*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 29 december 2012

Champagne på det nya året?

Äkta Champagne - är det ett måste på det nya året? Eller går det lika bra med Cava och Sekt? Kanske är det dags att ha en kulturell vandring under 2013? 

Förut kallade många allt vitt vin som bubblade Champagne, oavsett var det kom ifrån. Men nu finns det tydliga regler gällande namnet, ska det kallas Champagne måste det också komma från området det franska området Champagne. Vitt vin med bubblor som tillverkats i Tyskland kallas Sekt och om det gjorts i Spanien kallas det Cava.

Så begreppet "äkta" Champagne är lite missvisande, namnet är inte nödvändigtvis ett bevis på bästa resultat utan snarare vart det är tillverkat. Och kanske även hur - jag är ingen expert. Men jag skulle i alla fall kunna bli betydligt mer kunnig, många företag har vinvandringar.

Bild tagen från Prima Travel.

Prima Travel har t.ex. en Vinvandring i Champagne, som är mer av en kulturell upplevelse än en fysisk utmaning. Titta in deras Vinvandringar.

Viva Italia är ett företag med specialisering på just Italien. Här kan man bo på vingård eller bege sig ut på Aktiva mat- & vinresor.

TEMA har också ett antal Mat- & vinvandringar, t.ex. i Piemonte som ligger i nordvästra Italien.

Kanske kan vinvandring komma upp som samtalsämne när ni nu står där på Nyårsafton och diskuterar om det är "äkta" Champagne eller inte ni dricker. Det finns så klart flera företag som erbjuder liknande äventyr och jag vill påminna om att förstora mängder alkohol ger skador på kroppen, dålig hälsa och mycket olycka bland nära och kära. Drick med måtta.

fredag 28 december 2012

UD avråder & Sweden abroad

Funderar du på att bege dig ut och resa? Om du känner på dig att det område du ska åka till är "oroligt" av någon anledning eller kanske är "okänt" för dig så bör du titta in information från UD. 

Det är inte alltid lätt att ha kontroll på läget i avlägsna länder; oroligheter kan ha uppstått, svåra regn har förstört vägar eller utbrott av sjukdomar kan ha drabbat en region. Då är det bra att titta in Regeringskansliets hemsida, och avdelningen UD avråder från resor.

Det finns även en annan bra källa till information från Regeringskansliet - nämligen Sweden abroad, där du kan hitta viktig information från de svenska ambassaderna i olika länder.


Läs speciellt information om brottslighet, trafik och resor i landet, sjukdomar och eventuella krav för inresa som visum eller vaccinering.

lördag 22 december 2012

Stockholm Filmfestival 2012

Stockholms Filmfestival 2012 slog upp sina dörrar, så tre kvällar i November blev till filmkvällar. Efter att ha sett The Magic of Belle Isle som var öppningsfilmen med en av sponsorerna valdes det ut två filmer från listan. 

Redan förra året var jag på Stockholms Filmfestival och såg tre filmer. Traditionen höll i sig - så här tänkte jag kort berätta om filmerna. Bilderna kommer från IMBd.


Jag vill tacka livet (Violeta sa fue a los cielos)
Det här är en film om den chilenska sångerskan och folkmusikern Violeta Parra. En dramatisk, tät och sorgsen berättelse om hennes kamp för indianerna i Chile. Filmen är lite för tung för mitt tycke, men det är en tortilla med mustig smak av kulturhistoria.

IMBd: läs mer. Mitt betyg 6 av 10.


Beasts of the Southern Wild
Levandes i träskmarkerna måste lilla Hushpuppy klara av både en supande pappa och det ständiga hotet av ännu en storm och översvämning. En film om människans kamp mot naturen och kärlek till varandra, allt i ögonen på en 6-årig flicka. En mycket visuell film som suger sig fast.

IMBd: läs mer. Mitt betyg 8 av 10.


The Magic of Belle Isle
Den gamle bittre nu rullstolsbundne författaren hamnar ute på landet där han träffar den skilde mamman med sina tre barn. Överraskningarna i filmen är ... noll. Filmen är gullig och Morgan Freeman är en bra skådespelare, men det är för sött och för uppenbart.

IMBd: läs mer. Mitt betyg: 5 av 10.


Att gå på festivaler, mässor, föreläsningar och möten av olika slag är en aktivitet som jag starkt rekommenderar. Det ger nya perspektiv. Försök att se filmer som du i vanliga fall inte skulle se, de kan förvisso vara helt "kass" men också överraska stort.

Nötknäpparen - Balett på Operan

Jultider är mer än röda kulor, trafikkaos, julmust och förkylningar. För mig är december en tid för kultur. Tidigare år har jag bland annat sett Charles Dickens Christmas Carol framförd på engelska. I år blev det Kungliga Operan. 

Traditioner är något fint, så länge det tillför något i ditt liv. Och för mig är att gå på teater i december en "tradition under uppbyggnad". I år så kom det ett förslag på Nötknäpparen, och jag var inte sen att tycka det lät spännande. Läs bara hur Operan så livfullt presenterar föreställningen.
Petter och Lotta har blivit omhändertagna av Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och ska fira jul för allra första gången i sina liv. På kvällen vill barnen inte gå och lägga sig i sina vanliga sängar, utan ber att få sova under julgranen. Julnatten visar sig vara en förtrollad natt fylld av magiska och spännande händelser.
En av de största succéerna på Kungliga Operan är balett-klassikern Nötknäpparen till Pjotr Tjajkovskijs välkända musik. Denna populära version är koreograferad av Pär Isberg med handlingen förlagd till Elsa Beskows svenska sagovärld: Petters och Lottas jul.
Vi hade platser på tredje nedre raden något lite till höger, inte alls de dyraste biljetterna men trots det var överblicken av scenen väldigt bra. Undrar lite hur man uppfattar scenen om man sitter på de dyraste platserna, visst är man närmare allt det som händer men då kanske det blir svårare att se vad som händer längre in på scenen om det är mycket folk? Kanske kommer köpa dyrare platser fram över för att se om det är värt pengarna.

Fotot är från Operans hemsida. 
Denna föreställning höll dock på att sluta i förtid, dirigenten blev plötsligt sjuk eller fick ett "sockerfall".  Efter att väntat i ca 25 minuter så ringdes vi in igen och fick reda på att hon var för sjuk för att komma tillbaka, men vi hade tur och någon ur ensemblen på Operan kunde rycka in och ta platsen som dirigent. Och magin kunde åter uppstå.

Kan säga att dansarna var riktigt duktiga och det var en lättillgänglig balett, en föreställning som man kan ta med sig barn till. Och många hade barn med sig, så ibland var det lite prat från barn. Men det största faktorn till irritation var några som fotograferade med dina mobiler under föreställningen. En tog även någon bild med sin vanliga kamera, med blixt. Jag kunde dock tänka mig att också ta en bild, men det var efter föreställningen när alla avtackades. Och i mitten på scenen, allas vår räddare - mannen som tog över som dirigent.


Har du inte varit på Operan? I så fall kan jag rekommendera det, kanske kan det bli en nyårspresent till någon du skålar med på tolvslaget? Testa det, blir nog uppskattat. Och till slut lite inspiration; Nötknäpparen i form av den tecknade Fantasia.

 

tisdag 18 december 2012

Att vaccinera sig

Att resa medför också att man utsätts för risken att bli sjuk, att smittas av bakterier och virus. Det kan ske genom mat och vatten, djur eller vid sjukvård utomlands. Som vuxen är det också bra att se över sitt allmänna skydd. 

Själv gick jag till Svea Vaccin för ett tag sedan, tog en broschyr och pratade med dem. För om jag nu under 2013 ska ut och resa riktigt långt så vill jag vara redo. Så förutom att se vad som skulle kunna tänkas behövas så tittade jag på mitt gula vaccineringskort som jag har liggande i mitt pass.

För dig som är +30 år så är det helt klart rekommenderat att du ser över din vaccinering mot Stelkramp, Difteri, Kikhosta och Polio. De sprutor du tagit var troligen många år sedan. Så ta reda på om du skulle behöva fylla på, en spruta med Boostrix Polio ger dig ett skydd på 20 år.



Annars är det kanske främst Hepatit A och Hepatit B som behövs, en spruta med Twinrix ger dig det du behöver.

Och ska du ut och resa där du kan drabbas av Kolera så är Dukoral bra att köpa. Det är ett drickbart vaccin, så inga sprutor här inte.

Tips och råd finns på sidorna

Skansen Julmarknad 2012

December är en månad då det finns flera julmarknader att besöka, och bland det mest klassiska som finns är att gå till Skansen. 

Att gå in på Skansen kostar 100-120kr söndagar i December, vilket kanske kan anses som dyrt av vissa? Men jag tycker att man får väldigt mycket; uppvärmda stugor, personal, musiker, eldar, djur och en hel massa känsla. Marknaden är bara en del av Julen på Skansen 2012.

Vi började besöket med att beskåda en ekorre som oblygt festade på en julkärve. Det gäller att ha ögonen öppna när man är på Skansen.


Vi kom dit i omgångar, men totalt blev vi sju vuxna och en bebis - som gick omkring bland de snötäckta bodarna på marknaden. Och det finns verkligen mycket fint att titta på, och så klart även att köpa. Att ha sylt, korv, bröd mm på julbordet går nog hem hos de flesta - så här har du möjligheten att köpa varor av bra kvalitet.



Själv ville jag gärna utöka mina julprydnader och hittade en liten kör av pepparkaksgubbar, och då den var så charmig köpte jag alla fem gossar. Den står nu på mitt middagsbord hemma och ökar på stämningen. Något annat som gav ett stort tillskott stämning var den musik man kunde lyssna på i de olika stugorna.


Den stora restaurangen på Skansen var som vanligt knökfull, men vi gick i alla fall dit för att äta. Hittar man bara ett bra bord så är det ett skönt ställe att sätta sig ner för att äta och vila. Och har man en bebis eller små barn, så är detta en naturlig plats att ta en längre rast på. Jämfört med Nyårsfirande på Skansen så tycker jag att Julmarknaden är mycket bättre. Kan absolut rekommendera den.

Solen går ner över Skansen och lyktorna tänds. 

fredag 14 december 2012

Gokart i Kista

Snön yr utanför fönstret, det är december och man vill gärna värma sig med ett glas glögg hemma. Men det finns andra saker att göra; du kan ta med vänner till Kista utanför Stockholm och kör gokart. 

Redan tidigare har jag varit på O'Learys i Kista galleria för att bowla och äta mat, men nu har de öppnat en gokartbana i källaren under gallerian. Så i veckan var det dags att pröva två nya saker; först att pröva den nya inomhusbanan med eldrivna gokarts, sedan att få pröva JOBO:s kamera JIB 4 som jag nu haft i mina händer ett tag.

Bild tagen från O'Learys hemsida. 
Vi var sex stycken kollegor som samlades efter jobbet mitt i veckan, vi var nog lite trötta och kanske ville någon bara gå hem och lägga sig på soffan. Man kanske också undrade någon om två lopp på ca 8 minuter var värda de 2x150kr som det kostade att köra.

Men mycket snart släpptes tvivlen, ratten greppades och vi alla blev helt fokuserade på den upplevelse som vi nu var del av. För det kändes verkligen som att vi inte bara körde in på banan i en gokart, i alla fall jag kände att jag blev en del av hela upplevelsen.


Kortare sekvens från första loppet, inspelat ljud. 

Vårt upplägg var att vi i kvalificeringen alla körde på tid, antalet varv eller vem som kom först i mål var inte relevant. Under åtta minuter fick man åka precis som man vill, och det är det snabbaste varvet som avgör placeringen i den kommande finalen.

Och eftersom jag nu utvärderar en HD videokameran JOBO JIB 4 så hade filmades de två loppen. Nu var gokartens stötbågar för kraftiga för att fästet skulle passa, så kameran tejpades med silvertejp på karossen framför ratten. Det kan vara hackigt att se videon via bloggen, originalet ligger på YouTube. Välj kvalitet 1080 HD.


Finalen i sin helhet, med musik pålagd i efterhand. 

För några var det första gången, för mig var kvalificeringen det tredje heatet bakom ratten på en gokart. Tidigare i år körde jag två heat utomhus på en svensexa. Men resultatet blev inte så dåligt, min tid var den tredje tiden bland kollegorna. Och i kvällens andra drabbning ställde vi upp till start efter den bästa tid som vi körde tidigare. Här är det 15 varv som gäller - först som kommer i mål vinner.

I slutet av första varvet tar jag mig upp på andra plats men blir i nästa kurva påkörd bakifrån och snurrar. Smått sur tar jag upp jakten, efter att alla de andra passerat mig. Och på det sista varvet hinner jag åter upp samma kollega som jag passerade i början, denna gång låter jag mig inte överlistas. Jag trycker ut honom i en kurva och kör vidare mot en andra plats i finalen.

Att köra ett heat kvalificering med varvtider och sedan en final där först i mål gäller kostar 300kr och tar ca 30 minuter med alla förberedelser. Och det är så värt det - kan rekommendera detta för de flesta. Även de två av mina kollegor som inte kört förut var mycket nöjda.

måndag 10 december 2012

Varning för halka

Vi har nu vinter och det innebär mer kläder och att man kanske halvspringer lite de dagar då det är extra kallt. Men tänk på att det kan vara mycket halt - speciellt vid övergångsställen. 

Nu har det hänt två gånger; två av mina nära väninnor har ramlat när de varit på väg över gatan. Ena gången gick det rätt bra, men i helgen var olyckan framme. Fotfästet bara försvann och plötsligt slog hon huvudet i trottoaren, vi blev alla uppskärrade.

Nu så återfick vår olycksfågel snart fattningen, trots att det var en hård smäll. Vi satt alla och fikade, men huvudvärken tilltog och på kvällen blev det till att åka till sjukhuset. Det visade sig att det inte fanns några allvarliga skador, men under natten var vi oroliga.


På Vårdguiden kan man läsa om halkskydd - och information om olika typer av skador som kan uppstå vid ett fall. Speciellt viktigt är att känna till vad som gäller för hjärnskakning för vuxna och barn.

Så jag kan bara be er att vara extra observanta vid övergångsställen. Här går det mycket folk, snö packas och den kanske blir uppvärmd då och då. Det bildas is.

söndag 2 december 2012

Medlemserbjudande (STF) December 2012

Som medlem i Svenska Turistföreningen (STF) kan man nu köpa friluftsköket Primus Express Spider från Primus för rabatterat pris hos Naturkompaniet. 

Ta med dig ett medlemskort för 2012 eller 2013, och köp Primus Express Spider för det det fördelaktiga priset 449kr - ordinarie pris 649kr.

Kolla in länken till STF:s hemsida.

World Travel Awards, 2012

Är du nyfiken på vad "som gäller" i resandet? I så fall ska du kanske titta in vinnarna av World Travel Awards 2012. Inspirerar kanske för en resa nästa år? 

Vill du hitta tips på bästa flygbolag, bästa hotell, bästa spa, bästa hotell för familjen eller bästa hotell som har kasino? I så fall kan du titta in på vinnarna av World Travel Awards 2012. Där finns årets vinnare i länder över hela världen, sök upp det bästa i det landet du ska åka till.  

lördag 1 december 2012

Utsidan: Fototävling, December 2012

Som medlem på Utsidan.se så fick jag ett mail där de tipsade om sin fototävling för december. Jag ska absolut delta, gör det du också och ha möjlighet att vinna priser från bokförlaget Calazo. 

Så här står det på tävlingens hemsida:
December är här - låt fantasin flöda och hitta på lite roligt denna mörka månad i naturen med kameran i handen. Fri tolkning av temat. Du får delta med två bilder i tävlingen som är öppen för bidrag till 13:e januari.

Fina priser från Calazo bokförlag:
1:a pris "Äventyrsfoto" av Fredrik Schenholm + valfri bok ur Calazos sortiment

2:a och 3:e pris valfri bok ur Calazos sortiment.


Tävlingsdatum:
» 29 nov - 12 jan: Öppen för bidrag
» 13 jan - 15 jan: Nominering pågår
» 16 jan - 22 jan: Öppen för röster
» 23 jan: Avgjord

onsdag 28 november 2012

Sponsrad video - Upptäck på torsdagar

Där jag bor har flera dagar av totalt gråväder, blåst och regn övergått till ... snöblask! Inte det mest motiverande vädret för att hoppa upp på sin MTB och ta en runda. Men i morgon är det torsdag - så varför inte upptäcka lite? 

Att stanna hemma i soffan med en kopp varm te och kanske ta en skiva hårt bröd med ost - det är inte alls fel tycker jag. Och på min TV ser jag gärna informativa och underhållande program; som handlar om t.ex. teknik, miljö, natur eller astronomi.


En kanal som har mycket av det jag söker är Discovery. I dag har jag inte den kanalen i mitt valda utbud, då jag valt att ha ett litet antal kanaler. Mitt liv består så mycket mer än TV, men när jag ska underhållas ordentligt - då står teknikens under och människans inre utvecklande kraft högt på listan av vad som känns spännande.

Så har du Discovery - kolla in kanalen nu på torsdag klockan 21:00.

söndag 25 november 2012

JOBO JIB 4 - redo att testas

Att vara i rörelse är det jag predikar här på bloggen. Och att kunna dela med sig och själv se vad som hänt är något som gör det extra skoj. För att se vilka tekniska möjligheter det finns, så utvärderas nu kameran JOBO JIB 4 HD här på Vandringsman.

Kameran JOBO JIB 4 HD kom hem till mig i ett paket fylld med godsaker; den här produkten har ett stort utbud av tillbehör. Hur du än utför dina aktiviteter så lär det finns något som passar dig. Till vänster har jag fäst kameran på min cykelhjälm.

   
Själv så åker jag inte skidor eller liknande; så det blir troligen inga häftiga filmer från backen, men jag ska göra allt jag kan för att utvärdera denna kamera under vintern 2012/13.

Mina planer är att försöka cykla MTB under olika förutsättningar, såväl innan snön som medan marken är vit. Gärna både dagtid som i mörker; jag har ju tidigare ofta fört fram tankar om hur illa kameror kan fungera i dåliga ljusförhållanden.

Vidare så hoppas jag att det kan bli några häftiga bilder i början av 2013, när det finns planer att bege mig ut på ett riktigt stort äventyr. Men mer om det senare. Men innan jag kommer med en utvärdering, titta in på JOBOs hemsida och läs mer om deras produkter.

Edit: 
Här har ni det första testet - filmar Gokart.

lördag 24 november 2012

Få autografer av Kessiakoff och Engen

På Sweden Bike Expo hade jag möjligheten att träffa Fredrik Kessiakoff och Alexandra Engen. De skrev sina autografer, och de tänkte jag nu ge ut till er läsare. 

Liggande i väntan att skickas till en läsare har jag två vykort signerade av Fredrik Kessiakoff och en plansch som Alexandra Engen signerat.

Det enda du behöver göra för att få en av dessa tre samlarobjekt är att besvara två frågor.

1. Hitta svaret på frågan:
I vilken "stad" hyrde jag cykel i Juli för att cykla ner till Omberg? 

2. Hitta svaret på frågan:
Vilken modell av MTB äger jag? 

Maila dina svar, namn och postadress samt vems autograf du helst skulle vilja ha till "vandringsman.blogg" på gmail.com. Svaren finns så klart att hitta här på bloggen. 

Vann presentkort hos Rose

Som ni vet så var det nyligen Sweden Bike Expo. På mässan deltog jag i lotteriet som Rose hade i sin monter. Och nu blev det så att jag vann ett presentkort på 500kr.   

Själv har jag ingen erfarenhet av Rose, men nu ska det bli spännande att gå igenom deras katalog för att se vad som kan beställas. Om du själv har några tips så är du välkommen.


Edit: 
Köpte flera olika modeller av strumpor, för att se vad som är skönast. En liten utvärdering kommer kanske någon gång i framtiden. 

tisdag 20 november 2012

Kan du slå en pensionär?

Många är vi som är i stort behov av förändring av livet. På 1900-talet var vi i behov av vila efter en dag i arbete, i dag är vi i behov av att röra på oss efter en dag på arbetet. Och den insikten förmedlas mycket bra i SVTs program Kan du slå en pensionär? 

Man kan nästan alltid bli bättre, oavsett hur illa man tycker att det är. Det handlar om att göra rätt förändringar. Och jag lovar, resultaten kommer ganska snabbt om man bara genomför sin plan. Visst är det så att vi måste bränna energi, men det handlar kanske till en början att förändra den energin som vi stoppar in i kroppen. Ätt rätt mat, vid rätt tillfällen och sluta att dricka alkohol - för alkohol förhindrar att kroppen bränner den energi som du äter.



Sedan handlar det om att förändra det mentala motståndet. Om du kan gå ut och gå 30 minuter tre dagar i veckan så har du börjat. Efter ett tag är 30 minuter en barnlek, du utökar till 60 minuter. Samma koncept gäller på gymet eller simhallen. Börja lågt, men du får inte bli bekväm - man måste kämpa mot gränsen där det blir för svårt.

Titta på SVT på tisdagar klockan 20:00, eller på SVTs hemsida. Bli en bättre människa, ta hand om dig själv. Det är alla människor värda.

måndag 19 november 2012

Sweden Bike Expo 2012

Nu i helgen var Sweden Bike Expo på Kistamässan. Där fanns de senaste trenderna i cykelvärlden inklusive träning, resor, kläder och tillbehör. Samt så klart möjligheterna att träffa en del sportprofiler. 

Allt började med att jag fick ett nyhetsutskick från Silva Sweden; med information om att de skulle ha en monter på Sweden Bike Expo, samt att Fredrik Kessiakoff skulle hålla en inspirationsföreläsning och en träningsrunda på kvällen med de som ville följa med.

Helt ärligt - jag kan inte mycket om cykelvärlden. Men tycker att MTB är en bra och utmanande träning, cykling generellt är avslappande och ett bra transportmedel. Så även om det var ett inträde på 90kr samt att jag inte hade möjlighet att stanna och cykla med Fredrik Kessiakoff (vilket hade varit så skoj) - jag var nyfiken och gick dit.


I mässhallen kryllade det av människor och det fanns cyklar över allt. För någon med stort intresse för och kunskap om cyklar måste det varit mycket spännande att kliva in i mässhallen. Själv så börjar jag se mig omkring, så sakta ta upp stämningen. Bland det första som mina ögon fastnade på var en cykel av märket Bianchi - som kostade 99.995 kr!!


Sökte mig vidare bland cyklarna och kom bort till Silvas monter. De hade ett stort utbud av belysning; vilket intresserar mig både som cyklist som vandrare. Och här finns det två sorters belysning, positionsljus som gör att andra ser dig samt ljus som ska hjälpa användaren att själv se omgivningen. På mässan sålde Silva sin modell SIMI till ett mycket förmånligt pris. Så jag köpte två små lampor, en med vitt och en med rött ljus. De har en batteritid på 100 timmar innan man måste byta batteri. Jag kommer att använda lamporna både vid cykling som vandring, när man går längst illa upplysta vägar.


Nu kunde man inte bara titta på cyklar, man kunde även pröva dem inom ett begränsat område. Vad jag såg fanns det ingen "värstingcykel" att prova - så då fick det vara. Men jag stannade ett tag för att se de som körde i ramperna. Och med min nyköpta Pentax tog jag en del häftiga filmer där man i slow motion kan se hoppen.


Nu var det dags att titta efter cykelprofiler; jag var på jag efter autografer. Mitt första möte var med Alexandra Engen som vunnit massor av internationella tävlingar i mountainbike. Hon signerade en poster. Sedan träffade jag Fredrik Kessiakoff, professionell landsvägscyklist. Han signerade två postkort. Och nu tänker jag dela ut dessa autografer till mina läsare - håll ögonen öppna efter tävlingen.

Bär hjälm!! Den här var läcker tycker jag. :-)

Men det var inte bara autografer som gick att "hämta hem" - det fanns också ett antal tävlingar. Själv ville jag gärna vinna en cykel från Corratec, men den gick till en Ida Gunnarsson. Grattis till dig!!

Själv fortsätter jag att hoppas på att vinna något från de andra tävlingarna där jag deltog. Och det är ett tips på mässor - delta i så många tävlingar som möjligt. Det är skoj att kunna vinna saker.

Så är du intresserad av cyklar, håll ögonen öppna nästa år och gå på mässan - kan rekommenderas.

tisdag 13 november 2012

Sponsrad video - Upplev Sydafrika

Många är vi som stressas av mail, rusningstrafik, ringande telefoner samt humöret blir inte bättre av regn och kyla. Kanske vore en episk resa till Sydafrika något för dig? 

Själv har jag aldrig varit i "riktiga" Afrika. För mig räknas inte Egypten på riktigt, det är Nordafrika och en stor skillnad i kultur, etnisk tillhörighet, språk, klimat mm. För mig är Afrika allt söder om Sahara. Allt jag behöver bestämma mig för är - var är det säkert att åka, vad vill jag uppleva samt vad kostar det och när har jag tiden? Kanske kan denna video hjälpa dig att drömma, och har du tur så blir det mer än en dröm.


Det vore väldigt spännande att höra om dina erfarenheter och drömmar av att resa i Afrika. Är du ute efter att se exotiska djur, klättra upp för Kilimanjaro, se Godahoppsudden eller vad vill du?

Följ mig via Bloglovin

Är det så att du läser flera bloggar och har svårt att ha kontroll på dem? I så fall kan du använda dig av funktionen Bloglovin - och jag tycker att du ska följa mig där. 

Att läsa bloggar kan vara krångligt. Vi skapade bloglovin så att man ska slippa gå in på ouppdaterade bloggar, öppna tio fönster i taget och tappa bort sina favoritbloggar. Med bloglovin vill vi göra din bloggläsning enkel och rolig!


Låter nice! Hur funkar det? 
Bli medlem och lägg till bloggarna du vill följa. Sen så får du ett mess varje gång någon av dina bloggar har skrivit något nytt.


Vill du följa Vandringsman via Bloglovin, så gör det här!! Just nu är det tre personer som följer, skulle vli glad om det blir fler.

söndag 4 november 2012

Utvärdering av Pentax Optio WG-II GPS

Under 60 dagar har jag lånat en Optio WG-II GPS av märket Pentax, med ett minneskort på 32GB. Allt för att nu utvärdera kameran här i bloggen.  

Under två månader har företaget Focus Nordic lånat ut en kamera. De är Nordens största distributör av fotoprodukter. I sin katalog har de flera kända varumärken, bland annat Pentax. Anledningen till att jag bad om att få låna en kamera var att min egna hade förstörts av fukt, nu ville jag pröva en tålig kamera innan det var dags att köpa sig en ny.

Planen var att kameran skulle prövas på en två dagars vandring samt under en ballongflygning över Stockholm. Men äventyren blev inställda pga sjukdom och dåligt väder.

Kameran har dock prövats på flera andra aktiviteter, och en annan typ av bilder än jag brukar ta har visat sig mycket givande. Funktionen att ta extrema närbilder imponerar.


I utvärderingen av kameran kommer jag att (1) presentera vad utfallet blivit medan jag provat kameran, samt (2) försöka besvara ett antal frågor. De frågor som ska besvaras listas här.

- Är kameran lätt att använda?
- Uppfyller kameran mina behov?
- Är kamerans funktioner tillförlitliga?
- Vad är jag mest imponerad av?
- Är kameran värd sitt pris?



Kameran - bra och dåliga bilder
Kameran har 16 megapixel, ett 28mm Wide-angle 5x Optisk Zoom och 16 st automatiska motivprogram. En massa tekniska fakta, men för mig som amatör är känslan det viktigaste.

Så här visar jag några de bästa av bilderna jag tagit under de två månaderna. Men också några dåliga, för att belysa vad jag är missnöjd med.

Färgåtergivningen i dessa pumpor var riktigt härlig. Tycker att kameran lyckas bra med att återge färger; både de starka och klara som de mer dova höstfärgerna.


Funktionen "Digitalmikroskop" ger större bilder av närliggande motiv, och det är en av favoriterna bland motivprogrammen. Som exempel tar jag två bilder från min balkong; en närbild på mina amerikanska blåbär samt hur det bildats iskristaller på glaset till balkongen.

(Klicka på bilderna!)

Som sagt; färgerna återger riktigt bra tycker jag. Två favoritbilder är från en takvandring i Stockholm samt en från från Green Park i London. I den första återges himlen med ett bra djup, den känns inte platt. Den andra bilden känns kanske lite svag, men tänk på att bilden är tagen en mulen höstdag utan solsken. Och jag tycker den återger färgerna bra.   

(Klicka på bilderna!)

Vilka är då svagheterna med kameran när det gäller bilder? Det finns två saker som jag kommer att tänka på; hur svårt det kan vara att ta bra bilder i svagt ljus samt att "Digitalpanorama" inte alltid är så lätt att använda. Motivprogrammet sätter ihop tre bilder till panoramabilder; en funktion som jag uppskattar mycket, men den är inte optimal.


Bilden ovan är tagen på Hard Rock Café i London, en typisk partybild. Lokalen är mörk och det finns flera starka punktkällor, här har kameran svårt att ge bra bilder. Under resan till London tog jag också flera nattbilder utomhus, men de blev aldrig riktigt bra.

Det finns flera motivprogram, så jag rekommenderar att man som ägare av en ny kamera helt enkelt går prövar att ta fotografier av samma motiv under dåliga ljusförhållanden men med olika inställningar och sedan jämför resultaten.


Den här bilden är tagen med "Digitalpanorama". Om ni tittar noga så har inte kameran lyckats att sammanfoga de tre bilderna på ett bra sätt. Ändå står jag stabilt, det finns inget som rör på sig i bilden som förstör samt att jag har inte solen i ögonen. När jag prövat mobiltelefoner med denna funktion har det funnits en markerad färgrand på skärmen så man kan se hur långt man ska flytta kameran för nästa bild.


Tålighet - din trygghet 
Som friluftsmänniska är det viktigt att min utrustning är tålig. Denna kamera är vattentät, dammsäker och har en stötsäker konstruktion.

Det finns snyggare kameror som är mer "business" eller "party". Denna kamera är helt klart "action" i sitt utseende, med den ger också tåligheten som behövs.


Batteritid - behovet av ström 
Kameran har ett Pentax D-Li92 uppladdningsbart batteri. Jag har försökt att hitta information om "hur bra" det är. Men jag kan inte så mycket om detta, så det är svårt att skriva något.

Men en sak är dock väldigt viktigt att tänka på. Om du har aktiverat GPS:en på kameran så kommer den att dra extra mycket ström. Så mitt tips är att ha den avstängd så mycket som möjligt, om du är ute på längre äventyr och du inte kommer att ha möjlighet att ladda batteriet.

Inställningen ändras på:

  1. Tryck på knappen: Menu
  2. Använd piltangenterna, flytta markören upp till rubrikraden. 
  3. Gå åt höger med piltangenterna, och tredje fliken Inställning
  4. Gå nedåt till sidan 4/4. Sista funktionen är GPS. 

Frågorna - är Optio WG-II GPS något för mig? 
Det var ett lån på 60 dagar och jag använde kameran så ofta jag kunnat. De två stora utmaningarna för kameran skulle vara en två dagars vandring med övernattning under en tarp samt att flyga ballong över Stockholm. Men de blev bägge inställda, det blev dock tillfällen som "Höstens färger", "Skörd i September", "Cyklande - film i slowmotion", "Sova på balkongen" och "Långhelg i London".  

Betyg som kan utdelas på frågorna är "Nej", "Nja" och "Ja". 

  • Är kameran lätt att använda?
Svaret blir "Ja". Det är enkelt att bläddra bland funktionerna och som vanlig användare är det inga problem. Det finns det så många funktioner, så man måste nog sätta sig och läsa manualen (som måste laddas ner) för de funktioner som inte är så uppenbara. 

När det gäller rent fotograferande så måste man öva en del på "Digitalpanorama", den funktionen kräver en del övande.  

  • Uppfyller kameran mina behov?
Svaret blir "Ja". Som amatörfotograf och friluftsmänniska då duger den utmärkt. Den är tålig och står emot vatten - det är det viktigaste för mig. Sedan har den en del givande funktioner, jag har redan nämnt "Digitalpanorama" och "Digitalmikroskop" - men därtill kommer inställningen för att filma under vattnet samt höghastighetsfotografering med uppspelning i slowmotion.

För mig har kameran funktioner som täcker alla mina behov, och sannolikt även framtida.

  • Är kamerans funktioner tillförlitliga?
Svaret blir "Ja". Har redan nämnt att "Digitalpanorama" och att man ska tänka på att GPS-funktionen drar extra ström från batteriet.

Därtill måste nämnas att jag dock ännu inte haft möjlighet att se resultatet av hur väl kamerans GPS fungerar. Har (veterligen) ingen programvara där jag kan få fram den informationen. Får ta och ladda upp några bilder på min profil på Utsidan.se för att se hur det fungerar. Är det någon som vet hur tillförlitlig GPS:en är - kommentera gärna.

  • Vad är jag mest imponerad av?
Det som imponerat mest på mig så här långt är möjligheten att ta riktigt bra närbilder.

  • Är kameran värd sitt pris?
Enligt Pricerunner så kan man köpa denna version av kameran (dvs den med GPS) från ca 2.400 kr som billigast, och det finns ställen som tar över 4.000kr för den. Så som vanligt, man kan spara pengar genom att jämföra priser. Till detta vill man ju ha ett ordentlig minneskort, räkna med minst 300kr.

Kamera och minneskort, så kommer man upp i omkring 2.700kr. Det är rätt mycket pengar ändå. Men om man använder kameran ofta och under flera år så kan nog priset vara ok. Så svaret blir nog "Nja" för den vanliga friluftsamatören. Eller vad tycker du? Skriv en kommentar.

Slutord
Till slut kan jag säga att när det nu är dags att återlämna kameran erbjöds jag att köpa den, och jag har antagit erbjudandet. Rabatten var bra, men inte otroligt hög. Betalade in pengarna tidigare i veckan. Erbjudandet har inte påverkat min utvärdering. Skulle inte köpa något som jag anser är dåligt, även om priset är lågt. Rekommenderar alltid att köpa få bra (dyra?) saker än många (billiga) dåliga.

lördag 3 november 2012

Fotografiska museet

Fotografiska museet i Stockholm är bland det mest "gillade" jag sett på Facebook, alla tycks ha klickat på en tumme upp. Så när en vän för några veckor sedan föreslog att vi skulle gå dit en kväll, så sa jag inte emot. 

En liten promenad från Slussen i Stockholm och man befinner sig vid Fotografiska museet, en plats som jag inte besökt tidigare - trots att en vän haft en utställning där.

Men nu var det dags, att en helt vanlig kväll mitt i veckan efter jobbet insupa lite kultur. Och jag blev mäkta överraskad, det var massor av folk på plats. Men trots allt folk var det lugnt och folk pratade med låga röster, det gick att ta till sig konsten.


Och redan innan jag ens kom in så blev jag positivt överraskad, av öppettiderna. Museet har öppet Söndag till Onsdag 9:00 till 21:00 samt Torsdag till Lördag 9:00 till 23:00.  Så det finns mycket tid för ett besök efter jobbet på kvällen. Och är du turist så kan detta museum passa utmärkt som ett sista besök för dagen.

Inträdet för en vuxen är dock 110kr, vilket för vissa är en väldigt liten slant medan andra inte har råd. Speciellt om man är en familj på flera personer. Men har man råd så tycker jag att pengarna ger valuta, det är dock viktigt att man kan avsätta 2-3 timmar.

Vill man bli medlem i Fotografiska familjen så kostar det 495kr per år som billigast, då kan man gå in gratis så mycket man vill samt får rabatt i restaurangen, baren, butiken samt på seminarier mm. Är du förmögen, varför inte köpa det dyraste medlemskapet - 49.000kr per år.

Nu skulle jag kunna lägga upp en massa fotografier, men det vore fel tycker jag - det handlar om att uppleva på plats. Så gå dit och upplev. Ta dig sedan upp till baren på översta våningen, där delade jag och min vän på en sötsak och hade varsin kopp av exklusivt kaffe. Utsikten är fantastisk, man ser Stockholms vatten och Djurgården mm. Vi satt där lång stund och det hade blivit rejält mörkt när vi lämnade precis innan 21-tiden. Att bara komma in för en kopp kaffe blir dock dyrt, man måste betala inträde för att komma till restaurangen.

Har du intresset och pengarna, köp ett årskort för 2013 och se till att gå minst fem gånger. Då har du tjänat på kortet och fått ett år av spännande intryck. Jag rekommenderar Fotografiska Museet i Stockholm.

fredag 2 november 2012

Långhelg i London, dag 1

London - denna storstad med sitt myller av kultur, röda bussar och fantastiska byggnader. Själv har jag aldrig tidigare besökt denna pulserande kärna av liv, men nu tyckte jag att ett besöka var på sin plats. Och med mig på resan fick jag en reskamrat som delat mina äventyr tidigare. 

Lördag morgon. Trött sätter jag mig på bussen i centrala Stockholm för en 80 minuter lång resa ut till Skavsta och RyanAirs avgång till Stansted. Med mig har jag åter en kär vän som blivit en frekvent reskamrat det senaste året. Att upptäcka världen runt sig är väldigt roligt, och att göra det ihop med någon annan kan ta en till helt oväntade möten.

På en tidigare resa till Belgien bodde vi hos en vän vars lägenhet låg intill järnvägen i ett ortodoxt judiskt område, där träffade vi den galna hunden Vasco samt det avslappnade paret som bodde i en gammal blomsterbutik. Där gick de med ytterskorna inne och drack såväl riktigt starkt kaffe som bjöd på alkohol av flera sorter (vi höll oss till vin). På denna resa till London hamnade vi på klubb samt mötte människor från Spanien, Indien och Italien. Det kan absolut rekommenderas att resa ihop med någon, och bo hos bekanta - man kommer så mycket närmare vardagen.

Med på resan fanns också den kamera från Pentax som jag lånar, och snart kommer jag att skriva en utvärdering om i bloggen.

Dag 1 - lördag

Tower Bridge, fotograferat
från området S:t Kathrine docks. 
Vi hade ordnat boende inte långt från Liverpool street, vilket var perfekt då det är där som Standsted Express har sin slutstation. Och som jag nämnt flera gånger tidigare, försök att bo centralt - så ni inte måste lägga tid på transporter in till alla sevärdheter. På eftermiddagen klev vi rakt ut i London och lät oss omslutas av pulsen.



Att gå lite på känsla är spännande, så vi sökte ut Söder vid t-stationen Aldgate East och började att uppleva. S:t Katharine Docks, ett mycket mysigt område med vatten och flera matställen. Själva stannade vi inte här, men när jag återkommer till London ska jag absolut åka hit för att få uppleva. En restaurang hade t.ex. ett medeltida spektakel samtidigt som man år middag.


Vårt första riktiga stopp blev Tower Bridge med fotografering och inköp av brända mandlar, vilket var rätt trevligt i det lite ruggiga oktobervädret. Men kallt var det inte, själv så klarade jag mig bra med långärmad tröja, fleece och halsduk. Det gäller som sagt att vara öppen och lyssna till impulser, och denna gång var det sången från en kyrka. Vi kom att titta in i All Hallows by-the-Tower och fick höra två sånger. Besöker ni kyrkan, glöm inte att gå ner i källaren och se allt spännande.

Vi fortsätter sedan längst Themsen bort till London Bridge, där vi går över till den södra sidan. Det andra målet för i dag är Borough Market, men vi måste skynda oss eftersom de stänger klockan fem på lördagar. Det här är ett område med myllrande folkliv, stort utbud på mat och råvaror. Här smakade vi på en fantastiskt god ost, även detta område är något jag rekommenderar och hit ska jag absolut komma tillbaka till. Nästa gång ska jag nog köpa med mig ost hem. Från detta område kan man följa Themsen på dess södra sida. Och då vi gärna vill besöka Tate Modern så kändes det som ett bra tillfälle - då vi var i närheten.



Och på vägen till museet så passerade vi tre olika band som spelade, ovan kan du se video på två av dem. Det är ett levande folkliv i detta område och såväl Millenium Bride som Shakespears teater finns i området. Väl inne på Tate Modern tog vi del av två sorters kultur - en brittisk tradition och en upplevelse av mer "fin" kultur.



Museet är öppet till 22:00 på lördagar, så detta är ett bra mål för att besöka i slutet av dagen. På bottenvåningen har de en restaurang, där valde vi att äta fish & ships. De har även en restaurang på övervåningen, som har en fantastisk utsikt. På eftermiddagen kan man ha afternoon tea där. Den öppnar för middag kring 18:30 - om jag minns rätt.


Kvällen avslutas med att vi träffar bekanta, och tas oss upp till området kring stationen Angel, som ligger på tunnelbanelinjen Northen (svart). Här går vi på en klubb, tar en öl och lyssnar på musik.


[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3]. 

Dagens tips: 
London har mycket musik, såväl på gatan som på uteställen. Mitt tips är att du ska försöka ta del av musiken. Och för att ta dig fram och tillbaka i stan - köp ett dagkort för 7£. Det sparar du nästan omedelbart in, kollektivtrafiken är inte billig så att köpa enkelbiljetter är en dum ide. Har du egna tips om musik i London och åsikter om kollektivtrafiken - så skriv gärna en kommentar. 

Långhelg i London, dag 2

Långhelg i London, en rekommendation till alla som inte besökt denna stad. Och tveka inte att göra besöket under hösten innan det hunnit bli för kallt. Tänk på att det kan vara rätt mycket varmare i England än i Sverige. 

Söndag morgon. Vi vaknar upp trötta efter en lång lördag, men det finns inte tid att slöa. Det blir ingen frukost "hemma" utan vi tar oss ut på stan. Vi tar varma mackor och kaffe på stan. Alla bilder är tagna med den kamera jag lånat för att utvärdera. 

Dag 2 - söndag
Frukosten var avklarad - även om det var långt ifrån vad jag äter hemma så gav det gott om energi. Söndagen inleds på Towern, där vi spenderar flera timmar. Den bästa stationen att åka till är Tower Hill - som ligger på linjerna District (grön) och Circle (gul).


Vi har tur att komma in precis när en guidad visning börjar, den tar ca 40 minuter och efter det finns det massor att titta på. Mitt tips är dock att man tar en paus på området, det tar på krafterna att gå runt i timmar. Sätt er ner, ta en dricka och något att äta för att få upp energin.  


I butiken finns det massor att köpa; själv köpte jag ett litet brädspel som handlar om att man ska stjäla kronjuvelerna. Och efter att få se juvelerna på riktigt (som var en upplevelse) ska det bli skoj att se om jag klarar av att stjäla dem. Man fick inte ta fotografier, så i stället får ni se mig intill ett svärd - av modellen större.

För mig är Towern en helhetsupplevelse, med kronjuvelerna som höjdpunkt. Men det kan faktiskt kännas väl mastigt att svälja. Och för mig blev det lite väl mycket vapen, rustningar och prylar efter ett tag. Sätt en tidsgräns och håll den!


Efter en allt för lång stund vandrande omkring bland vapen och annat skyndade vi vidare. Vi ville äta och planen var att göra det i Londons China Town, som nås via stationen Leicester Squere på Northen (svart) och Piccadilly (blå) linje.

Två hungriga äventyrare i China Town. 
Kvällen innan hade vi fått ett tips om att äta just här, så vi sökte upp restaurangen Four Seasons. Helt ärligt - det var lite svårt för mig att hitta något som kändes bekvämt att äta. Det finns alltid kyckling och cashewnötter, men det är inte så skoj att äta det samma som man gör hemma. Kyckling i sötsur sås blev det i alla fall. Men var medveten om att de inte serverar ris till detta; en talrik med kyckling i sås och lite grönsaker är vad man får. Vill man ha ris så finns det "risrätter".



Det är en grå eftermiddag, det regnar lätt och blåser - inte en rolig dag att gå runt på stan. Känner mig lite uttråkad faktiskt. Men vi tar en promenad och kommer snart till Piccadilly Circus som inte ligger allt för långt från där vi åt.

De stora reklamtavlorna skiner upp den regntunga dagen, men efter att ha tittat på statyn så försökte vi hitta ett nytt mål - gärna inomhus. Så följde Regent Street mot söder och tog sedan av Pall Mall mot Trafalgar Square och National Gallery. Man får inte fotografera, men på deras hemsida finns bilder med hög upplösning.


De är öppna till 18:00 alla dagar i veckan, utom fredagar då de är öppna till 21. Kan verkligen rekommendera att ni besöker galleriet. Och när man väl går därifrån så kan man promenera eller ta tunnelbanan en station till stationen Westminister - för att ta en titt på parlamentet och Big Ben. London är full av storslagna byggnader, hade det inte varit så blåsigt hade det varit en trevlig promenad.


Dumt nog hade jag lämnat min vindjacka i resväskan. Så vi bestämde oss för att göra något som alla turister gör? Vi skulle åka London Eye - se staden på natten och det "inomhus".  Det kostade en del slantar, men det var ingen kö och det var en rolig upplevelse. Mitt tips är att boka biljetten online innan ni reser och kanske kan köpa en gruppbiljett för flera olika attraktioner, det kan spara mycket pengar.

Nu var vi rejält hungriga och lite trötta, och vi hade ingen aning var och vad vi skulle äta. Men då dök det upp - Hard Rock Café.

Vi tittade i en av böckerna om London och började titta på kartan. Vi tog tunnelbanan till Hyde Park Corner, ett område som var rätt folktomt och mörkt en söndagskväll. Det var dock mycket bilar men det kändes lite besvärande att gå runt i ödsliga tunnlar och trappor.

Efter att ha gått fram och tillbaka i mörkret, frågar efter hjälp och blivit skickade åt fel håll mm så kom vi äntligen fram. I värmen började vi med att njuta av två härliga fruktdrinkar. Där satt vi sedan och njöt av en lätt måltid och diggade musiken. Sedan blev till tunnelbanan hem igen.

[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3].

Dagens tips: 
London har flera kända platser och aktiviteter, så det kan vara bra att välja ut några av dem redan från början. Skriv också gärna ner vilken T-banestation som ligger närmast, så du inte står där med kartor och söker varje gång du ska åka till nästa ställe. Vidare kan det vara bra att skriva ner öppettider; på så sätt kan ni optimera dagen. Har du egna tips och åsikter om kända turistattraktioner - så skriv gärna en kommentar. 

Långhelg i London, dag 3

Långhelg i London, en upplevelse som nu börjar att gå mot sitt slut. Min första upplevelse av staden har varit spännande och givit en mersmak. Jag kommer att återvända.  

Måndag, sista dagen på äventyret. Vi packar våra handbagage och ställer ordning allt så att vi bara kan komma förbi och plocka upp packningen vid behov. En stabil frukost äts, vi tackar och beger oss ut på stan. Även denna dag tas alla bilder med den kamera jag utvärderar. 

Dag 3 - måndag
Frukosten var avklarad - dags att bege sig ut på stan. Och om man är i London så ska man kanske besöka Buckingham Palace? Vi valde ta tunnelbanan till S:t James Park och sedan promenera. Vi var för tidiga för att se vaktavlösningen, så i stället för att vänta i en timme valde vi att gå norr ut genom Green Park.


Vi ville promenera till Brittish Museum. Så när vi kom ut på andra sidan parken går vi öster på Piccadilly, tar av mot norr på Regent Street och avslutar att gå öster ut på Oxford Street

På dessa gator finns det många butiker. Är det exklusiva saker du söker, ta en titt i den lilla Burlington Arcade som ligger precis vid Royal Academy of Art på Piccadilly.


I området SOHO längst Regent Street möter vi David. En såväl påläst och trevlig som välklädd guide från The Welcome People. Staden London har sina sina välklädda guider som ger oss turister alla möjliga råd - bara att fråga. Och vill man ha annat än de större butikskedjorna ska man söka sig in till Carnaby Street, som består av gågator och många små mysiga butiker. Kan absolut rekommenderas. Vi tittade mest från utsidan, vår resa till London var inte en resa för shopping. Men nästa gång, då vet jag var jag ska gå och då ska det handlas.


Efter att ha delat en nybakad kaka (trippel choklad) på Ben´s Cookies så närmade vi oss målet - British Museum. Ett tips - entrén är från Russel Street. Och museet är väldigt stort, så det skulle kunna bli massor av foton. Men jag väljer att bara lägga upp en bild på The Rosetta Stone.


Efter museet var vi rejält trötta, och vi hade inte ens tittat på alla utställningar. Nu behövdes det dock mat innan det var dags att hämta upp väskorna och sedan bege oss ut till flygplatsen. Precis vid tunnelbanan Tottenham Court Road, Northen (svart) och Central (röd), ligger matstället Café Rouge. Här åt vi varsin smörgås vitt bröd med kyckling och ost av olika sorter, allt doppat i dijon senap och med pommes som tillbehör. Varsin stor mugg te gav en liten känsla av värdighet till frosseriet.

Efteråt var det bara att ta sig ut till flygplatsen samma väg som vi kommit. En långsam säkerhetskontroll slutade i att vi kom till gaten tre minuter före tiden för stängning, bara för att upptäcka att den inte ens öppnats. RyanAirs personal skickade oss sedan mellan olika gater - men det är en annan historia.

[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3].

Dagens tips: 
London är en mycket stor stad, och det är lätt att bli "bländad" av allt. Man kan göra allt det där som är uppenbart, som t.ex. London Eye. Men försök också att hitta det där lilla i staden, Burlington Arcade och Carnaby Street är mycket bra exempel på pärlor. Har du egna tips - så skriv gärna en kommentar. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...