Det var så åter dags, Primus ordnar en aktivitetskväll och denna gång var det Johan Skullman, fd utvecklingschef för personlig utrustning inom försvaret, som var huvudtalare. Som vanligt var det möjligt att få med sig någon, och denna gång valde jag en kär vän och reskamrat. Nyfikna på vad som skulle ske begav vi oss efter jobbet till den lilla lantliga oasen Kristinehovs malmgård på söder
Det mesta av kvällens aktivitet skedde utomhus, vilket var bra - för att om man är i en lite kylig miljö så går det lättare att förstå diskussionerna bakom hur man ska bete sig och hur utrustning fungerar under vintern.
Bara sådana enkla (och kanske uppenbara) tips som att aldrig ta i kalla föremål med bara händer, men om man är oerfaren så är jag säker på att många gör det misstaget ändå. Det går nämligen åt väldigt mycket energi att värma upp handen igen - energi du kanske behöver i en nödsituation.
Mat var huvudtemat för kvällen. Och vi fick reda på att en Multibrännare där man kan använda bensin som bränsle är mycket bättre än gas på vintern. Kalla gasbehållare försämrar funktionen väldigt mycket. Vidare är en viktig fråga; vad gör man egentligen när gasen tar slut ute på vandring? Att hitta någon som bjuder på någon deciliter bensin eller hitta en mack på landsbygden (såväl i Sverige som kanske en dammig väg i Burma) kan ju gå för sig, men det kanske inte är så lätt att hitta någon som har en gasbehållare.
Vi provade också på att använda kök med bensin som bränsle, och det här var första gången för mig. Men det är som allt annat - övning ger färdighet. Jag gillade i alla fall köket vi provade, kanske kan det hamna på min inköpslista i framtiden - om jag har ett behov av det.
En huvudregel gällande munstyckena på en multibrännare är ...
- Trögare bränsle - små hål.
- Flyktigt bränsle - stora hål.
Om man använder diesel, som är ett "trögt" bränsle, i en brännare med stora hål så blir det problem. Det kommer ut för mycket bränsle och det hinner inte förbrännas. Resultatet blir stora gula lågor, vilket är slöseri på bränslet.
Under kvällen så samlades vi i grupper omkring tre personer och gjorde en fisksoppa. Det blev mycket lyckat och var en välkommen rätt en kylig kväll som denna.
Vår expert förklarar soppans fördelar; den värmer, den är enkel att tillaga så det passar bra till lunch när man gör kortare stopp samt att man får i sig mycket vätska. På vintern är det faktiskt risk att man dricker för lite. När det var dags att sluta för dagen fick vi alla varsin mattermos, en riktigt lyckad present.
En mattermos passar utmärkt att ha med sig på den längre promenaden under helgen nu när det är vinter ute. En portion varm soppa går lätt ner i muggen som är 0,35 liter. Detta var en mycket lyckad slump för mig personligen, för jag har precis bestämt mig att ha matlåda till jobbet varje dag. Mot tidigare så betalade jag 80kr för en lunch på restaurang. Nu äter jag bättre, mindre portioner, mer grönsaker och frukt samt så får jag trevligt sällskap varje dag. Som ni ser - vi har varsin Primus mattermos med soppa dagen efter Primus aktivitet. :-)
De andra bloggarna som var med på kvällens aktivitet
Team Vildmark - http://teamvildmark.blogspot.se
Näräventyr – Eskilstunakuriren - http://ekuriren.se/bloggar/naraventyr
Vildmark - www.jonasvildmark.se
Tryckkokning - www.tryckkokning.se
Outnorth - http://outnorthbloggen.se
Nordin Nordins näringslära - http://naringslara.outsideonline.se
Bo i skogen - http://boiskogen.se
Aktiva äventyr - http://aktivaaventyr.wordpress.com
Kinnas blogg - mormors mat - http://kinnasblogg.blogspot.com
Fjäderlätt - www.fjaderlatt.se
Tranevings Friluftsblogg - http://friluftsblogg.traneving.se
Oj så glad jag blir, sökte på vandring och så hamnade jag här :9
SvaraRaderaEn härlig blog att följa !
Tack
Hej Bibban,
SvaraRaderaskoj att du gillade min blogg. Tänk på att det finns kategorier på höger sida. Så kan du alltid se om det finns något spännande att läsa - som jag skrivit tidigare.
Om du gillar vandring, så kan jag alltid rekommendera att du tittar vad STF har för lokal verksamhet. Och om du tittar HÄR, så länkar det till STF:s sida för Skövde.