*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 12 februari 2011

Nya kängor

Man kan ha en supertunn regnjacka, den dyraste ryggsäcken eller en häftig GPS med kartor över hela världen. Men inget slår ett par bra kängor - det viktigaste av allt när vi pratar vandring.

De senaste sju åren har jag haft ett par kängor av märket Garmont. De har tagit mig fram längst Roslagsleden, Sörmlandsleden och West Highland Way mm genom åren. Men nu har sulan spruckit så mycket att de inte är dugliga nog längre.


Om det varit möjligt hade jag gärna gått vidare i dem. Men så öppnade XXL Sport en butik i Bromma Blocks, inte långt från där jag arbetar. Så jag slog till på ett erbjudande de hade; på ett par Garmont Tundra GTX (bild). Trots att jag provade kängorna vid två tillfällen (om jag minns rätt) så drog jag för snabba slutsatser; och köpte ett par som inte passade mig.

I dag kostar de 999kr på XXL Sport. Jag står nu med ett par som är en halv till en storlek för små. För även om de känns bra i butiken, så ska man ha erfarenheten att tänka på att de ska kunna gås i under ett helt dygn. Och kanske dagen efter det ... Detta tänkte jag inte på, det var ju faktiskt bara andra gången jag köpte ett par vandringskängor.

Men nu gjorde jag min läxa. Jag började med att tänka efter VAD kängorna ska användas till. Att "gå i" tänker ni - smart! Men det finns så många olika terräng, typ av kängor osv. Så då gick jag ut på Internet och började läsa omdömen. Först ska man kanske kunna skilja på Hiking och Trekking. Detta för att tänka efter vilken typ av känga man vill ha.

Mina Tundra GTX är väldigt "lätta" kängor. Vilket är bra, men de är inte så stabila och passar mest för Hiking. I stenigare terräng ger de inte stöd för vristen. Förvisso går jag mest längst markerade leder, men efter att ha använt mina Tundra GTX på några promenader så insåg jag att de var lite veka. Så jag bestämde mig för att titta upp ett nytt par som passade mig bättre, såväl i storlek som utformning.

Nu är det så att märket Garmont saluförs väldigt snålt i Sverige. Tittade för säkerhets skull på Kängspecialistens hemsida, men de saluför inte längre märket vad jag kunde se. Och är det några butiker jag besöker ofta så är det Naturkompaniet (fyra av deras butiker kan besökas samma dag) och Alewalds; och de saluför dem inte. På XXL Sport har de bara en modell av Garmont, den jag köpte.

Nu sökte jag mig i stället till HiSport Outlet som ligger i samma hus som där jag ibland storhandlar. Också ligger de granne med Sigge Sport, som flyttat till nya lokaler under 2010. Det var på "Sigge" som jag köpte min mountainbike, ett toppenköp hos en toppenbutik.

På HiSport lovar de att man aldrig ska betala mer än halva priset mot vad (just den) varan kostar som "rekommenderat branschpris".


Efter att ha spanat runt hittar jag ett par svarta kängor av märket Lytos (italienskt precis som Garmont), modellen är Mulaz 5. De här kostade mig 1.150kr, så "branschpriset" borde således vara ca 2.300kr. Detta är en trekking-känga. Vilket bl.a. kan ses på att två stycken par krokar för att dra till snörena kring upp runt vaden (min tolkning). Dvs man får kängan att sitta stabilare. Jämför med att klicka fram bilden på Tundra GTX (bild).

Men denna gång handlade jag inte bara direkt. Kängorna provades två gånger, den senare med de strumpor som jag brukar vandra med. Storleken blev 45, och nu sitter de så där lagom löst som jag älskar. De glappar nästan lite, men så hade jag mina Garmont (också 45) under sju år och jag gillar det. Jag gick också ut på Internet mellan jag provade kängorna och läste på om märket, vilket inte var så lätt. Inte heller Lytos saluförs direkt i Sverige. Men det fanns några blogginlägg som var väldigt positiva. Speciellt kommentaren att Lytos är relativt breda kändes bra, då jag gillar kängor där man kan "trampa ut" ordentligt.

Det här är mina nya vandringskängor. Och när jag använt dem ordentligt i fält kommer ett slutgiltigt omdöme. Just nu har jag bara haft dem på stan och i min trappträning. Skriv gärna en kommentar, om vad du använder för märke/modell mm.

12 kommentarer:

 1. Hejsan, jag väntar spänt på att se hur nöjd du blev med dina lytos! Har du hårdtestat dem än?

  Funderar på att köpa, men osäker på kvalit'en

  SvaraRadera
 2. Hej Jon,

  Visst har jag hårdtestat dem. En veckas vandringar i Italien, med mycket rullgrus och branta backar. Samt en vecka längst Kungsleden, dvs rejält med större sten.

  Och hur klarade de proven? På näst sista dagen i fjällen tog de in vatten, en söm hade gått upp. Läs mer om det här ...

  http://vandringsman.blogspot.com/2011/08/kungsleden-dag-7.html


  Blev mycket besviken. Men jag lämnade in dem direkt när jag kom hem. Försäljaren sa att de ALDRIG haft det problemet tidigare. Efter jag fått det nya paret så har jag inte provat dem under tuffa förhållanden. Får återkomma 2012 om hur det nya paret klarar sig. Märket såldes i alla fall i butikerna i Italien.

  SvaraRadera
 3. Verkar ju funkat bättre än jag trott.

  Jag ska ut i padjelanta i sommar, lite utanför lederna och tänkte våga mig på något annat än lundhags och mendl.

  ska nog testa, hisport kör fortfarande med ra priser ;)

  SvaraRadera
 4. Jon - berätta gärna hur det gick att använda de nya kängorna. Och vill du bli gästbloggare och skriva om ditt äventyr, ta bara och maila mig. Adressen hittar du under fliken "Om bloggen".

  SvaraRadera
 5. Hej Jon
  Jag vandrade Camino Santiago i slutet av sommaren 2011. 80 mil från Sant-Jean-Pied-de-Port till Santiago. 4 veckor före avresan köpte jag nya vandringskängor. Det blev Mendl Vakuum GTX (2000 spänn på Länna Sport). Gick några mil hemma innan vi stack iväg.
  Med dubbla strumpor (tunnare Ullmax och grövre Icebreaker) funkade skorna utmärkt. Inga problem över huvud taget.
  Planerar att vandra West Higland Way och Greate Glen Ways i sommar nu när kängorna är "inkörda".

  SvaraRadera
 6. Tjena Nisse,
  skoj att du kommenterar i tråden.

  Ska själv (troligen) till Spanien i april och vandra sju dagar på pilgrimsleden, det ska bli riktigt skoj. Självklart kommer jag att skriva om det i bloggen.

  * Har du själv skrivit om din vandring?

  Annars kan jag säga - West Highland Way är en höjdare. Gick den för något år sedan och det var min första vandring utomlands. Titta i bloggen så hittar du mina inlägg från Skottland. Kommentera gärna.

  Efter min vandring i Spanien så kommer jag att ha en utvärdering av mina Lytos. För att se det nya paret håller bättre än det första. Så välkommen åter att läsa mer om några månader.

  SvaraRadera
 7. Hej
  Vi (jag, min dotter och hennes pojkvän) bloggade under vår vandring. Du kan hitta bloggen via
  "camino.landers.se".
  Har du funderat på vilken del av Caminon du ska ta?
  Hoppas att du kommer iväg. Det är en härlig vandring. Ska bli trevligt att läsa om den och hur kängorna fungerade.

  SvaraRadera
 8. Vår plan är att faktiskt köpa en "vandringsresa" med Prima Travel. Det är lite fusk kanske, men mitt sällskap är inte en så erfaren vandrare, så det kan vara lite bekvämt för henne att börja så.

  Och den första delen av Prima Travels vandringsresa sträcker sig från St. Jean de Pied de Port (vilket nog ligger på franska sidan av gränsen) till Logrono.

  Vi funderar även på att köpa ett par Lytos till mitt sällskap, och ha ett par sulor från Footbalance i dem. Så självklart kommer en utvärdering av våra kängor i ett nytt inlägg i april.

  SvaraRadera
 9. Hej
  Håller med om att det kan vara bra att köpa en färdig resa, för att ha en färdig plan. Vi ordnade vår resan själva och det var inga större problem att hitta boende m.m.
  Att starta i St. Jean de Pied de Port är en häftig upplevelse. På vår blogg finns bilder från vår start Vi gjorde 27 km första dagen, till Roncesvalles, vilket innebar att vi korsade Pyrineerna i ett svep. De e en häftig klättring uppför som tog på krafterna, men när man sen skulle ner så fick kroppen (knän m.m.) mycket stryk. Vi fick betala priset några dagar senare, när vi var tvugna att ta en vilodag och behandla blåsor och trötta muskler (gäller min dotter och pojkvännen).
  Själv hade jag inga problem :-)

  Läste om den Europeiska vandrar-helgen som genomfördes 2011 (Paradise till Lida), Kommer det att bli något liknande i år?
  Jag är en gammal Botkyrkabo, så det vore jättekul att delta i ett sådant evenemang.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte hunnit läsa igenom och titta på bilderna ännu, men ska absolut göra det och få tips.

  Vi kommer att göra allt för att skydda fötter och knän. Jag gillar att tejpa dem med Optiplaste vid tunga vandringar. Och som sagt, footbalance sulor är magiska. En vandringsstav kan vara bra att bära med sig - används kanske bara en dag på vandringen men den dagen är den värd sin vikt.

  Har lovat STFs Stockholmskrets att ansvara för vandring på Gröna Kilarnas Dag. Och Söndag den 13 Maj så är det vandring mellan Bro och Kungsängen.

  Du kan läsa mer här:
  http://www.svenskaturistforeningen.se

  Klicka dig fram till - Medlem, Våra Kretsar, Stockholmskretsen ... så hittar du schemat för våren 2012. Annars så kommer mer info på bloogen.

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag har också samma Garmontkängor som du. De är nu tio år gamla. Jag kommer aldrig att hitta ett par lika bra, verkar det som. :(

  SvaraRadera
 12. Tack för din kommentar. Och jag kan bara hålla med dig, de var verkligen helt fantastiskt sköna.

  Får fortsätta att söka efter bra modeller fram över - så kommer jag med fler rapporter fram över.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...