*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 15 september 2015

Vandring Skokloster - Bålsta

Sommaren började att gå mot sitt slut, och vännerna Markus och Mattias hade ännu inte varit ute och vandrat ihop. Men för några veckor sedan blev det av, vi gick mellan Skokloster och Bålsta.

Skokloster slott
Upplandsleden är en 40 mil lång vandringsleden, uppdelad på fyra delar. Huvudsträckningen är från Sunnersta (anslutning till Barkarby i Stockholms län, via Sigtuna och Kallhäll) till Långhäll, genom hela Uppland.



En sträckning går norr och söder om Enköping, medan två etapper går i området kring Tärnsjö i västra Uppland. Den sista fristående delen är den mellan Bålsta och Skokloster. En varm dag i augusti var det dags att beta av denna etapp.

Bålsta är en tätort i Uppland med pendeltågsförbindelse till Stockholm, där regionaltågen från Västerås och Örebro stannar. Busstationen ligger i anslutning till tågstationen, här finns även en liten kiosk. En ICA-affär ligger cirka 500 meter från tågstationen. För att ta sig till Skokloster så avgår buss 311 från Bålsta busstation. Bussbiljetter kan köpas via en app eller i tågstationen eller på ICA.

På helger är det glest mellan avgångarna så spana in tidtabellen i förväg. Om man börjar vandringen i Bålsta eller Skokloster är en smaksak. Fördelen med att börja i Skokloster är att man inte behöver passa bussen när man ska hem. Skokloster slott är i sig värt ett besök, där rustkammaren är en av de mer kända i Europa.

Häggeby kyrka
Börjar man vandra i Skokloster så får man direkt välja om man vill gå längs vattnet eller inåt Skohalvön. Sträckningen längs vattnet är inte så attraktiv som den kan låta, stora delar går i en väldigt tät skog där utsikten mot vattnet är begränsad trots att det bara är några meter till strandkanten.


Fördelen är att man passerar ett par fina badplatser. Går man inåt skohalvön så är landskapet inte så spännande, men möjligheten finns att campa vid Sånka camping där även bussen stannar.

Varpsund
Efter ungefär 8 kilometer går de olika lederna samman igen och efter ytterligare ett par kilometer kommer man till Häggeby. Ett naturligt lunchställe är Häggeby kyrka där man kan se en kopia av bildstenen Häggebystenen.

En del av Upplandsleden går på Rölundaåsen där man från och till erbjuds bra utsikt. Vid Varpsund finns en intressant runsten som berättar om Ingvarståget som var en vikingaexpedition till Svarta havet.



Härifrån går man i mer tätbebyggda områden och de sista kilometrarna går på stigar igenom Bålsta fram till tågstationen. Se kartan nedan som loggades med Suuntos klocka Ambit.

Totalt är det ungefär 23 kilometer med bra kommunikationer kan man rekommendera en vandring här. Den första biten hade kunnat varit betydligt trevligare om det hade varit glesare växtlighet mot vattnet. Bra rastplatser finns vid badplatserna, Häggeby kyrka och Bålsta skidbacke. Generellt sätt är det lättgånget även om det är några branta stigningar.

Upplandsstiftelsens hemsida:
Etapp 29, Etapp 30, Etapp 31

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...