*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 20 februari 2013

Colombia - Cali

Santiago de Cali är Colombias tredje största stad och har över två miljoner invånare. Under 18 dagar i januari besökte jag landet, och tillbringade en del tid i denna stad. Här kommer tips och råd om hur du ska uppföra dig och vad du kan uppleva. 

I sommras fick jag frågan - vill du följa med till Colombia i vinter? Det tog inte lång tid att bestämma sig, speciellt då jag skulle få bo med en familj. Med deras hjälp i kunskaper om platser, tillgång till boende och inte minst att de pratar spanska så skulle min upplevelse bli så mycket mer än om jag någonsin valt att resa dit själv.

I detta inlägg tänkte jag berätta om mina upplevelser av staden Cali. Det finns fortfarande mycket att se för mig om jag kommer tillbaka dit, det är en stor stad med intensiv hetta och trafik. Så räkna inte med att "se allt" första gången du är där - att något blir försenat är vanligt. Här har du en gemensam karta på de platser jag nämner nedan.


View Cali, Colombia in a larger map

Kultur, utsikt och djur

Christo Rey
Att inleda sina äventyr i Cali med en utflykt är trevligt; en plats med fin översikt är statyn Christo Rey (karta). Själv åkte jag bil, så jag har ingen uppfattning om det finns buss eller vad en taxi skulle kosta.

Det finns en del gatuförsäljare som säljer småsaker och dryck. Längst upp är det en liten kiosk där de tillagar enklare snacks. Det finns dock inte så mycket mer. Det är en trevlig utsikt under en kort stund, men inget som jag rekommenderar.


Utsikt över Cali, från statyn Christo Rey.

El Gato
Längst Rio Cali finns det flera små parker och grönområden, och en av de mest kända är den där man kan träffa El Gato - Katten (karta). Det är ett konstverk som många låter sig fotograferas framför. När jag var där var det inte så mycket turister, utan det kändes som det var stadsbor som promenerade i den lilla parken.

Efter att statyn av katten kommit upp så uppstod en ny process, flera olika mindre statyer av olika konstnärer har ställts upp i parken. Dessa honor sägs tävla om El Gatos gunst. En trevlig plats att besöka om man vill uppleva stadens puls.


Två av de mindre hon-katterna i parken. 

Museo Arqueologico "La Merced"
Att besöka museer tycker jag hör till besök i andra länder. Det är inte alltid man hinner med det, men det ger ofta spännande intryck. Vi skulle egentligen besöka Museo del Oro som har en fin samling av guld och keramik från Calima kulturen - som blomstrade tiden före spanjorernas ankomst. Men de stänger 17:00 och vi lyckades inte komma dit i tid, vilket var en besvikelse.

 En liten staty från Tumaco kulturen (300 f.Kr.-300 e.Kr), som levde längst kusten mot Stilla Havet. 

Men ett kvarter bort ligger kyrkan Iglesia de la Merced (karta) från 1545, som är stadens äldsta kyrka. Och intill ligger museet med samma namn, som är öppet till 18:00. Det är ett litet museum men kan kan lätt spendera 45-60 minuter med att titta på de olika föremålen. Ovan två bilder från det lilla museet.

Cali Zoo
En av de platser jag själv såg fram emot att besöka var Cali Zoo (karta). Här tillbringade vi flera timmar, att gå runt och strosa bland djuren var rätt avslappnande. Det gäller bara att ta allt i rätt ordning. Mitt tips är att börja med akvariet. Det kan vara bra att tänka till när man ska äta något på restaurangerna i parken. Sedan ska man lägga energin på de djuren man verkligen vill se, stå inte och glo på någon liten gris om du inte är intresserad.

Karta över Cali Zoo. 
Mysko fisk i akvariet. 
Mysko fågel som gick omkring.
Medan jag var där så byggde de nya avdelningar för aporna så jag fick inte se hur det kommer att bli, vilket var synd då jag gillar apor. Några andra favoriter under mitt besök t.ex. de två små björnarna som klättrade runt i ett stort träd. Hur man kan se så trött ut utan att ramla ner är något som jag funderade på. Se till att ha kameran framme det finns möjlighet till roliga bilder.

Två härligt slappa björnar i ett träd. 
Den svarta pantern ligger ofta och trycker i gräset, endast öronen sticker upp och de lyssnar noga - speciellt när lejonet en bit bort börjar att ryta. För att få bra bilder på denna skugga - ja då behövs en kamera med bra objektiv. Själv lyckades jag få se när pantern rörde på sig, men genom stängslet så blev det inte några bra bilder.

När katten rör på sig - skynda dig att ta en bild. 
Som sagt - lejonet bestämmer sig ibland för att visa vem om är kungen. Hans rytande hörs över hela parken. När vi var där så var en av honorna havande, och nyligen ska hon fått en unge.


De hade även ett område med fjärilar - det var riktigt mysigt att vandra omkring och se alla färgerna från blommor som djur. Man får ha tålamod för att lyckas med att få bra bilder - själv är jag extra nöjd med bilden då en fjäril landade på min hand.


Att gå på zoo kan ibland kännas lite ledsamt, djuren har ett så begränsat utrymme. På Cali Zoo kändes det så ibland, jag önskar att de stora djuren skulle ha större utrymme och mer variation. Björnen som låg och dåsade i sin lilla pool var troligen både varm och uttråkad. Hur roligt hade det inte varit med ett vattenfall? Både för att björnen skulle svalka sig och för oss att titta på. Den svarta pantern borde helt klart ha ett större område och besökarna skulle få titta ner på området - så att man kan ta bilder utan att ha ett högt staket framför sig.

Om nu lejonhanen gjorde anspråk på att vara kung över Cali Zoo så var helt klart Indira Drottningen. Indira - den vita tigern, var det mäktigaste djuret i parken. Under en lång stund låg hon bara i skuggan av ett buskage men plötsligt satte hon sig i rörelse.

Hennes kropp var enormt muskulös och såg tung ut, men det var med lätthet hon hoppade upp för en mur för att sedan gå till plats där vi besökare kunde hälsa på hennes majestät Drottningen av Cali Zoo.Det gulaste djuret i parken. 

Ecoparque Lago De La Garzas
Om man befinner sig i de södra delarna av Cali så kan man alltid ta en promenad i den lummiga ekoparken (karta). Runt sjön som ligger mitt i parken finns det många fåglar, och i vattnet kan man se sköldpaddor. Har man riktigt tur så kan man se andra djur, men då får man hålla ögonen öppna.

Karta över ekoparken. 
Bestämda steg - gick framför fötterna på oss.  
Det finns många sorters träd i parken, så det kan vara skönt att vandra omkring här medan hettan är som mest påträngande. Glöm bara inte att ta med vatten, för det finns inget att köpa i parken.

Vi såg en del ödlor av olika storlekar, en ekorre och några stora insekter. Och det är inte bara djur det gäller att hålla ögonen öppna efter; se upp med träden. I alla fall två sorter har utvecklat ett effektivt försvarssystem - rejäla taggar.

Inte allt för långt bort ligger ett köpcentrum, ett tips är att gå dit och handla glass på Popsy. Strut med två kulor kostar ca 11kr.


Shopping
När jag rörde mig genom stan så var det rätt ofta med bil, någon i familjen jag besökte körde oss. Men jag åkte även de blå busarna MIO. Så det blev naturligt att besöka shoppingcentrum snarare än att gå runt och söka efter enskilda butiker längst gatan. Och om jag förstått det rätt - köpcentrum är där den välmående medelklassen handlar. De är mer trygga och det finns bra parkering.

Palmeto Plaza 
I närheten där jag bodde i Cali fanns ett mindre köpcentrum (karta). En stor matbutik, 20-tal butiker och ett mattorg där det fanns många olika restauranger att handla ifrån. Här kan du växla pengar eller använda bankomaten. På Palmeto Plaza finns också Crepes & Waffles, där jag gick in och åt en fantastiskt god glass. Se till att sitta på övervåningen, där är det lite lugnare och mysigt.

Centro Comercial Unicentro
För att ta sig till ett större köpcentrum (karta) så tog vi bussen; här fanns det många butiker och en biograf. Vill du handla smaragder och guld, kläder från Diesel och andra märken, riktigt fina klockor osv - kolla då in det lokala köpcentret. Men det finns även billigare märken; TOTTO har häftiga och bra väskor mm till överkomligt pris.


Unicentro var stort, här skulle man kunna tillbringa en hel dag. Och blir man trött så är det bara att sätta sig ner för att äta en glass vid den stora inomhusfontänen.

Centro Comercial Jardín Plaza
Näst sista dagen på mitt äventyr i Colombia besökte vi kort Jardín Plaza (karta), och här fanns det också väldigt mycket butiker. Vill du ha snygga kläder av märken som ingen på stan här hemma sett, se då till att ta gott om tid på dig och sök efter fynden. Här måste du spendera 5-6 timmar för att känna dig nöjd när du lämnar området.


Övriga tips och råd
Cali är en stad av kontraster, det finns en välmående medelklass men också stor fattigdom. Därför har jag några viktiga råd till dig när du rör dig i staden.

Bär inga synliga värdesaker ute på stan, tillfället gör brottslingen. Klockor och smycken ska lämnas hemma, eller stoppas ner i fickan. Mobilen ska bara plockas upp när den används. Ska du hämta ut pengar i en bankomat så gör du det säkrast inne i ett köpcentrum - inte ute på gatan. När du väl handlat i de väldigt fina köpcentrum som finns, så kan det vara bra att ta bussen hem i stället för att gå hem på kvällen med en massa kassar. Det finns ett nätverk av blå bussar som kallas MIO. De är riktigt bra - köp ett kort som du laddar med pengar. Läs också guideboken om vilka områden som är särskilt osäkra

Redan innan du reser så rekommenderar jag att man läser på Svenska ambassadens hemsida för Colombia. Och som tur är finns det ett konsulat i Cali - så svensk diplomat personal finns i staden.

DN finns två nya notiser om Colombia; om nya strider mellan militären och FARC (2012.02.14) och ett väpnat rån (2012.02.19) mot en svensk turist i Cartagena. Men jag hoppas att de inre stridigheterna i landet kan lösas genom de samtal som ska ske på Kuba under 2013.

Titta in de andra inläggen om Colombia.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig resa , kul att få följa med så här i efterhand!

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...