*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 3 februari 2015

Rom - ett kort besök

I somras var jag i Italien och besökte fyra olika städer - mitt sista stopp var Rom. Här kommer mina tips och upptäckter från mitt första besök i staden. För Rom är en stor stad, och det gäller att spendera sin tid på rätt sätt. 

Vi anländer sent på kvällen till Rom med tåget från Florens. Min vana trogen hade jag ordnat hotell inom gångavstånd från stationen, men utan en bra karta blev det lite svårt. Hemma fanns det ingen tid att förbereda denna resa så mycket, men att ordna en bra karta är att rekommendera. Vi bodde på hotell Hotel Doria, vilket har en trevlig liten altan längst upp där man kan äta sin frukost utomhus.

Vatikanen
När man besöker Rom så är Vatikanen ett resmål för alla, oavsett om man är katolik eller inte. Men generellt, räkna med att det är väldigt mycket folk. Så det gäller att planera ditt besök i förväg. Och det finns flera attraktioner att beskåda.

Petersplatsen, varje måndag håller Påven ett tal på sin balkong och på onsdagar kommer han ner och hälsar på de som samlats. Själv förstod jag inte mycket av talet när jag var där, för det hölls inte på engelska. Men att besöka Petersplatsen (oavsett veckodag) är ett minimum gällande Vatikanen, det måste man bara göra.


Klicka på bilderna!

Peterskyrkan tar i snitt emot ca 20,000 besökare per dag, så räkna med långa köer. Men det är en fantastisk byggnad och helt klart värt ett besök.

Något jag inte visste, men såg av en slump, är att Drottning Kristina finns begraven inne i själva kyrkan. Hon regerade i Sverige i mitten av 1600-talet, innan hon abdikerade och konverterade till katolicism. Läs gärna på om den del av historien innan besöket.Vatikanmuseet
En av de största attraktionerna i hela Italien måste vara det stora museet i Vatikanen, det är en enorm samling av konst. En rekommendation - köp biljetterna online. På så sätt kunde vi passera flera hundra meter kö, vilket sparade oss mycket tid

När ni kommer in, så ska ni byta den hemma printade sidan mot riktiga biljetter. Sedan går man upp för trapporna där man får ut sina ljud-guider. Och jag tycker att de var riktigt bra.


Väl inne i museet (som är enormt) så gäller det att ha en plan. Titta på kartan och markera hur ni ska gå. Extra viktigt är det innan man går ner i Sixstinska kapellet (virituellt besök), för man kan inte gå tillbaka uppför trappan - så se till att inte missa en hel sektion genom att ni tar genvägen ner till kapellet. Se karta som pdf.

Som sagt, sätt upp en plan och försök hålla den. Vi hade ingen plan - och var nog på museet i sju timmar inklusive våra raster. Allt för mycket.

Colloseum 
En annan plats som man måste besöka i Rom är så klart Colloseum. Och för att börja med en lektion, namnet har inget med arenan i sig att göra utan kommer från de stora statyer som en gång i tiden fanns utanför arenan! Så - nu vet ni det.


Och precis som jag nämnt tidigare; se till att boka dina biljetter online från Sverige. På så sätt kan du välja en separat kö, vi gick förbi flera hundra människor. Sedan får man ändå stå lite i kö, om man köpt en audio-guide. De var ok, men inte alls lika nödvändig som på museet i Vatikanen. Här duger det utmärkt att dela en guide på flera personer.


Det finns så klart mycket mer än än de platser som jag nämnt i detta inlägg. Jag skulle kunna skriva om ännu en historisk plats, glass, mat och vin. Men det känns som att ni själva får ta och uppleva Rom, så ta nu och boka in din egen resa.

Blandade bilder
Avslutar med några blandade bilder från resan i Italien, först fem selfies. Ja - även den femte bilden är en selfie, om du tittar noga.
Och så avslutar vi med en gruppbild; min fru, hennes föräldrar och så jag själv. Det var en hektisk resa under ett hektiskt år. Men 2014 var inte slut med detta äventyr. Håll ögonen öppna i bloggen, snart kommer det bilder och text om såväl Japan som Panama.


Se mina andra inlägg om Italien för att följa hela resan: Venedig, Florens, samt Pisa & Tåg i Italien.

6 kommentarer:

 1. Rom är nog en av de platser som står bland de första på min lista över platser jag ska åka till när vi flyttar hem, så snart kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut du ska åka till Rom, i alla fall ett kort besök och försöka få in de saker som jag nämnt ovan. Sedan finns det så klart så mycket mer att se och göra - men man får ta det i etapper.

   Själv så återkommer jag nog till Singapore senare i år (jobbresa igen); då ska jag försöka hinna med att upptäcka mer av staden.

   Radera
 2. Har varit till Pisa men skulle gärna åkt till Italien igen... rom, venedig och milano tex!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att besöka Italien igen kan ju inte vara helt fel. Ska jag åka igen, så blir det nog vulkanvandring på Stromboli eller något i den stilen.

   Radera
 3. Rom, vad sugen jag blev på att komma tillbaka dit igen. Det var längesen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att det kändes inspirerande; det är precis vad min blogg handlar om. Att visa möjligheter, ge inspiration att ta egna initiativ.

   Så vad är det speciellt du skulle vilja återse i Rom?

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...