Sidor

onsdag 29 juli 2009

Vandring Karby till Danderyd

Vandring är en utmaning, en upplevelse och något socialt. Och att få uppleva nya platser är något som vi i gruppen Vandrare värdesätter mycket. Därför var det nu väldigt spännande att gå på Roslagsleden.

För att pröva på något nytt så väljer vi att gå på Roslagsleden och etapp #1 på 16km. Vi väljer att gå den bakvägen för att kunna få badmöjlighet vid Rösjön i slutet av vandringen, dvs vi gick från Karby Gård till Danderyd.

Karby gård nås via buss 610 från Danderyds sjukhus, det tar ca 20 minuter.


Sommaren har kommit väldigt långt och det har redan börjat bli mörkare på kvällarna. Man kan undra var sommaren försvunnit. Men det gäller att de det härliga medan det är. Och just nu så kan man äta både hallon och blåbär ute i skogen.

Naturen var givmild mot oss, det var torrt och rätt skönt väder. Det enda vi önskade oss var mer sol och värme vid pauserna.

Det börjar bli dags att ta med ett plagg att ha över t-shirten. Har jag funderat på en tunn tröja av fleece på Naturkompaniet, från Fjällräven eller Tierra. Men mer om det senare.



Att vandra i naturen är härligt, men det är så mycket mer - det är en upplevelse. Man måste helt enkelt ta sig tiden att "känna efter" där man sår och inte bara skynda vidare. Därför tyckte jag att det var viktigt att stanna till vid den här bäcken. Skulle gärna ha satt mig ner ett tag och bara lyssnat, men vi hade farten uppe och gick snart vidare.


Naturen på norra sidan av Stockholm bjöd på en härlig blandning av skog och kultiverad mark. Förutom hagar med kor och hästar så gick vi förbi ängar fulla av sommarblomster. Men det gäller att även titta smått, i dikeskanten fanns denna härligt rosalila lilla blomma.


På många ställen söder om Stockholm på Sörmlandsleden så består naturen till stor del av släta klipphällar och mycket barrskog. Här på Roslagsleden norr om Stockholm är det mer blandskog och knappt några släta hällar alls.

Något annat som inte finns så mycket söder om stan är runstenar, på vår vandring längst Roslagsledens första etapp såg vi två stycken.

När vi var ca 4km från starten för etappen (vi gick som sagt i motsatt riktning) kommer vi fram till Rösjön. Deras kamping verkade stor och det fanns diverse möjlighet till att handla glass etc. Men vi gick direkt till stranden, åt vår lunch i en grässlänt för att sedan bada. Kan säga att badplatsen verkade mycket fin, men vattnet - det var verkligen iskallt.

Väl framme där leden startar så söker man sig 100 meter eller så över ett gräsfält, där finns en busshållplats. Vi hade tur, bussen kom efter 5 minuter och efter ytterligare några minuter kom vi till Daderyds sjukhus och tunnelbanan.

Är du nybörjare på vandring så kan jag absolut rekommendera denna etapp. Själva gick vi de 16 kilometena på ungefär 5 timmar och 30 minuter, det inkluderar att vi tappade bort leden en gång, två kortare pauser och en längre lunchpaus som även gav tid för badstund.

Observera att det finns två olika sätt att dela in Roslagsleden. Köper du en karta i dag så är det 11 etapper, i den gamla är det bara 6.

lördag 18 juli 2009

Hjälm och ryggsäck

Utrustning - något som behövs för att göra din hobby bekväm och säker. Två saker som är något av det första man bör inhandla om man ska cykla mycket så är det en bra hjälm och en passande ryggsäck.

Att ha en hjälm är en djäkligt bra investering. Det kan kanske kännas som en onödig utgift och töntigt, men det gäller att se längre än näsan räcker.

Prova helt enkelt flera hjälmar, du måste inte köpa en första gången du är ute och tittar i butiker. Det är min rekommendation att du bör minst titta i två olika butiker.

För en hjälm är precis som din cykel, ett redskap som blir en del av dig själv. Så du måste trivas med den. Själv tittade jag först på Cykelringens butik i närheten av S:t Eriksplan här i Stockholm, detta för att få en prisbild. Den hjälm de föreslog kostade 700kr. Sedan gick jag till Cykloteket, en butik för den seriösa cyklisten - en butik som är lite dyrare men har ett riktigt stort utbud. Ska du handla något i cykelväg i Stockholm ska du alltid gå hit och jämföra.

Efter att ha provat en handfull hjälmar så fastnade jag för en Giro av modellen 'Xen', den kändes helt rätt och såg bäst ut. Priset blir dock lite dyrare, man får lägga 1.300kr. Det är mycket pengar, men tänk på vilket priset kan bli om man inte har en hjälm.

Ska man flänga runt på sin cykel så är det ju trevligt att bära med sig lite utrustning. Nu på sommaren kan handduk och badbrallor vara en höjdare - eller hur?

Problemet med en vanlig ryggsäck är att de ofta är lite för breda och inte passar så bra när man cyklar. Därför har jag tittat efter bra produkter den senaste tiden. I början tittade jag på Stadium men hittade inget som kändes helt rätt. Därför så blev det först Cykelringen där utbudet var nästan lika med obefintligt, för att sedan titta på Cykloteket.


Där hittade jag en Vaude Splash Air ryggsäck (20+5 L), och vilken härlig produkt. Den sitter som gjuten och dess luftspalt gör att ryggsäcken inte ligger rakt mot ryggen medan du cyklar, så du blir mindre svettig. Den har också en metallram som gör att den blir stabil och inte glider omkring på ryggen när du cyklar. Men allt kommer med ett pris, denna kostar 780kr. Jag är säker på att ryggsäcken även fungerar utmärkt på dagsvandringar, ska prova den nästa helg.

onsdag 8 juli 2009

Vandring Järna till Mölnbo (Sörmlandsleden)

Ibland är det för varmt och ibland är det regn, därtill kommer att vi arbetar också. Så vandrandet under 2009 har blivit klart lidande. Men sista veckan i Juni kom vi ut för att gå mellan Järna och Mölnbo.

Etapperna #11 och #12:1 på Sörmlandsleden är c:a 15km och tar oss nu ut i periferin, snart tar det längre tid att åka fram och tillbaka till leden än det tar att vandra den. Vi åker med pendeltåg från västra sidan av Stockholm och i Södertälje hamn byter vi till buss för att till slut kliva av i Järna.

Vandringen börjar i samhället, vi går längst trottoarer för att komma fram till leden som ligger en bit bort. Redan här börjar det gå upp för mig att jag borde haft med mig mer vätska. Men trots att vi är inom bebyggt område så fanns det inget ställe att handla på! Bensinstationen var endast pumpar så glassen som jag suktade efter fick förbi något för framtiden.

Så mitt absoluta tips är att köpa allt redan innan ni lämnar stan, eller tar er in till Mölnbo centrala delar kring Storgatan, för vid pendeltågsstationen där även bussen stannar så finns det inte något ställe att handla på.


Marken var väldigt torr, det knastrade under kängorna. Men det fanns en hel del blommor längst leden som förgyllde färden.

Det var synd att man inte tar fler pauser och spana in dem, men då borde man kanske också har mer kunskaper för att göra mer spännande.

För mig är vandring många saker. Först var det en utmaning att komma ut och anstränga mig rent fysiskt. Och så är det även fortfarande, men naturen i sig ger mycket inre ro och så får man se mycket - det är också viktigt.


Som nämnt så var det en riktigt varm dag och mina två liter vatten för fem timmar ute i skogen skulle inte räcka. Men det fanns en räddning på etappen. På ett ställe, 80 meter från stigen, så finns det en kallkälla med underbart kallt och gott vatten. Här drack och fyllde jag på kärl och kropp med 2-3 liter vatten samt sköljde mitt kokande huvud. Ännu ett tips för vandring under sommaren är att skydda sig mot solen. Att ha solglasögon är riktigt bra, även om man går i skogen ibland. Man ska skydda sina ögon och är man ute en hel dag så kan de ta skada av allt ljus. Vidare så är en hatt att rekommendera, detta för att skydda dig så du inte bränner dig samt så blir du inte lika varm i huvudet.

Längst den första sträckan så finns det omkring 200 gruvhål. I området har det brutits järnmalm från 1600-talet till slutet av 1800-talet, så det är en kulturbyggd av rang. Att bara titta på gruvhål är kanske inte spännande i längden, men om man bygger på med mycket fakta så blir det nog riktigt spännande. Vid många gruvor fanns det information och det fanns också två slingor i skogen man kunde följa om man var intresserad av gruvorna.

Naturreservat - det finns massor av dem längst Sörmlandsleden och det är absolut värt att läsa de skyltar man passerar. Det ger en större förståelse för naturen och det hjälper dig också att orientera dig längst leden.


På slutet av vandringen så började jag bli rejält trött och jag tror att min kamrat också kände av värmen och ansträngningen. När vi passerar en lång träbro över en igenväxt sjö så började det bli ont om tid. Vi ville absolut inte missa tåget 16:15 då nästa tåg från Mölnbo gick först 18:15. När vi når samhället och såg det jag tror är den gamla stationsbyggnaden kändes det mycket bra, tror att vi hade ca 15 minuter till godo. Och det är inte så mycket när hela vandringen tog fem timmar.

Vi hade dock tid för en sak, att köpa den glass som jag nu gått och tänkt på i fem timmar! Jag köpte den största som fanns i butiken.

Att köpa cykel (2009)


Att komma ut i naturen är en fantastisk upplevelse, det är något av det bästa som finns. Till fots så kommer man sin omgivning mycket nära, det är lätt att ta sig fram i tuff terräng men det tar också rätt lång tid.

Om man cyklar så kommer man fram betydligt kvickare utan att förlora kontakten med naturen, och ska man bege sig ut utan att behöva känna sig orolig för rötter och lera så är en mountainbike (mtb) ett naturligt val.

För någon vecka sedan köpte jag efter lång tid av tittande och prövande en mtb. En Scott, modell Aspect 45 - på Sigge Cykel i Vällingby. Fullt utrustad går det på ca 8-9000 kronor. Rekommenderad utrustning; hjälm, lampor, vattenflaska, ett lätt och massivt lås samt skärmar.

Cykeln är ditt redskap och du ska vara så säker när du använder den.

Fördelen med en cykel är som sagt att du kommer fram kvickare, men det handlar också om kvalité och känsla. Ska jag bara ge dig ett enda råd så är det - pröva cykeln flera gånger innan du köper den. Och prova flera sorter.

Själv så insåg jag snart att för mig var växlarna viktiga. När man cyklar mtb så växlar jag en hel del, mitt trampande är ofta nästan konstant oavsett lutning på vägen - får går det tungt så växlar jag bara ner. På denna cykel är det 24 växlar, och det kan låta mycket men jag kan lova att de behövs! Det är tre växlar på det främre kuggarna och åtta på de bakre. Själv låter de främre kugghjulen avgöra typ av terräng, 1 = brant och lera, 2 = standard och 3 = rak asfalt. Sedan växlar man upp och ner bland de åtta växlarna på det bakre kuggarna.

Det två små spakar som styr allt. Med höger pekfinger ger jag en lätt tryckning för att den bakre växeln ska hoppa ett steg uppåt, samt höger tumme för att växla ner igen. På vänster sida styrs då den främre delen av växelsystemet.


Det finns en hel del modeller av mtb som kostar kring 2-4000kr i handeln. Det som är gemensamt för dem är kanske just att systemet för växlarna inte är så bra. Så mitt absoluta tips är att prova lite dyrare cyklar, för att i alla fall kunna jämföra upplevelsen innan du handlar.


Om man köper en mtb så betyder det inte att man måste "cykla i skogen". Även om däcken är grövre på en mtb och att det medför att det går lite tungt att trampa ibland, så går det bra att ta sig fram. För ett tag sedan så var jag ute och cyklade en tur från Hammarby sjöstad till Farsta strand och sluta i Huddinge. Ungefär 4 mil trampande. 

Vill du ha förslag på bra cykelturer finns det diverse böcker, bland annat Alla dessa cykelpromenader av A. Frediksson & R. Jönsson (Ordförlaget). Turen ovan är tagen från denna bok och den var mycket givande.