Sidor

måndag 13 augusti 2012

Var uppmärksam på valutakursen

När man är på semester är det lätt att slappna av, men det är i ovana situationer som man kan bli rejält lurad. Det som uppmärksammas i media just nu är växelkurser. 

För någon dag sedan kunde vi se på nyheterna att färjorna till Finland har sina priser på alkohol, godis och annat i Euro - inte svenska Kronor. Om man inte växlat till sig Euro och betalar kontant så använder man troligen kortet. Men t.ex. 100 Euro i butiken på båten kanske blir dyrare än man tror, för det är färjebolaget som sätter växelkursen - inte banken!

Nyheterna på SVT. 

Dvs färjebolaget bestämmer att Euron är dyrare än vad banken anger. I videon ovan kan man se hur mycket det skiljer på vad 100 Euro blir i svenska Kronor. Bolagen vill ju skydda sig mot ändringar i valutakursen, då de inte vill märka om sina varor varje vecka. Det ska du vara medveten om när du reser med färjorna.

I dag skriver DN (2012.08.13) i en artikel att många handlare utomlands erbjuder de svenska turisterna att få betala middagen på restaurangen, souvenirerna ni köper osv. Det kan tyckas trevligt att se beloppet i svensk valuta på kortläsaren - så mycket enklare.

Argumentet är att du valutasäkrar ditt köp, du vet vilken summa i svenska kronor som kommer att dras från ditt konto. Det låter ju bra. Men det är så klart en hake här. Man må se priset i svenska kronor, men växelkursen de använder är sämre än vad kortbolagen (Mastercard, Visa etc) använder. Priser blir upp till 3% högre om du betalar i svenska kronor i stället för lokal valuta.


Det är alltså två saker man ska tänka, artikeln i DN säger att man alltid ska betala sina varor utomlands i den lokala valutan (och inte ha svenska kronor på kortläsaren) om man använder kort. Eftersom summan som visas är högre än den "borde" vara.

Men nu förstår jag inte riktigt. Om man ska köpa i lokal valuta i Spanien när man betalar sin restaurang - varför kan man då bli blåst om man betalar i lokal valuta på båten till Finland?

Vet du hur det fungerar, skriv gärna en kommentar.

Uppföljning (2012.08.14)
Jag tog kontakt med reporten Monica Hedlund på DN, som skrev artikeln. Hon kom med en förklaring till hur vi som konsumenter tjänar på att betala i lokal valuta på t.ex. en restaurang i Madrid - men inte på finlandsbåtarna.

"Tydligen går det inte att komma åt dem med svensk lagstiftning. Svenska myndigheter har undersökt lagrummen. Bara de (rederiet) anger priserna i både euro och kronor har båtarna tydligen rätt att göra på det där sättet (dvs sätta egna växelkurser). Dessutom agerar de ju på internationellt vatten, där det blir svårt att hävda någon särskild lagstiftning."

Vi har nu fått en förklaring. Genom att betala i lokal valuta utomlands köper vi till de stora kort-företagens växlingskurser. Att få ett svenskt pris i kortautomaten i t.ex. Spanien har inget med officiella växelkurser att göra - det är något restaurangen internt avgör, vi som kunder accepterar ett "föreslaget" pris på det vi köper. Sedan sker transaktionen.

Detta medan finlandsfärjorna arbetar på internationellt vatten utan klara regler. Om de bara anger priserna i både Euro och Kronor - så kan de således sätta sin egen "växlingskurs" ombord. Det är alltså ombord priset sätts, och när det väl är satt skickas en begäran om transaktion. Inte heller här sker "växlingen" i banksystemet utan innan - jämför med svenskt pris i exemplet ovan.

6 kommentarer:

  1. Om du handlar något utomlands, är det möjligt att butiken växlar åt dig. Växelkursen är ett sätt att lura av dig pengar, så gå inte med på att betala i kronor. Betala alltid i euro om du är i Spanien, pund om du är i England o.s.v.

    På Finlandsbåtarna är både svenska kronor och finska euro lokala valutor, men färjerederierna uppdaterar inte sina växelkurser så ofta, så kurserna stämmer inte alltid riktigt överens med verkligheten. Ibland är det billigare att betala i kronor och ibland är det billigare att betala i euro. När jag åkte med Eckerölinjen i förra veckan var det runt 7-8% billigare att betala i euro. När jag åkte med Viking Line 2009 var det däremot runt 7-8% billigare att betala i kronor.

    Helst ska man försöka få reda på vilken kurs som används innan man reser så att man kan avgöra vilken valuta man ska använda. Om man går i land på andra sidan havet kan man också kolla upp kursen på utvägen och ta ut euro i en bankomat i Helsingfors om det skulle vara billigare med euro och sedan betala kontant på hemvägen.

    SvaraRadera
  2. En färjetur med Viking Line nyligen kostade 14 procent i överkurs/ extramarginal. 9,50 kr per euro på båten kostade 8,34 på land i Helsingfors. Med samma betalkort.

    Vikings kundtjänst mrdgav att de släpade lite med uppdatering av kursen och skulle inom kort ändra den. Till 9,20.

    Varning för Viking Line alltså.

    SvaraRadera
  3. Tackar de två anonyma inläggen; det är alltid positivt att mina läsare delar med sig av sina egna erfarenheter.

    Välkomna att titta på fler inlägg, kommentera och kanske även följa bloggen med Google Friend Connect.

    SvaraRadera
  4. Tips för finlandskryssningen: Ta med pappers-euro! Trots att det fungerar utmärkt att debitera € på mitt visa-kort så vägrar de att debitera annat än kronor till ockerkurser.

    SvaraRadera
  5. Sitter just nu på Silja Galaxy och inser att man faktiskt blir blåst ordentligt när man handlar på båten.
    Idag ligger Euro-kursen på cirka 8:55 Sv. kronor medan båten tar 9:20.
    Blir mångmiljonvinster årligen för färjeföretagen p.g.a. att växelkurserna mycket sällan uppdateras. Vi med svenska kredit- eller bankkort betalar.
    Jag avstår från köp idag på hemresan utom de två öl jag suger på till extrapris!

    SvaraRadera
  6. Hej Staffan,
    tack för din kommentar. Det är värdefullt att läsare delar med sig av sina egna erfarenheter. Sorry att det tog tid att skriva tillbaka, men jag har varit på resa.

    Det var ju en rätt stor skillnad du berättar om, upp mot 8% mer att betala. Men jag hoppas verkligen att de där ölen på extrapris kom att smaka riktigt bra.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.