*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 7 maj 2015

Björnturen (Aktivitet)

Björnturen är ett vandringsevenemang i skogarna söder om Stockholm, det går av stapeln i Juni och är öppet för alla. Vandringen följer Sörmlandsleden mellan Lida Friluftsgård och Alby Friluftsgård med en total sträcka på 46 km.

Naturkompaniet arrangerar Björnturen. Det är en helgvandring (13-14 juni) på upp till 46 km. Som deltagare kan man välja att vandra både lördag och söndag, eller bara lördagen. På sin hemsida kan ni läsa mer om Björnturen, nedan ser ni en del av informationen.


Dag 1: Lida - Rudan 
Starten sker vid Lida Friluftsgård. Starten är öppen mellan 8.00–12.00. Funktionärer kommer att finnas vid Lida friluftsgård redan från kl. 18.00 fredagen den 12/6 för er som vill tälta på plats och starta tidigt. Lida erbjuder en jättefin tältplats strax bortom skidbacken, en äng med grillplats, badsjö med strand finns också. Ett mysigt sätt att ladda upp och komma i stämning för Björnturen.

Första dagen är sträckan 25 kilometer från Lida till Rudan. Från Lida till vätskekontrollen vid Paradisets torp, ungefär halvvägs på etappen, är det mestadels vandring i skog och på skogsväg. Leden går i blandad terräng till stora delar på grusväg och mindre stigar i mer eller mindre bebyggda trakter. Vid vätskekontrollen väntar en överraskning till dig. Efter vätskekontrollen fortsätter vandringen på stigar och du passerar myrar, sjöar och löv- och barrskog, delvis i Paradisets fina naturreservat, det går bra att ta ett dopp i badsjöarna Trehörningen och Öran.

Vid Riddartorpet finns en pump där man kan släcka törsten. När du kommer fram till Rudan väljer du en tältplats vid det gemensamma nattlägret; friluftscampen, som är öppen fram till 21.00. Här bjuds det på underhållning och mingel runt eldarna och det finns mat och dryck att köpa.

Dag 2, Rudan – Alby 
Sträckan från Rudan till målet vid Alby Friluftsgård är 2,1 mil. Även denna dag är starten öppen mellan 8–12. Från Rudan börjar vandringen genom grönområden och på parkvägar. Efterhand tar skogen över och efter en stigning och fin skogsterräng bär det av utför mot Tyresta by. Cirka 9 kilometer från Rudan finns en vätskekontroll även här väntar en överraskning på dig. Passa på att göra ett besök på Naturrummet för Tyresta nationalpark. Strax efter att du passerat byn kommer du in i nationalparken.

Vandringen fram till målet i Alby bjuder på urskog, blandad skog och ängsvandring. Ungefär halvvägs finns en naturlig kallkälla att fylla vattenflaskan vid. Vandringen passerar Nyfors med intressant gammal bruksmiljö. Målet vid Alby friluftsgård är öppet fram till 21.00 på söndagskvällen.

2 kommentarer:

  1. Hade du tänkt att vara med? Jag ser att jag jobbar den helgen, men idén verkar kul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga planer på det ännu; fortfarande lite slitna efter vår vandring på El Camino de Santiago. Men vi får ta och diskutera det här hemma.

      Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...