*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 13 september 2009

Med tåg till Kalmar


Alla resor i livet sträcker sig inte över hav och stora länder. Att vara i rörelse kan också ske på så många olika sätt. Nu i helgen åkte jag med tåg Stockholm - Kalmar och tänkte här ge mina tips och råd gällande resan och boende. På slutet hittar du också information om Kalmarsundsleden.

Ska man ta sig från Stockholm - Kalmar för att hinna äta lunch, ja då får man starta tidigt. Själv klev jag på i tid innan 06:21 då det fräscha x2000 tyst smög sig ut från en kylig perrong. Nu så älskar jag att åka tåg och ska man åka tåg, så ska man åka med klass - klass 1.

Vi hade inte kommit långt söder ut innan personalen ombord berättade i högtalarna om resan och att det fanns en bistrovagn. Men dit behövde inte jag gå. För när den allmänna informationen gått ut får vi i första klass ett extra meddelande. Efter de kontrollerat biljetterna så skulle de börja dela ut den frukost som ingick i priset. Ett väldigt trevligt initiativ. Nu blir man inte så mätt på denna lilla frukost, men mitt tips är att ta 2-3 frallor när de kommer med brödet. På detta kan ni sedan lägga osten, korven och salladen som man får. En minimal drickyoggi och en apelsinjuice delas också ut ihop med varm dryck. Skulle man vilja ha en större frukost så kunde man lägga till 40kr (tror jag) vid beställande av biljetten.

Efter frukosten så läste jag igenom den Dagens Industri som man får gratis i 1:a klass, det fanns även en eller två andra dagstidningar. Kan absolut rekommendera dig att läsa DI. I änden av vagnen där man hämtar sin tidning kan man ju även hämta andra bonusar under resans gång. Fri varm dryck, frukt och vatten på flaska finns alltid, men juice från frukost, kaka, minimuffins mm kan dyka upp beroende på vad de har.

Efter tre timmar når man Alvesta och här får man byta till SJ Öresundståg. Och har du nu åkt 1:a klass på x2000 så finns det faktiskt en liten avdelning även på detta tåg. Den låg längst bak i tåget, nära den enda toaletten samt de enda dryck- och godiskmaskinerna. Resan Alvesta - Kalmar tar en timme och tjugo minuter.

Det är härligt att svepa genom landskapet.

Att åka tåg är på gränsen till meditativt, jag älskar det! Att under flera timmar sitta i en bekväm fåtölj med gott om utrymme, kunna titta på naturen och samhällen som passeras samt i god ro kunna bläddra i valfri skrift. Tåg kan ju vara stökigare än så - men jag har valt att så ofta som möjligt lägga någon extra hundralapp och åka i just 1:a klass. Sätena är bredare, du har mer utrymme, det är tystare och du får en liten men dock viktig service. Tänk också på att det finns trådlöst bredband ombord på x2000, vad jag vet. Du kan njuta.

Det är också viktigt när du bokar biljett att verkligen åka med x2000 då det passar samt att du använder dig av möjligheten att titta efter planlösningen över vagnen, så du ser exakt var du bokar din plats. På så sätt kan du optimera ditt nöje. Själv föredrar jag att sitta ensam i bredd och titta framåt i körriktningen.Väl i Kalmar så möts man verkligen av en småstad, men alla charmiga trähus och större byggnader av sten som ligger runt Stortorget. Men självklart finns det moderna hus också.

Nu var jag bara här kort och han inte gå mycket på stan, men som turist på sommaren verkade det finnas en hel del att njuta av. Utbudet av butiker verkade också vara bra.


Passerade Stortorget lördag morgon innan nio, då höll handlarna på att ställa upp sina stånd med grönsaker och hantverk. Så som såväl turist som fast boende i staden kan man nog vara nöjd i stort.

Frågan är då - var ska man bo som turist? Mitt egna val föll efter tre olika rekommendationer på Svanen (karta), ett kombinerat vandrarhem och lågprishotell. Att det sedan ligger 15 minuters promenad från tågstationen är ju helt perfekt.

Själv valde jag att ha mitt rum helt ensamt utan att riskera att behöva dela det med någon annan, så jag bokade in mig på hotellet. Nu kunde man välja rum med endast en toalett och duschen i korridoren, eller ett rum med bägge funktionerna. Då jag bara stannade en natt så kände jag att det var ok att dela duschen med fem andra rum och det gick mycket bra.

På hotellet ingick alltid frukost i priset och om du bodde på vandrarhemmet hörde jag att en frukost kostade ca 70kr. Jag måste ge frukosten mycket högt betyg. Det fanns allt du skulle kunna tänka dig vilja ha. Gröt, två sorters sylt, russin, fikon, fil, yoggi, flera sorters bröd, ost, leverpastej, två sorters korv, skinka, kaffe, te, varm mjölk, kokta ägg, grönsaker mm.


Väl i rörelse i Kalmar märkte jag mycket snart orangea markeringar - detta tecken som så ofta står för vandringsled. Och leden gick precis utanför hotell Svanen. Genast började jag samla information när jag kom hem och det visade sig att det var den 83 kilometer långa Kalmarsundsleden.

För mig känns det här som ett potentiellt mål för gruppen Vandrare under 2010, åtta mil borde vi ju lätt kunna gå på vecka och samtidigt få in en del semester.

På Kalmar kommuns hemsida laddar man lätt ner kartor och bilder från leden.


Mina tips blir, åker du tog till Kalmar - åk 1:a klass på x2000 och njut av lyxen samt ta in på Hotell Svanen som är lite billigare men ändå ger dig precis allt du behöver.

2 kommentarer:

  1. Jag undrar hur det går att tag sig till start och målet för leden. Leden ser ut att börja vid en väg och slutar på två ställen som inte heller verkar ha några större samhällen i närheten. Kanske är det en möjlighet att göra dagsutflykter från Kalmar med Kalmar som slutmål. Men leden är helt klart värd att undersöka mera

    SvaraRadera
  2. Vi borde kanske kontakta kommunen för att få mer information om vindskydd mm.

    Och jag tycker att tanken på att ha en bas i Kalmar och göra utflykter också låter bra. Då kan jag absolut rekommendera Svanens Hotell och vandrarhem. Som sagt så var är ok standard på hotellrummet, mycket bra frukost samt att leden gick precis utanför.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...