Sidor

måndag 28 september 2015

Yoga på SATS

Själv har jag börjat att träna en ny gruppträning på SATS. Men jag skulle också kunna tänka mig att prova på den nya Hot Mojo Yoga-klassen. Vilken av deras 10 Yoga-klasser kan passa dig?

Är du en av alla de som har ett medlemskap på SATS? Då blir min fråga, hur ofta använder du det? Och om du nu använder det, utmanar du verkligen dig själv tillräckligt? För ska du utvecklas måste du göra något nytt. 

Taget ur SATS Magasinet.
Enligt det senaste SATS magasinet så har de 10 olika Yoga-klasser, vilken av dem skulle passa dig? Den nya Hot Mojo klassen har jag inte provat. Kanske är dags att utmana mig och gå utanför trygghetszonen? 

söndag 27 september 2015

Höstbilder 2015

Hösten är här med alla sina starka färger, men nu börjar det även bli lite mer dova färger. Om några dagar är vi inne i oktober, men jag hoppas på en lång höst. Här är några höstbilder. 

På Instagram har ni kunnat se några av mina bilder jag tagit under hösten. Nu tänkte jag visa några fler höstbilder i ett lite större format, glöm inte att klicka på bilden för att förstora den.  

En buske med blåa bär.
En massiv blomma på en kolonilott.
Nyplockade höstäpplen i en korg på min balkong.
Parklandskap i solsken.
Hemmagjord cheesecake, med svarta vinbär.
Sockerkaka med röda vinbär, och libanesiskt kaffe.
Ett löv på gräsmattan utanför där jag bor.
En solros som lyser upp en park.
Hoppas ni gillade mina höstbilder. Lägger ni upp era egna på en blogg eller Instagram, så skriv gärna en kommentar med en länk. Så ska jag titta på dem.

lördag 26 september 2015

Anmäld till 'Alla för Alla' 5km (Aktivitet)

Så var det dags igen, jag anmälde mig själv och frun till 'Allt för Alla'. Det är ett 5km långt motionslopp på Stockholms stadion, där avgiften går till FNs flyktingorgan UNHCR. 

Att springa är ett sätt att uttrycka sig, att vara i rörelse är en naturlig del av att vara människa. Och nu har du möjligheten att delta i 'Alla-för-Alla' av Midnattsloppet, där varenda krona du betalar i startavgift går till FNs flyktingorgan UNHCR.
 

Jag och frun har nu anmält oss och ska springa de 12,5 varven (5km) på Stockholms Stadion söndag den 18 oktober. Se till att delta - vi gör detta för alla människor som är på flykt.

Anmäld till Hässelbyloppet 100 år (Aktivitet)

Efter att ha sprungit Midnattsloppet för några veckor sedan, så har jag och frun nu anmält oss till Hässelbyloppet. Vi ska springa 10km på lördag om tre veckor. Se till att anmäla dig!

Hösten är här och det gäller att pumpa upp energi för att klara av de mörka kvällarna. Ett sätt är att träna och ha mål att kämpa mot. Efter sommarens framgång med Midnattsloppet så är det dags igen, jag och frun har anmält oss till Hässelbyloppet som firar 100 års jubileum. Allt går av stapeln lördag den 11 oktober.

Bild från Hässelbyloppets hemsida.
Se till att anmäla dig, sista dag är torsdag 1 oktober. Hoppas du också deltar, för jag lovar att det känns så bra när man klarat ett lopp. Mitt första var Blodomloppet [inlägg] (5km) och det andra var Midnattsloppet [inlägg] (10km).

Missa inte NK Herrkväll (Aktivitet)

Hösten är här och vi killar har möjligheten att klä oss riktigt snyggt i lite mer rustika kläder. Tisdagen den 29 september har NK sin herrkväll, ett utmärkt tillfälle att få inspiration.

En härlig höstdag kan vara en favorit, att gå runt i naturen eller varför inte njuta av folklivet på stadens gator. I naturen blir det nog vandrings-kängor och byxor från fjällräven, men på stan är stilen lite annorlunda.

På tisdag den 29 september har alla Nyckelkunder på NK möjligheten att gå på NK Herrkväll, för att hitta inspirationen till uppdateringen av höstens garderob. Ni som följer bloggen vet att jag gick förra året, och planen är att gå på tisdag också. Håll ögonen öppna på Vandringsmans konto på Instagram.

Fick nyligen NKs tidning 'STIL MAN' i brevlådan, och de två bilderna är därifrån. Så här skulle jag kunna tänka mig att gå klädd i höst. 

Till vänster är en annons ur tidningen för Hackett. Och det kan absolut vara mig på kontoret en dag - bara lite tveksam till att ha jeansen upprullade.

Väst och slips är på intet sätt något behov på min arbetsplats i dag, men jag har haft det tidigare och det känns bra för mig. 
Till höger en annons för J. Lindeberg och det ser ju riktigt varmt och skönt ut när man är ute och går på stan.

Ser mig själv gåendes genom Kungsträdgården och sedan ut längst stadens vatten, för att söka upp ett ställe att ta en kopp kaffe på när det blivit lite kallt om händerna.

Enda frågan är hur varm en polotröja blir om man går på en bar eller så en kväll. Då är kanske en lägre krage och en scarf är att föredra?



Men håll ögonen på mitt konto på Instagram, det lär dyka upp bilder på tisdag kväll. Ska gå dit med en kollega, får se om vi hittar något vi kan stila med på kontoret nästa dag.

Här i veckan så la jag upp en bild på Instagram över dagens kläder, som ett svar på en kompis som hade gjort det. Det som gällde den dagen var vit skjorta från Eton, fleece från Napapijri, strumpor från Gant och skor från Ecco. Jeansen är ett par mörkblå Lee och klockan är av märket Dyrberg & Kern.

måndag 21 september 2015

Lufthansa A380-800

Ni som följt bloggen vet att jag har rest en del, men det är alltid i ekonomiklass. På nästa resa blir det Economy Comfort, fast det är långt ifrån Lufthansas lyx ombord på sin Airbus A380-800. Ta en virtuell titt och se hur det är att resa med dem. 

Visst är det mysigt att resa? Men också så skönt att komma hem efteråt. Det kan vara ansträngande att vara i Japan, Singapore, Colombia eller Panama, och resorna är långa. 

Därför vore det spännande att åka något annat än ekonomiklass, så på min nästa längre resa har det lyxat till sig lite med Economy Comfort. Fast det är fortfarande långt ifrån Lufthansas Airbus A380-800, och den lyx de har ombord. Häng med och ta en titt i deras virtuella flygplan, vem skulle inte vilja flyga med en A380? Klicka på länkarna nedan!

Ta en titt på Lufthansas virtuella presentation av deras A380.
Deras Economy Class ser inte direkt dålig ut. Business Class har allt och lite till vad jag skulle kunna begära på en långflygning. Att de sedan har en fantastisk First Class, det skulle nästan få mig att önska att resan tog en extra timme. 

onsdag 16 september 2015

Trigger Point på SATS

Så var målet att springa Midnattsloppet avklarat. Ett nytt mål måste sättas, och vi har funnit ett delmål i SATS klass Trigger Point. 

Alla kan göra något heter det. Och även det lilla ger resultat, om man startar från en lagom nivå. När jag och frun sökte ett nytt träningsmål valde vi SATS gruppträning Trigger Point.

Det är en 30 min klass där du mjukar upp de mjuka vävnaderna med en rulle, boll och din egen kropp.


Efter två gånger så tycker vi bägge att det är ett bra komplement till annan träning. Och efter att ha tränat löpning inför Midnattsloppet så känns detta helt rätt. Jag är säker på att klassen Trigger Point kan mjuka upp, stärka mig och göra mig till en bättre löpare. Spänningar och begränsningar släpper - jag kommer kunna ta ut löpstegen bättre.

Så om du vill ha lite motivation och nytändning i träningen till hösten, testa SATS klass Trigger Point.

tisdag 15 september 2015

Vandring Skokloster - Bålsta

Sommaren började att gå mot sitt slut, och vännerna Markus och Mattias hade ännu inte varit ute och vandrat ihop. Men för några veckor sedan blev det av, vi gick mellan Skokloster och Bålsta.

Skokloster slott
Upplandsleden är en 40 mil lång vandringsleden, uppdelad på fyra delar. Huvudsträckningen är från Sunnersta (anslutning till Barkarby i Stockholms län, via Sigtuna och Kallhäll) till Långhäll, genom hela Uppland.



En sträckning går norr och söder om Enköping, medan två etapper går i området kring Tärnsjö i västra Uppland. Den sista fristående delen är den mellan Bålsta och Skokloster. En varm dag i augusti var det dags att beta av denna etapp.

Bålsta är en tätort i Uppland med pendeltågsförbindelse till Stockholm, där regionaltågen från Västerås och Örebro stannar. Busstationen ligger i anslutning till tågstationen, här finns även en liten kiosk. En ICA-affär ligger cirka 500 meter från tågstationen. För att ta sig till Skokloster så avgår buss 311 från Bålsta busstation. Bussbiljetter kan köpas via en app eller i tågstationen eller på ICA.

På helger är det glest mellan avgångarna så spana in tidtabellen i förväg. Om man börjar vandringen i Bålsta eller Skokloster är en smaksak. Fördelen med att börja i Skokloster är att man inte behöver passa bussen när man ska hem. Skokloster slott är i sig värt ett besök, där rustkammaren är en av de mer kända i Europa.

Häggeby kyrka
Börjar man vandra i Skokloster så får man direkt välja om man vill gå längs vattnet eller inåt Skohalvön. Sträckningen längs vattnet är inte så attraktiv som den kan låta, stora delar går i en väldigt tät skog där utsikten mot vattnet är begränsad trots att det bara är några meter till strandkanten.


Fördelen är att man passerar ett par fina badplatser. Går man inåt skohalvön så är landskapet inte så spännande, men möjligheten finns att campa vid Sånka camping där även bussen stannar.

Varpsund
Efter ungefär 8 kilometer går de olika lederna samman igen och efter ytterligare ett par kilometer kommer man till Häggeby. Ett naturligt lunchställe är Häggeby kyrka där man kan se en kopia av bildstenen Häggebystenen.

En del av Upplandsleden går på Rölundaåsen där man från och till erbjuds bra utsikt. Vid Varpsund finns en intressant runsten som berättar om Ingvarståget som var en vikingaexpedition till Svarta havet.



Härifrån går man i mer tätbebyggda områden och de sista kilometrarna går på stigar igenom Bålsta fram till tågstationen. Se kartan nedan som loggades med Suuntos klocka Ambit.

Totalt är det ungefär 23 kilometer med bra kommunikationer kan man rekommendera en vandring här. Den första biten hade kunnat varit betydligt trevligare om det hade varit glesare växtlighet mot vattnet. Bra rastplatser finns vid badplatserna, Häggeby kyrka och Bålsta skidbacke. Generellt sätt är det lättgånget även om det är några branta stigningar.

Upplandsstiftelsens hemsida:
Etapp 29, Etapp 30, Etapp 31

söndag 13 september 2015

Dinkelbröd med frukter och nötter

Hösten är här, utanför fönstret så har träden börjat ändra färg och det är en kyla i vinden som inte funnits där tidigare. Behovet av lite varmt mys hemma, det kan man få genom att baka Dinkelbröd. 

Att baka är rätt roligt, och att äta hembakat bröd eller bakverk är ju helt gudomligt. Denna helg ville jag och frun prova på något gott bröd, så vi plockade fram alla böcker och urklippta recept ur gömmorna. Våra ögon föll på ett recept från en ICA-butik.

Dinkelbröd med frukt och nötter - visst låter det spännande? Och det var så intressant att vi faktiskt badade det både på lördag och söndag, för att hitta perfektion.

Recept för 1 limpa
5dl siktat dinkelmjöl, 275g
1dl fiberrika havregryn
200g torkade aprikoser
2dl blandade nötter, t.ex. hassel- och valnötter.
0,5dl linfrö
2tsk bikarbonat
1tsk salt
4dl yoghurt 3%

Topping 
2msk solroskärnor
2msk pumpakärnor

I lördags blev brödet bra, men inte perfekt. När jag smakade av det så kom det fram en lite väl bitter smak efter ett tag. Och jag tror att det berodde på något av dessa två misstag. 

Jag blandade inte allt tillräckligt efter att jag tillsatt yoghurt. Se till att använda en elvisp med degkrokar, om du inte har mer lyxig utrustning hemma.

Att blanda för hand riskerar att skapa en för torr  blandning. Degen ska vara klibbig, torrt mjöl ger inte ett bra resultat.



Sedan så använde jag mig av hasselnöter i degen. Det gav ett härligt tuggmotstånd i brödet, men frågan är om det inte var de som gav den bittra smaken.

Så jag var helt enkelt inte helt nöjd med brödet, så i dag söndag gjorde jag om allt ihop med min fru. Denna gång togs inga genvägar. Alla ingredienser blandades väl med elvispens degkrokar och vi utlämnade hasselnötterna.

Vi gjorde en ändring till; vi valde att inte ta 200g aprikoser. I stället så tog vi även en del färska dadlar, för att få in karaktär på brödet. Tänk också på att aprikoser är rätt dyrt. Vi tänker fortsätta och baka detta dinkelbröd, och se om vi kan ersätta en del av aprikoserna med t.ex. svarta vinbär som vi har i frysen.

Dinkelbrödet vid andra försöket. Det blev perfekt!

Den andra gången gick det så mycket bättre. Brödets karaktär var mycket bättre, den beska bismaken var helt borta och det hade också blivit bättre gräddat. Vilken jag utgår från beror på att vi blandade ingredienserna till fullo, och fick en riktigt kladdig deg.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång bakform på 1,5 liter. 
  2. Blanda dinkelmjöl och havregryn i en bunke. Skär aprikoserna i bitar. Själv föredrar jag stra bitar!
  3. Blanda aprikoser, nötter, linfrön, bikarbonat och salt. Rör ner yoghurten och blanda (ordentligt) till en kladdig deg. Strö på toppingen. Två tips: Använd en maskin vid blandning, samt tryck ner toppingen i degen så att den fastnar. 
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Om det första brödet var gott, så blev det andra fantastiskt! Övning ger färdighet och att bakning är "levande" - det blir inte lika alla gånger. Hoppas du provar själv. Och se till att följa Vandringsman på Instagram - för mer frekventa uppdateringar.

söndag 6 september 2015

Midnattsloppet 2015

Så var det avklarat, jag och min fru sprang Midnattsloppet för första gången och det var en upplevelse utöver det vanliga. 
 
För några veckor sedan sprang jag och frun Midnattsloppet. En mycket regnig söndag sitter jag nu och bloggar om den upplevelse som måste varit den största utmaningen under 2015 - så här långt.

För det var fantastiskt att arbeta mot ett mål tillsammans när vi tränade tillsammans, och även om det kändes omöjligt i början så blev det allt mer tydligt att 10km skulle vara möjligt. I början sprang vi bara 5km på träningarna, men ökade så sakta. Själv sprang jag 10km för första gången helgen innan loppet, och då inne i stan längst banans riktiga sträckning.


I tidigare inlägg skrev jag om hur vi tränat och förberett oss. Nu tänkte jag skriva lite om hur det kändes samt allmänna några tips till er som inte sprungit, men siktar på att göra det nästa år.


Vill ni gå på toaletten så finns det bajamajor uppställda kring starten, tänk bara på att de inte har belysning! Så ta gärna med en liten lampa eller se till att ni vet hur man använder mobilen som lampa. Ska ni ha en lampa lämna den då i packningen när ni springer, eller ha en liten av knappcells-modell som du fäster runt handleden eller vätskebältet när du springer.




Att springa Midnattsloppet kräver att man är redo att springa på kvällen, vår start-grupp var så sent som 22:50. Man bör alltså ta det rätt lugnt under dagen, inte springa ute på stan eller sitta i solen. Vi kom in till området ca två timmar innan starttid. Det vi gjorde var att gå upp till skolan för att lämna ryggsäcken. På skolgården bytte vi till löparskorna och tog av oss jackorna, själv tycker jag att det är bra att byta till löparskorna på plats. 


Min plan var från början fokuserad på de två platser där de drar ett rep längst banan, att vi skulle springa snabbt nog att inte bli stoppade. För att klara av detta så skulle vi springa 1km/7min de första fyra km, och sedan 1km/9min nästa fyra km.

Men det visade sig på träning att vi var snabbare än vi trodde, och vi flyttade därför upp oss från sista startgrupp till grupp 6A. På så sätt hade vi tio mer minuter till godo mot klockslaget då de skulle dra de två repen. Vårt fokus flyttades nu från repen till att hålla ett bra jämt tempo.  


Så när vi sprang på riktigt så var tempot betydligt högre än det värsta scenariot. När vi sprungit tre kilometer var vi 3:19 före och vid sju kilometer var vi 9:47 före planerad tid. Vi höll ett rätt bra tempo i snitt, även om det fanns några gånger då jag gick raskt för att återhämta mig i stället för att springa.

På kartan nedan ser ni hur vi sprang Midnattsloppet, är det orange så sprang vi snabbare än där det är gul färg. Kartan kommer från min gps-klocka Ambit, från Suunto.


Målet för grupp 6A var att klara av banan på 70 minuter, själv kom jag in på 64:29 och min fru sekunderna efter mig på 64:44. Vi är väldigt stolta över vår prestation. Och nu med några veckors perspektiv, så är det dags att sätta upp nya mål gällande löpning och annat.

Karta från Midnattsloppets tidning.

Låt oss se bortom tiderna, hur var då loppet att springa? Själv trodde jag att det skulle vara väldigt mycket folk och svårt att hålla sitt egna tempo. Men så var ofta inte alls fallet. Det fanns ofta gott om utrymme när man väl lämnat starten bakom sig.

Och rådet att inte lyssna på musik under loppet var bra, då det fanns många aktiviteter längst banan som gjorde att man kunde få energi. Att höra nattens puls var inspirerande. Min egna favorit var dock en upplevelse av ljus. När man sprang upp för backen mot Sofia kyrka var banan belyst av röda lampor och en rökmaskin skapade en härlig stämning. 

Att bära med sig vattenflaska i ett bälte var bra, även om jag inte drack allt så kändes det bra att kunna ta sig en slurk vid behov. Annars fanns det vätskekontroller på banan, själv drack jag inget på den första men tog energidryck på den andra.


Annars tycker vi att allt var väldigt bra organiserat. Det enda som kändes lite trist var målgången, den var rätt "vanilj". Inget speciellt. Det borde ha varit mer tryck där. Och när man väl var i mål, borde det finnas trevliga bakgrunder att ta bilder framför. I stället för selfies med en bakgrund av soptunnor. Det nämnde jag i min utvärdering, hoppas de ordnar det till nästa år.