*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

fredag 7 augusti 2009

Två dagars cykling, dag I


Redan förra sommaren kom jag och min dåvarande granne på att vi tyckte att det var skoj att cykla ihop. Under några timmar så sökte vi oss längst Mälarens strand och gillade det. Det var då tanken på att cykla runt Mälaren kom upp. Nu - ett år senare så förverkligade vi en del av vår tanke. Vi cyklade från Mariefred till Strängnäs för att sova över i Enköping.

* Dag 1 - Torsdag 6:e augusti * Dag 2 - Fredag 7:e augusti * Hela bloggen *

Torsdag och vi träffas vid kajen intill Stadshuset i Stockholm, det är dags att åka till Mariefred. Vi rullar på cyklarna och påbörjar resan.

Mälaren under sommaren är trevligt, men 3,5 timme är inte skoj på hårda säten.

Resan ska ta oss från Mariefred längst Mälardalsledens till Strängnäs, en för cykling rätt bra sträcka. Vi inleder att följa väg 223 och här är cykelbanan bred och fin. Men det gäller att hålla ögonen öppna, Mälardalsleden viker av åt höger så man måste stanna och korsa vägen.

Sverige är fullt av kulturhistoria, men allt finns inte på kartorna. Om ni ser någon spännande skylt så tveka inte att titta in en kort stund, det ger fina upplevelser.

När vi såg en skylt och stannade var det Ärja kyrkoruin (karta I Info), detta precis innan vägen vi cyklade på slingrade sig parallellt med E20.

Ruinen var väl omhändertagen och information var bra om såväl kyrkan och de två runstenarna. Det var väldigt skoj när min vän lyckades läsa en del av runskriften, man blir lockad att lära sig deras alfabet själv. Sådant förgyller ju upplevelsen väldigt mycket.
Med stoppet Ärja tog nog cyklingen till Strängnäs omkring två timmar. När vi cyklade in i staden längst vattnet kunde vi se den maffiga domkyrkan omgiven av en härlig småstad. Här cyklar vi kring lite i jakten på någon bra butik att handla i. Vi hittar Lidl och en annan lågprisbutik. Vi intar ett mellanmål nere vid vattnet i skuggan av ett träd. Det blir läsk, frukt, en macka och lite godis.

Vi pratade lite med en man som gick omkring och samlade burkar, han fick våra. Det visade sig att han tidigare arbetat på ett värdetransportbolag och kört pengar i västra Stockholm, i närheten av där jag bor i dag. Men, vi kunde inte prata med honom så länge utan körde vidare för att ta oss över Torsteröbron. Vi fortsätter några kilometer för att till slut komma upp på väg 55, dagens riktiga utmaning.
Väg 55 var den mest ansträngande delan av första dagens cyklande. Det är den ända fasta förbindelsen mellan södra och norra sidan av Mälaren i det här området - så trafiken är tät. Som ni kan se ovan är vägrenen mycket smal. Att cykla på väg 55 i omkring två timmar var ansträngande och inget som jag rekommenderar, har du barn så är det helt uteslutet!

Med en hastighet på omkring 15 km/h trampar vi oss framåt och när vi passerar denna kyrka tänds hoppet, det är ungefär 30 minuters cykling kvar. Nu står solen riktigt lågt, klockan är omkring 19:30 och jag tackar mina solglasögon. Utan dem skulle den här strapatsen inte blivit lyckad.


Men även om vägrenen var väldigt smal och trafiken tung måste jag ge en enorm eloge till nästan alla bilar. De gick långt ut för att ge oss utrymme och nästan alla gick till och med över mittlinjen med det vänstra hjulparet. Så även om hastigheten ibland var hög så visade bilisterna ett omdöme som förvånar och gläder mig. Videon ger en uppfattning om hur det var att cykla längst väg 55.


När man kommer in i Enköping så ska man vara smart. Efter att ha passerat skylten så ska man ta första avtagsvägen till höger (det står Centrum) och inte fortsätta på 55:an, för vägen tar dig in i staden på dess västra sida. Går man höger så är man snart inne i de centrala delarna av staden. Det var kring 20:00 som vi kom dit. Efter att ha "rekat" lite kom vi fram till att restaurangen Amazing Thai var vår plats i världen för middag.

 • Vårrullar 45kr
 • Tom Yam Gai (soppa) 65kr
 • Chu Chi Phla (kokt lax) 129kr
 • Lax i chilisötsur sås 129kr
 • Juice appelsin 29kr
 • Mineralvatten 24kr


Efter middag cyklade vi ungefär en timme till Lidingby gård där vi hyrt rum i en stuga. I fullmånens sken cyklade vi nu fram i den lite kyliga natten. Det var först kring 22:00 som vi kom fram i mörkret. Väl framme med minst 60 km cyklande i benen stupade vi nästan ner i soffan i stugans allrum.

Vår värdinna kom då med en present från ovan, hon hade varsin öl på kylning. Det var precis vad som behövdes för törstiga strupar medan vi såg ett avsnitt av "24".

Här tar första dagens cyklande slut. En snabb dusch och klockan hade blivit omkring midnatt när vi till slut somnade tungt i våra sängar.

* Dag 1 - Torsdag 6:e augusti * Dag 2 - Fredag 7:e augusti * Hela bloggen *

2 kommentarer:

 1. Det är trist att det så ofta är smala vägrenar, det skapar en otrygghet när man cyklar. Dessutom kan bilar behöva stanna akut vid sidan av vägen. Skönt att det gick bra ändå med bilisterna, de flesta utanför storstäderna visar respekt för cyklister

  SvaraRadera
 2. En smal vägren är absolut något man ska ta in i sina funderingar när man väljer sina turer. Väg 55 var verkligen på gränsen för mig, vill ogärna cykla där igen. Men för denna sträcka finns inget annat.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...