*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

måndag 6 juni 2011

Utrustningslista fjällvandring

Att packa inför en fjällvandring är en svårare uppgift än vad många tror. Att ta med sig mer saker än nödvändigt är givetvis dumt, det tar båda upp plats och leder till en tyngre ryggsäck. Men att glömma något viktigt är ännu värre.

Den som när de första regndropparna faller upptäcker att regnkläder eller regnskydd till ryggsäcken blev kvar i garderoben kan få hela vandringen förstörd. Därför är det praktiskt att ha en packningslista som man återanvänder (och modifierar allt eftersom man kommer på nya saker som ska med eller som inte behövs) inför varje vandring. Alla har säkert olika idéer om vad som ska vara med, men här kommer ett förslag med utgångspunkt att man sover inomhus.

Det är vyer som denna som väntar dig i fjällen.

Kläder
Allmänt om kläder är att kvalité lönar sig. Att ta med sig ett par regnbyxor som inte andas, som förvisso håller regnet ute, men som stänger inne fukten kan bli trist om det blir många dagar med regn. Även vikt och volym har betydelse, en tröja kan ta upp väldigt mycket plats och göra ryggsäcken svårpackad.

4-5 par strumpor
Att ha bra strumpor är bland det viktigaste som finns för den som långvandrar. Strumporna ska transportera bort svetten från fötterna för att undvika skavsår. Testa strumporna i vandringskängor innan vandringen. Ofta är det enkelt att skölja ur strumpor, så två par räcker. Två par vanliga strumpor är också bra att ha för att ta på sig på kvällen.

4-5 par kalsonger
Ska sitta bra och inte vara för varma.

2 fysiologiska tröjor
Ska vara i bra material och “andas”. De är lätta att skölja ur och låta torkar över natten

2 t-shirts
Skönt att ha på kvällen istället för de fysiologiska

1 tröja:
Helst någon som är varm men inte tar för mycket plats.(1 jacka)
Jag sätter denna inom parentes eftersom en bra regnjacka kan fylla samma funktion.

Regnkläder
Ska man vandra mycket är det värt att lägga ner pengar på bra regnkläder. Men regnkläder är tillsammans med ryggsäck och kängor det som kostar mest.

Mössa, vantar
Det är inte säkert att det kommer till användning, men en tunn mössa och ett par tunna vantar tar inte mycket plats, och är det en kall sommar kan det komma till användning.

Ryggsäck med regnskydd
Ryggsäckar kan vara svåra att ställa in, så se till att prova den flera gången innan, gärna med liknande packning som du kommer ha i fjällen

Vandrarkängor
Givetvis väl ingångna

Sandaler
För den som har mycket fotsvett kan det vara skönt att på lättgångna sträckor byta till sandaler. Framför allt på kvällen så är det bra att kängorna får vila och torka ur, och då är sandaler ett bra alternativ till gymnastikskor.

Hygien
Att sköta sin hygien är viktigt för välbefinnandet, även när man är ute och vandrar. Dessutom tar det varken stor plats eller väger mycket att ta med sig en tandborste och tvål. Vad man vill ta med är givetvis väldigt individuellt Här kommer ett förslag.

Tvål (liten)
Tandborste
Tandkräm (liten tub)
Handduk (medelstor)

Handduk brukar jag använda samma till kropp och ansikte. Att ha en liten som bara används till ansiktet är givetvis fräschare.

Toapapper (liten rulle)
Nagelklippare
Nagelrensare
Tvättmedel (för handtvätt)
Myggmedel


Sjukvård
Myggbett och skavsår är de vanligaste besvären man drabbas av under en fjällvandring, men det är bra att gardera sig och ta med smärtstillande, plåster och något att linda runt ett ont knä.

Tigerbalsam
Knälinda
Skavsårsplåster
Löshud
Alvedon/curadon
Voltaren (febernedsättande och antiinflammatoriskt)
Plåster
Sax
Kompresser
Elastisk binda, häfta
Pincett

Övrigt
Om övernattning sker i fjällstugor så behövs inte tält och sovsäck. Frukost och middag äter man på fjällstugan, och därför blir det inte nödvändigt att kunna tillaga något. Lunch kan man då antingen laga med sprit/gaskök eller göra i ordning i en termos på morgonen.

Sovlakan
Sprit/gaskök/termos
Mugg, tallrik, bestick
Karta/or
Kamera
Rep
Nål och tråd
Ficklampa
Diskutrustning, scotch, torkhandduk

Kommentar
Behöver man verkligen mössa och vantar? Eller är det något som fattas? Skriv en kommentar om du har egna synpunkter.

14 kommentarer:

 1. Mössta o vantar behöver du om i svenska fjällen, sommaren är inte alltid sommar där.Löshud??

  SvaraRadera
 2. Jag har själv ett par tunna vantar av märket Black Diamond, de är djäkligt sköna att ha på sig när det regnar eller blåser.

  Löshud. Jag tror Markus menar produkter av t.ex. märket Compeed. En mycket effektiv typ av skavsårsplåster, som snarare är en tunn plast som sätts på foten. Man kan ha den i 2 dagar och klarar av vatten. Det är min gissning. Jag kan absolut rekommendera deras produkter, utan den hade jag aldrig klarat av min vandring i Skottland sedan "tejpen" jag använt skurit in mellan tårna och skapat en jack.

  SvaraRadera
 3. Gila. Skriv ett inlägg till och delta sedan i tävlingen, du kan vinna 150kr presentkort!!

  SvaraRadera
 4. Något som visserligen är ganska självklart men som jag inte såg med på listan..

  Solskydd och solglasögon

  Jag tipsar om att använda sidenhandduk...Torkar fort och tar liten plats

  SvaraRadera
 5. Compeed. Då vet jag vad det handlar om. Bra produkt!

  SvaraRadera
 6. Jag ger mig aldrig ut på vandring, inte ens en dagstur, utan tändstickor, morakniv, mobil (för att kunna ringa sos om nåt händer) och sittunderlag, som den gamla scout jag är. Det sistnämnda kanske är viktigast för tjejer som ju lättare än killar drabbas av urinvägsinfektion om man sitter på kalla marken. Mössa är nödvändigt om man vandrar i fjällen eller ska sova i tält eller vindskydd. Det är svårt att somna om man är kall om huvudet... En vattenflaska att fylla med vatten i fjällbäckarna är bra att ha - det går åt mycket vatten om det är varmt. I fjällen är det kul att ha en liten kikare med sig också, så att man kan spana efter ren, björn etc. Sen brukar jag ha byxor eller shorts (som saknas på listan) på mig när jag vandrar - men det kanske var underförstått? Hihi ;)

  SvaraRadera
 7. Packlista är kanon! Den har räddat mig flera gånger.

  Jag tycker att du fått med det mesta som behövs. Lite mycket av vissa saker men jag är kanske lite mer bohemsk av mig.

  Sockor, räcker med två par (eller två uppsättningar om man har dubbla) ett som man har på sig och ett som torkar på ryggsäcken. Ull håller sig ok länge och är lätt att tvätta.

  Underställströja har jag bara en med och på hela tiden. Tunn merinoull.

  Ta gärna en till på min något tunga packlista

  T-Shirten och det extra paret kallingar är bara för hemresan =) Kan behövas efter två veckor!

  SvaraRadera
 8. Tack för dina kommentarer Erik. Som sagt packlistor är personliga och de ändras oftast på situation och erfarenhet. Ska absolut ta och titta in på din länk.

  SvaraRadera
 9. Många bra synpunkter. Solskyddsfaktor och ev solglasögon är viktigt, det ska jag lägga till. Sittunderlag är också bra, de misnta modellerna tar inte mycket plats. Morakniv har jag däremot aldrig haft med. Vad brukar du använda den till?

  SvaraRadera
 10. Kniven kan man använda till allt möjligt! Fixa småspänt om man ska elda, skära av lagom stora pinnar till elden, peta ut stickor i fötterna/händerna med om man skulle råka få det, använda till tryckförband om någon gör sig illa och blöder ymnigt, pilla naglarna med, röra om i maten i gasolköket, använda istället för sax om man behöver klippa av/upp nåt (påsar med frystorkad mat, fiskelina etc.), öppna flaskor med, dela mat med... Kniven är ju det ultimata verktyget! =) Löser många små problem.

  SvaraRadera
 11. Kan ju lägga till att sandaler är ett måste om man ska korsa ett större vattendrag eller ta ett bad. Att skada fötterna ute i vildmarken är katastrof.

  SvaraRadera
 12. Vad ska du med alla strumpor till, där kan du spara in lite och ta med mat istället!

  SvaraRadera
 13. Låt mig se; man borde byta strumpor en gång under dagen om de blir svettiga. Så det blir två par. Sedan kan det vara skönt att ha ett nytt par när man slagit läger. Så kanske det räcker med 3-4 par strumpor med sig, i stället för Markus föreslagna 4-5. Så man kan kanske reducera antalet.

  SvaraRadera
 14. Grym lista/guide på vad man ska packa ner för fjällvandring. Ska upp till Kebnekaise om någon vecka och behövde bli lite påminnd om vad som kan vara bra att ha med sig.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...