I dag söndag den 25 september är det Äpplets dag, och det är en tema-dag som jag verkligen kan ställa mig bakom. Äpplet är en fantastisk frukt, som finns i massor av olika sorter med olika smak och utseenden.
På gårdagens vandring ute på Munsön, som ligger utanför Ekerö, gick vi förbi många äppelträd. Flertalet träd stod dock på privata tomter.
Vid tillfällen fanns det träd där vi kunde plocka, men då var det mest riktigt små äpplen som var hemskt sura. Men visst är bilden här väldigt vacker, fina färger.
Vid två tillfällen fanns det träd med större äpplen som lyste röda och fina. Och vid det andra tog vi oss tiden att plocka på oss äpplen. Det fanns bostadshus i närheten, men det låg hundratals äpplen på marken och grenarna var riktigt tyngda av frukt. Så vi kände att det var ok att plocka med oss lite frukt.
Min ryggsäck med några äpplen. |
Kommande läsning, och kvällens äppelpaj. |
För att ära äpplet så gjorde vi en äppelpaj hemma på kvällen. Skivade äpplen som blandats i en mix av mjöl, socker, rinnande honung och kanel. De lägga sedan i en smörad form och täcks av en smulpaj bestående av mjöl, socker och sirap. In i ugnen på 200C under 30 min.