*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 1 februari 2012

Thailändska trafiken är farlig

Vi svenskar reser ofta till Thailand, det är en favorit med mycket sol och låga priser. Men i dag har vi kunnat läsa om att fyra svenskar omkom i en trafikolycka. Som turist bör man inte lämna allt vett hemma, säkerhet är viktigt.  

I flera medier har vi i dag kunnat läsa om hur fyra unga svenskar omkommit i en olycka när deras minibuss krockade med en lastbil. Och detta trots att de hade en chaufför och inte körde bilen själva. Min källa är Kalle Holmberg på DN, läs artikeln (2012.02.01) eller ta del av den nedan.

Gatorna i Thailand är överfulla med motorcyklar, bilar, lastbilar samt olika typer av mindre fordon för att ta grupper av folk - allt från öppna tuk-tuk till minibussar. När jag själv var där 2007 åkte vi turister på utflykt sittande på flaket till en liten lastbil. Det gick undan ibland, och även om vägen just här var rätt glest trafikerad var det läskigt i kurvorna. En av thailändarna hade stora märken över sina armar. Jag gissar att han ramlat i trafiken och skrapat sig.


Turistande i Thailand 2007. 

Källa: www.dn.se, (2012.02.01) 

Trafiksituationen i Thailand skiljer sig mycket från den i Sverige. Att svenska turister som ger sig ut i trafiken tenderar att anpassa sig till den lägre säkerhetsnivån är mycket ett resultat av vad som är praktiskt möjligt i den thailändska vardagen. 

 Mikael Höög är pressansvarig vid bilistorganisationen Motormännen. Förra året vistades han under tre månader i Thailand, något som gav honom erfarenheter om villkoren som gäller.

– För det första är det vänstertrafik i Thailand, med allt vad det innebär. Stopplikten respekteras föga, det är lite si och så med hur man kör ut på större vägar. Halvljus används inte under dagtid. Bilbälten, om de finns i fordonen, hänger oftast oanvända, säger han.

Omständigheterna kring den olycka som på onsdagen ledde till fyra svenskars och en thailändares död är, när detta skrives, fortsatt oklara. Men efter vad som framgår av bilder i thailändska nätmedier har kollisionen inträffat på en asfaltsbelagd landsväg med mötande trafik.

– Det thailändska vägnätet byggs ut kontinuerligt, motorvägar anläggs mellan större städer, vilket ökar trafiksäkerheten, säger Mikael Höög. Han pekar på att så många trafikslag samsas på de mindre vägarna; cyklar, mopeder, motorcyklar, bilar, minibussar, lastbilar, bussar, med mera. 

– De öppna tuk-tuk-fordonen, motorcykeltaxi, är förstås mycket osäkra att åka med, säger Mikael Höög, samtidigt som han understryker att om man, som turist, försöker upprätthålla samma säkerhetsnivå som hemma i Sverige så kostar det på, inte minst tidsmässigt.

– Vill du förvissa dig om att exempelvis en taxi är utrustad med säkerhetsbälten och barnbilstolar så är det förbeställning som gäller, då man gör klart vad man kräver. Att stoppa första bästa fungerar inte, säger han.

Kalle Holmberg
kalle.holmberg@dn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...