*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 28 april 2012

El Camino de Santiago, dag 2

Dag två och vi vaknar upp till betydligt mer sol än tidigare. Lämnar våra väskor för transport kring 8 på morgonen, för att sedan gå och äta frukost. Vi förbereder oss för ännu en etapp längst El Camino. Denna dag tog jag ta sk "Waypoints" med GPS:en i min Ambit. 

Sträcka: #2
Roncesvalles till Zubiri, ca 22km
Pilgrims Guide to the Camino De Santiago, 6:th Edition. J. Brierley.


Men det startade inte bra, efter bara 20 meter så läcker det vatten. Nästan en liter av min väns vatten i vätskesystemet har läckt ut i ryggsäcken. Detta resulterar i att jag i fortsättningen kommer att bära lite mer vatten i mitt och hon har flaskor. För vi vid kontroll upptäcktes att vätskesystem läckte från flera ställen då påsen sattes under lite tryck, vilket den gör i en väl packad ryggsäck. Som sagt - att ha kontroll på sin utrustning är viktigt. Allt resulterade att vi kom iväg så sent som 9:45 - vilket jag tycker är för sent. Mitt råd är att senast starta 9:00.

Början består av platt mark som är väldigt enkel att gå på, så farten blir högre. Man går igenom ett vackert landskap med lövträd och vi njöt i värmen. Området kallas Sorginaritzaga skogen (oakwood of witches), där nio häxor bränts på bål. Efter ca 3km kommer man fram till Det Vita Korset, en symbol för det heliga skyddet mot ondska. En naturlig plats att dricka lite vatten och ta några fotografier.

Det Vita korset. 
Några hundra meter till och vi kommer till byn Burguete, där finns den första affären längst leden. Vi stannade och köpte en flaska vatten. De som vill bunkra så är detta ett bra ställe. Det ligger precis där man korsar stora vägen, går inte att missa. Vi går vidare in i byn och här följer man bara vägen. Det är dock smalt och trottoaren är ibland intill obefintlig.

Var noga med att gå på vänster sida, du ska alltid gå så att du möter bilarna på din egen sida. I byn fanns kyrka, vandrarhem och restaurang, men vi gick bara förbi. Leden fortsätter ut i ett öppet landskap med bondgård, hagar med hästar och i skyn kunde vi se stora rovfåglar cirkla i jakt på byten.

Efter lite mer än 6km kommer man fram till byn Espinal, här kan det vara bra att gå på toaletten - men det är för tidigt för lunch. Vik av till höger och följ leden genom byn, på höger sida hittar ni denna restaurang. Toaletterna finns på utsidan. Vik sedan av vänster ut ur byn.


Vi går sakta ut ur byn upp för en lång backa, i dag är det riktigt varmt och himlen är klar. Vi kan efter ett tag vända oss om och får en enormt vacker vy över omgivningen. Det som ger störst intryck är det helt snöklädda berget vi ser vid horisonten. Som tur var hade jag med mig min lilla lätta kikare, och vi kunde njuta av den mäktiga synen.


Men mitt tips är att ni tänker efter mycket noga huruvida ni ska ta med en kikare eller inte. Själv bar jag den bara två av de sju dagarna. Efter den sugande backen kommer vi upp på ett stort gräsfält som bara är helt perfekt för att njuta av livet.

Mattias och Angela - på ett underbart gräsfält.  
Nu går det nedåt, från den högsta punkten uppe på fältet går stigen över en trafikerad väg (N-135) och slingrar sig hela 150 meter. Det finns enkla staket längst stigen på ett ställe, där har pilgrimer satt upp grenar i form av kors. Detta är något ni kan se på flera ställen längst leden; pilgrimer har skapat platser där de bygger stenformationer eller sätter upp eget gjorda kors. Var delaktig är mitt tips; bidra med din egen kreation.

Nu ska man bara ta sig över vattendraget Rio Erro, vilket görs genom att man kliver på betongpelare. Och efter det tar vi oss snart in i byn Viskaret. Vi har nu gått ca 11km denna dag, så det är dags för lunch. I byn passerar vi två barer, där man mest kan köpa enkla mackor vad vi kunde se. I stället valde vi att gå genom hela byn, till butiken - som är det sista huset. Yoghurt och salami mm inhandlades.

Matbutiken i byn Viskaret.
Vi lämnar byn 14:30 efter att även ha ätit två chokladkaniner (det är ju påsk). Och i dag har vi njutit för mycket av solen, vi har varit långsamma. Så nu sätter vi upp bra fart, men värmen är också riktigt hög i dag så periodvis lider vi i hettan. Att göra vandringar nu på våren är en sak, vi undrar bägge hur det skulle vara en högsommardag.

Vårt problem är att det inte fanns något boende i Zubiri, så Prima Travel hade bokat en taxi åt oss för att kunna åka tillbaka till Roncesvalles. Där vi skulle sova ännu en dag. För att dagen efter bli körda med taxi tillbaka till Zubiri, för att fortsätta där vi slutade. Vi åkte således inte taxi någon del av sträckan, det var bara för att ta oss till boendet för natten.

En mycket stenig stig i hettan. 
Nu var taxin bokad till 17:00 - så vi hade bara 2,5 timme på oss att gå 10km. I hettan tar vi oss nu upp för en stenig tung stig över en rejäl kulle. Här pratar vi kort med två äldre damer från Danmark, innan vi skyndar vidare ytterligare några kilometer. Vi passerat åter vägen N-135, och nu går det brant nedåt på en stenig stig. Fem minuter före utsatt tid så kliver vi in i Zubiri, vi har gått 4km/h i värmen och den rätt steniga terrängen. För min vän som inte alls är en van vandrare är detta en bra insats.


Direktlänkar till de andra dagarna:
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3], [Dag 4], [Dag 5], [Dag 6], [Dag 7]. 


Dagens tips

Att använda avancerad teknik kan vara väldigt skojigt och ge en extra krydda till vandringen. Själv så tycker jag att en GPS kan vara skoj, inte för att hålla den framför sig och hela tiden titta efter på en karta. Att vandra är att uppleva och känna sig fri. Men med min klocka Ambit så tog jag ut flera så kallade Waypoints under dagen. Dvs kopplade upp klockan mot tre satelliter som ger din position mycket exakt. När du sedan kommer hem finns det flera gratis hemsidor där du kan skriva in positionen och få se på en karta eller satellitbild över var du befann dig.

Vill du veta resultatet av mina Waypoints denna dag - läs "här". 

4 kommentarer:

 1. Intressant läsning!

  angående Zubiri:
  Fanns det boende med det var upptaget, eller gick det helt enkelt inte att övernatta där?

  SvaraRadera
 2. Problemet i Zubiri var att hotellet var fullbokat. Samma sak hände i Skottland, då fick jag också åka lite taxi för att sova gott och sedan bli körd tillbaka till den plats där jag skulle fortsätta att gå.

  SvaraRadera
 3. Är man tvungen att ha förbokat boende? Jag tänker på de som du berättade om som gick hela leden i ett svep, det måste bli rörigt att boka så många boenden redan i förväg. Eller finns det alltid någon säng ledig, bara man rotar tillräckligt länge? Och tält är nog inte att tänka på Spanien?

  SvaraRadera
 4. Vi som köpte ett paket - vi hade hotell förbokade. Men om man vandrar och bor på albergues (vandrarhem) så kan man ju inte förbeställa.

  Regeln var; de som går får en sängplats före de som cyklar. Men annars är det först till kvarn. Går man i högsäsong, ja då kanske det blir svårt ibland. Kan krävas att man kanske går någon extra kilometer för att gå till nästa by, om man inte kan få sova på golvet. Men jag har ingen riktig uppfattning där.

  Tror inte tält är grejen i Spanien. Och ska man gå hela leden, då bör man lägga in en vilodag en gång i veckan tycker jag.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...