*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 27 maj 2009

Vandring Järna till Östertälje (Sörmlandsleden)

Förra sommarens vandringar på Sörmlandsleden avslutades i Östertälje med etapp 8, så en naturlig fortsättning var att utgå därifrån när det var dags att ge sig ut igen och vandra.

Etapp #9 på Sörmlandsleden börjar i Östertälje, går igenom Södertälje och slutar vid Tvetaberg. Där börjar etapp #10 som går till Järna.

Totalt är dessa två etapper 20 km, en ganska lagom endagarsvandring. Vi valde att starta vid Järna så att vi skulle ha den inte så roliga, men mer lättgångna, delen kvar på slutet, det vill säga sträckningen genom Södertälje som till stor del går på cykelvägar.

När vi kom till Järna började ett lätt regn fall, något som fortsatte under förmiddagen. Den första rasten kom därför ganska tidigt i ett vindskydd.

Etapp 10 bjöd på en utsikt, en sopptipp och ett nybyggt villaområde, det märktes att vi inte var så långt från civilisationen. Lunchrasten tog vi vid etappmålet Tvetaberg, bredvid tveta kyrka med utsikt över sjön Måsnaren.

Etapp nio får ses som en ren transportsträcka, och bjöd inte på någon spännande miljö men gick fort att gå.Nästa vandring kommer antagligen gå mellan Järna och Mölnbo, vilket blir mer av naturupplevelse.

1 kommentar:

 1. Jag måste hålla med dig, etapp 9 var en ren transportsträcka - och vi hade ju diskuterat om den ens var värd att gå. Men ska man vandra på en led - ja då bör man ju gå alla sträckor.

  För nybörjare tycker jag dock att kombinationen mellan etapp 9 och 10 är utmärkt. Och då bör man göra precis som vi gjorde - ta naturetappen först. Etapp 10 är jobbigare och så är det en fin upplevelse som man bör avnjuta medan man är fräsch.

  Under etapp 10 så fanns det några riktigt fina områden, bland annat Vaskasjöarna (vi gick förbi den norra) som var ett mycket fint rastställe med sina släta klipphällar.

  Det är också i anslutning till detta område som sträckans bästa natur finns. Vi går i hög terräng som till stor del består av moss- och tallbeklädda stenhällar. En av mina egna absoluta favorittyper av natur.

  Jag tog flera bilder och filmer från detta område, men det verkar som om jag på något konstigt sätt lyckats radera dem.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...