*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 12 juni 2014

Singapore, ett kort besök

Att resa i tjänsten kan vara ansträngande. Att sköta alla vanliga uppgifter via sin laptop på flygplanet eller på ett iskallt hotellrum för att AC:n löper amok. Men trots det - jag var på tjänsteresa till Singapore och tänkte skriva lite kort om mina intryck. 

Det är många som är vana att resa i tjänsten på min nya arbetsplats. För mig var det första gången tidigare i år. Och nu tänkte jag berätta lite om vad man ska tänka på när man reser långt, samt om Singapore - som var målet för min tjänsteresa.

Välj ditt flygbolag - olika resvägar.

Att resa till Singapore tar sin tid, och det finns ett antal resvägar att välja. Själv valde jag att resa med Thai Air från Stockholm till Bangkok, för byte och resa till Singapore. Man flyger från Arlanda runt 14:00 och kommer fram till Bangkok tidigt på morgonen lokal tid dagen efter. Räkna med 2-3 timmars väntetid i Bangkok. Jag var på mitt hotell i Singapore runt lunch.

Så det är en lång resa, men att byta i Bangkok kräver att du inte är allt för trött av dig. På vägen ner kommer du dit tidigt på morgonen. Och på vägen hem sker bytet efter midnatt lokal tid. Du så klart även ta Finnair från Stockholm till Helsingfors, och sedan direkt till Singapore. Kanske är det ett bättre alternativ, så att man inte har byte i Bangkok?

Så några tips gällande långa flygningar i allmänhet, samt hur saker fungerar på flygplatsen i Bangkok. 

Må gilla att klä mig "snyggt", men när man reser långt i ekonomiklass så är det bekvämlighet som gäller. Se till att ha sköna skor, du kommer att gå i dem mycket. Och på planet ta av din skorna vid tillfällen, men själv har jag så klart alltid skorna på mig vid start och landning. Skjortan får hamna i bagaget vid långflygningar, det blir t-shirt och sedan en mjuk tröja av enklare modell som också kan fungera som filt och stöd när man ska sova ombord. Byxerna blir luftiga jeans, eller chinos som kanske med extra fickor på benen.

Självklart ska man också ha med sig öronproppar, ögonskydd för att kunna sova bättre samt ett par riktigt bra egna hörlurar. Tänk på att man behöver en adapter (se Kjell & Co) för att koppla in hörlurarna till uttaget ombord på flygplanet. Kontrollera även om de har wifi ombord, eller om du behöver en sladd till ett uttag för datatrafik. Och inte minst, om det inte ligger en filt på din stol, fråga efter en ta en när de delar ut. Filt och/eller kudde behövs för att göra flygningen bekväm. Inte minst jag som är så lång stoppar ofta något i svanken för att få stöd. Sedan rekommenderar jag att man alltid har filten i knät när man äter, det är inte så roligt att spilla mat eller juice när man har resvägar på 16 timmar.

Ombord på planet till Bangkok så får man ett papper som ska fyllas i vid inträde i Thailand, men jag som aldrig lämnade flygplatsen utan bara reste vidare (både på vägen dit och hem) blev aldrig tillfrågad av myndigheterna att visa upp lappen. Bra att känna till.

Vidare så har de fritt WiFi på flygplatsen i Bangkok, det kräver dock att man hämtar ut en biljett med en kod. Själv så plockade jag alltid en lapp vid varje infodisk jag passerade. Det är alltid bra att ha två koder, de är tidsbegränsade och så kan det alltid gå fel. Så plocka två koder.

Några tips för Singapore

Säger detta i början och en enda gång - bryt inga lagar i Singapore. Du kan inte ta in cigaretter, tugummi är förbjudet och att smuggla droger innebär Dödsstraff - även för västerlänningar. Och om du nu tar till sig alla de regler som finns i Singapore; som visas genom att det finns skyltar och information på alla möjliga ställen - ja då kan man slappna av. För Singapore är ett väldigt säkert och tryggt land - risken att råka ut för ett brott även mitt på natten är mycket liten. Just det - om du inte spolar toaletten efter dig på en offentlig toalett var var det 400 Singapore-dollar i böter om jag mins rätt.

Att åka taxi i Singapore är mycket billigt i jämförelse med i Sverige, en resa på 35 minuter från flygplatsen in till centrala delarna av staden kostar ca 50 SGD (265 SEK). Men här gäller det att vara mycket noga, för många taxis tar inte kort!! Du måste betala kontant!! Du kan alltid be personalen på hotell och flygplats att du får en taxi som tar kort.

Om du tar taxi till hotellet, så kan du ofta be hotellet betala taxin - de lägger sedan på räkningen på din hotellnota samt +4% i avgift. Vilket är ca 11kr på en resa från flygplatsen.

En annan sak som jag märkte när jag åt på en lokal lunchrestaurang, dvs de som arbetar i Singapore går, var att de inte serverade dryck till maten! Att äta en kryddstark indisk rätt serverad direkt på brickan var skoj, men lite väl starkt utan någon dryck. I en sal med 300 personer som åt lunch, var det bara någon svensk som hade en vattenflaska.


I Singapore är det vanligt att man drucker före man går och äter, eller efter man ätit klart. Även när jag åt middag i ett stort köpcentrum så sålde de inte drycker på samma ställe som jag köpte maten.

Rent allmänt kan jag säga att det är ofta rejält varmt, och luftfuktigheten är betydande. Så att gå i shorts är verkligen att rekommendera om man är turist, och det är allmänt acceptabelt även om man går på restaurang. Så ett par snygga cityshorts samt en kort-ärmad skjorta eller pikétröja gör att du håller stilen. Ska du på riktigt fin restaurang eller kasinot, ja då se till att ha långbyxor.

Man kan ställa klockan efter regnet, jag fick berättat att varje eftermiddag runt 16:30 tiden så kommer det in moln över staden. Räkna med regn och åska. Så ta med dig ett litet paraply när du lämnar hotellet. Själv använder jag mitt Light Trek-paraply, det är bra.


Som sagt - Singapore är en säker stad, så tveka inte att gå lite avsides från de stora gatorna. Då kan man hitta de lite mer udda restaurangerna. På bilden ser ni en lokal restaurang där jag blev bjuden på flera rätter av en kollega (hon i vit klänning), och det var riktigt mumsigt. Något jag inte prövade var krabba - men det är många som rekommenderar.


GPS karta, via min Ambit. Lång promenad, och så tog jag taxi också.
Jag bodde rätt centralt och hade nära till Fort Canning Park. Det kan kanske vara trevligt att ta en promenad där, om man har ont om tid att resa långt och bara vill komma bort från folk. Men det finns egentligen inte så mycket att titta på där.


Längst ett huvudstråk (som har flera namn, bl.a. Victoria Street) så finner man China Town mot sydväst och oavsett riktning så finns det många butiker och köpcentrum. De verkar vara helt galna i klockor, för det kan man köpa över allt. Jag älskar klockor, men ett hinder är att de väldigt sällan anger vad de kostar. Man måste fråga om priset, varje gång man vill veta.

De moderna husen, och små trevliga restauranger längst Singapore River.
På södra stranden av Singapore River finns ett stråk av restauranger, här kryllade det av både turister och lokala singaporianer. Unga söta tjejer står och vinkar in sina gäster. Själv satte jag mig ner på en nyöppnad sportbar, där en man i något förkorta byxor, crocs och en allt för stor röd fluga tog min beställning. Satte mig vid ett högt bord och tittade på de passerande. Drack min öl och gick sedan hem. Jag var ju i staden för att arbeta, inte att testa nattlivet.

Shopping vid Marina by the bay, Singapore.  
Vill du shoppa så ska du så klart gå till Marina by the Bay, där finns ett enormt ... jo ett enormt köpcentrum i flera våningar. Här köper man alla de finaste varumärkena. Men räkna med att spendera minst tre timmar.

Själv var jag på väg till Garden by the Bay, men jag kom aldrig dit. Så nästa gång jag kommer till Singapore så ska jag se till att besöka denna enorma botaniska trädgård. Berätta gärna lite om dina erfarenheter av Singapore.

2 kommentarer:

  1. Kommer du tillbaka så glöm inte att testa chilicrab - den är fantastiskt god!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset - nästan alla jag pratat med om Singapore har rekommenderat att jag ska pröva den. Får bli nästa gång.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...