland Way i Skottland. Jag gick den leden och bokade b&b genom företaget, men gick helt själv utan guide eller andra deltagare. Man går inte direkt upp på några berg när man går längst leden, men visst finns det berg värda att besöka.

De tio platserna i artikeln från DN är
1. Garth Hill, Gwaelod-y-Garth, Cardiff (307m),
2. Aran Fawddry, Snowdonia nationalpark, Wales (905m),
3. Ben MacDui, Cairngorms, Skottland (1.309m),
4. Swinica, Tatrabergen, Polen (2.301m),
5. Monte Bronzone, Luganosjön, Italien (1.434m),
6. Jebel Toubkal, Atlasbergen, Marocko, (4.167m),
7. Kala Patthar, Khumbudalen, Nepal, (5.600m),
8. Half Dome, Yosemite nationalpark, USA, (2.694m),
9. Meru, Arusha nationalpark, Tanzania, (4.566m),
10. Stony Bay Peak, Akaroa, Nya Zeeland, (806m).

När jag tittar på dessa så känns det i dag som om att jag skulle vilja besöka Wales; och ta mig upp på Aran Fawddry. Vill du lära mer om Wales, så kan jag rekommendera att du tittar på denna blogg - Lena i Wales. Känner du dig mer sugen på Ben MacDui i Skottland, ja då kan du lära mer om Skottland i denna blogg - Scottish moments.

söndag 23 november 2014

Förbud av resväskor på hjul i Venedig?

Venedig - denna gamla stad med så många turister och alla sina gator belagda med kullersten. När jag själv var där så märkte jag av det - det smattrande ljudet av resväskors hjul. Nu kan man läsa på BBC att det funderas på att förbjuda dessa väskor. 

En känd bro! :-)
Venedig är en spännande stad som man absolut ska besöka minst en gång i livet. En sak är säker; det är många broar, trapport och gator belagda med kullerstenar. Så det är inte lätt att släpa sin resväska genom staden.

Jag gick med min väska från busstorget till hotellet vid Markusplatsen - det var jobbigt! Ta båt-bussen! Du sparar på krafterna, och det tar mycket längre tid än du tror.


Läste en artikel; "Venice considers ban on 'noisy' wheeled" på BBC (2014-11-21), där står det att staden funderar på att förbjuda resväskor med hjul som låter väldigt mycket när turister drar dem på stadens gator med kullerstenar. De som bryter mot lagen föreslås få betala böta 500 Euro.

Köp inte av gatuförsäljare.
Det finns redan en annan lag i Italien som turister ska se upp med; det är förbjudet att köpa kopior av kända varumärken. Böter är 500 Euro.

Så om du köper en fake Prada-väska, var då redo att polisen eller tullen när du lämnar landet kan beslagta den och bötfälla dig på runt 5000 kronor!



Det konstiga är att polisen inte verkar jaga de som säljer varorna! På marken i Venedig finns skyltar som påtalar att "Fakes Kill Your Style", men här står det en grupp unga män precis intill och säljer sitt skräp. Bara två hundra meter från Markusplatsen.

Förbudsskylt, foto från Pisa. Men såg den även i Venedig. 
Som turist kan du alltså drabbas ordentligt, men de som säljer kanske inte gör sig skyldiga - eller? Jag gissar att italienarna också ogillar detta otyg. Så varför görs inget?

EuroBonus, ny sida på bloggen

Mina läsare har nog märkt det vid det här laget, jag skriver en del om SAS EuroBonus. Men det är inte lätt att hålla reda allt - därför har jag nu skapat en ny flik bara om EuroBonus. 

Florens, Italien.
Köper du julklappar på online? Kanske kan du göra ett extra klipp själv, logga in på EuroBonus innan du lägger din order och få rejält med bonuspoäng.

Just nu har Björn Borg en kampanj som ger dig 82 poäng för varje 100kr. Och det finns så många möjligheter om du bara tittar efter, i dag får du bonus hos 106 olika webbutiker!


Men det är svårt att ha koll på alla möjligheter. Så därför har jag nu skapat en ny flik här på bloggen. Längst upp så hittar ni nu fliken  "EuroBonus" - där har jag sammanställt information och länkar för att underlätta för dig. Ta en en titt och glöm inte att återkomma hit för att hitta rätt nästa gång du vill försöka få in lite extra poäng.

Tokyo, Japan.
Vill du ha ut max av ditt medlemskap;
EuroBonus +Deal,
EuroBonus MasterCard,
MasterCard Priceless,
EuroBonus Shops,
EuroBonus Partners ...

Kan något av dessa vara för dig? Ta en till på fliken "EuroBonus".

lördag 22 november 2014

Flyg för Coop MedMera-poäng

Är du en poängjägare av rang, eller bara vill hitta möjligheter att samla på dig något lite extra? I så fall kan SAS EuroBonus senaste samarbete med Coop kanske vara något för dig? 

Ett av de senaste sätten du kan tjäna in SAS EuroBonus-poäng på är att flytta över dina MedMera-poäng från Coop. Själv handlar jag nästan uteslutande på Hemköp, då jag verkligen gillar dem. Men jag har också ett Coop-kort, så det kan kanske vara på sin plats att kontrollera om jag ska gå över till Coop. Normalt så gillar jag inte deras butiker, men jag har ett riktigt trevligt Coop Forum nära där jag bor. Och Coop Extra i centrum har blivit mycket bättre på senare tid.

Ni som följer bloggen vet att jag valt att resa StarAlliance (där SAS ingår) så ofta jag kan, samt skaffat MasterCard kopplat till EuroBonus så jag får poäng på allt jag köper.

Min filosofi har varit att; om man ändå konsumerar varför inte ta chansen att få poäng på det?! Det viktiga är att att inte konsumera utöver ditt behov.

Börjar med att berätta hur du samlar MedMera-poäng med Coop, för att sedan skriva om du konverterar allt till poäng hos EuroBonus? Jag har gått igenom allt, för att du enkelt ska se om det är värt det.

Samla MedMera-poäng hos Coop
Precis som hos EuroBonus så har Coop två olika typer av poäng i sitt bonussystem; grundpoäng och extrapoäng. Ta en titt på videon om medlemsprogrammet.



Grundpoäng samlar du bara hos Coop och motsvarar poänggrundande beloppet på kvittot; 1kr = 1 poäng. Coop har en beräkningsperiod på sex månader. Om du kommer upp i 21 000 poäng under en period så fördubblas poängen! Min rekommendation är att du loggar in på ditt konto på Coops hemsida och tar reda på mellan vilka datum din period är, det är alltså inte garanterat januari till och med juni, samt juli till december. Det beror på när du skaffade kortet.

Det fina är att om du kommer upp i 21 000 grundpoäng under en månad, så kommer Coop att dubbla dina poäng till 42 000 poäng. Men når du bara 20 999 poäng (eller lägre), så får du bara ut de poäng du tjänat in. För att få 21 000 poäng så måste du köpa varor hos Coop för 3 500 kr i månaden, dvs 875kr i veckan.

Extrapoäng kan du samla hos både Coop och deras partners. Betalar du med Coop MedMera-kort får du dessutom ytterligare 1 extrapoäng per krona. Du samlar även extrapoäng i kampanjer, till exempel vid köp av vissa varor eller byte till ett Coop MedMera betalkort.

Själv så handlar jag med mitt SAS EuroBonus MasterCard, så något Coop MedMera betalkort är jag inte intresserad av. Men de har partners där du ibland får mer poäng.


Partnererbjudanden
Förutom att samla in poäng så kan du få trevliga rabatter, t.ex. hos Tema och Fritidsresor. Hos Fritidsresor får du +1 Extrapoäng för varje krona du betalar för en resa. Vidare så ger de mellan 600kr och 2000kr rabatt till de med Coop-kort. Bra att veta för oss som älskar att resa. Så ta en till på deras partnerserbjudanden, kanske hittar du något bra?

Flytta MedMera-poäng till EuroBonus
Nu till frågan - är det värt att samla Coop-poäng för att sedan växla det till SAS EuroBonus? Du kan växla både grund- & extrapoäng. Låt oss anta att du kommer upp till 21 000 grundpoäng under en period och därmed får bonusen; och slutar på 42 000 poäng på sex månader.

Med 42000 poäng inom MedMera, kan du få 8000 poäng inom EuroBonus på ett halvår. Det ger dig inte någon otrolig möjlighet att resa, då en inrikes enkelresa kostar 10000 poäng.


Coops MedMera-kort ger dig ingen fantastisk möjlighet att resa "gratis" runt i Världen. Men det ger dig möjlighet att göra val i din vardag som samlar in poäng, och med tiden så kommer du att kunna uppgradera dig eller ta en "gratis" resa. Och om du är som jag som redan samlar in EuroBonus poäng, så är det inte helt fel att få in 8000 extra poäng per halvår via att jag handlat på Coop i stället för Hemköp.

Frågan är bara; spenderar du 875kr/veckan under sex månader? Det är det som krävs för att samla in de Coop MedMera-poäng som krävs. Se många fler sätt att samla poäng; titta på min nya sida om EuroBonus, som också nås enkelt bland flikarna längst upp i bloggen.

torsdag 20 november 2014

Sponsrad video - Rolex Award for Enterprise

För mig är framtid och välmående bland annat att leva i en värld som utvecklas och premierar långsiktighet. Men även det mer materiella, som en snygg klocka eller skjorta. Vi är alla konsumenter, men ändå vill att vi ska ha en rättvis och ren värld i framtiden. 

Det finns många framgångsrika företag som bidrar till samhället utanför deras egna produktområde; ett av dem är Rolex. De har Rolex Award for Enterprise - något som var okänt för mig innan jag såg videon nedan.



Vad är nu detta? I korthet så beskrivs det på deras hemsida enligt nedan:
"Since 1976, Rolex has honoured extraordinary individuals who possess the courage and conviction to take on major challenges. Each Rolex Award for Enterprise is given for a new or ongoing project anywhere in the world – one that deserves support for its capacity to improve lives, or protect the world’s natural and cultural heritage. These projects have touched all aspects of humanity by expanding knowledge or improving life on the planet." 

Det är lätt att glömma det viktiga i livet. Vi söker alla framgång i status och pengar, vi vill ha det lite bättre ställt. Och det är inget fel i det. Men när man nått en viss nivå då man inte behöver oroa sig, då ska man försöka tänka ett steg till.

"Målet med livet är att promenera längst en strand där ens fotspår så sakta försvinner utan att lämna åverkan, men minnet av att du gick där finns kvar för evigt hos alla som såg dig."

lördag 15 november 2014

Strömma, vardag och fest

En helt vanlig tisdagskväll? Inte riktigt - det var Strömmafesten på kvällen. Vi var inbjudna att komma när Strömma hade en festkväll på sina båtar vid Nybrokajen i Stockholm. Och i detta inlägg tänkte jag berätta lite om mina erfarenheter av Strömma. 

Tisdag kväll och vi promenerar i novembervinden genom Stockholm, där målet är Strömmafesten, dvs den kväll då Strömma bjuder in ett utvalt antal gäster för att beskåda deras fartyg, njuta av dryck och tilltugg samt musikalisk underhållning.

Själv har jag erfarenhet av Strömma genom att åka reguljär trafik, hyrt den vackra Gustaf III, åkt på brunchkryssning samt nu även Strömmafesten.

Strömmafesten
Att bli inbjuden till Strömmas årliga fest vid Nybrokajen i Stockholm var väldigt trevligt. Här fick vi möjlighet att se sex olika fartyg i deras flotta; alla med sina möjligheter och karaktär. M/S Victoria fungerar t.ex. nog bra som partybåt, med ett bra dansgolv i aktern.


På festen fick vi en liten rätt per båt; först en toast med rökt lax och kapris ombord Gustafsberg VII och sedan underbar fisk & skaldjursgryta på Östanå I. Till slut avslutade vi ombord på S/S Stockholm där det bjöds på en Chokladdessert.


Det var lite olika typer av musik på fartygen. Allt från lite jazz med Mingelduon Blue Bayos till det mer rockiga Sisters of Soul. Tror att Strömma har ett samarbete med Artisttorget, så om du hyr en båt så hyr du också lätt underhållning. De brukar i alla fall rekommendera dem.


Det här var en riktigt trevlig tisdagskväll; som inspirerade till kommande äventyr under 2015. Vandringsman har ett konto på Instagram, så se till att följa det. Här är något jag publicerade under kvällen. Flaskan med vin var inredning; och inget som ingick i festen. Men hyr du en båt kan du nog ordna så att du kan bjuda dina gäster från en flaska som denna.





Reguljär trafik
Man kan alltid köra med ett säkert kort; att åka till Sandhamn. Hit kommer man enkelt med Strömmas båt Cinderella II, jag åkte själv på en heldag i slutet av Augusti. Under högsäsong är det nog packat med människor, en del även packade. När jag åkte en fredag i slutet av säsongen så var det betydligt färre människor. Men inte en desto mindre trevlig upplevelse.


Men Sandhamn (eller egentligen Sandön, och samhället Sandhamn) är en fantastiskt trevlig plats att strosa runt på. Det är så mycket mer än fester; det är en fin plats även för barnfamiljer eller vuxna utan barn som vill göra något annorlunda. Vi hade gäster från Sydamerika, och tog dem hit på en dags upplevelse av den svenska skärgården; det var riktigt lyckat.

Att åka hit med första avgången för dagen och sedan ta den sista hem igen till Stockholm är ett riktigt skoj äventyr som starkt rekommenderas.


Brunchkryssning
Vi hade gäster från södra Europa för några år sedan och ville ge dem en enkel men effektfull upplevelse av Stockholm och vattnet; så valet hamnade på en brumchkryssning med Strömma. Man kliver på båten i centrala stan och tas ut på tur-och-retur Vaxholm, samtidigt som det bjuds på en stor mängd läckerheter från bufféborden.

Om man är lite mer bekväm och inte vill springa runt på en ö en hel dag, så är detta ett skoj sätt att umgås. Perfekt för två sällskap vid ett bord, det finns möjligheter att prata om mycket under en kryssning som denna. Och mätt blir man - det lovar jag.


Hyra Gustaf III
Strömma hyr även ut sina fartyg till företag och privatpersoner; och jag tog själv möjligheten att hyra Gustaf III i augusti - för att ordna en sittning med 40 personer. Denna lilla pärla fungerar utmärkt för att hyra under 4-5 timmar, om man vill samla ett sällskap till bords.


Vi hade gäster med härkomst från många delar av Världen denna dag, och ville bjuda på en speciell upplevelse. Så det blev att vi hyrde en skärgårdsbåt. Som mat blev det lilla skärgårdsbuffén, vin samt kaffe och desert. Och tro mig, det räckte gott och väl.


Vi hade undersökt att det går utmärkt att koppla in din iPhone (om du köper rätt sladd) till stereon ombord på Gustaf III. Men vi hade så trevligt att vi aldrig använde oss av spellistan, egen underhållningen bestod av fråglekar och en magiker.

söndag 9 november 2014

Vandring längst Mälaren

Vi är på väg in i vintern, ett första snöfall svepte in över Stockholm och det är riktigt grå novemberdagar. Det är då jag och en vän beger oss ut för på lite Urban-hiking. Vi börjar i Judarskogens insomnande natur och slutar i centrala Stockholm. 

Ni som följt min blogg har nog sett att mängden inlägg om vandringar har minskat en hel del sedan jag började. Jag har varit tvungen att prioritera. Men nu så fanns det möjlighet att avsluta ett dåligt år med en härlig vandring längst Mälaren in i stadsmiljö.


Vi börjar att ta oss till Åkeshovs tunnelbanestation, och sedan går vi på känsla. Detta är ett område som jag gått och cyklat i under många år. Målet var dock att upptäcka ett nytt område; jag har aldrig gått längst mälarens strand i områdena Nockeby, Smedslätten och Äppelviken.

När vi kommer fram till tvärbanans bro som går över till Stora Essingen väljer vi att gå över bron. Men sedan tar fantasin slut. Vi borde nog tagit oss vidare till Lilla Essingen och sedan Kungsholmen. För att gå längst Norrmälarstrand till Stadshuset och sedan Slussen och Götgatan. Målet är Addnatures butik.

Men vi väljer helt enkelt att ta tvärbanan in till Globen. Där byter vi till tunnelbanan och åker till Medborgarplatsen. Vårt mål var som sagt Addnature. Ni som nyligen läst bloggen vet att de har 25% rabatt på en del klockor; så det var det som lockade. De hade dock ingen modell i montern som lockade mig. Får kanske slå till via deras hemsida.

Judarskogen förbereder sig för vintern. 
Det finns många fina områden att besöka i Stockholm; man måste inte bege sig ut längst Sörmlands- eller Roslagsleden. Det går utmärkt att vandra i mer stadsnära miljö. Och känner du sig osäker, använd Google Maps och bara titta runt vilka områden som känns spännande - jag har t.ex. tidigare promenerat runt Kungsholmen.

Att bege sig ut tidigt på morgonen en grå novemberdag kräver att man tänker till lite; det var knappt över nollan på termometern men glöm inte bort att man blir varm av att röra på sig. Ta på dig en bra höstjacka, mössa och handskar är också bra att ha. Själv hade jag en liten ryggsäck med en termos varm nyponsoppa, några mackor och en chokladkaka. Sittunderlag är också ett måste. Denna dag valde jag att gå i mina vandringskängor.



Att vandra i Bromma med alla sina villor är rätt mysigt; det finns allt från de små fyrkantiga småstads-husen till de mer moderna lyxiga husen nere vid vattnet som är bland de dyraste i stockholmsområdet. Vad säger ni om villan ovan; att ha ett litet lusthus i glas på det platta taket där man kan sitta på kvällarna och bara se ut över Mälaren? Det är grymt!


Närheten till vattnet är något härligt med Stockholm. Det är enkelt att glömma bort det när man bor i en storstad, desto gladare blir jag när andra använder sig av det. På vår vandring såg vi en hel del jollar och folk som paddlade. Själv skulle jag gärna pröva på att paddla.


torsdag 6 november 2014

Sponsrad video - Försvarsmakten

Vintern kom till Stockholm i dag, det var vitt på marken när jag klev upp för att äta frukost. I Sverige lever vi en miljö som är ombytlig; den förändras och tar olika skepnader. Och det berikar.

Att bo i Sverige är att bo i ett livsrum som ändras under året och det är en utmaning som många kanske gärna skulle slippa. Men det ger också något till våra personligheter och hur vi upplever vår omgivning. Att leva med 28 grader på dagarna kanske kan kännas lockande men tänk då på alla fördelar som variation ger, i länder nära ekvatorn går solen ner kanske vid sex-sju på kvällen, även mitt på sommaren. Tänk på våra ljusa underbara sommarnätter i Sverige.

I det privata, tänk dig om du har en partner som pratar ett annat språk som modersmål än dig själv - vilken stor potential det är för utveckling. På arbetet; tänk att du kan ha olika sorters arbeten genom livet och bygga upp en mosaik av kompetens som ger dig styrka.

Och det är med tankarna om att göra olika saker, och se styrkan i det som jag nu tycker att det är dags att ta en titt på denna film.