Sidor

tisdag 7 augusti 2012

Utvärdering av Eta Express och EasyLight

Under sommaren har jag haft gasköket Primus Express med Eta Express kokkärl samt en EasyLight-lykta till förfogande, utlånade av Primus. Allt för att jag ska kunna utvärdera dem. 

Under flera år har jag vandrat, men aldrig haft ett eget friluftskök. Det har varit någon annan i gruppen som haft ett kök, mat har burits mellan fjällstugor eller så har det funnits bokade b&b längst vägen. Så under våren 2012 bestämde jag mig - jag "kan själv". Och då ville jag pröva utrustning från Primus och de lånade då ut gaskök, kokkärl och lykta.

I utvärderingen av köket ska jag (1) presentera vad utfallet blev när jag använde utrustningen, samt (2) försöka besvara ett antal frågor. Det som ska försöka besvaras listas här.
  • Är köket / lyktan lätt att använda? 
  • Uppfyller köket / lyktan de behov jag har? 
  • Är kökets / lyktans funktioner tillförlitliga? 
  • Vad är jag mest imponerad av? 
  • Är köket / lyktan värt sitt pris?   
Min erfarenhet av friluftskök var väldigt begränsad, det var med blå ögon jag packade upp alla detaljer. Allt kändes robust och säkert, det var bara lyktan som jag var lite osäker på hur jag skulle hantera. Men här har jag ett råd - vet du inte vad du ska göra se på Primus YouTube kanal.

Enkelhet - varmt vatten och ljus
Kaffe på morgonen.
Du kanske tänker hard core och hur köket ska fungera i extrema situationer? Men förakta inte hur en produkt passar även i enkelhet.

När man vaknar upp efter en natt i vindskydd, och dagen innan gått långt - så är det väldigt härligt att starta dag två med kaffe. På ett kick kokas vattnet upp, många krämpor försvinner och kylan byts mot värme.  



Måste också säga att ett lätt kök är en välkommen höjare av stämning. Att koppla av efter maten eller vid en paus på en vanlig dagsvandring kunna njuta av utsikten med en kopp te i handen - det betyder mycket. Kan absolut tänka mig att även på korta dagsturer bära med mig detta kök. Har även haft det i min lilla ryggsäck när jag cyklat ut för att äta frukost vid Mälarens strand.

Te för två trötta killar längst Sörmlandsleden.  

EasyLights varma sken.
Även om man bara befinner sig vid en liten sjö - bara två timmar bort från centrala Stockholm, så är man utsatt för naturen. Det blir kallt och mörkt. 

Vi tände lyktan, så det blev värme och ljus innan det var dags att sova. Vi sov dock i en koja, så av säkerhet använde vi inte (gas-) lyktan inomhus.

Vill du veta mer om hur lyktan fungerar se instruktioner, från Primus Youtube kanal.  



Funktion - resultat och användbarhet
Primus-prylar i Paradiset. 
Allt förvaras i en nätkasse. Insidan av kastrullen skyddas en trasa, så man kan stoppa ner vindskyddet utan att repa insidan. Vidare får man lätt ner en mindre gasbehållare. Den lilla stekpannan eller locket om du så vill, sätter man helt enkelt på toppen.

Tips; ha några tändstickor och annat för att göra upp eld på samma plats. 

Att ha ett kök är mer än att värma vatten, man ska även kunna tillaga mat. Den ultimata frukosten är gröt; vatten och havregryn - det är allt som behövs. Salt, kanel, russin och pulvermjölk är bara ren bonus. 

Lunch tillagad på en bänk när vi passerade en badplats.
Ska man ha mer ingredienser så gäller det att tänka till lite. Vi kokade först koskos, vilket sedan behövs hållas varm med ett lock medan linserna tillagades. För att tillsätta lite extra smak bar vi med oss en glasburk av ajvar. Tre komponenter och vatten, blev en mättande lunch.

Vid tillagningen av koskosen blev vi överraskade av kökets kraft, maten kokade över. Vilket kanske påverkade köket negativt - vi är lite osäkra där. Köket som jag använde hade en Piezoelektrisk tändare. Man drar i en liten spak och kristaller i funktionen utsätts för mekanisk påverkan, och avger därmed en elektrisk ström. Gnistorna antänder gasen och man behöver således inte vara beroende av tändstickor. Men efter vi kokat över maten och sedan förberedde linserna fungerade inte tändningen. Undrar om det var ett resultat av att vi dränkt den tidigare?! 

Frågorna - är Primus något för mig?
Mina planer var att använda utrustningen fler gånger under sommaren, men dåligt väder och andra tråkigheter ändrade planerna. Två allmänna test på nivån av vanligt friluftsliv genomfördes. Först en enklare vandring med övernattning i Ugglekojan i Paradiset. Sedan en två dagars vandring längst Sörmlandsleden, där första dagen var rätt jobbig.

  • Är köket / lyktan lätt att använda? 
Svaret blir absolut "ja". Det är få delar och de är mycket robusta, finns inget som försvårar användandet. Även lyktan var lätt att använda, efter att jag tittat på Primus youtube kanal hur man ska göra.  

  • Uppfyller köket / lyktan de behov jag har? 
Svaret blir absolut "ja" för köket. De behov jag har är att kunna koka vatten för varm dryck och tillaga enklare måltider genom att koka soppa, pasta, ris eller gryn av olika slag. Effekten är otroligt bra och kastrullens storlek gör det möjligt att laga mat för två personer. Vidare har köket så låg vikt att fördelarna lätt uppväger nackdelen med extra vikt.

Svaret blir troligen "ja" när det gäller lyktan. Den väger 195g, så frågan är om man vill bära den extra vikten? Om man ska övernatta utomhus där det inte finns en ordentlig eldstad är lyktan ett alternativ, fast en eldstad brinner ut av sig själv och generar värme länge. Tror att lyktan är mer attraktiv som källa till värme och ljus under hösten.  

  • Är kökets / lyktans funktioner tillförlitliga? 
Svaret blir "ja - men...". I testet så lyckades vi dränka anordningen för tändande genom att koka över maten. Efter det så klickade den bara. Här är det brist på kunskap från min sida, jag kan inte uttala mig om hur bra den är, hur gammalt köket jag lånat var etc. Bortsett från denna fadäs, jag är mycket nöjd med tillförlitligheten på köket. Har du som läsare erfarenhet om tändningen - lämna en kommentar!

EasyLight.
Gällande lyktan så skulle jag behöva pröva den mer för att uttala mig om tillförlitlighet.

Om jag skulle köpa en lykta själv, så blir det dock troligen med metallbur runt lågan och inte glas. Detta då den konstruktionen är mer hållbar. 

Bilden är från Primus föreläsning med Renata Chlumska 2011. Det var då jag fick upp ögonen för denna lykta och blev förälskad direkt. Det finns fortfarande så många situationer jag skulle vilja undersöka hur EasyLight skulle fungera.

  • Vad är jag mest imponerad av? 
Lätt kök i stor ryggsäck.
Jag blir mest imponerad av hur "lätt" det är. Och då menar jag både själva vikten och att oavsett var man befinner sig så går det mycket snabbt att få varm mat eller dryck. Köket går enkelt ner då det är så optimerat, av den packning jag bar var köket en liten del.

Skulle gärna vilja pröva köket i regn och blåst, för att se hur det fungerar när man pressar dess egenskaper. 


När det gäller lyktan så gillar jag ljuset, det är väldigt bekvämt. Det blir så klart annorlunda om man använder varianten med metallburen, i stället för glaskupan. Värt att tänka på. Är det komforten med behagligt ljus eller det praktiska som är att föredra?

  • Är köket / lyktan värt sitt pris?   
Vad jag sett kostar kök med vindskydd samt kastrull och lock/stekpanna 949kr på Naturkompaniet. Till det behövs en gasflaska och de minsta kostar 39-49kr styck. Låt oss säga 1.000kr för att "komma igång".

Svaret blir "ja" för den mer aktive, att få mat snabbt och enkelt är värt mycket. Om du bara ger dig ut på endagsvandringar, så är kanske smörgåsar och en primus termos är att föreslå. 

En lykta kostar ca 500 till 600 kr beroende på utförande. Det är inte ett så högt pris för utrustning rent generellt, men frågan är hur ofta man kommer att använda den.

Svaret blir "ja" för den mer aktive, som tänker gå på hösten och ha övernattningar. Är inte vikten du bär för tung, så kan även plånboken bära denna kostnad. Men är du inte så aktiv och inte sover över utomhus, köp dig själv en bra ficklampa eller pannlampa i stället.

2 kommentarer:

  1. Jag ska tälta. Sist jag var uppe, en vecka i månadsskiftet juli/augusti så frös rejält! Visserligen i en lånad sovsäck, men ändå en sovsäck som hade en komforttemp på nollan (dock syntet). Jag låg i merinounderställ med mössan på huvudet och vantarna på händerna och låg sömnlös om natten så jag prioriterar verkligen en varm sovsäck. Visar den sig att den är alldeles för varm, so be it, hellre öppna upp än ligga sömnlös om nätterna, framför allt nu när jag även är ensam och inte har någon att hålla vaken med allt mitt prat som annars! Vikt: 1050g Komfort Dam: -4c Minimum: -28,8c (uppgifter enligt marmot.com)

    SvaraRadera
  2. Att frysa är INTE bra, man måste ha en bra sömn om man ska orka gå vidare nästa dag. Du kanske läste mitt inlägg om vandringen mellan Läggesta och Gnesta nyligen? Där hade jag bara min nya väldigt lätta sommarsäck (12C komfort) med mig, och ingen sovpåse inuti - jag frös ordentligt den natten. Hade förvisso primus kök så det blev kvickt varmt kaffe på morgonen, men det återställer bara temperatur - inte en kropp som inte fått sova.

    Du har nog gjort rätt val i din situation. Ska jag själv ut och vandra på Sörmlandsleden nu i höst, då blir det min tjockare sovsäck som är -16C som extrem. Kommer inte ihåg komforten.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.