*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 31 juli 2013

Magsjuka på Pascha Bay, Alanya

Som ni kanske sett på TV:s nyheter och läst om i tidningarna så har hotellet Pascha Bay i turkiska Alanya drabbats av ett stort utbrott av magsjuka. Av de 38 sjuka barnen var 19 svenska. Kritik förekom i media - men nu vet vi sanningen. 

Svenskarna hade rest till Pascha Bay i turkiska Alanya med Fritidsresor. Detta är ett av de "barnvänligaste" hotellen som benämns BlueVillage och har klassen FFFF enligt företagets bedömning.

Nu kan man läsa en kort artikelDN (2013.07.31), den bakomliggande orsaken var helt enkelt bakterier i barnpoolen. Och inte alls mat som skulle ha blivit dålig, som det bland annat spekulerades om.

Pascha Bay - bild tagen från Fritidsresor.se. 
Någon förälder hade haft sitta sjuka barn i poolen, som spridit smittsam avföring och på sätt smittat ett stort antal andra barn. Detta är kanske något att tänka på - att man har ett eget ansvar. Det känns orättvist att Fritidsresor ska få skit (ursäkta) för något som de inte kan ha full kontroll över själva.

Det är väldigt tråkigt att barn blev sjuka, att familjer fått sin semester förstörd - men det går inte att peka ut arrangören som skyldig.

Det här kan kanske också få föräldrar att påverka sina ungdomar som badar med sina kalsonger under badkläderna. Det må vara ett "mode" men vi har alla läst om de allt högre halterna av bakterier i de allmänna poolerna.

Så till alla - se till att hålla vattnet vi badar i så rent som möjligt.

Edit:
Nu ännu en liten artikel i DN (2013.08.08), mer information.

lördag 27 juli 2013

Vandra Bålsta till Enköping, Dag 1

Sedan många år har jag velat vandra nordöst om Mälaren, denna sommar gjorde jag slag i saken. Tillsammans vandrade vi mellan Bålsta och Enköping, en sträcka på c:a 48km under två dagar.  

Det var få platser med skugga.  
Äntligen var det dags igen - jag och Markus träffades för att göra en av våra sällsynta vandringar med övernattning ute i det fria. Vi startade vår vandring ca 12:00 vid stationen i Bålsta. Lördagen var en mycket varm dag, med upp mot 25 grader i skuggan. Just därför hade jag valt att gå i mina trekking-sandaler.

För några år sedan var jag och en kompis ute och cyklade under två dagar. Det var ett otroligt roligt äventyr, och denna dags vandring var att gå en del av den sträckan vi cyklade - fast i motsatt riktning.

Dag 1: Vandrar Bålsta till Grillby
Vår plan var att vandra i en ganska bra takt längst vägarna ut från Bålsta och ta pauser där det passade, för det fanns inga andra planerade stopp än den gamla tågbron när vi går över en del av Mälaren som sträcker sig upp mot norr. Men det visade sig ganska snart att det var rejält varm. Så jag passade på att köpa en kall läsk innan vi lämnade Bålstas tätort och gick över motorväg E18.

Euroshirm trekking-paraply hängande på ryggan.
I början är det mycket gående längst vägar med en del trafik, och asfalten tär en del på fötterna. Ett annat problem som vi snart fick klart för oss var att det fanns väldigt lite skugga längst vägen.

Vi hade dock bägge tänkt till och hade med oss varsin keps. Jag bar mina solglasögon när det var som värst.



Vidare hade jag med mig mitt trekking-paraply, i händelse av extrem hetta och brist på skugga så skulle jag också kunna använda det som skydd mot solen. Mitt tips blir att om ni vandrar en riktigt varm dag i ett område som detta, ta en paus när ni hittar skugga och drick vatten. Det öppna landskapet är underbart vackert - men också farligt med sin brist på skugga.

Första dagens vandring.  
Det finns väldigt få bra och naturliga rastplatser längst den väg vi tog, det blir till att sätta sig ner där man har möjlighet. Och jag drog mig till minnes att området kring bron inte var så bra - så ungefär 2km innan satte vi oss i skuggan på två platta stenar mitt på "vägen" där soltörstande gick till och från den lokala badstranden.

Förstorad del av vandringen, Bålsta fram till den gamla järnvägsbron.
Åter till denna enorma ek, var 4 år sedan jag passerade senast. 
Som vanligt hade jag min Ambit på armen, jag bara älskar att kunna logga mina vandringar med dess GPS. Färgen i förstoringarna är hastigheten, orange är att vi går snabbt och grönt är stillastående. Som ni kan se, vi gick lite fel två gånger - klicka på bilderna och se om du kan hitta dem. 

Förstorad del av vandringen, järnvägsbron till Grillby. 
När man går med fokus på ett mål så är det ibland lätt att glömma se på det som man har omkring sig. Här tar min polare Markus ett fotografi över den väg vi precis vandrat. Det är ett bra tips, stanna upp och titta bakåt där du varit.


Vid det här laget var i alla fall jag trött, hettan hade gjort mig rejält mör. Jag började att dra fötterna efter mig, och nu kunde jag känna av att mina "nya" sandaler inte bara skulle vara så barmhärtiga mot mig. Och det trots att jag gick i tjocka vandringsstrumpor.

Tempo i Grillby - det är där ni ska handla!!
Vi hade ett viktigt mål denna dag och det var att nå Tempo i Grillby innan de stängde för kvällen. På slutet kändes det mycket stumt och vi undrade om det skulle vara möjligt, men plötsligt var vi utanför butiken. Med trötta ben gick vi in och tittade efter vad som lockade - och för mig så lockade det mesta.

Vi köpte vatten - och då icke kolsyrat vatten. För tänk på att vi ska också laga mat. Undrar hur gröten till frukost nästa dag vore att kokas på kolsyrat vatten?! Jag köpte också en läsk, annars så åt vi yoghurt, glass och en frukt var om jag minns rätt.

Efter att ha pratat med de två damerna på Tempo gick vi ut och satte oss på marken, med ryggen mot väggen och bara vilade. Vi hade nått vårt mål, men ännu inte hittat var vi skulle sova för natten. Men innan vi gick vidare så var det dags för fotvård, jag satte på ett Compeed-plåster och bytte sockor för andra gången denna dag.

Men vi var inte klara - vi pressade oss vidare. Med tunga steg gick vi igenom Grillby och vidare ut längst vägen. Det var en underbar kväll men hungern och tröttheten gjorde det snart inte värt att gå längre, så när vi hittade en liten kulle i närheten av vägen slog vi upp lägret. Omkring nio timmar efter vi lämnat Bålsta hade vi gått 27,4km.


Ingen av oss är speciellt erfarna av att sätta upp en tarp, så det blev som det blev. Nästa gång ska vi tänka till lite mer, samt så ska jag se till att ha mer snöre med mig. Efter att ha värmt vatten på mitt gaskök från Primus så åt vi vår expeditionsmat. Dvs häll i varmt vatten i en påse med torkad mat, vänta och ät. Det är rätt gott efter en lång dags vandring, men trist i längden.

Sedan försökte vi sova ... det var rejält varmt, det var mygg och marken lutade lite väl mycket så vi gled av våra liggunderlag. Det fanns en del brister i planerandet och vi hade gått lite väl långt, vi var helt enkelt för trötta för att ta genomtänka beslut. Men till slut låg vi i ett halvsovande tillstånd ....

Vandring Bålsta till Enköping [Dag 1] & [Dag 2]

Vandra Bålsta till Enköping, Dag 2

Vi sov oroligt, hettan var enorm denna natt och surret av mygg höll på att göra mig helt tokig. Men detta var ett test av både kropp och viljestyrka, så det var bara att hålla ut. När klockan blivit tre på morgonen hade temperaturen sjunkit markant och snart började det blåsa - dag två av vandringen mellan Bålsta och Enköping började med en kylig morgon. 

Dag 2: Vandrar Grillby till Enköping
Packningen klar dag två.
Jag hade inte så mycket kläder med mig, bara en tunn löparjacka som andra lager utanpå min t-shirt. Mitt val var att använda min Haglöfs Vapour Large (32L) i stället för min Fjällräven Kajka (65L), så jag hade inte utrymme för varken en tjock tröja eller mina trekking-skor. Så dag två fick jag börja med att frysa lite, och jag tvingades åter igen att gå i mina sandaler. Men nu smärtade fötterna, och trots det tänkte jag inte på att tejpa dem dag två.


Ambits GPS-karta över vandringen dag 2. 
När jag vandrar långt så tejpar jag fötterna, för att förebygga skador. Men just denna helg, när jag gick i mina ett år gamla trekking-sandaler så gjorde jag det inte. Otroligt dumt helt enkelt, speciellt då det var första gången jag gick någon längre sträcka i dem.


Dag två medförde lite platser att titta på också. Vi passerade Jan Frudegårds Minnesstuga, men valde bara att titta lite på skyltarna ute vid vägen. Bygdegården och kyrkan i Boglösa fick också vara platser för vila. Men det som jag hade planerat in som besök var att titta på de ristningar som finns i området, vi lyckades dock gå förbi museet i Boglösa utan att se det. Men å andra sidan tror jag inte att det var öppet klockan nio en söndag morgon.


Är du intresserad av historia så ta buss 222 eller 223 från Enköping för att komma hit. Här finns det flera mycket fina och spännande ristningar från Bronsåldern (ca 1800 - 500 f.kr.). Detta område kan vara ett bra utflyktsmål en helgdag - rekommenderar ett besök.


Ristningar på Hemstahällen. 
Även denna dag var till stor del på asfalt, det kändes nu rätt jobbigt och mer energi behövdes, vår grötfrukost vid 7-tiden på morgonen kändes långt borta. Så redan vid 10-tiden på morgonen kände vi att det behövdes mer energi. Jag plockade åter fram gasköket från Primus och gjorde lunch, så snart kokade vattnet åter och vi hällde det i våra påsar med expeditionsmat.

Hästarna tittar på oss när vi går förbi. 
Men även om det fanns platser att besöka, att gå från Grillby till Enköping är mest en transportsträcka. Min tanke var att gå detta på prov och sedan göra ett evenemang för STF Stockholm, men det kommer inte att bli av. Det är för mycket slit att gå på asfalt, och för lite upplevelse.

Så när vi ca 5 timmar och 19km efter frukost står på tågstationen i Enköping har vi nio minuter på oss att köpa biljetter. Tågen går varje två timmar och tar bara 30 minuter in till Stockholm, så det är väldigt enkelt att ta sig till och från Enköping om ni vill besöka Hemsta för att se på ristningarna och inte vill gå hela vägen från Bålsta.

Totalt gick vi ca 48km på två dagar, och jag går gärna så långt igen med min vän Markus. Men då ska jag vara bättre förberedd. Denna helg förhindrade värmen mig att gå i mina älskade kängor, och ryggsäcken var inte stor nog att bära rätt packning. Nästa gång ska jag vara bättre förberedd, denna gång blev det att gå från stressen på jobbet och bara bege sig iväg utan att ha gjort en brhovs- och riskanalys.

Min blogg hjälper mig att utvecklas, hoppas att du som läsare också tar till dig tankar om hur du kan bli bättre. Se till att utmana dig själv och ta dig an större utmaningar.


Vandring Bålsta till Enköping [Dag 1] & [Dag 2].

Tankar om ryggsäcken
Jag hade packat så lätt jag kunde för att reducera vikten. Men jag var också begränsad då jag valt att använda min Haglöfs Vapour Large (32L) som har begränsad volym.

Resultatet blev att jag bland annat var tvungen att lämna regnjacka, trekking-skor, varm tröja och min anti-mygg utrustning hemma.

För alternativet för mig skulle vara min Fjällräven Kajka (65L). Men att ha en 3,2kg tung ryggsäck på 65l känns för mycket för att bara gå under två dagar.

Dess bärsystem är fantastiskt bra, men det känns inte nödvändigt om man bara bär 13kg totalt. Då utgör själva ryggsäcken 25% av totala vikten.


Det här har fått mig att tänka till ordentligt - jag behöver en ny ryggsäck! En ryggsäck som rymmer all den packning som kan behövas för två till tre dagar lättare vandring, utan att den väger för mycket. Men att köpa ryggsäck är dyrt, så det är inget man gör i en handvändning.

Mina krav på den nya ryggsäcken är två - den ska vara på 45-55 liter samt väga max 1,5kg. Med det i tanke så har jag nog hittat ryggsäcken i mina tankar - en Fjällräven Frilufts (55L).

Med sina 1,4kg känns det som en perfekt ryggsäck för oss som vill vill ha bra bärsystem men ändå lägre vikt. Nu måste jag pröva hur den känns.

fredag 26 juli 2013

Fenix Outdoor - En bra aktie?

En starkt koncern inom natur- och friluftsliv är Fenix Outdoor, som är verksam inom de två områdena Brands och Retail. Dvs de har sina egna varumärken och butiker. Och här kommer en belysning av deras verksamhet. 

Fenix Outdoor utvecklar, marknadsför och säljer utrustning för friluftsliv och fritid genom Fjällräven, Tierra, Primus Hanwag och Brunton - som är egna varumärken. Försäljningen sker i butikskedjorna Naturkompaniet och Partioaitta med 45 butiker som säljer utrustning för friluftsliv.

Bild tagen från Fenix Outdoor. 
Som friluftsmänniska har jag flera av deras produkter. Det jag främst tänker på är en första lager tröja från Tierra som för bort fukt från kroppen, min stora ryggsäck Fjällräven Kajka 65 samt mitt gaskök från Primus. Det här är bra saker, som kanske kan anses lite dyra men jag tycker att de oftast är värda de pengar man betalar.

Men jag använder inte bara produkterna; jag har också fått upp ögonen på företaget från perspektivet privat investering. Men inte tillräckligt tidigt, då jag missat deras kraftiga stigning i aktiekurs sedan 2009.

Börskursen för Fenix Outdoor. 
För oss amatörer kan jag starkt rekommendera - försök inte göra snabba klipp på börsen. Det är väldigt svårt, du riskerar att göra förluster. Vidare ska du bara investera pengar som du inte behöver just nu, och kan riskera att förlora. Men jag tror faktiskt att även om aktien stigit rejält (och nyligen droppat lite i veckan) så kan det bli en bra långvarig investering.

Nedan har vi företagets mål.
Bli en globalt ledande aktör inom utveckling och försäljning av utrustning och kläder för friluftsaktiviteter. Uppnå en årlig tillväxt på minst 10 procent under de närmaste fem åren. Uppnå en långsiktig vinstmarginal på minst 10 procent.
Så även om jag missat en kraftig uppgång sedan 2009 och köpt mitt innehav betydligt senare, så kommer jag att behålla mina aktier i Fenix Outdoor och inte försöka göra klipp. Det här är en investering på lång sikt för mig. Nyligen fanns företaget med som köpvärd aktie i Privata Affärer (2013.07.23), vilket gav en liten rusning.

tisdag 23 juli 2013

Flying Blue - KLM & Air France

När det kommer till att trivas med ett koncept eller varumärke så har KLM och Air France kommit lång för mig - så det känns naturligt att vara medlem i deras bonusprogram Flying Blue.

Med Flying Blue tjänar du poäng genom att flyga med Air France och KLM eller någon inom Flying Blue Partners. Du kan också få poäng för att boka hotell, hyra bil eller handla på online. Inom Flying Blue finns det två olika typer av poäng; Level Miles och Award Miles.

Ivory, Silver, Gold och Platinum kort inom Flying Blue.

Level Miles får du när du flyger och de ligger till grund för vilken nivå inom Flying Blue du kvalificeras för - det finns Ivory, Silver, Gold och Platinum. Varje nivå har sina förmåner. Antalet level miles mäts per kalenderår, dvs från januari till december. Det spelar ingen roll när på året du skaffar ditt medlemskap.


Award Miles får du när du bor på hotell, hyr bil, handlar online i vissa butiker. Flying Blue har inte så många kampanjer, så det kan vara svårt att samla poäng. Du kan handla saker på KLM Shop och Air France Shopping. Därtill finns det några andra partners (web-butiker). Kom ihåg att award miles kommer inte att höja din nivå av medlemskap.

För en svensk är det svårt att få ett Bank- & Kreditkort kopplat till Flying Blue. 

Kreditkort för Flying Blue? Det hade varit mycket givande om Flying Blue skulle ha haft ett kreditkort som MasterCard eller American Express kopplat till medlemskapet. Men efter att ha frågat så fick jag reda på att man endast kan få ett MasterCard kopplat till medlemskapet om man har ett bankkonto i Lichtenstein eller Schweiz. Och nyligen såg jag att man kan få ett VISA kopplat till medlemskapet för en bank i Libanon.

Hur kan man då spendera sina poäng? När du tjänar poäng så är det skillnad på level miles (som du får när du flyger) och award miles (som du får när du handlar). När du ska använda poäng så är det ingen skillnad - du har en total summa bestående av level miles + award miles. Med dina poäng kan du bland annat shoppa online, uppgradera din biljettklass eller om du har många poäng boka en hel resa för dina poäng.



Hoppas att denna sammanställning har varit givande för dig och att du blir inspirerad att tänka på hur du kan fokusera ditt resande och boende. Kanske kan Flying Blue vara ett medlemskap som ger extra värde till ditt liv. Kommentera gärna och berätta.

söndag 21 juli 2013

SAS EuroBonus & MasterCard

När det kommer till medlemskap och erbjudanden för den trogna kunden, så har jag bestämt att se vad SAS och deras partners inom Star Alliance har att erbjuda. Deras bonussystem EuroBonus kan även kopplas till MasterCard, vilket jag ska prova. 

Du kan tjäna poäng hos EuroBonus genom att köpa flygresor med SAS och andra flygbolag inom Star Alliance, hyra bilar samt boka rum hos Radisson Blu, Scandic och flera andra hotell. Du kan också få poäng genom att handla saker online samt köpa tjänster hos företag som har samarbete med EuroBonus. Inom EuroBonus finns det två sorters poäng, de kallas baspoäng och extrapoäng

Basic-, Silver- och Guldkort inom EuroBonus.
Baspoängen får du när du flyger och de ligger till grund för vilken nivå inom EuroBonus du kvalificeras för - det finns Basic, Silver och Guld. Varje nivå har sina förmåner. Tänk på att antalet baspoäng mäts i perioder om 12 månader.

Perioden startar den månad du skaffade ditt medlemskap, och är inte baserad på kalenderår. Dvs två personer i samma familj kan ha helt olika antal baspoäng vid ett givet datum, trots att de flugit samtidigt de två senaste åren. Detta är kanske inte en så bra lösning, eller är det?


Extrapoäng får du när du bor på hotell, hyr bil, handlar online i vissa butiker mm. Den senaste kampanjen som de har är att man får minst 5.000 poäng om man byter till Fortum som leverantör av elektricitet. Det finns också ett rätt stort antal web-butiker där du kan tjäna extrapoäng om du är medlem i EuroBonus. Extrapoäng kommer inte att höja din nivå av medlemskap.

MasterCard kopplat till SAS EuroBonus. 
Extra Extrapoäng! Nu finns det ännu ett sätt att skaffa sig extrapoäng. Genom att ha ett av följande kreditkort från American Express, Diners Club eller MasterCard kopplat till SAS Eurobonus så drar du in poäng varje gång du handlar för över 100kr. Dessa poäng kommer inte att höja medlemskapets nivå, men du kan använda dem för att köpa resor mm.  

Själv har jag bestämt mig att använda ett MasterCard kopplat till SAS EuroBonus. Så fram över kommer det fler inlägg på bloggen om hur det är att använda detta kort. 



Hur kan man då spendera sina poäng? När du tjänar poäng så är det skillnad på baspoäng (som du får när du flyger) och extrapoäng (som du får när du handlar). När du ska använda poäng så är det ingen skillnad - du har en total summa bestående av baspoäng + extrapoäng.

Med dina poäng kan du bland annat shoppa online, uppgradera din biljettklass eller om du har många poäng boka en hel resa för dina poäng.

Hoppas att denna sammanställning har varit givande, för jag själv tycker faktiskt att SAS hemsida inte är den bästa när det gäller att förklara hur det ligger till. Nu ska det bli spännande att se om det lönar sig.

SAS överlevnad

Under många år nu så har vi kunnat se hur SAS kämpat för överlevnad. De har drabbats hårt av att historiskt varit för inriktade på affärsresande. Samt missat möjligheten att ha långa flygningar till Asien, en position på marknaden som Finnair tagit i Norden. 

Själv följer jag SAS (Scandinavian Airlines) som företag i nyheterna, det finns något känslomässigt som får mig att gilla det. Kanske är det när jag var liten och fick följa med min pappa ut till Bromma. Där kunde vi står med en glass i handen och titta på när planen lyfte och landade.

Men nu är jag vuxen och minnet från Bromma är vagt, SAS måste nu prestera bättre i dag för att jag ska gilla dem. Och det handlar inte för mig om att dumpa priserna till nivåer som Ryanair, utan att det ska vara rimligt pris och bra service. När jag flyger så vill jag att det ska kännas bra. Att flyga är en upplevelse.


Hur ska de då klara av detta? Det finns två sidor av myntet; intäkter och kostnader. Om färre flyger och de inte kan ta de priser som de vill ja då måste de minska kostnaderna. Och i DN (2013.07.10) kan vi läsa om hur det nya kollektivavtalet slår hårt mot personalen.

Hur skulle du själv må om bland annat dessa förändringar?

  • Timlönen sänks från 150kr till 140kr, en sänkning på ca 7%. 
  • Löneförhöjningarna för 2013 och 2014 uteblir. 
  • Maximal arbetstid per dag höjs från 10,5 till 13 timmar. 

Och detta är bara några av förändringarna. Jag gillar SAS känslomässigt sedan barndomen, även tidigare sökt arbete där som analytiker och är generellt intresserad av flygande. Nu så har jag även skaffat ett SAS Eurobonus MasterCard, så jag ska flyga mer med SAS i framtiden. Hoppas verkligen att det går vägen för SAS för de måste prestera för att lyckas och bardomens vaga minnen kan inte hålla företaget under vingarna längre. En lösning som diskuterats förut är att Lufthansa köper företaget, det kan kanske vara en lösning?!

Resesajter brister i informationen

Som konsument i allmänhet, och inte minst som konsument på Internet kan det vara väldigt svårt att veta vem som ligger bakom den information man läser. Än mindre veta hur  "oberoende" avsändaren är från andra aktörer. 

I DN (2013.07.17) kan man läsa följande. "Konsumentverkets granskning av tio resesajter visar att det finns brister i informationen till konsumenterna. Ett företag, Svenska Resegruppen AB, driver sju olika resesajter, något som konsumenten inte informeras om".

Det må finnas många som säger "Så länge det är billigt är det bra". Och inom resebranschen så är det ofta billigt som gäller - man vill inte betala mer än några 100-lappar för kortare resor.

I artikeln så kan man t.ex. läsa sig till att "Travelfinder, Travelpartner, Seat 24, Travelstart, Flygvaruhuset, Supersavertravel och Budjet är sajter som alla har Svenska Resegruppen som paraplybolag." Så även om det ser ut att finnas många olika aktörer, så är de egentligen alla ägda av samma moderbolag.

Bilden tagen från artikeln på DN:s hemsida (Scanpix). 
Konceptet med att komma ut med flera snarlika produkter på Internet är inte ovanligt, inom spelbranschen kan samma bolag äga flera varumärken som alla erbjuder bingo mm. På så sätt kan man ha olika reklam för att locka fler spelare. Och det är nog samma sak med Svenska Resegruppen; alla bolagen konkurrerar inte med varandra - de ska bara suga upp det mesta av marknaden.

Är detta oetiskt eller bara smart marknadsekonomi? Svårt att svara på, speciellt som att jag inte satt mig in i frågan tillräckligt. Men generellt så tror jag på att företag ska tjäna pengar på ett öppet och respektfullt sätt mot sina kunder.

söndag 14 juli 2013

Primus termos, bra eller dålig?

Primus - ett varumärke som alla friluftsmänniskor känner igen, och jag har själv flera av deras produkter. Som flera termosar, sporks, gaskök, kåsor, food jugs osv.  Men det har kommit till min kännedom att Primus termosar har gått sönder vid två tillfällen. 

Min mamma fick en Primus termos av mig för ca två år sedan och för ett tag sedan så "tappar den värmen" som hon säger. Och samma sak är det med min egna stora blå termos. Vid nattvandringen jag gick tidigare i sommar så märkte jag genast när jag fyllde den med varmt vatten att värmen "gick ut" redan i köket. Några timmar senare var vattnet ljummet.

Så både jag och min mamma har haft detta problem. Bägge våra termosar införskaffades vid samma tillfälle, kanske var de måndagsexemplar?!


Det händer då och då att den barriär med vakuum som ska behålla temperaturen skadas, och då blir termosen värdelös. Har själv råkat ut för detta tidigare med andra märken.

Det ska tilläggas att våra termosar från Primus fungerade bra i början. Kan inte avgöra hur mycket de använts innan de "skadats" och värmebarriären slutat att fungera. Men de har inte använts mycket.

Så jag är lite nyfiken:
Har du en termos från Primus - och i så fall hur har den fungerat?
Är Primus termosar bättre än andra märken - kommentera gärna?!

Själv har jag även en liten (0,35L) termos och den fungerar mycket bra. Äger även två food jugs, de är utmärkta på att behålla värmen. Och vill ni läsa min utvärdering av ett gaskök från Primus så gör ni det här - jag är mycket nöjd med det.

Edit: 2013.12.09
Kan tillägga att när jag kontaktade Primus så var de så vänliga att gratis skicka en ny lika dan termos till mig helt gratis. Så nu har jag en ny fin blå termos att ta med ut i naturen. Tack!!

Compeed - billigt i sommar

Att skydda dina fötter och påskynda läkande av blåsor är viktigt. Det finns många olika sätt att skydda sig, men när väl man fått en blåsa är Compeed väldigt bra. Och just nu är det priset sänkt på Compeed fram till de 14 augusti. 


Själv gick jag precis mellan Bålstad och Enköping, en vandring som slutade på ca 48 kilometer, mer om det i ett kommande inlägg.

Men jag var oförsiktigt, samt gick i vandringssandaler som var jag var ovan att gå längre sträckor med. Jag strulade helt enkelt till det - så nu har jag flera stora blåsor.

Så när jag upptäckte att Apotek Hjärtat nu har rabatt på Compeed skavsårsplåster på ca 25% så köpte jag hela fyra paket i dag. Och det gäller att köpa lite olika former, så att man kan applicera dem där det behövs.


Så se till att fylla på förrådet - innan du sitter där och behöver dem. Nu är det lägre pris på Apotek Hjärtat fram till den 14 augusti.

söndag 7 juli 2013

Colombia - platser att besöka

När jag besökte Colombia tidigare i år var min bas i staden Santiago de Cali. Men det var inte bara i själva staden som jag tillbringade mina 18 dagar. Så här kommer ett inlägg om andra platser som kan vara värda att besöka än just Cali.  

Colombia var något helt nytt för mig, så alla upplevelser kändes extra spännande. Ibland var det lite påfrestande med hettan, den höga luftfuktigheten och språket - men tack vare familjen som jag bodde hos gavs jag en otrolig möjlighet att få se så mycket mer än bara det som står i turistinformationens broschyrer. Vi begav oss bland annat ut på en tre dagars biltur.

Det finns redan inlägg om Människorna, Mat Frukt och Dryck och staden Santiago de Cali. Här kommer ett inlägg med ännu fler tips om platser att besöka i Colombia. Glöm inte att klicka på bilderna för att förstora dem.

Valle de Cocora & Salento
En fin naturupplevelse är nationalparken Valle de Cocorasom ligger ca 20 km från staden Armenia. Den stora sevärdheten är de dramatiska bergen med sina skogar och område med de enorma vaxpalmerna som kan bli 40-50 meter höga.  Nedan ser ni hur en av de yngre i familjen jag besökte står nedanför en palm. Träden var verkligen enorma. Väl där ska man också enligt traditionen tänka på det goda som varit i livet, krama palmen och välkomna det goda som ska komma.

På väg till Calle de Cocora. 
Liten flicka vid palm & en orkidé. 
Valle de Cocora.
Men man kan göra fler saker än bara titta på utsikten. Ha ögonen på marken, så kan du hitta fina orkidéer. Man kan även hyra hästar om man så vill. Det finns också en trevlig restaurang där vi alla åt efter vår promenad i nationalparken. Själv åt jag Trucha al ajillo, med Patacon. Se gärna inlägget om Mat, Frukt & Dryck.

Butiker i byn Salento. 
Efter besöket i Nationalparken åkte vi till byn Salento, som är känd för sitt hantverk. Här finns massor av butiker, där det mest prisvärda kanske är produkter i skinn. Själv så köpte jag mig en axelväska för att ha när jag gör promenader på stan eller gör weekendresor. Vidare inhandlades en scarf och poncho till min mamma. Det här är en bra plats att köpa presenter.

Butiker i Salento.
Parador Rojo
Om ni nu är ute och åker längst vägen mellan Cali och ovan nämnda attraktioner så kan jag absolut rekommendera att ni stannar till på rastplatsen Parador Rojo i närheten av La Union. Det här är ett avkopplande ställe där det finns gott kaffe och buñuelos, samt många andra saker att äta. Toaletterna är ljusa, fräscha och det finns även möjlighet att köpa sig tillgång att ta en dusch.

Rastplatsen Parador Roho, i närheten av orten La Union,
på vägen mellan Cali och Armenia. Mycket bra plats att ta en paus. 

Efter Salento tog övernattade vi på något som liknade ett vandrarhem i närheten av staden Armenia. Det var enkelt och billigt, men fyllde våra behov med frukost och sovplats.

Museo del Oro & Termales de Santa Rosa
Nästa dag börjar vi med att besöka Museo del Oro i staden Armenia, vilket är ett museum som man måste besöka om man är i området. Det är inte så stort, men det är en väldigt trevlig och avkopplande plats. Runt museet finns en park där rinnande vatten sprider ett härligt lugn. Har du barn (som kan spanska?) så finns det ett bibliotek för barnen. Men där kan man även rita och kanske leka med lera. 

Museo del Oro - Armenia. 

Den stora utställningen handlar om historien före spanjorernas ankomst till Colombia. Här finns bland annat smycken av guld och olika sorters keramik, från flera olika kulturer. Den äldsta uppstod för omkring 2500 år sedan. När jag var på besök hade de även en fotoutställning av Daniel Rodriguez (1914-2001).

Ett fotografi taget av Daniel Rodrigues. 

Mitt tips är att gå till kafét - både för att dricka och att köpa kaffe. Här köpte jag flera paket kaffe av mycket hög kvalitet. Det kaffe du tänkt att ta med dig hem efter resan till Colombia, det ska du köpa här! Sitter fortfarande och njuter av en kopp hemma i Sverige av det kaffe jag köpte här - underbart.

Dagens höjdpunkt blev dock Termales de Santa Rosa, ett område där varmt vatten väller upp ur jordens innandöme. Nu hoppades jag att det skulle vara naturliga pooler av vatten ute i djungeln, men riktigt så var det inte. Det var ett flertal stora byggda pooler, dit det varma vattnet fördes från sina källor. Det fanns också ett vattenfall - där vattnet var minst sagt kyligt! Nedanför det stora fallet kan man ställa sig i vattnet och låta det skölja bort allt av vad varmt och mineralrikt poolvatten heter.


Ett stort hus med duschar, omklädningsrum och flera restauranger gör detta till en plats som man kan stanna en hel dag, vilket är bra då det ligger en bra bit bort från de större huvudvägarna. Här fanns hela familjer och stora grupper av kompisar - man åkte hit för att umgås. Tänk bara på att man förväntas köpa maten på plats, tror att vakterna stoppar att man tar in egen.


När solen går ner så tänds lampor i olika färger. Och den kyligare luften fylls nu mer än mer ånga från de heta polerna. Familjefesten fortsätter långt in på kvällen, till både trötta barn och vuxna packar ihop och promenerar ner till parkeringen för att åka hem. För att detta ska bli en lyckad dag så finns det två regler; drick mycket vatten och varje 10 minut man är i de varma poolerna så ska man ta sig till de rör med kalvatten som finns vid kanten. Man måste kyla ner kroppen, speciellt huvudet. Det händer att folk svimmar, jag såg själv resultatet av att en ung man plötsligt fallit ihop av värmeslag.

Parque National de Café
Den tredje dagen på vår rundresa tog oss till Parque National del Café, en natur- och nöjespark. Den här dagen var det riktigt varmt och kraftigt solsken, så jag inhandlade en hatt utanför parken då jag inte hade någon med mig.

I parken finns det information och historia om kaffe, där ett museum vid entrén den huvudsakliga platsen. Museet var lite skoj, men ingen höjdare. Tipset är att om ni har biljetter in till museet, så ta det först av allt innan man blivit trött. Det finns en 4D film (3D + lukt). Filmen är inte speciellt bra.



Den här parken handlade för mig om att vandra runt en varm dag och bara njuta av utsikten, då är tipsen tåget, de två linbanorna och utkikstornet (när solen går ner) nära utgången. Vill man ha lite mer fart rekommenderas de stora ringarna i forsen som också svalkar bra, bergodalbanan eller varför inte gokart.

Solnedgång fotograferad från utsiktstornet vid entrén. 
Åker tåg i parken. 
Att åka forsfärden var rätt roligt, och svalkande. 

Som turist tyckte jag att denna plats var värd att besöka; en mysig dag i solen. Speciellt om du har barn med dig så är det en höjdare. Se bara till att skydda er mot solen och ät massor av glass. Åk ringarna i forsen flera gånger - det är svalkande och rätt skoj. 

Som resande (*) så är parken ett skoj besök. Det känns lite som Skansen i Stockholm, men Skansen är så mycket bättre. Själv hade jag förväntat mig mer om kaffe, men kanske framför allt "bättre" om kaffe. Man borde kunnat ha fått prova olika rostningar, gjort saker själv med händerna osv. Att bara få fyllt sina egna påsar av nyrostat kaffe vore en höjdare. 

En sak ni absolut inte får missa; och det är en dansföreställning om kaffets historia. Den sker inomhus, det är begränsat med platser och man får inte fotografera. Detta är parkens höjdpunkt enligt mig som resande. Du får en stor dos av colombiansk kultur och historia, ett måste!


Nedan en ihopklippt film från Valle de Cocora och Parque National del Café. Två platser som jag besökte på min resa.


(*) = får ta och fundera ut en bra definition på resande, i förhållande till turist. Men det handlar om att ha lite högre krav på upplevelsen, oavsett om det är gratis eller kostar pengar. Och krav handlar inte om lyx, det handlar om genuin upplevelse. 


Museo de la caña de Azucar
En annan plats som jag besökte under min resa i Colombia var ett utomhusmuseum som handlade om framställande av socker från sockerrör.

Hit hade jag aldrig hittat om det inte vore för familjen jag bodde hos, en bil är ett måste. Är du i närheten av Cali och har bil så rekommenderas ett besök!

Den här platsen är en väldigt lugn och avkopplande plats där man ska njuta av naturen och titta på omgivningarna. Det är mer en park än ett museum.


Runt om i parken fanns diverse utrustning för att pressa ut den söta vätskan ur sockerrör. Skyltar berättar om träd och buskar, med deras frukter och bär. Blomsterprakten och ljudet av fåglar och rinnande vatten gör detta till en mysig upplevelse. På ett ställe satt en man och sålde skalade sockerrör, man kunde (försiktigt) tugga på dem och dem söta saften fyller snart hela kroppen. Det var en skoj upplevelse. Ett tips, ha gärna med våtservetter eller alcogel - så du kan tvätta händerna både före och efter du äter något.   


När man gått runt i parken så finns det en sval och lugn plats att slå sig ner på, här kan man också köpa glass om jag minns rätt. Det som lockade mig var dock de gamla fotografierna på väggen. De berättar om en svunnen tid och är värda att visa upp.




Hoppas att denna inlägg har givit dig tips om ställen att besöka när du åker till Colombia, eller bara en trevlig läsning. Lämna gärna en kommentar och har du en egen blogg där du skrivit om Colombia, vandring eller resande i allmänhet så skriv adressen.

Tidigare inlägg om Colombia:
MänniskornaMat Frukt och Dryck och Santiago de Cali.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...