*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 25 februari 2012

Tävling #6

Här i Stockholm kan vi känna att våren är på väg. När väl solen skiner från en klar himmel så smälter det ordentligt på gatorna. Ett nytt år av vandring inleds. Och därför ordnas nu en tävling där nya läsare av bloggen premieras med bestick från Primus. 

Att vara ute i naturen är bland det bästa man kan vara tycker jag. Och då gäller det även att ha rätt saker med sig, för upplevelsen ska vara i fokus.

Att t.ex ha lätta bestick är en höjdare, och Primus har varit så snälla att skänka ett antal från serien Spork Colour. Så därför tänker jag nu ge två Sporkar var till tre nya läsare.


Det enda du behöver göra är att ...
  1. Följ bloggen genom att "Ansluta dig till webplatsen" eller klicka på "Facebook-like", så att din ikon dyker upp på bloggen till höger. Om du inte har Google-konto eller Facebook så kan du i stället välja "Follow by email". 
  2. Titta runt på bloggen och hitta två inlägg som du gillar - skriv kommentarer i dem. 
  3. Nu kan du skriva i denna tråd att du vill ha två stycken Spork Colour skickade till dig. 
Nu är tävlingen avslutad (2012.06.09).

tisdag 21 februari 2012

Decathlon (Butik)

Butikskedjan Declathon har kommit till Sverige, och slagit upp sina dörrar till en enorm butik i Bromma i västra Stockholm. Den har varit öppen någon månad nu, så det var dags att besöka den. 

Två gånger har jag besökt Declathon, både lördag och söndag. Så nu har jag fått en del erfarenhet av butiken, deras personal och produkterna. Så här kommer en liten utvärdering och ett mycket viktigt råd gällande denna butik - så läs noga!


Butiken ligger i köpområdet som kallas Bryggeriet, tror att det faktiskt är ett gammalt bryggeri som nu innehåller ett antal olika butiker - bland annat Ö&B, ett byggvaruhus och en stor matbutik. Man kommer hit med bil eller buss till hållplatsen Voltavägen. Med buss från Brommaplan är man där på 10-15 minuter, det går också att åka bus från Alvik.

När man kommer in i butiken så blir man nästan över översvämmad av intryck, så det gäller att vara lite strukturerad. På varje gång med produkter som går ut ifrån den stora huvudavenyn finns det små skyltar en bit upp - de kan t.ex. visa "Vandring, Dam". Då vet man att gången före eller efter är "Vandring, Herr". Butiken har helt enkelt en gång gång för Herr och sedan en för Dam i samma kategori. Efter det byter de kategori, med en gång för varje kön.


Själv har jag köpt fem par kalsonger á 59 kr av märket Domyos, de känns riktigt sköna både på långa promenader samt på gymet. Därtill köpte jag två t-shirts av samma märke, för priset av 69 kr styck.

Quechua är ett stort märke i butiken, och två funktions t-shirts blev inhandlade för 59 kr styck. De kommer att passa bra på gymet eller vandring i varmt väder. Till sist köpte jag en mikrofiberhandduk av märket Nabaiji för 69 kr. En 80x130 cm orange skönhet som nog blir mycket bra vid vandringar och bad fram över.


Domyos, Qiechua och Nabaiji - är det okända märken för dig? Det är det verkligen för mig, så det kan vara svårt att veta "vad man gillar". Själv provade jag flera par wellness byxor av märket Domyos - dvs mjuka byxor som jag tänkte ha vid yogan. Det är dock ett problem, de har så himla många olika modeller av samma märke och de är svåra att skilja på då de inte har tydliga modellnamn. Hur lätt är det att prova sex olika modeller av träningsbyxor i samma märke som nästan ser lika dana ut?


Personalen är genomgående mycket ung, gissar att det bland annat har att göra med att de kräver lägre lön. Vilket kan "behövas" då priserna i butiken generellt sett är ganska låga. Är man inte ute efter sina favoritmärken - ja då kan man gå hit och spara flera 100-lappar.

Vidare är personalen väldigt vänligt inställda till att låta en komma tillbaka och byta kläder; vilket kan behövas!! Och här kommer varningen - titta väldigt noga på storlekarna och pröva flera gånger. På damers underkläder för träning så kan det finnas fyra olika storlekssystem - Franskt, Europeiskt, Brittiskt och Amerikanskt (USA). Och när jag själv provade tröjor, så blev det rätt storlek i Large på funktions t-shirten medan de andra t-shirtarna passade perfekt på Medium. Åter igen - prova plaggen!! Tänk på att en Europeisk Medium är lika med en Amerikansk Small.


Till slut: jag tycker att Decathlon är en spännande butik som erbjuder billiga produkter (vad jag sett hitintills), och kvalitén verkar bra. En utländskt kollega har också rekommenderat butiken, då han handlat i den flera gånger utanför Sverige. Så jag kommer att besöka de många fler gånger för att upptäcka. Har du egna erfarenheter - vänligen lämna en kommentar.

lördag 18 februari 2012

Första hjälpen för friluftsintresserade (Aktivitet)

"Vilka är de vanligaste skadorna och sjukdomarna på friluftsturer? Vad bör man göra om klätterkamraten ramlar och bryter benet? Slår i huvud och blir medvetslös?" Vill du ha möjligheten att få gå på gratis utbildning under en kväll, i så fall kan detta vara av intresse. 

klättercentret i Stockholm hålls en föreläsning av Lena Conlan, som driver Crossing Latitudes och undervisar för Wilderness Medicine Institute of NOLS runt om i världen. Seminariet är gratis, men det går inte att reservera plats - först till kvarn. Lär mer på om eventet (Facebook).

Kan vara spännande att gå dit, du lär dig hur man undviker olyckor samt hur man tar hand om en kamrat när olyckan varit framme.


Tid: 7 mars kl. 19
Plats: K2 Telefonplan, Tellusgången 24, Hägersten.

Kommentera gärna angående egna erfarenheter av utbildning, skador på friluftsaktiviteter osv.

lördag 11 februari 2012

Suunto (Klockor)

I stort och smått - ibland behöver man tekniska hjälpmedel ute på äventyr. Och en avancerad klocka som har de klassiska ABC-funktionerna, samt kanske ännu häftigare möjligheter känns riktigt lockande. Nu har Suunto kommit med en ny klocka - Ambit.

Själv har jag lämnat amatörnivån för vandring och söker nu efter lite större utmaningar för friluftslivet. Med det kommer behovet och möjligheten att ta till sig nya hjälpmedel.

En bra äventyrsklocka är något som jag känner ett visst behov av under 2012. Jag har fått upp ögonen för företaget Suunto, och deras modell Ambit.


Under mina vandringar i Dolomiterna 2011 så upplevde jag att en klocka med sk. ABC-funktion vore ett bra hjälpmedel. ABC betyder "Altitude, Baromter, Compass". Nu gick jag i grupp i Italien, men min plan är att mer och mer gå på egen hand eller tillsammans med en vän. Då behövs bra utrustning. Därtill har Ambit även GPS, kompass och andra häftiga funktioner. Läs företagets Pressmeddelande (2012.01.20).





Suunto är ett av flera företag på marknaden, men deras modeller känns lockande - inte minst deras nya modell. Inspiration och information om företagets modeller hittar du här; YouTube och Hemsida.

Så under 2012 ska jag försöka hitta en klocka som passar mig, av märket Suunto eller något annat märke. Ska se om någon vill låna ut ett exemplar och låta mig testa deras produkt. Allt för att ni läsare ska få spännande läsning och utvärderingar.

torsdag 9 februari 2012

Sportlovspris på Addnature, 2012

Har du lite slantar över och känner behov av lite ny utrustning? Kolla in Addnatures Sportlovskampanj. Öppnar fredagen den 10 februari i butikerna, och på söndag på webben. 


Här är ett urval av de saker som rabatteras hos Addnature. Och om du verkligen behöver något så tycker jag att du ska ta chansen att söka efter det. 

Att sedan också få t.ex. halva priset på underkläder och tröjor och kanske även någon vindjacka är toppen. Dessa använder du kanske rätt mycket under året, såväl inom friluftslivet som annars. 

Så min erfarenhet är; bestäm i förväg vad du behöver. Och utöver det köper du basplagg, som används mycket.  



Lämna gärna en kommentar; om vad du skulle vilja ha eller vad du faktiskt köpte. Återkoppling till bloggen gör det så mycket roligare att lägga ner tid och energi. Hur som helst - hoppas DU uppskattar mitt skrivande. 

onsdag 8 februari 2012

Medlemserbjudande (Vattenfall) 2012

Är du kund hos Vattenfall? I så fall hoppas jag att du inte missat möjligheten att få 15% rabatt på Naturkompaniet.

Att känna till sina rabatter är ett bra sätt att spara pengar när man ska köpa utrustning. Och här kommer mitt senaste tips.

Vattenfall ger 15% i rabatt vid ett köp fram till den 31 mars 2012 på Naturkompaniet.

Logga in på Vattenfalls "Mina Sidor" och läs om hur du ska gå till väga för att få rabatten.

söndag 5 februari 2012

Pilgrimsvandring (Bokat)

I dag bokade en veckas pilgrimsvandring i Spanien, genom Prima Travel. En 190km lång vandring; St. Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Logroño i Spanien. 

Det här var tredje gången jag bokat resor genom Prima Travel; tidigare har jag vandrat i Skottland (info) och Dolomiterna i norra Italien (info). Nu ska jag och mitt sällskap gå 190km på sju dagars vandring. Det ska bli härligt att åter gå på led. Som i Skottland så bär man bara den packning man vill, resen skickar med bil till nästa boende.

Nu börjar jag känna mig som en allt mer erfaren vandrare. Förutom nämnda äventyr har jag bland annat vandrat på Kungsleden med STF (info), och en hel del runt Stockholm. Kanske kan det bli så att jag prövar på ett riktigt tufft äventyr nästa år, men nu ska det fokuseras på Spanien till våren.

Bild från Prima Travels hemsida. 

Nedan finns en beskrivning av den första av fyra etapper på El Camino de Santiago som man kan vandra med Prima Travel. Om det blir lyckat, så kan jag kanske komma tillbaka och vandra resten också. Mer om det i utvärderingen efter vandringen.


Dag 1 Bilbao och St. Jean-Pied-de-Port 
Flyg till Bilbao och vidare med transfer till St. Jean-Pied-de-Port. Staden är starten för den Spanska delen av Pilgrimsvandringen. Byn, med 1800 invånare, ligger vackert vid foten av Pyrenéerna. Här kan du besöka fängelset för biskopar från 1200-talet som idag är ett museum, byporten ”Porte d’Espagne samt den mäktiga fästningen.

Dag 2 St. Jean-Pied-de-Port (180 m.ö.h) – Rocesvalles (960 m.ö.h) 
En tuff start på pilgrimsturen. Vi vandrar Napoleons väg över Pyrenéerna och kommer upp till Port de Cize (brant uppför till cirka 1480 m.ö.h) där vi belönas med en fantastisk natur och utsikt. Är det dåligt väder är det bäst att följa bilvägen längs Vacarlos-passet. Väl framme i Rocesvalles (cirka 1,5km från toppen av Port de Cize) hålls en mässa varje kväll kl. 20 som avslutas med en välsignelse på sju olika språk för pilgrimerna. Ett måste för både troende och icke-troende vandrare! 25 km, 8 h

Dag 3 Rocesvalles (960 m.ö.h) – Zubiri (526 m.ö.h) 
Efter en väldigt vacker men ganska kuperad dag når vi fram till dagens by för övernattning: Zubiri (1500 invånare). Namnet klingar varken spanskt eller franskt men är däremot baskiskt och betyder byn vid bron. Bron tar oss över floden Arga, som vi sedan kommer att följa ända fram till Puenta la Reina. 22 km, 6 h

Dag 4 Zubiri (526 m.ö.h) – Pamplona (415 m.ö.h)
Detta är en av de lättaste dagsetapperna. Första delen går i den gröna dalen längs med floden Arga med både små kapell och stenbroar. Landskapet förändras ju närmre Pamplona vi kommer. Staden är känd för sina tjurrusningar i juli. Den gamla gotiska katedralen är väl värt ett besök. 22 km, 5-6 h

Dag 5 Pamplona (415 m.ö.h) – Puenta la Reina (346 m.ö.h) 
Nu ersätts alptopparna av öppna landskap med vinrankor, mandelträd , åkrar och skog. I Puenta la Reina, möts de olika pilgrimslederna och härifrån finns det bara en väg som för oss till Santiago de Compostela. 25 km, 5-6 h

Dag 6 Puenta la Reina (346 m.ö.h) – Estella (426 m.ö.h)
Dagens etapp är inte den längsta men den mest varierade. Rofyllda omgivningar längs med floden Arga avlöses mot kyrkan i barockstil i Mañeru, den imponerande kyrkporten Cirauqui och broar från medeltiden. Vi övernattar i den välbevarade byn Estella med gott om kyrkor och slott. 22 km, 5-6 h 

Dag 7 Estella (426 m.ö.h) – Los Arcos (447 m.ö.h)
Efter ett par km kommer vi till byn Ayegui där vi kan fylla våra flaskor från kranen som sitter på väggen utanför den lokala bodegan. Du kan välja mellan vatten och vin men vänta dig inget årgångsvin. Vi vandrar vidare längs med slätterna i det öppna landskapet och kommer slutligen fram till Los Arcos där det finns både ruiner och efter ett medeltida slott samt kyrkan Santa Maria. 22 km, 5-6 h

Dag 8 Los Arcos (447 m.ö.h) – Logroño (384 m.ö.h)
Vi påbörjar veckans längsta etapp och säger så småningom farväl till provinsen Navarra. Ledmarkeringen byter nu karaktär när vi kommer in i provinsen Rioja. Rioja är rikt på jordbruk och är känt för sina viner. Huvudstaden heter Logroño och denna är målet för pilgrimsvandringens första del. 30km, 6-7h

Dag 9
Farväl till pilgrimsvandringen Efter en skön natts sömn i Logroño äter vi frukost och åker sedan tåg till Bilbao för att flyga hem till Sverige igen. Den som vill kan nu fortsätta sin vandring och gå del 2.

fredag 3 februari 2012

UteMagasinet

Att vara ute i naturen är fantastiskt härligt. Men ibland kan det vara skönt att bara kura ihop i soffan och titta i ett bra magasin. Själv fick jag en gratis prenumeration efter att ha deltagit i en tävling, och som pris valde jag att få ett antal nummer av UteMagasinet.

UteMagasinet är Sveriges ledande frilufts- och äventyrsmagasin, allt enligt egen utsago. Nu har jag fått fem nummer av tidningen och tänkte berätta om mitt intryck. Det kommer att ske på det sättet, att jag berättar vad jag tycker om just två av de nummer som jag läst.

2011 #8
På framsidan ser man TV-profilen André Prtic från Expedition Vildmark. Inne i tidningen finns ett mycket bra porträtt. I det tas upp allt från hans uppväxt till en diskussion om vad friluftslivet har för betydelse för folkhälsan.

Redan på framsidan ser man att det finns en tävling, något som alla magasin med självaktning ska ha. En ryggsäck från The North Face är priset.



Tidningen inleds med brevspalt, kortare notiser och aktualiteter. Bland annat kan man läsa om Henrik Harr och hans bok Fjällbastu - en bok om bastubad till fjälls. Extra roligt då jag träffat honom. Det finns också gott om reklam i tidningen, men det är inget som stör mig. Det handlar ju om att vara i rörelse, platserna och prylarna. :-)

I tidningen finns också fem artiklar om skidåkning eller test av utrustning. Den första handlar om Fulufjällets mjukt böljande kalfjällsplatå. Sedan en guide till de 21 skönaste skidturerna. En rapport om en drömtur de dramatiska jämtländska Lunndörrfjällen är den tredje artikeln. De två sista är ett test av turskidor för fjället samt en guide till skorna till skidturen. Detta är inget som lockar mig så mycket då jag inte åker skidor, men man kan gissa att vintertid så är det mycket skidor i tidningen.

Men det finns också en artikel om att vandra i Schweiz, som är mer av mitt område. Allt är en reseberättelse av en vandring i de schweiziska alperna. Det är också en övergripande beskrivning av vad landet har att erbjuda när det gäller vandringar, med lite allmänna tips. Artikeln var en mycket bra aptitretare och en första källa till information.  

Men detta är inte allt, det finns också en artikel om cykla mountainbike i Småland och en krönika om trenden att "springa barfota", dvs de nya lätta skorna som ska ge känslan av att inte ha några skor. En mycket kritisk krönika, som var riktigt bra skriven. Mycket "cudos" till Gunnar Andersson.

I slutet av magasinet finns en butiksguide, med adresser och hemsidor. En källa till att hitta nya butiker och företag. Glöm inte att titta in på de små butikernas hemsidor om de ser deras annonser.

2011 #10
På framsidan framhålls Stockholm som ett vinterparadis, inte minst med bilden på skridskoåkning på Mälaren framför Stadshuset.

De prylar som tar störst del i detta nummer är en guide av 37 värmande handskar samt en prylguide för allt runt att åka skridsko på våra frusna sjöar. Även ett porträtt av "skridskofilosofen" Mårten Ajne sätter temat för detta nummer.



I detta nummer påbörjas också en serie i fyra delar om Uteliv på vintern, del 1 handlar om att sova ute när snön ligger djup och kylan bränner kinderna. Detta var en mycket spännande artikel, och allt var taget ur boken Ute i fält. Kanske värt att kolla upp?

Det finns en hel del annat smått och gått, bland annat en reseberättelse från Seychellerna - paradisöarna mitt ute i indiska oceanen. Spännande läsning på en bra nivå.


Vad tycker jag då om tidningen UteMagasinet? 
Svårt att säga då det är så mycket om skidor och skridsko, det lockar som sagt inte mig. Priset för lösnummer är 80kr per tidning och för mig är det inte riktigt värt det, inte just nu. Kanske ska jag köpa något nummer till sommaren och se vad det handlar om då. Det här är nog ett magasin som jag skulle kunna tänka mig att köpa i lösnummer om det finns något extra spännande, men det blir inget prenumererande från min sida.

Vad har du för erfarenheter av friluftsmagasin? Berätta vad du tycker.

onsdag 1 februari 2012

Thailändska trafiken är farlig

Vi svenskar reser ofta till Thailand, det är en favorit med mycket sol och låga priser. Men i dag har vi kunnat läsa om att fyra svenskar omkom i en trafikolycka. Som turist bör man inte lämna allt vett hemma, säkerhet är viktigt.  

I flera medier har vi i dag kunnat läsa om hur fyra unga svenskar omkommit i en olycka när deras minibuss krockade med en lastbil. Och detta trots att de hade en chaufför och inte körde bilen själva. Min källa är Kalle Holmberg på DN, läs artikeln (2012.02.01) eller ta del av den nedan.

Gatorna i Thailand är överfulla med motorcyklar, bilar, lastbilar samt olika typer av mindre fordon för att ta grupper av folk - allt från öppna tuk-tuk till minibussar. När jag själv var där 2007 åkte vi turister på utflykt sittande på flaket till en liten lastbil. Det gick undan ibland, och även om vägen just här var rätt glest trafikerad var det läskigt i kurvorna. En av thailändarna hade stora märken över sina armar. Jag gissar att han ramlat i trafiken och skrapat sig.


Turistande i Thailand 2007. 

Källa: www.dn.se, (2012.02.01) 

Trafiksituationen i Thailand skiljer sig mycket från den i Sverige. Att svenska turister som ger sig ut i trafiken tenderar att anpassa sig till den lägre säkerhetsnivån är mycket ett resultat av vad som är praktiskt möjligt i den thailändska vardagen. 

 Mikael Höög är pressansvarig vid bilistorganisationen Motormännen. Förra året vistades han under tre månader i Thailand, något som gav honom erfarenheter om villkoren som gäller.

– För det första är det vänstertrafik i Thailand, med allt vad det innebär. Stopplikten respekteras föga, det är lite si och så med hur man kör ut på större vägar. Halvljus används inte under dagtid. Bilbälten, om de finns i fordonen, hänger oftast oanvända, säger han.

Omständigheterna kring den olycka som på onsdagen ledde till fyra svenskars och en thailändares död är, när detta skrives, fortsatt oklara. Men efter vad som framgår av bilder i thailändska nätmedier har kollisionen inträffat på en asfaltsbelagd landsväg med mötande trafik.

– Det thailändska vägnätet byggs ut kontinuerligt, motorvägar anläggs mellan större städer, vilket ökar trafiksäkerheten, säger Mikael Höög. Han pekar på att så många trafikslag samsas på de mindre vägarna; cyklar, mopeder, motorcyklar, bilar, minibussar, lastbilar, bussar, med mera. 

– De öppna tuk-tuk-fordonen, motorcykeltaxi, är förstås mycket osäkra att åka med, säger Mikael Höög, samtidigt som han understryker att om man, som turist, försöker upprätthålla samma säkerhetsnivå som hemma i Sverige så kostar det på, inte minst tidsmässigt.

– Vill du förvissa dig om att exempelvis en taxi är utrustad med säkerhetsbälten och barnbilstolar så är det förbeställning som gäller, då man gör klart vad man kräver. Att stoppa första bästa fungerar inte, säger han.

Kalle Holmberg
kalle.holmberg@dn.se
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...