*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 29 juli 2009

Vandring Karby till Danderyd

Vandring är en utmaning, en upplevelse och något socialt. Och att få uppleva nya platser är något som vi i gruppen Vandrare värdesätter mycket. Därför var det nu väldigt spännande att gå på Roslagsleden.

För att pröva på något nytt så väljer vi att gå på Roslagsleden och etapp #1 på 16km. Vi väljer att gå den bakvägen för att kunna få badmöjlighet vid Rösjön i slutet av vandringen, dvs vi gick från Karby Gård till Danderyd.

Karby gård nås via buss 610 från Danderyds sjukhus, det tar ca 20 minuter.


Sommaren har kommit väldigt långt och det har redan börjat bli mörkare på kvällarna. Man kan undra var sommaren försvunnit. Men det gäller att de det härliga medan det är. Och just nu så kan man äta både hallon och blåbär ute i skogen.

Naturen var givmild mot oss, det var torrt och rätt skönt väder. Det enda vi önskade oss var mer sol och värme vid pauserna.

Det börjar bli dags att ta med ett plagg att ha över t-shirten. Har jag funderat på en tunn tröja av fleece på Naturkompaniet, från Fjällräven eller Tierra. Men mer om det senare.Att vandra i naturen är härligt, men det är så mycket mer - det är en upplevelse. Man måste helt enkelt ta sig tiden att "känna efter" där man sår och inte bara skynda vidare. Därför tyckte jag att det var viktigt att stanna till vid den här bäcken. Skulle gärna ha satt mig ner ett tag och bara lyssnat, men vi hade farten uppe och gick snart vidare.


Naturen på norra sidan av Stockholm bjöd på en härlig blandning av skog och kultiverad mark. Förutom hagar med kor och hästar så gick vi förbi ängar fulla av sommarblomster. Men det gäller att även titta smått, i dikeskanten fanns denna härligt rosalila lilla blomma.


På många ställen söder om Stockholm på Sörmlandsleden så består naturen till stor del av släta klipphällar och mycket barrskog. Här på Roslagsleden norr om Stockholm är det mer blandskog och knappt några släta hällar alls.

Något annat som inte finns så mycket söder om stan är runstenar, på vår vandring längst Roslagsledens första etapp såg vi två stycken.

När vi var ca 4km från starten för etappen (vi gick som sagt i motsatt riktning) kommer vi fram till Rösjön. Deras kamping verkade stor och det fanns diverse möjlighet till att handla glass etc. Men vi gick direkt till stranden, åt vår lunch i en grässlänt för att sedan bada. Kan säga att badplatsen verkade mycket fin, men vattnet - det var verkligen iskallt.

Väl framme där leden startar så söker man sig 100 meter eller så över ett gräsfält, där finns en busshållplats. Vi hade tur, bussen kom efter 5 minuter och efter ytterligare några minuter kom vi till Daderyds sjukhus och tunnelbanan.

Är du nybörjare på vandring så kan jag absolut rekommendera denna etapp. Själva gick vi de 16 kilometena på ungefär 5 timmar och 30 minuter, det inkluderar att vi tappade bort leden en gång, två kortare pauser och en längre lunchpaus som även gav tid för badstund.

Observera att det finns två olika sätt att dela in Roslagsleden. Köper du en karta i dag så är det 11 etapper, i den gamla är det bara 6.

2 kommentarer:

  1. Jättefint bad med stor brygga och nästan inget folk. Rekommenderas till alla badsugna.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Badplatsen var verkligen stor och det finns både gräs och sand. Flera stora bryggor sitter ihop med varandra, det finns ett hopptorn samt så klart en kiosk.

    Tror även det fanns möjlighet att köpa mat, men är osäker. En bit upp mot campingen fanns en vattenruschbana, men den såg stängd ut när vi gick förbi. Två saker att kolla upp.

    En annan sak att kolla upp är hur man tar sig dit. Man kan vandra längst Roslagsleden men det är inte praktiskt. Kunde inte hitta någon bra kommunikation via SL så här direkt. Det enda "Rösjön" jag hittade var en helt annan plats, så se upp när ni söker på www.sl.se annars hamnar ni helt fel.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...