*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 12 november 2013

Kungsholmen runt

Det var en grå dag, regnet hängde i luften och periodvis så föll det också ner på oss. Men trots det så valde vi att promenera runt Kungsholmen i Stockholm. Allt för att uppleva något nytt och att må bättre. 

Själv hänger jag lite väl mycket på Internet, blir sittande framför datorn med Facebook eller kanske min blogg. Så när jag såg Primus lägga upp en bild på en termos på Facebook och ställa frågan vilket äventyr som skulle hända i helgen - då bestämde jag mig. Den lilla ryggsäcken packades med min minsta termos, och sedan begav jag och sällskap ut på en skön promenad.

Bilder från promenaden runt Kungsholmen. 
Som vanligt använde jag min Ambit från Suunto för att mäta hur vi gick. Åter igen så blev det ett fel i mätningen; vid den blå pilen stoppade och sedan startade jag klockan ett tag när vi vad vid Stadshuset. Och inte vid de små svarta trianglarna som klockan påstår. Här misslyckas klockan att få bra kontakt med satelliterna. Jag har ett förslag på att man kan starta om gps:en för att rätta till fel som detta, och det kommer jag att ta upp i ett senare inlägg.

Ambits gps ger följande bild av promenaden runt Kungsholmen. 
Vi startar uppe på Sankt Eriksgatan och precis vid brofästet börjar det regna. Lite surt konstaterar jag att vi bara har ett paraply med oss, men det visar sig duga bra under dagen. Vi går ner för trapporna och går längst Kungsholms strand, ett mysigt område med strandpromenad. Vi ser bland annat tre killar som paddlar sig fram stående på sina brädor, sk. SUP-paddling.

Efter ett tag så kommer vi fram till de mer nybyggda områdena, och de är riktigt trevliga enligt modern referens. Nybyggda bostäder med stora balkonger, breda trädäck längst vattnet, allmänna sittplatser av olika slag, flertalet restauranger - allt i samma stil som Hammarby Sjöstad. Här kan den moderna city-människan jogga längst vattnet, äta sin sushi, promenera med sina märker-barnvagnar i bredd i en lugn miljö men ändå vara oförskämt nära till allt annat i centrala Stockholm.

Vi passerar längst Karlbergskanalen och går under E4/E20, som en vanlig lördag eftermiddag i November ger ifrån sig rätt mycket buller. Nid den nordsvästa delen av Kungsholmen kan man välja att gå längst gatorna eller klipporna. Hälsans Stig går runt Kungsholmen och vi följde den till stora delar, men vid Hornsbergs strand valde vi att gå längst klipporna i stället. Här kan jag rekommendera ordentliga skor, inte ens på sommaren skulle jag gå i sandaler. Och har man väl valt att gå över hällarna så går det inte att ta sig upp till den vanliga gatan - man måste fortsätta en bra bit. Det var skoj att gå här, men nästa gång väljer jag nog den vanliga gatan.

Varmt te från Primus termos. 
Väl vid "Rålis" så var det dags att ta ett stopp någonstans, och det blev vid vattnet längst Norr Mälarstrand. Nu kom termosen fram och på stående fot tog vi varsin mugg vart te. Det var som sagt bilden från Primus på Facebook som inspirerade mig att gå ut denna mulna och lite blöta lördag, i stället för att sitta hemma och titta på film.

Vi passerar sedan Stadshuset för att fortsätta in längst Klara sjö; ett område som jag faktiskt aldrig tidigare besökt. Nu förstår jag verkligen varför Kungsholmen är så populärt, det är i mycket en mysig oas i det annars hektiska storstadslivet.

Kan verkligen rekommendera att promenera här, våga bara gå bortom de stora gatorna och butikerna. Och det gäller de flesta städer jag varit i, gå lite avsides och hitta nya favoritplatser.


Det är när man tar de smala gränderna eller udda gatorna man hittar de speciella butikerna och mysigaste kaféerna. Men vi var mest ute efter promenaden denna dag, så vi får återkomma till allt det vi gick förbi.

Solen gick nu ner och det blev allt mörkare. Borträknat för rasten med varm dryck och en kort paus på klockan vid Stadshuset så blev vår promenad precis över två timmar. Väljer man bort klipporna så kommer det att gå snabbare än så.

1 kommentar:

  1. Trevlig beskrivning, planerar att gå runt Kungsholmen imorgon. Tack för tipsen! Särskilt nyfiken på Klara sjö:-)

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...