*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 23 februari 2011

Simglasögon, med styrka

Att simma är en otroligt bra träning. Det är också viktigt att god vana av vatten om man ska snorkla eller beger sig ut med båt på olika äventyr. Om man bär glasögon eller linser så kan det försvåra och göra simning tråkigt. Därför köpte jag nyligen ett par simglasögon med styrka.

Det finns lite olika modeller. Några som verkar ha någon form av insatser som ska sättas fast med klämmor. Men jag hittade även simglasögon med redan bestämd styrka, där linserna är slipade från början. Dessa verkade bäst tyckte jag.

Själv så besökte jag SportOptik på Kungsgatan i Stockholm, eftersom jag inte visste vad jag ville ha. Annars så finns det flertalet webbutiker som man absolut borde besöka, inte minst pga att det är billigare.



Jag köpte OptiComp (Quick assembly system). Modell VPS-500A PLATINA.

Förutom kitet till vänster så köper man så klart de två linserna med rätt styrka. På några sekunder klickar man ihop näsbryggan med de två linserna, och sedan spännbandet.

Vilket kostade mig nästan 900kr totalt.

Det fanns också andra varianter i butiken som kostade ca hälften, men de tittade jag faktiskt aldrig på. Om man tittar på Internet så så finns det olika modeller från 300-400kr.

Mina tips blir ...
  • Köp inte ett system med lösa linser som måste fästas i själva simglasögonen. Jag tror att det är bäst där själva glasen är permanent slipade.
  • Ta reda på din styrka och sök sedan på Internet, innan du går till butiken och handlar. Du kan nog spara någon 100-lapp på att handla via Internet. Men det är ju tryggt att gå och prata med dem i butiken.
Lämna gärna en kommentar om dina erfarenheter, tips på butiker mm.

söndag 13 februari 2011

Löpträning - App och Skor

Som jag skrev nyligen, vid vandring är kängorna det som jag tycker är det absolut viktigaste när det gäller utrustning. Och när det gäller löpning så är det samma - skorna måste kännas helt rätt.

Att skorna sitter skönt är viktigt för att din kropp ska må bra, men det är också mentalt viktigt att det känns bra. För då är du mer motiverad att kämpa. Man ska minska antalet orsaker till att känna motstånd till ett minimum. Det enda som ska få en att grina illa är att det bränner i lungorna och musklerna nästan krampar av ansträngning - inte att skorna sitter obekvämt.

Jag vill gå så långt att om "färgen känns fel" så köp nya om du har råd!! Jag hade ett par mörkblå jumpaskor på SATS, men byxorna var svarta. Det fick mig att tappa fokus från träningen - så jag gick och köpte ett par svarta skor. Nu är jag stenhårt fokuserad på att träna och lyfter vikter tyngre än någonsin.

Träning är livsviktigt, och ska vi dra det till sin spets - ditt liv kan hänga på hur vältränad du är. Överlever du den akuta operationen efter olyckan, orkar du ta dig ur isvaken och klarar du dig undan vissa sjukdomar? Och vad är då några 100-lappar?

Ok, herr allvetare!! Vilka skor ska man köpa då?
Den frågan kan jag verkligen inte svara på. Men jag kan berätta vad som var viktigt för mig när ja själv hösten 2010 för första gången i livet (vid 37 års ålder) köpte ett par riktiga skor för löpning.

Jag skrev att t.om. färg kan vara viktigt för det mentala, men det betyder ju inte att man måste ha den senaste färgen. Själv så höll jag ögonen öppna och såg att det var REA på Stadium, och dessa Puma Vectana i rött och silver kostade bara 699kr. Den "nya färgen" svart kostade dock 1.200kr (annars var de exakt lika). Och jag vill påstå att ett par skor måste få kosta, speciellt om du ska träna i dem. Du bör köpa ett par skor som i ordinarie pris kostar 600-1.200kr. Allt för 500kr som jag provade kändes plastigt och inte alls lika sköna. Du får det du betalat för!! Och du har inte råd att köpa undermålig utrustning när det handlar om ditt liv.



Hur väljer man storlek då?
Det är ju viktigt vid kängor så det är självklart också mycket viktigt vid löpning, joggning eller gång. Foten kommer att pressas framåt i skon medan du rör på dig, så de får absolut inte vara för korta. Skor kommer att töjas på bredden, men man får inte köpa för små skor. Enligt flera av säljarna så köper folk för små skor, och det var ofta förekommande hos tjejer. Skorna ska sitta klistrade mot fötterna, men mitt råd är att snöra dem hårt i stället för att köpa för små skor.

Jag har dessa storlekar i mina skor ...
- 45 i mina vandringskängor,
- 44 i mina Puma,
- 43 till 44 i mina promenadskor,
- 42 i ett par finskor jag hittade.

Två mycket bra tips
Som sagt, du "måste" minimera antalet problem. Det som ska få dig att känna motstånd är att kroppen anstränger sig, inte att något annat är fel.

Därför blir mitt 1:a måste; köp rätt sorts strumpor. Köp speciella tunna och tajta strumpor som också är lågt skurna. Att använda ett par vita tubsockor är helt fel!! Helt fel!! Helt fel!! De kommer att knöla sig och skapa blåsor, samt de blir snart helt blöta av svett.

Mitt 2:a tips blir att knyta skorna rätt. Jag läste mig till att det finns ett sätt som skapar mer stabilitet, och det är precis vad du vill. Se bilden nedan och knyt dina skor på samma sätt. Det handlar om att skapa en ögla på varje sida som man sedan låter motstående sidan ände på snöre gå igenom. När det väl är gjort - knyt en vanlig knut ovan detta.


Och märket då, vilket ska man köpa?
Mitt första tips är; prova och prova och åter prova skor på olika butiker. Skriv ner hur det känns och varför inte låta det gå lite tid mellan de olika tillfällena. Man måste inte köpa sina skor i dag, prova lite under 1-2 veckor.

Jag valde Puma eftersom de är ett av de märken som har lite bredare modeller. Och precis som vid vandring så gillar jag att kunna "trampa ut" ordentligt i mina skor.


En häftig App till din mobil

Runmeter är en otroligt häftig App till din iPhone (kanske finns den till andra märken?) - länk till App Store.

Själv har jag version 2. Men nu kan man ladda ner version 5 av denna App, som kostar 38kr. Jag vill säga att dessa 38kr kommer att förändra din träning. Den ger en kick.


I Appen kan du lagra dina löprundor, som sedan telefonens GPS håller koll på. Den beräknar hur långt du har kvar, den håller reda på din hastighet och berättar om du ligger före eller efter vad du brukar att springa.

En väldigt rolig funktion med denna App är att du kan lägga upp dina resultat på Facebook med en knapptryckning. Och om någon av dina kompisar skriver en kommentar medan du fortfarande springer, ja då läser telefonen upp den skrivna texten i dina lurar!!! Hur skoj som helst, även om det fungerade "så där" i version 2 av Appen.

Det är min absoluta rekommendation att man har sin iPhone i en bröstficka på en väst (som jag har) eller i ett fodral fäst på armen, och inte i en ficka i byxorna.

Nu längtar jag bara till barmark igen, så att jag kan börja springa. Det kommer att gå väldigt långsamt i början, jag kommer troligen att gå större delen av min 5,6km långa bana. Men efter 3-4ggr kommer mina tider förbättras betydligt. Som de gjorde i höstas.

lördag 12 februari 2011

Nya kängor

Man kan ha en supertunn regnjacka, den dyraste ryggsäcken eller en häftig GPS med kartor över hela världen. Men inget slår ett par bra kängor - det viktigaste av allt när vi pratar vandring.

De senaste sju åren har jag haft ett par kängor av märket Garmont. De har tagit mig fram längst Roslagsleden, Sörmlandsleden och West Highland Way mm genom åren. Men nu har sulan spruckit så mycket att de inte är dugliga nog längre.


Om det varit möjligt hade jag gärna gått vidare i dem. Men så öppnade XXL Sport en butik i Bromma Blocks, inte långt från där jag arbetar. Så jag slog till på ett erbjudande de hade; på ett par Garmont Tundra GTX (bild). Trots att jag provade kängorna vid två tillfällen (om jag minns rätt) så drog jag för snabba slutsatser; och köpte ett par som inte passade mig.

I dag kostar de 999kr på XXL Sport. Jag står nu med ett par som är en halv till en storlek för små. För även om de känns bra i butiken, så ska man ha erfarenheten att tänka på att de ska kunna gås i under ett helt dygn. Och kanske dagen efter det ... Detta tänkte jag inte på, det var ju faktiskt bara andra gången jag köpte ett par vandringskängor.

Men nu gjorde jag min läxa. Jag började med att tänka efter VAD kängorna ska användas till. Att "gå i" tänker ni - smart! Men det finns så många olika terräng, typ av kängor osv. Så då gick jag ut på Internet och började läsa omdömen. Först ska man kanske kunna skilja på Hiking och Trekking. Detta för att tänka efter vilken typ av känga man vill ha.

Mina Tundra GTX är väldigt "lätta" kängor. Vilket är bra, men de är inte så stabila och passar mest för Hiking. I stenigare terräng ger de inte stöd för vristen. Förvisso går jag mest längst markerade leder, men efter att ha använt mina Tundra GTX på några promenader så insåg jag att de var lite veka. Så jag bestämde mig för att titta upp ett nytt par som passade mig bättre, såväl i storlek som utformning.

Nu är det så att märket Garmont saluförs väldigt snålt i Sverige. Tittade för säkerhets skull på Kängspecialistens hemsida, men de saluför inte längre märket vad jag kunde se. Och är det några butiker jag besöker ofta så är det Naturkompaniet (fyra av deras butiker kan besökas samma dag) och Alewalds; och de saluför dem inte. På XXL Sport har de bara en modell av Garmont, den jag köpte.

Nu sökte jag mig i stället till HiSport Outlet som ligger i samma hus som där jag ibland storhandlar. Också ligger de granne med Sigge Sport, som flyttat till nya lokaler under 2010. Det var på "Sigge" som jag köpte min mountainbike, ett toppenköp hos en toppenbutik.

På HiSport lovar de att man aldrig ska betala mer än halva priset mot vad (just den) varan kostar som "rekommenderat branschpris".


Efter att ha spanat runt hittar jag ett par svarta kängor av märket Lytos (italienskt precis som Garmont), modellen är Mulaz 5. De här kostade mig 1.150kr, så "branschpriset" borde således vara ca 2.300kr. Detta är en trekking-känga. Vilket bl.a. kan ses på att två stycken par krokar för att dra till snörena kring upp runt vaden (min tolkning). Dvs man får kängan att sitta stabilare. Jämför med att klicka fram bilden på Tundra GTX (bild).

Men denna gång handlade jag inte bara direkt. Kängorna provades två gånger, den senare med de strumpor som jag brukar vandra med. Storleken blev 45, och nu sitter de så där lagom löst som jag älskar. De glappar nästan lite, men så hade jag mina Garmont (också 45) under sju år och jag gillar det. Jag gick också ut på Internet mellan jag provade kängorna och läste på om märket, vilket inte var så lätt. Inte heller Lytos saluförs direkt i Sverige. Men det fanns några blogginlägg som var väldigt positiva. Speciellt kommentaren att Lytos är relativt breda kändes bra, då jag gillar kängor där man kan "trampa ut" ordentligt.

Det här är mina nya vandringskängor. Och när jag använt dem ordentligt i fält kommer ett slutgiltigt omdöme. Just nu har jag bara haft dem på stan och i min trappträning. Skriv gärna en kommentar, om vad du använder för märke/modell mm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...