*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 15 april 2015

Att äta i Japan och Singapore

Mina besök i Japan och Singapore har inneburit nya intryck. I detta inlägg tar jag upp några av de upptäckterna som jag gjort gällande mat, frukt, dryck och andra upplevelser. 

Många är vi som rest över Världen; där vi upplevt spännande maträtter som ibland har utmanat oss. Och i detta inlägg kommer jag att berätta om olika mat-upplevelser, i stort och smått, från först Japan och sedan Singapore.

McDonalds, Tokyo
Redan innan jag reste till Japan hade jag bestämt mig, jag skulle prova på denna annorlunda hamburgare. Men det var inte så lätt som jag trodde, för de var populära och hade sålt slut på första restaurangen.


McDonalds är inte så vanligt förekommande i Tokyo, så jag gick hungrig på stan under två timmar i  jakt på den svarta Halloween-burgaren. Så var den god? Egentligen så var den inte så speciell, men jag skulle absolut köpa den igen för att få ett andra intryck av den.

Cafe de Ginza, Tokyo
Om du åker till Tokyo och befinner dig i området Ginza så finns det ett utmärkt ställe där du kan fylla på med energi. För som besökare kan det vara svårt att direkt hitta sina favoriter, den lokala maten i Asien kan vara rätt annorlunda. Så gå in på Cafe de Ginza och beställ varmt "kanel-bröd", och ett glas läsk. Då får du en energi-kick, och orkar bege dig ut och uppleva mer.


Douror Coffee, Tokyo
Men det finns flera ställen att ta ett stopp på, även om du inte är så hemma på japansk mat - besök Douror Coffee, som finns på flera ställen i Tokyo. Kaffe-kulturen har också tagit sin plats i den japanska huvudstaden, även om den inte är så utbredd som i västvärlden.

Min upplevelse av Douror Coffee var att de har hög kvalitet, tänk dock att även om personalen är ung så är det inte säkert de pratar engelska.
 
Mitt egna tips blir att köpa en kopp svart kaffe av nymalda Jamaican Blue Mountain bönor. Detta är bönor som är från en mycket populär plats, den höga höjden ger arabica-bönorna en mycket fin karaktär.

Se till att köpa med dig en påse bönor hem, så att du kan njuta av kaffet också efter resan.Hyatt Regency Hotell, Kyoto
En av de kryddor som mitt arbete ger, är att jag några gånger per år får träffa kollegor - och då blir det ofta också riktigt spännande måltider. Under några dagar i Kyoto så åt vi riktigt gott.

Stilen på rummet var spartansk men rätt trevlig, jag förstår att japaner gillar design från Skandinavien


Den första kvällen så åt jag middag själv, alla hade ännu inte kommit på plats och det fanns inget organiserat. Hungrig som en varg satte jag mig till bords, och togs om hand ordentligt av en av damerna i personalen. Hon bjöd t.om. på två koppar kaffe utan att ta betalt, efter att jag berättat att det var 10 timmar sedan jag ätit ordentligt.Denna måltid var inte speciellt asiatisk. Men tomatsoppa, lax och en efterrätt av paj och glass med två koppar starkt kaffe gjorde susen för mig. Det skulle komma betydligt mer exotisk mat de kommande dagarna.

En kväll så fick vi dock en massiv exotiskt kulinarisk upplevelse på hotellet. Vi serverades 8-10 tallrikar var, med mängder nya smaker och konsistenser. Nedan lägger jag upp några av de rätter som serverades. En del av smakade lite sliskigt, och att några av rätterna serverades kalla kändes annorlunda.  
Restaurang, Kyoto
I Kyoto hade vi också en kväll ute på stan. Vi provade på traditionella japanska trummor på en trumskola, och fick sedan en timme på stan med en guide som visade mig och kollegorna runt. Att få spela trummor var verkligen en upplevelse, men restaurangen vi besökte på kvällen var också en otroligt spännande upplevelse.


Väl till bords hade vi två unga Geikos som skötte serveringen. Dessa tjejer satte verkligen en stor heder i att ge kunden en mycket givande upplevelse. När efterrätten serverades så missade de att en av mina kollegor var känslig mot mjölkprodukter, och när de kom på det blev hon serverat vårt bord otroligt orolig. Hon frågade om min kollega skulle dö. Vid lugnande svar, så erbjöds min kollega att få något annat.

Att kollegan svarade "nej tack" accepterades inte, hon var nästan på väg att gråta och vi sa sedan att lite frukt skulle bli perfekt. Det svaret räddade helt klart kvällen för vår unga geiko, hon serverade frukt och bad om ursäkt för åttonde gången.

Under denna måltid så var det första gången i livet jag åt sushi med kött, det var lite annorlunda. Senare har jag ätit det hemma i Stockholm, på sushirullen.se. Men det som var mest annorlunda denna kväll var att grilla tunga, kind och hjärta på den lilla grillen i mitten på bordet. 

Straits Kitchen, Hyatt Regency Hotell, Singapore
På hotellet Grand Hyatt Hotell finns den magnifika restaurangen Straits Kitchen, och det var där jag och kollegorna samlades för att avnjuta diverse rätter. Detta var en otrolig kulinarisk upplevelse att få gå mellan de olika köken, att bara få plocka den mat man vill äta.Det fanns massor av olika rätter att pröva, och jag hade inte tid eller ork att smaka på allt. Det som jag dock verkligen föll för var deras indiska kök; det fanns ca 10 olika grytor med indisk mat och två sorters nanbröd.

Durian, Singapore
Ni som läst min blogg vet att min resa till Colombia har resulterat i flera inlägg om exotiska frukter. Men när det gäller Asien så har jag en exotisk frukt - Durian. Det är en familj fruktbärande träd som växer i Sydostasien. Enligt Wikipedia så är det endast en sort som säljs utanför hemländerna.

På mina två resor till Singapore så har jag smakat bakverk smaksatta med Durian. Även ätit den torkad. Den kallas även Stinkfrukt, och i Singapore finns det områden där det är förbjudet att äta frukten. På min senaste resa så köpte jag med min en påse torkad Durian. Har du chansen att smaka - pröva!

Kaffe och te i påse, Singapore
När jag tillbringat timmar på flygplatserna i Singapore och Thailand så har jag upptäckt en sak, de säljer rätt mycket kaffe och te i form av snabb-pulver. Det verkar alltid vara torkad mjölk i påsarna, så du får din mix direkt.


Det är också rätt mycket socker skulle jag gissa, för både kaffe och te som jag smakat blir rejält sött. Bilderna ovan är en box som jag köpte i Singapore förra året. Här till höger, jag köpte en påse med fem olika sorters kaffe-blandningar på min resa i våras. Också paketerade i portionspåsar. Även Espresson har så klart mjölkpulver (!?).

Lokala restauranger, Singapore
När du är i Singapore, ta då möjligheten att uppleva Asia-light. Vad jag menar med det är att du klarar dig väldigt bra med engelska som språk. Du kan ta chansen att gå in i en liten lokal restaurang och förstå vad det är du handlar. Om du gör samma sak i Japan, då blir det svårare. 

 Bilder från min resa till Singapore 2014.

Candlenut, Singapore
Sista kvällen med gänget. Efter att ha haft ett givande möte där vi hade bra diskussioner, och tid för mig att renskriva protokollen så var det dags för lite andra aktiviteter.

Kvällen avslutas med en tidig middag på restaurangen Candlenut - där kontorschefen beställer in flera rätter. Man bara tog det an ville till sin tallrik.


Sedan så gjorde jag en av de mest fantastiska kulinariska upplevelserna jag gjort - jag åt en efterrätt baserad på Buah Keluak. Det är träd som växer i mangroveträsk, och har stora giftiga frukter - som kallas "football fruits". Dessa frukter innehåller vätesyanid (också kallad blåsyra). Men genom att förruttna frukternas nötter kan man göra dem giftfria.
Smaken var som sagt en sensation - när jag smakade på den sattes genast en process igång. Det var som om efterrätten reagerade med min saliv. Små korn i min mun började att "brusa" och "smälta" - de bubblade så att det hördes.  

Det här blev ett riktigt långt inlägg om mat i Japan och Singapore. Kommentera gärna och dina egna erfarenheter av mat i Asien i allmänhet.

5 kommentarer:

 1. Vätecyanid, är det samma som finns i den giftiga fisken som de äter i Japan? Verkar hur som helst vara värt att prova något med Buah Keluak.

  SvaraRadera
 2. En efterrätt jag varken sett eller hört talas om och än mindre smakat, men det finns ju fortfarande tid att hinna med det. När det gäller durian kan jag bara säga att jag har smakat en gång och det räckte och blev över!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färsk Durian har jag aldrig smakat. Men jag åt som sagt kakor smaksatta med det, och det var en upplevelse av - kanske är "ruttenhet" rätt ord?! Den torkade frukten jag har hemma. tja den smakar - "annorlunda".

   Radera
 3. Vad hungrig du gör mej! Så läcker mat!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att inlägget uppskattades. En resande måste ju även äta, så varför inte uppleva något nytt?

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...