*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 18 juli 2015

Santorinis Pärlor, utflykt med Apollo

När jag och min fru besökte Santorini med charter genom Apollo så valde vi att göra tre utflykter. Här berättar jag om Santorinis Pärlor. En rundresa som visar flera av Santorinis spännande platser. 

Santorinis Pärlor - det är namnet på Apollos stora utflykt med buss runt ön. Den sker på måndagar, vilket gör det till en bra introduktion till ön. Se till att boka den hemifrån eller gå till informationsmötet. En sådan här utflykt är extra bra att göra i början av din semester, det hjälper dig att se ön och komma på var du själv vill åka senare.

Först besöker vi Megalochori, vilket ungefär betyder den stora byn - vilket är lite ironiskt då byn är om inte den minsta i alla fall en av de minsta på Santorini.

Här tittade vi lite kort på vinrankor och pistageträd medan guiden berättade om dem.

Vi går igenom byn, men har inte tid att se något på egen hand - guiden pratar och snart är vi på andra sidan där vi möts upp av bussen.
Torget i Megalochori.

Bussen tar oss till öns högsta punkt Profitis Ilias, där ett kloster finns beläget. Tänk på att alltid ha en schal eller liknande packad vid utflykter, för skydd mot solen och att skyla bara axlar eller för korta kjolar och shorts. Ska man besöka religiösa platser så måste man vara ordentligt klädd. Just denna del av utflykten var inte så skoj, och munken som lät oss provsmaka olika produkter var rätt dålig på engelska. Utsikten var bra, men inte öns bästa.

Vid klostret kan man provsmaka och köpa diverse produkter.

Jag och min fru.
Sedan tar bussen oss till Pyrgos, öns tidigare huvudstad, där vi går genom gator som är som labyrinter. Här gäller det att hålla ögonen på de andra, och inte bli stående fotograferandes.

Det finns inte tid till att beskåda de små butikerna, utan man går upp till toppen och den gamla borgruinen.Insup känslan och hitta de bästa kameravinklarna, men vill man strosa omkring i Pyrgos så får man komma tillbaka på egen hand senare. Det går inte att göra på denna utflykt.

Pyrgos, värt ett besök på resan.

Pyrgos är byggd som en labyrint, det finns många gränder och trappor här. Det är rätt skönt att komma undan den direkta solen i gränderna. Tycker att det är värt ett besök, men om du är ute efter shopping och restauranger så finns det bättre alternativ. Upplevelsen ligger i att gå de smala gränderna.  


Efter allt promenerande så är det dags att ta bussen till Santo Wines. En plats dit alla turister verkar vilja ta sig, borden var fyllda av både stora grupper och enskilda. Här fick vi prova på tre olika sorters lokala viner, väl smakat - jamas!

Utsikten från terrassen var helt underbar med den stora calderan: en plats där många brudpar låter sig fotograferas.

I butiken hittade vi två flaskor lokalt vin. Våra vänner är välkomna på besök för en grekisk sallad och vin från Santorini i sommar. Hör av er! 

Utsikten från Santo Wines är spektakulär - åk dit och njut ett glas vin.
Utsikten från Santo Wines är spektakulär. I bakgrunden kan ni se vulkanen Nea Kameni, den besöker vi på en annan utflykt under vår vecka med Apollo på Santorini. Se till att läsa om det äventyret.

Turen avslutas med en busstur till Oia, som är världskänd för sina brinnande röda solnedgångar i havet som färgar klippor och hus i skimrande färger. Här släpper guiden oss fria.

 
Frun och jag väljer att gå runt på stan för att ta bilder, och struntar i att besöka butikerna. Men snart inser vi att det är dags att hitta ett bra bord, så vi går till Strogili - restaurangen som guiden föreslog.
  

Här fick vi en underbar utsikt först över calderan och vattnet, när solen så sakta gick ner på andra sidan ön kunde vi se hur berget bytte färg - väldigt vackert. Vi delade på en stor grekisk sallad och krossade gula ärtor som förrätt. Till huvudrätt åt vi lamm. Som efterrätt åt vi grekisk yoghurt, nötter och honung samt baklava. Ett tips dock: efterrätterna är enorma - det går utmärkt att dela på två personer.  

Solnedgången från taket på restaurang Strogili.

Men för att avnjuta solnedgången ihop med våra efterrätter, lyckades vi flytta upp till taket. Från restaurangens tak ser man solen gå ner i havet, men man missar känslan av hur den färgar alla husen röda. Så om jag åker till Oia igen, så skulle jag äta middag direkt och sedan söka upp en plats där man kan se både solen och stadens hus. Den bästa platsen är kanske längst ut mot havet på udden, så man kan se väderkvarnarna och staden? Hittar ni en restaurang där, så se till att få ett bord och ta en två timmars middag.

Sedan skyndar alla var för sig tillbaka mot bussen, där jag själv som sista turist kliver på - innan det blir en bussfärd hem till hotellen. 

Santorinis Pärlor
Dag: Måndagar
Tid: 14:00-21:30
Pris: 35 Euro


Apollos pris på 35 Euro helt befogat för det man får: en heldags upplevelse som rekommenderas extra då den är på måndagar - så att du kvickt får en bra introduktion till Santorini i början av din semester.

[Nea Kameni]

2 kommentarer:

  1. Någon gång framöver kanske det blir ett greklandsbesök, man vet aldrig. Jag har bara varit där en gång tidigare, och det var i min ungdoms gröna dagar, så troligen skulle man se vissa saker med andra ögon idag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Platser och personer utvecklas. Så klart du ska åka tillbaka till Grekland någon gång. För mig är det inte så långt, men att resa från Singapore - då blir det längre.

      Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...