*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 31 januari 2016

Zika viruset

Hemkommen från tre veckor i Colombia, så läser jag nyheter om spridningen av det myggburna influensaliknande zikaviruset. Regelrätt behandling eller vaccin saknas, samt att foster hos gravida kvinnor misstänks kunna få allvarliga skador.

I nyheterna kan man läsa artiklar och se inslag om zik aviruset. Det dök upp i Brasilien i maj 2015, och nu spridit sig till mer än 20 länder i Syd- och Centralamerika. En skrämmande snabb spridning hos ett virus som är släkt med dengue-viruset, och i dag inte har någon bra behandling. Viruset bärs av myggor av arten Aedes aegypti. Anledningen till den snabba spridningen på kontinenten är att smittan är ny och befolkningen inte är immun.

Smittans källa antas vara Uganda i Afrika där första fallet upptäcktes 1947, och den har sedan spridit sig med åren till Asien. Nu har den tagit sig till Syd- och Centralamerika.

Enligt nyheter har 16,808 personer i Colombia bekräftats smittade fram till den 16 januari i år, Colombia är det land som drabbats hårdast efter Brasilien. 

Vill du läsa mer så rekommenderar jag i första hand www.krisinformation.se - skriv in "zika" i sökfältet. Finns också Zika-information hos PAHO (Pan American Health Organisation).

Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation om Zikaviruset är bra. En mer ovetenskaplig källa är Wikipedia, läs engelska sidan om Zika-viruset.

Om du ska åka till de länder som nu drabbats tycker jag att det ska tas en diskussion hemma.


Läs på om det senaste, och se till att skydda er mot myggbett. Själv gick jag mycket i kortbyxor, även på vår dagsvandring i Djungeln. Redan innan jag hört om zika, så bestämde jag mig på vägen hem att på nästa resa ska jag ta med mig mina långa tunna vandringsbyxor jag bär på sommaren. De behövs för att minska antalet myggbett.

2 kommentarer:

 1. Visst är det lite läskigt med de där myggburna virusen utan vaccinationsmöjligheter. Har nu levt rätt länge i "dengueland", men det är inte så mycket mer att göra än att se till att vara insmord i myggmedel när man tror det behövs. Sedan är ju problemet att de här myggorna rör sig även dagtid, och inne i stan, så det är bara att bita ihop och hoppas på det bästa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, det är läskigt. Inte minst i de områden som är fattiga så finns det mycket dåliga sanitära förhållanden. Stillastående vatten mm utgör en stor risk, genom att det föds fler myggor.

   Detta utbrott har fått mig att tänka lite extra. På kommande resor till regionen ska jag använda mer myggmedel. Drog på mig ett antal bett på smalbenen under min resa.

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...