*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 25 juli 2015

Nådendal

För den som inte vill åka långt bort på semester men tycker sig ha sett det mesta i Sverige finns det mycket att se i våra nordiska grannländer. Här kommer inspiration för att besöka Finland.

Danmark var det land som hade flest besök av svenskar 2013. Därefter kom Spanien följt av Finland och Norge. Många av dessa resor, främst till Finland, består säkert bara av endagars-stopp med övernattningar på färjan över Östersjön, men det finns så mycket mer att se i Finland än bara Helsingfors och Åbo.

Nådendal
Nådendal (finska Naantali) är en liten stad belägen cirka två mil norr om Åbo. Största turistattraktionen är Muminvärlden som ligger på ön Kailo som nås via en bro. Förutom att besöka Mumintrollet och hans vänner så är det Nådendal klosterkyrka och "gamla stan" som består av träbyggnader som lockar besökare.

För att ta sig till Nådendal från Sverige finns det några olika alternativ:
Har man egen båt så kan man lägga till i hamnen som ligger centralt nära till alla attraktioner. 

Kappelskär - Nådendal trafikeras av Finnlines och förutsätter att man åker med fordon (dit räknas även cykel). Kappelskär ligger 9 mil norr om Stockholm och färjan går direkt till Nådendal.

Stockholm - Åbo trafikeras av Viking Line och Silja Line. Från Åbo kan man ta muminbussen under sommaren. Billigare är att åka med lokalbuss. Buss nr 1 avgår 10 meter från utgången från Siljaterminalen i Åbo. Vid Salutorget (Kauppatori) byter man till buss 6 eller 7 som går till Nådendal. Se till att välj bussarna som går åt rätt håll, eftersom Salutorget inte är slutstation. Människor är hjälpsamma och engelska fungerar alltid så var inte rädd för att fråga om hjälp. Många kan svenska, men lång ifrån alla.

Åbo lokaltrafik
 
Muminvärlden är en av Finlands största attraktioner för barn. På ön Kailo har man byggt upp miljön från Tove Janssons berättelser om Mumintrollet. Huvudattraktionen är för barnen att få krama Mumintrollet, Muminpappan, Muminmamman, Snorkfröken, Snorken, Hemulen, Sniff och kanske Stinky för de som vågar. Givetvis kan man gå in i muminhuset, besöka muminfamiljens badhus, gå in i muminpappans båt med mera. En teaterföreställning och en dans/musikshow går flera gånger per dag. Teaterföreställningen är omväxlande på finska med engelsk text och svenska med rysk text. Dans/musik föreställningen är bara på finska. Man klarar sig bra på svenska, även om många minishower som pågår under dagen till största delen är på finska.

Inträdet är 27 euro per person för alla över två år. En tvådagarsbiljett kostar 37 euro. Parken är endast öppen under sommaren.

Muminhuset i muminvärlden
Parken är inte jättestor så en solig dag så kan det bli trångt. Trist är att det är svårt att hitta bra matställen. Det finns många platser där man kan hitta något att äta, men oftast är det bara sötsaker i olika former. Den stora restaurangen Mammans kök är dyr och maten riktigt dålig för att vara ett så välbesökt turistmål. Restaurang Pasta & Pizza är ett alternativ som är att föredra. Ännu bättre kan vara att ta med sig mat, så slipper man dessutom trängseln i restaurangerna eftersom det inte finns speciellt många bord.

Målgruppen för muminvärlden är i första hand förskolebarn. En hel del medelålders japaner märks även bland besökarna, säkert tack vare den japanska animerade tecknade versionen baserad på Tove Janssons böcker, "I mumindalen". Lite synd att inte mer information är tillgängligt på japanska, till exempel kunde teatern vara textad även på japanska.

Äventyrsön Väski når man med båt från hamnen i Nådendal. Där finns olika uppdrag och utmaningar som man ska klara av. Det går att köpa en kombinerad biljett till Muminvärlden och Väski. Äventyrsön Väski lämpar sig för barn i lågstadieålder. 

Området kring Nådendal och Åbo erbjuder även fina cykel- eller bilutflykter. Skärgårdens ringväg går via flera öar och fastlandet tillbaka till starten vid Åbo eller Nådendal.
 
De flesta hotell ligger i centrala Nådendal. Mest välkänt är Nådendal spa som ligger en dryg kilometer från centrum. Hotellet ligger vid havet med en fin spaanläggning i källaren med bubbelpool och utomhusbassäng. Sommartid är det mest barnfamiljer som bor här, och priserna är också högre. Ofta finns det möjlighet till erbjudanden om man bokar samtidigt med kryssning eller via olika klubberbjudanden.

1 kommentar:

  1. Tackar min vän Markus för sitt bidrag till "Vandringsman". Själv har jag inte varit så mycket i Finland, så det var givande läsning för mig.

    Även om det inte står högst upp på listan av resmål så skulle jag gärna vilja resa mer i de nordiska grannländerna. Kanske blir det Köpenhamn senare i år, pinsamt nog har jag aldrig varit i Danmark.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...