*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 5 september 2010

Vandring Älmsta till Grisslehamn

Hösten är här och det är dags att beta av några fler vandringar innan det blir vinter. Det var vecka 34 när vi satte oss i rörelse efter arbetet på fredagen. Vi hade bokat en stuga natten fredag till lördag, äventyret började igen.

Roslagsleden etapper 6+7 är 4+20 km, men det finns olika sätt att dela in leden vilket gör det krångligt.

Och för att komma till vandringen tog vi buss 676 från Östra station till Norrtälje. Där byter vi till buss 637 mot Singö, kliver av Älmsta station. Hela den resan tog ca 2 timmar. Bussarna kan vara rätt fulla och tänk på att det är svårt att få plats med ryggsäckar. En säck på 35L kan man ställa mellan benen på golvet, men sedan blir det trångt.

Väl framme så var klockan omkring 19:00 fredag kväll. Själv var jag lite trött, förvisso en avkortad arbetsdag men bussresan gjorde mig trött.

Nu var det bara att dra på sig ryggan och gå mot Sandvikens camping, där vi hyrt en stuga. Förvisso plats för fyra när det gäller sovande, men om man är fler än två så blir det trångt. Priset var 420kr per natt, helt ok pris.

Ett bra tips är att ni lagar nästa dags lunch redan på morgonen i de kärl som finns i stugan. Då slipper ni släpa med er spritkök mm. Ska det vara varmt, ta med en tom termos som ni kan fylla med soppa på morgonen. Spara vikt och tid, det är viktigt om man vill få ut som mest av vandringen.

Den första bilden är utsikten över Östersjön från Sandvikens camping, månen stiger upp över träden och vindens kyla skvallrar om att sommaren är slut. Andra bilden visar mig när vi tar oss fram längst klipporna dag två, det har mulnat betydligt från tidigare på dagen då vi satt i solen och tog en behövlig fikapaus.

Om du har svårt att ta dig fram i tuffare terräng som fält av klappersten och blötare skogsmark, då finns det alternativa vägar. När man kommer till de tuffare avsnitten har det satts upp skyltar som berättar om en alternativ väg. Det finns också ett område där det tidigare inte fanns en fastslagen del av leden, som i dag nu är bestämd. Där tar leden vandraren ut längst en stig ut på ett kalhygge, som kan vara väldigt blött. Om man vill, ta och titta på kartan - och ta i stället vägarna längst kusten genom det lilla samhället.

Man bör ha tid på sig när man går denna del av Roslagsleden. Det är många stigar och vägar som är lätta att gå, men en del av terrängen längst kusten gör att det kan vara svårt att hålla ett högt tempo. Och tiden kan vara viktig, för om man vill ta sig till Stockholm från Grisslehamn så ska man vara medveten om att bussarna går väldigt sällan, missar man en buss kan man få vänta 2-3 timmar!

Observera att det finns två olika sätt att dela in Roslagsleden. Köper du en karta i dag så är det 11 etapper, i den gamla är det bara 6.

4 kommentarer:

 1. Finaste etappen på Roslagsleden utav de jag har gått. Jag hoppas vi kan gå samma sträcka även nästa sommar

  SvaraRadera
 2. Det låter väldigt trevligt:) Hoppas jag kan följa med då :) finns det även tid för foton? :) Låter som om ni har haft en toppenvandring!:)

  SvaraRadera
 3. Om man inte pressar sig för att hinna med bussen 15:04, utan tar den senare på eftermiddagen så hinner man med fotografering, bad och middag i Grisslehamn skulle jag tro.

  SvaraRadera
 4. Trevlig blogg med tips om diverse vandringsleder. Det är bra! Bra skrivet också.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...