Sidor

lördag 25 april 2015

Juan Carlos Varela, Panamas President

När man reser så kan nästan allt hända, det gäller bara att ha ögonen öppna. När jag var och besökte min frus släkt under senaste Jul- och Nyårshelgen så träffade jag Juan Carlos Varela, dvs presidenten i Panama. 

Att resa är att samla på upplevelser, och så snart tid finns över kommer jag att skriva om min resa till Panama under Jul- och Nyårshelgen. Där hälsade jag på delar av min frus familj, samt upplevde härliga dagar med bad och stora shoppingcenter. 

Panama City

Mer om det senare, jag börjar att lägga upp en bild på mig där jag skakar hand med Juan Carlos Varela, som är President i Panama. Det var på vägen hem från att ha shoppat i Multiplaza så såg vi presidenten, omgiven av livvakter. Han skakade hand med folket och pratade kort med de som var där, så min fru och hennes mormor skickade fram mig.



Det kändes först inte så viktigt, men nu är det verkligen roligt att ha skakat hand med presidenten i Panama. Det är ännu en upplevelse i livets korg, som jag samlat på mig. Har du något speciellt minne av att ha träffat en känd eller officiell person? Skriv en kommentar. 

söndag 19 april 2015

Grekiska övärlden (Bokat)

Tider av planering - i går skrev jag om att jag och frun ska vandra på El Camino de Santiago fram över. Men det är inte allt, senare i år så kommer vi även att bege oss på charter till Grekland. Så håll ögonen öppna under året för det lilla extra.

Att efter långa resor till andra världsdelar och kommande vandring i Spanien få ta en kort resa (ca 4 timmar flyg), från Sverige till en av de grekiska öarna kommer att bli så himla skönt. Vi kommer att bo på ett rätt fint hotell; meningen är att njuta och ladda batterierna. Se också mitt tidigare inlägg - Chartern lever.

Senare i år, då blir det charter till en grekisk ö.
Exakt vilken ö vi kommer att åka, när och vilket hotell; tja det får ni vänta på och se senare. Men jag tror att det kommer att bli ett bra reportage med känsla av lyx, med fina bilder.

Har ni själva någon favorit i Grekland? Tidigare har jag varit på Kreta flera gånger samt en gång på Thassos längst upp i Egeiska havet.

lördag 18 april 2015

Pilgrimsvandring (Bokat)

Det var våren 2012 - jag och flickvännen bokade pilgrimsvandring med Prima Travel. De är ett företag som organiserar aktiviteter, i grupp eller individuellt. Nu har jag åter bokat in vandring på El Camino de Santiago i Spanien, denna gång med min fru. 

Nu var det bokat, pilgrimsvandring på El Camino de Santiago genom företaget Prima Travel. De arrangerar på så sätt att de bokar b&b eller hotell åt oss, ser till att det finns en skön säng till oss när vi varit ute en hel dag. Men vandringen - den får vi stå för helt själva.

Jag har bokat resor genom Prima Travel tidigare; vandring i Skottland (info) och italienska Dolomiterna (info). Samt vandring på El Camino mellan Saint-Pier-de-Port och Logroño (info). Denna gång ska vi gå Logroño och Burgos.

Så håll ögonen öppna under våren och besök bloggen samt följ Vandringsman på Instagram för att bli uppdaterad. Nedan har vi företagets beskrivning av vandringen.


Bild från Prima Travel.


Pilgrimsvandring Logroño (384 m.ö.h) – Nájera (485 m.ö.h) 
Rioja är ett mycket känt vindistrikt och producerar framför allt röda viner. Vindistrikten är sällan kuperade så dagens etapp går i ett flackt landskap längs med vinrankorna. Pilgrimsleden går mestadels längs en bilväg men det är även möjligt att finna alternativ för lugnare småvägar och stigar. Väl framme i Nájera finns fransiskanerklostret Santa Maria de Real. 26 km 6-7 h

Pilgrimsvandring Nájera (485 m.ö.h) – Santo Domingo de la Calzada (639 m.ö.h) 
Leden går nu på gamla vägar som har behållit sina namn från svunna tider och här råder stillhet och lugn och vinrankorna följs åt av kornåkrar. Dagen mål Santo Domingo är uppkallat efter munken och eremiten St. Dominicus som 1044 började att bygga en bro över floden Oja för att underlätta för Pilgrimernas framfart. Besöker du katedralen kan du, förutom St. Dominicus grav, se en höna och en tupp som bor där till minne av legenden om en den unge pilgrimen som räddades från galgen av aposteln Jakob.

Pilgrimsvandring Santo Domingo de la Calzada (639 m.ö.h) – Belorado (760 m.ö.h) 
Dagen etapp för oss ut ur Rioja och in i den stora regionen Castilla y Léon och provinsen Burgos. Den officiella pilgrimsvägen följer bilvägen från och till men du kan även välja omarkerade, lite lugnare stigar. Landskapet består till mesta del av åkrar med de skogsbeklädda åsarna i Sierra de la Demanda i bakgrunden. 26 km, 6-7 h

Pilgrimsvandring Belorado (760 m.ö.h) – San Juan de Ortega (1040 m.ö.h) 
Dagens vandring kan delas upp i två delar. Den första delen påminner mycket om gårdagens med små enkla byar och städer längs med pilgrimsleden. När du kommer till staden Villafranca Montes de Oca börjar däremot stigningen och den täta skogen som för oss fram till San Juan de Ortega. Taxi till Burgos eller Belorado för övernattning där. 25 km, 6-7 h

Pilgrimsvandring San Juan de Ortega (1040 m.ö.h) – Burgos (856 m.ö.h) 
Först tar vi taxi från Burgos eller till Belorado till San Juan de Ortega där du påbörjar en varierad dagsetapp. Även idag finns flera alternativ. Det öppna landskapet för oss ner mot Burgos och den imponerande gotiska katedralen. 28 km, 6 h

onsdag 15 april 2015

Att äta i Japan och Singapore

Mina besök i Japan och Singapore har inneburit nya intryck. I detta inlägg tar jag upp några av de upptäckterna som jag gjort gällande mat, frukt, dryck och andra upplevelser. 

Många är vi som rest över Världen; där vi upplevt spännande maträtter som ibland har utmanat oss. Och i detta inlägg kommer jag att berätta om olika mat-upplevelser, i stort och smått, från först Japan och sedan Singapore.

McDonalds, Tokyo
Redan innan jag reste till Japan hade jag bestämt mig, jag skulle prova på denna annorlunda hamburgare. Men det var inte så lätt som jag trodde, för de var populära och hade sålt slut på första restaurangen.


McDonalds är inte så vanligt förekommande i Tokyo, så jag gick hungrig på stan under två timmar i  jakt på den svarta Halloween-burgaren. Så var den god? Egentligen så var den inte så speciell, men jag skulle absolut köpa den igen för att få ett andra intryck av den.

Cafe de Ginza, Tokyo
Om du åker till Tokyo och befinner dig i området Ginza så finns det ett utmärkt ställe där du kan fylla på med energi. För som besökare kan det vara svårt att direkt hitta sina favoriter, den lokala maten i Asien kan vara rätt annorlunda. Så gå in på Cafe de Ginza och beställ varmt "kanel-bröd", och ett glas läsk. Då får du en energi-kick, och orkar bege dig ut och uppleva mer.


Douror Coffee, Tokyo
Men det finns flera ställen att ta ett stopp på, även om du inte är så hemma på japansk mat - besök Douror Coffee, som finns på flera ställen i Tokyo. Kaffe-kulturen har också tagit sin plats i den japanska huvudstaden, även om den inte är så utbredd som i västvärlden.

Min upplevelse av Douror Coffee var att de har hög kvalitet, tänk dock att även om personalen är ung så är det inte säkert de pratar engelska.
 
Mitt egna tips blir att köpa en kopp svart kaffe av nymalda Jamaican Blue Mountain bönor. Detta är bönor som är från en mycket populär plats, den höga höjden ger arabica-bönorna en mycket fin karaktär.

Se till att köpa med dig en påse bönor hem, så att du kan njuta av kaffet också efter resan.



Hyatt Regency Hotell, Kyoto
En av de kryddor som mitt arbete ger, är att jag några gånger per år får träffa kollegor - och då blir det ofta också riktigt spännande måltider. Under några dagar i Kyoto så åt vi riktigt gott.

Stilen på rummet var spartansk men rätt trevlig, jag förstår att japaner gillar design från Skandinavien


Den första kvällen så åt jag middag själv, alla hade ännu inte kommit på plats och det fanns inget organiserat. Hungrig som en varg satte jag mig till bords, och togs om hand ordentligt av en av damerna i personalen. Hon bjöd t.om. på två koppar kaffe utan att ta betalt, efter att jag berättat att det var 10 timmar sedan jag ätit ordentligt.



Denna måltid var inte speciellt asiatisk. Men tomatsoppa, lax och en efterrätt av paj och glass med två koppar starkt kaffe gjorde susen för mig. Det skulle komma betydligt mer exotisk mat de kommande dagarna.

En kväll så fick vi dock en massiv exotiskt kulinarisk upplevelse på hotellet. Vi serverades 8-10 tallrikar var, med mängder nya smaker och konsistenser. Nedan lägger jag upp några av de rätter som serverades. En del av smakade lite sliskigt, och att några av rätterna serverades kalla kändes annorlunda.  




Restaurang, Kyoto
I Kyoto hade vi också en kväll ute på stan. Vi provade på traditionella japanska trummor på en trumskola, och fick sedan en timme på stan med en guide som visade mig och kollegorna runt. Att få spela trummor var verkligen en upplevelse, men restaurangen vi besökte på kvällen var också en otroligt spännande upplevelse.


Väl till bords hade vi två unga Geikos som skötte serveringen. Dessa tjejer satte verkligen en stor heder i att ge kunden en mycket givande upplevelse. När efterrätten serverades så missade de att en av mina kollegor var känslig mot mjölkprodukter, och när de kom på det blev hon serverat vårt bord otroligt orolig. Hon frågade om min kollega skulle dö. Vid lugnande svar, så erbjöds min kollega att få något annat.

Att kollegan svarade "nej tack" accepterades inte, hon var nästan på väg att gråta och vi sa sedan att lite frukt skulle bli perfekt. Det svaret räddade helt klart kvällen för vår unga geiko, hon serverade frukt och bad om ursäkt för åttonde gången.





Under denna måltid så var det första gången i livet jag åt sushi med kött, det var lite annorlunda. Senare har jag ätit det hemma i Stockholm, på sushirullen.se. Men det som var mest annorlunda denna kväll var att grilla tunga, kind och hjärta på den lilla grillen i mitten på bordet. 

Straits Kitchen, Hyatt Regency Hotell, Singapore
På hotellet Grand Hyatt Hotell finns den magnifika restaurangen Straits Kitchen, och det var där jag och kollegorna samlades för att avnjuta diverse rätter. Detta var en otrolig kulinarisk upplevelse att få gå mellan de olika köken, att bara få plocka den mat man vill äta.



Det fanns massor av olika rätter att pröva, och jag hade inte tid eller ork att smaka på allt. Det som jag dock verkligen föll för var deras indiska kök; det fanns ca 10 olika grytor med indisk mat och två sorters nanbröd.

Durian, Singapore
Ni som läst min blogg vet att min resa till Colombia har resulterat i flera inlägg om exotiska frukter. Men när det gäller Asien så har jag en exotisk frukt - Durian. Det är en familj fruktbärande träd som växer i Sydostasien. Enligt Wikipedia så är det endast en sort som säljs utanför hemländerna.

På mina två resor till Singapore så har jag smakat bakverk smaksatta med Durian. Även ätit den torkad. Den kallas även Stinkfrukt, och i Singapore finns det områden där det är förbjudet att äta frukten. På min senaste resa så köpte jag med min en påse torkad Durian. Har du chansen att smaka - pröva!

Kaffe och te i påse, Singapore
När jag tillbringat timmar på flygplatserna i Singapore och Thailand så har jag upptäckt en sak, de säljer rätt mycket kaffe och te i form av snabb-pulver. Det verkar alltid vara torkad mjölk i påsarna, så du får din mix direkt.


Det är också rätt mycket socker skulle jag gissa, för både kaffe och te som jag smakat blir rejält sött. Bilderna ovan är en box som jag köpte i Singapore förra året. Här till höger, jag köpte en påse med fem olika sorters kaffe-blandningar på min resa i våras. Också paketerade i portionspåsar. Även Espresson har så klart mjölkpulver (!?).

Lokala restauranger, Singapore
När du är i Singapore, ta då möjligheten att uppleva Asia-light. Vad jag menar med det är att du klarar dig väldigt bra med engelska som språk. Du kan ta chansen att gå in i en liten lokal restaurang och förstå vad det är du handlar. Om du gör samma sak i Japan, då blir det svårare. 

 Bilder från min resa till Singapore 2014.

Candlenut, Singapore
Sista kvällen med gänget. Efter att ha haft ett givande möte där vi hade bra diskussioner, och tid för mig att renskriva protokollen så var det dags för lite andra aktiviteter.

Kvällen avslutas med en tidig middag på restaurangen Candlenut - där kontorschefen beställer in flera rätter. Man bara tog det an ville till sin tallrik.


Sedan så gjorde jag en av de mest fantastiska kulinariska upplevelserna jag gjort - jag åt en efterrätt baserad på Buah Keluak. Det är träd som växer i mangroveträsk, och har stora giftiga frukter - som kallas "football fruits". Dessa frukter innehåller vätesyanid (också kallad blåsyra). Men genom att förruttna frukternas nötter kan man göra dem giftfria.




Smaken var som sagt en sensation - när jag smakade på den sattes genast en process igång. Det var som om efterrätten reagerade med min saliv. Små korn i min mun började att "brusa" och "smälta" - de bubblade så att det hördes.  

Det här blev ett riktigt långt inlägg om mat i Japan och Singapore. Kommentera gärna och dina egna erfarenheter av mat i Asien i allmänhet.

tisdag 7 april 2015

Sponsrad video - Chartern lever

Många är vi som reser, och det finns som i hela samhället olika "kulturer" - allt från backpacka i Asien till cityresor till New York och yoga retreats på Azorerna. Men klassikern Charter finns fortfarande kvar och frodas. 

Ni som följer mig vet att jag varit ute och rest rätt mycket; och nu ska jag snart göra det igen. Denna gång blir det det sol och bad - charter! Det var 2007 jag var på charter senast, då till Thailand. Året innan var jag på charter till Grekland.

Grekiska ön Thassos 2006.
Nu ser jag fram emot att få återvända till Grekland; ett land som jag besökt så många gånger som barn (Kreta) och en gång som vuxen (Thassos). Efter att ha vandrat på pilgrimsled, fiskat i Panama, tittat på hjätte-palmer i Colombia, ätit kohjärta i Japan, varit i Eiffeltornet och mycket mer så är det äntligen dags att åka på charter igen.


Denna sommar är det Grekland som gäller; ett hotell med pool är det som jag ser fram emot. Att få äta gott på små restauranger och bara ta det lugnt. Kanske bokas ett utpräglat "vuxenhotell", som nischat sig på lite lyxigare avkoppling. Vi får se vad det blir.    

Därför tyckte jag att det var så skoj att kunna få visa denna video från Apollo som inspiration. Har du varit i Grekland på charter, skriv gärna en kommentar och berätta.