*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 19 maj 2013

Topwalks (Vandringar i Spanien)

När man har driver Vandringsman så kommer jag i kontakt med människor, hemsidor och företag av olika slag. Topwalks är en hemsida som drivs av Pasi och Paula som älskat friluftsliv, och kanske då speciellt vandringar i Spanien. 

Och då Vandringsman är ett forum för att sprida kunskap samt ge inspiration så har jag bett Paula att vara gästskribent, och berätta om hemsidan Topwalks och vad man kan läsa där. Den drivs ideellt och började som ett sätt att själva hålla reda på alla de möjligheter som finns till vandring. Alla länkar nedan leder till Topwalks hemsida.

Norra Spaniens naturupplevelser för vandrare 
Spanien har året runt fantastiska leder för vandrare av olika nivåer. Även på vintern är det tillräckligt varmt att vandra också på Atlantkusten och i Norra Spaniens dalgångar. Men vill du klättra upp till de högsta topparna av Pyrenéerna eller Picos de Europa är säsongen kortare. På över 2 000 meter är det snöfritt endast mellan juni och oktober.

Topwalks visar vägen till vandringsleder på bergstrakter och kustband i femton provinser, från La Coruña i norr till Cadiz i söder. Varje led presenteras i form av en skriftlig beskrivning, ledkarta, slideshow, GPS-koordinater och fotografier samt vägkarta med köranvisning till ledens början. Du kan välja passande utmaning från en tabell där lederna är klassificerade efter tidsåtgång, längd, höjdskillnad, totalstigning, gångbarhet och säsong.

En populär avdelning är “Växter” där vandrarna i förväg kan lära sig floran för att identifiera växter och blommor längs med vägen. Det finns snygga bildserier på över 1500 växter.

Costa da Morte (foto Topwalks). 

Längs kustremsan utan ansträngning 
För dig som vill vandra utan ansträngning rekommenderar vi kustremsan från Galicien till Asturien. Galiciens mest berömda kuststräcka är Dödens Kust (Costa da Morte). Kors och monument på klippor påminner om otaliga skeppsbrott som denna vilda kusten har bevittnat under århundradena. Bland de mest kända monumenten är den engelska kyrkogården (Cemitério dos Ingleses, Cementerio de los Ingleses), viloplats för de 172 brittiska sjömän, vars skepp förliste år 1890.

Du kan besöka denna kyrkogård under vandringen från Cabo Vilan till Punta de Boi. Costa da Morte har tiotals fina vandringsleder. En av de vackraste löper från Camelle till den lilla fiskebyn Laxe. Under vandringen passerar du flera bukter med vita sandstränder.

En annan underbar promenad börjar från Muxía och går runt en skrovig halvö kantad av sandstränder. Du hittar också floder, kvarnar och århundraden gamla magasin (Hórreos)

Naturparken Complejo Dunar de Corrubedo y Lagunas de Carregal y Vixán och naturparken Monte i Galicien är perfekta för att vandra med barn: lätta och korta vandringar med mycket att se. På Costa Verde (Gröna Kusten) i Asturien kan du vandra på gräsbeklädda klippor som stupar rakt ner i havet och runt uddar som tjänade till att lokalisera valarna när deras fiske var intensiv. Den asturiska kustlinjen har hundratals holmar, stränder och vikar. En av våra favoriter är leden som börjar från San Esteban de Pravia och går förbi flera utsiktspunkter till stranden Aguilar.

Under vandringar på kusten hittar du då och då pråliga hus som hör till Indiano-kulturen. Indianos kallades utvandrare som återvände välbeställda med enorma rikedomar från Amerika tillbaka till Asturien eller Kantabrien. Högre upp till gröna dalar och berg Älskar du dalgångar kantade av höga berg, är naturparken Somiedo i Asturien ideal för dig. Vandringsleden "Valle del Lago" (Sjödalen) tar dig genom dalen mellan bergskedjor till Valles sjö. På de omgivande betesmarker ser du traditionella stugor med hötak.

En annan trevlig led i Somiedo börjar från högslätten Farrapona och löper på högplatåer förbi många vackra sjöar. Liebanas dalar i Kantabrien, omringade av Picos de Europas toppar och de andra Kantabriska Bergen, bjuder på ett stort urval av vandringar med olika svårighetsgrader. De flesta lederna börjar från traditionella byar med sina vackra stenhus.

Topwalks presenterar 30 vandringar, många av dem speciellt lämpliga för barn.

Uppe på karga toppar
Alla Topwalks leder är för normala människor och inte några extrema idrottsmän eller äventyrare. Vi vill inte ta vandrare till glaciärer, klippbranter eller andra riskfyllda platser, men spännande får det naturligtvis vara. Om du inte lider av höjdskräck är Faja-vandringar i nationalparken Ordesa y Monte Perdido i Pyrenéerna jätte givande. Du vandrar längs "bergshyllor", som slingrar sig på sluttningar med fantastiska utsikter över dalar mot bergstoppar. En av de spektakuläraste lederna går på Faja de Pelay till Ordesas dal.

Naturparken Posets-Maladeta (foto Topwalks)

Naturparken Posets-Maladeta i Pyrenéerna är känd för sina höga berg med glaciärsjöar (ibones) och vattenfall. Posets-Maladeta har 95 sjöar som får vatten från smältande glaciärer. Eftersom sjöarna ligger på en höjd över 2000 meter, är lederna ganska krävande. I nationalparken Picos de Europa kan man nå även de högsta topparna lättare tack vare linbanan som åker från dalgången av Fuente Dé till toppstationen El Cable. En populär vandring leder från El Cable till Torre de los Horcados Rojos, som öppnar fina utsikter mot de omgivande berg och dalar.

Centrala massivet som gränsar till Asturien, Kantabrien och León ståtar med 14 toppar som reser sig till över 2600 meters höjd samt med Naranjo de Bulnes eller Pico de Urriellu, nationalparkens symbolberg. Gråa och karga bergväggar står i spännande kontrast till gröna högplatåer i övre delen av massivet. En härlig vandring går från Fuente De till högplatån Liordes. Det största och mest omväxlande av Picos de Europas tre massiv är västra massivet med Covadongas glittrande sjöar, omgivna av ljusa grässlätter i Asturien, och mäktiga ädellövskogar i León. Vandringen runt Covadongas sjöar är kort, lätt och enkel, passande också för små barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...