En blogg om att vara i rörelse, platserna att besöka, upplevelserna att njuta av och prylarna du behöver.
Vandringsman har allt från vandring till weekend-resor, samt artiklar om kaffe och livsstil.
söndag 12 december 2010
Julklappar
söndag 17 oktober 2010
Wira bruk till Brottby
söndag 3 oktober 2010
XXL - Ny butik
söndag 26 september 2010
Vandring Bro till Kungsängen
tisdag 14 september 2010
Friluftsliv i Ryska Karelen
Det ryska området Karelska republiken är beläget på gränsen mot Finland, mellan S:t Petersburg i söder och i norr angränsande mot länet Murmansk. Ryska karelen har alltså inte status av län utan som republik vilket innebär att det har ett ökat självstyre jämfört med ett län. Republiken har en yta som motsvarar drygt en tredjedel av Sveriges, en yta som till största delen är täckt av sjöar (cirka 60 000) och skog. Befolkningen uppgår till cirka 650000, vilket ger en befolkningstäthet som är hälften av genomsnittet för Ryssland. Största staden är Petrozavodsk, där över hälften av republikens befolkning bor.
Visum
Vad vore Ryssland utan byråkrati? Och finns det något bättre tillfälle att tillämpa byråkrati än vid visumansökningar för utlänningar? Knappast. Det är med andra ord inte helt enkelt att få ett visum till Ryssland, men inte heller omöjligt. Den första som krävs är ett intyg på att du har en reseförsäkring för den period som du ska vistas i Ryssland. En reseförsäkring för 45 dagar brukar ingå i hemförsäkringen, så det enklaste är nog att kontakta det bolag där man har sin hemförsäkring och be dem om ett Rysslandintyg. Se till att vara ute i god tid, och att din hemförsäkring gäller för hela perioden. Det andra som behövs är en inbjudan. Denna inbjudan kan utfärdas av en privatperson eller ett hotell. Reser man i en grupp så får man anta att researrangören ordnar detta. Om man inte reser i en grupp kan man be hotellet där man ska bo att ordna en inbjudan, vilket de flesta hotell gör, eventuellt mot en avgift. Den som bjuder in måste när du kommit till Ryssland fylla i och lämna in papper hos myndigheterna och dessutom betala en avgift motsvarande 50 öre per dag(!). Även detta bör man givetvis börja fundera på i god tid inför sitt besök. När man väl har sin inbjudan och sitt intyg om att man har en reseförsäkring kan man knalla iväg till ryska ambassaden i Stockholm. Ställ in dig på att du inte kommer få många leenden från personalen. Leenden verkar vara förbjudna om man är rysk statsanställd. 10 dagar brukar det ta, men på ambassadens hemsida står det att det kan ta en månad, så: var ute i god tid även här.
Att åka till ryska Karelen
Alla utflykter i ryska karelen utgår från största staden Petrozavodsk. Det finns lite olika sätt att ta sig dit. Det snabbaste sättet är att ta flyg till S:t Petersburg och sedan nattåget (8 timmar) till Petrozavodsk (ett nattåg finns även från Moskva som tar några timmar längre). Ett annat alternativ är att ta finlandsfärjan till Helsingfors och därefter åka minibuss direkt till Petrozavodsk. Bussresan tar 14 timmar. En kombination av dessa två vägar är också möjlig, med färja till Helsingfors, buss/tåg mellan Helsingfors och S:t Petersburg och nattåg till Petrozavodsk. En flygplats finns i Petrozavodsk, med sporadisk aktivitet. En ganska regelbunden flygtrafik finns till Helsingfors.
Allmänt
Kostnadsnivån i Ryssland är lägre än i Sverige, men inte så låg som den borde vara i förhållande till de låga lönerna. Räkna med ungefär halva priset på boende, mat, bensin,restaurangbesök med mera. Importerade produkter har ungefär samma priser som i Sverige. Ryssar är ofta artiga och trevliga, men deras engelskakunskaper är inget att räkna med, inte ens bland yngre. Ryska polisen har rykte om sig att vara korrumperade och ibland lura av turister pengar. Detta är något som har blivit mycket bättre senaste åren. och borde vara ett större problem i storstäderna än i Karelen.
Sevärdheter
Förutom friluftsliv finns det också lite annat att göra i ryska Karelen. Huvudattraktionen är Kizji, en samling av träbyggnader på en ö i Onegasjön. En båtresa dit tar en timma och kostar tur och retur 500 kr. Inträdet är på 150 kr. Enklast är att boka på turistbyrån inTourist, att boka direkt i biljettluckan vid kajen ger samma pris. Vill man ha med sig en guide som kan engelska blir det lite dyrare. Dagsutflykter finns även till klosterön Valaam, som precis som Kizji är ett av FN utsett världsarv.
Friluftsliv
Många organiserade utflykter finns, men om de verkligen genomförs är beroende av hur många turister som kommer. De flesta turister är inhemska, så räkna med att det kan vara svårt att åka med andra västerlänningar. De flesta ryssar, inklusive guider, är väldigt dåliga på engelska, så fråga i samband med bokningen (på turistbyråer eller resebolag finns det ofta någon som pratar bra engelska) om det går bra att delta i en utflykt utan att man kan ryska. Den utflykt som är vanligast förutom Kizji är forsränning. Bara 45 minuter med minibuss från Petrozavodsk finns möjlighet till nivå I/II forsränning. Kan bokas på inTourist för motsvarande 200 kr. När jag deltog så var det tillsammans med 29 ryssar, men trots att det blev lite ensamt (lite samtal med en blandning av italienska, engelska och ryska var det enda jag lyckades genomföras) så var det en toppenupplevelse.
Det finns möjligheter att delta i längre turer. Turistbyrån i Petrozavodsk tipsade om en flerdagarstuflykt till norra Ladoga som innefattade vandring, cykling och forsränning. Denna tur sker tydligen inte så ofta, och tyvärr låg den utanför min vistelsetid. Så lärdomen blev att om man ska besöka ryska Karelen och vill göra lite längre turer kan det vara bra att i god tid kontakta turistbyrån för att få information om vad som finns och när olika längre utflykter äger rum. Bilden till vänster är inte från Ryssland.
Sammanfattning
Ryska Karelens natur påminner mycket mycket om delar av Sverige med goda möjligheter till friluftsliv. Fördelen är att det ändå är nya miljöer och en något lägre prisnivå. De stora nackdelarna att det är en bit att åka (i den kanske osannolika väntan på direktflyg Stockholm-Petrozavodsk), språket, krångel med visa och en ökad risk att bli utsatt för brott. För den som vill ha en utmaning kan ryska Karelen med en del planering i förväg bli en svårslagen upplevelse.
Intourist
http://intourist.onego.ru/eng
Turistinformation i Petrozavodsk
http://www.ticrk.ru/en/
söndag 5 september 2010
Vandring Älmsta till Grisslehamn
Roslagsleden etapper 6+7 är 4+20 km, men det finns olika sätt att dela in leden vilket gör det krångligt.
söndag 29 augusti 2010
REA på Cykloteket
Ryggsäck: Undvik skador
Instructions in English:
lördag 21 augusti 2010
Naturkompaniet - utbyggd butik
tisdag 17 augusti 2010
REA på Alewalds
torsdag 5 augusti 2010
Fjällvandring
Rogen - Grövelsjöfjällen:
I Härjedalen och norra Dalarna ligger det sydligaste av de områden där man kan fjällvandra i Sverige. Från Grövlesjöns fjällstation kan man gå norrut till
Rogen fjällstuga eller gå över på den norska sidan.
Bra kommunikationer finns på vinter, men på sommaren är det sämre. Åker man bil så måste start- och slutdestination vara densamma, vilket begränsar de olika vandringsalternativen.
En större rundtur skulle kunna starta vid Käringsjövallen där det finns en stor parkeringsplats. Därifrån är det 10 kilometer till Rogen fjällstuga. Därefter går man söderut mot Grövlesjöns fjällstation för att sedan gå norrut på den norska sidan. Tillbaka på den svenska sidan ligger Skedbro fjällstuga. Därifrån går det att vandra tillbaka till Rogen och Käringsjövallen.
Mer information:
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Dalarna/Abisko-Kebnekaisefjallen1/
Jämtlandsfjällen:I norra Härjedalen och södra Jämtland ligger ett stort område med ett omfattande antal fjällstugor/fjällstationer. Avståndet till Stockholm är bara 50 mil men erbjuder ett landskap med storslagna naturupplevelser. Det finns väldigt många olika rundvandringsalternativ, men även många sträckor med olika start- och slutplatser. Helags och Sylarna är de mest kända topparna, med stora fjällstationer uppkallade efter sig.
En av fördelen med Jämtlandsfjällen jämfört med Grövlesjönsfjällen är att kommunikationerna med Stockholm är bättre. Nattåg mellan Stockholm och Enafors/Storlien/Vålådalen tar ca 10 timmar. Vålådalen innebär ett byte, men bra start/slutdestination. Ska man till Helags kan man ta tåget till Östersund, därifrån buss till Ljungdalen och sedan taxi för 150 kr.http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Jamtland/Jamtlandsfjallen/
Lapplandsfjällen-Vindelfjällen:
Kungsleden börjar i Abisko och slutar i Hemavan, totalt över 40 mil. Den sista etappen börjar i Ammarnäs och går genom Vindelfjällens nationalpark och slutar i turistorten Hemavan 8 mil senare. Naturen är storslagen och STF har övernattningsstugor längs vägen. Avstånden mellan stugorna är korta och etappen kan därför vara lämplig för nybörjare. Nackdelen är de svåra kommunikationerna till Ammarnäs, vilket också leder till att det inte är så många besökare i området jämfört med andra vandringsområden. Vid Hemavan finns en liten flygplats med dagligt flyg till Stockholm och även direktbuss till Stockholm. Övernattningsstugorna är alla välfyllda med mat och godis vilket gör att man kan gå med lätt packning och köpa proviant längs vägen.
Laponia är namnet på området som ligger söder om vandringsområdet Abisko-Nikkaluokta. Om man följer Kungsleden så startar vandringen i fjällstationen Saltoluokta och går söderut till fjällstationen Kvikkjokk. Leden går öster om Sarek nationalpark. Mellan Saltoluokta - Kvikkjokk finns tre övernattningsstugor, så totalt fyra dagar tar en tur mellan dessa platser. Mitt emellan dessa två fjällstationer ligger Aktse, som är startplats för de som vill gå på egen hand i Sarek. Där finns dessutom Skieferklippan som är en gammal offerplats med fin utsikt.
Från Kvikkjokk går även Padjelantaleden som går på den västra sidan av Sarek. På den vägen finns mindre stugor som förvaltas av samer. Till Saltoluokta kommer man med buss från Gällivare.Till Kvikkjokk kan man ta sig med buss från Murjek, som har tågförbindelser. Eller från Gällivare, där buss går till Jokkmokk och därifrån buss till Kvikkjokk.Abisko - Nikkaloukta. En av de mest trafikerade lederna och den nordligaste av de svenska vandringslederna. Från Nikkaloukta är det bara en dagsetapp till Kebnekaise. Bilden till vänster är tagen vid Unna Räita-stugan. Om man går kungsleden så tar det sju dagar att gå från Abisko till Nikkaluokta. Dessutom ligger flera stugor utanför kungsleden som gör det möjligt att gå utanför huvudleden och övernatta i mindre stugor. Istället för att gå till Abisko går det att gå från Nikkaluokta söderut mot Ritsem eller Vakkotavare, dit det finns bussförbindelser med Gällivare. Storslaget landskapp, kuperat och mycket folk. Bra kommunikationet till Abisko (tåg) och till Nikkaloukta (tåg +buss via Kiruna).
onsdag 4 augusti 2010
Mobiltelefon utomlands
måndag 2 augusti 2010
Edinburgh
- Hur transporterar man sig?
- Var ska man bo?
- Vad kan man äta och vad ska man titta på?
fredag 18 juni 2010
West Highland Way - dag 1
Väl ute på leden så upptäckte jag att man kunde ha ett "vandringspass", dvs ett dokument som man kan få stämplat på olika platser längst leden. Det var det inget som informerade om (vad jag kan minnas). Om du gillar sådan är det min rekommendation att du kollar upp det innan börjar.
Inlägget har redigerats: 2012.01.21
Direktlänkar till de andra dagarna:
West Highland Way - dag 2
Inte heller gick det att logga in på det nätverk som tycktes tillhöra stället, man tappade genast kontakten. Även täckningen för mobilen var klart bristfällig här. Tänk således på att det är bergis i Skottland och på vissa ställen finns det mobilskugga.
Inlägget har redigerats: 2012.01.21
West Highland Way - dag 3
Jag väljer också alltid att betala extra om man reser solitär, att slippa dela dem med någon annan är så skönt. Lite dyrare, men så värt det.
Inlägget har redigerats: 2012.01.21