*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 14 februari 2015

Våga vägra mega-bulle

Fikandet är ett stort socialt fenomen i Sverige. Det tycks finnas kaféer i varje gathörn, med olika karaktär. Och precis som innan en börs-krach expanderar marknaden otroligt, det är en inflation av bullarnas storlek och mängden kaffe-och-mjölk man ska köpa. 

Jag har själv fikat ute på stan genom åren, allt från universitetstidens dater till mina vänner i skrivar-sällskapet, till nu med vänner och min fru. Och trots expansionen, i dag när jag var inne i stan så såg jag att Starbucks slagit upp portarna i ett försäkringsbolags gamla lokaler vid Stureplan. Och den butik som var mest fullpackad var Nespressos butik på Kungsgatan.

Tidigare var det ok att bara ta en te eller svart kaffe, samt en pajbit. Men i dag ser jag en tydlig skillnad mellan då och nu, det har gått en tydlig inflation i hur stora bullarna är samt hur mycket dryck som serveras. Och trenden bara blir tydligare, trots att jag trott att vi nått änden på den.

Bullarna på Cafe Egoiste
I dag är bullarna så stora att en man på 190cm som älskar kanelbullar inte kan äta upp det han beställt, det är ett frosseri som tappat fotfästet. Och inte blir det bättre av mängden dryck som serveras.

Besökte Cafe Egoiste i MOOD gallerian 2014, då föll jag för frestelsen att köpa en stor cappuccino. Ihop med bullen så blev detta inte en fika - utan en rejäl lunch.


Alla belevade älskare av kaffe vet att cappuccino är en frukostdryck, som aldrig ska drickas efter 11:00. Men visst jag lockades i fördärvet. Utan att vara säker, men med "stor" menas i detta fall en balja som måste hållas med två händer och rymde nog 0,5 liter kaffe och mjölk.

Vad jag vill se under 2015 är en mot-trend, våga tacka nej till enorma bullar och beställ en "liten" kaffe nästa gång du står i valet och kvalet.

4 kommentarer:

 1. Så sant. De där små mysiga fiken börjar mest likna en utrotningshotad art. med det inte sagt att jag längtar efter det där kaffet som stått på hela dagen i en glaskanna och mest liknar tjära, men det skulle ju kunna gå att kombinera små goda kaffe med mysig miljö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag efterfrågade var inte en tillbakagång till något dåligt. Utan att det ska finnas någon eftertanke i att "större inte alltid är bättre". Kommer snart fler inlägg om kaffe.

   Radera
 2. De få gånger jag har fått i mig en jättestor kaffe plus fikabröd modell större så mår magen inte alls bra, därför undviker jag dessa kolhydratbomber. Men några måste ändå klara av att få i sig utan att må dåligt efteråt eftersom de inte försvinner från utbudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett problem för folkhälsan, som går tvärt emot den allmänna hälsotrenden om att gå på gymet. Men det är helt klart status att äta och dricka i mega-format.

   Precis som att träna. Och bägge företeelserna läggs flitigt upp i sociala medier. Jag är ju också skyldig till det. :-)

   Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...