*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 26 juli 2015

Nea Kameni, utflykt med Apollo

När jag och min fru besökte Santorini med charter genom Apollo så valde vi att göra tre utflykter. Här berättar jag om Nea Kameni, en aktiv vulkan. En båtresa som tar oss till flera spännande platser. 

Nea Kameni - det är Apollos namn på en utflykt med båt, där man kommer till den vulkan som skapat stora delar av Santorini. Här deltar turister från många olika arrangörer, Apollo har ingen egen guide utan det är engelsktalande personal. Den sker på onsdagar, vilket gör det till ett ordentligt äventyr mitt i semestern.

En buss kommer att hämta upp er för att ta er till båten, det kommer också en buss som tar er tillbaka igen efter båtresan. Båten heter King Thira och utgår från hamnen i Athinios.

Vulkanen

Det första stoppet med King Thira är själva vulkanön Nea Kameni, den består helt av lavasten och är ett intill ödsligt landskap - men även i denna nationalpark så har växter lyckats slå rot. Några vackra vita blommor fångade min uppmärksamhet.

Tremastaren King Thira.
Vattnet runt vulkanen var fantastiskt vackert; med sin blandning av turkos och rostbrun. Öns vilda terräng gav ett väldigt dramatiskt intryck. Och visst kan man lockas ta stenar med sig, men det är en nationalpark så det är förbjudet. Turister tar ändå med sig massor av sten!

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Det kostar en mindre summa att komma in i nationalparken, så ha mynt med dig. Det kan vara så att det är fler båtar som anländer samtidigt, så se till att inte tappa bort din guide! Det är inte allt för jobbigt att gå upp för vulkanen, men se till att ha bra skor! Guiden gör några stopp på vägen upp för att berätta om ön. En flaska vatten är också helt rätt!


Detta är en aktiv vulkan, men några stora kaskader av rök hittar man inte. Det finns dock ett område där det kommer upp heta gaser från underjorden. Marken färgas vit och gul-grön, av svavel och andra mineraler. Det var häftigt.
 
Frun och jag på vulkanen, med Santorini och staden Fira i bakgrunden.

När det gäller att ta bilder så måste man vara lite smart, det kan vara mycket folk - så se till att försöka se ensamma ut. Hitta de rätta vinklarna. Att besöka vulkanen var skoj och lite spännande, men detta är något av massturism. 

Simma

Vi går alla tillbaka till båten, nu är det dags att simma! King Thira tar oss runt ön där alla (som vill) gör sig klara att hoppa i vattnet. Man måste simma från båten som ligger ankrad på djupt vatten, in i en naturlig kanal som sträcker sig in till en varm källa.

Även om du inte är först så har du bra med tid.
Det mineralrika vattnet i den varma källan.
Här är botten täckt av ett fint sediment, en mjuk brun lersand som fungerar som ett naturlig peeling för din hud. Och som historien berättas av guiden - man blir 10 år yngre om man smörjer in sig.

Det är varmt och skönt inne i bukten, men den bruna färgen på vattnet känns annorlunda. Helt klart en upplevelse, att vandra på vulkanen och bada i den varma källan förgyller din charter till Santorini.

Tänk bara på att man simmar delvis i öppet djupt vatten, så man bör vara kunna simma bra för att orka av det.

De har dock en liten båt sjösatt, som kan undsätta folk i nöd.  


Lunch på Thirasia 

Efter att ha vandrat runt på vulkanen och sedan simmat till den varma källan var det dags att äta. Medan vi bytte kläder under däck satte King Thira mot ön Thirasia, där det vankades lunch. Alla fick fri tid, och man kunde göra vad man ville.

 
 Klicka på bilderna för att förstora dem.

Vi beslutade (så klart) att inte alls äta vid en restaurang nere vid vattnet, utan tog oss upp längst den slingrande trappan i hettan som nu var rätt stark. Och visst var det värt det om man orkar, utsikten och upplevelsen är trevlig - även om det inte är ett måste på denna utflykt. 

Väl uppe så gick vi förbi den första restaurangen och sökte oss till den andra (det finns två). Tänk på att tiden är begränsad och att båten kommer att gå oavsett om du är med eller inte, så dra inte ut på din beställning av mat.

Väl nere vid båten igen så tog den oss till Oia, här gick en del av turist-grupperna av. Denna del ingår dock inte i Apollos utflykt så vi stannade kvar på båten, som tog oss tillbaka till hamnen i Athinios.

Vill du åka till Oia och se solnedgången så har Apollo en annan utflykt - Santorinis Pärlor.

GPS-karta över utflykten.

Som så ofta så använder jag min klocka Ambit, som är från Suunto. Redan i april 2012 när den kom ut i butik så fick jag utvärdera den, och nu har jag haft klockan med mig i tre år på mina äventyr. Här ovan är gps-loggen över utflykten. Avslutar med några tips. 

Ha inte vita badkläder eller handduk, det mineralrika vattnet färgar allt brunt. Har ni en vattentät kamera, ta med den. Kontanter för köp ombord samt lunch.

Och ha lite mer IQ än dessa damer; de ska på bege sig upp på en vulkan och väljer dessa skor!

Nea Kameni
Dag: Onsdagar
Tid: 10:00-18:00
Pris: 32 Euro

Apollos pris för denna utflykt är 32 Euro per vuxen, ett helt ok pris i min mening. Rekommenderar utflykten för er som vill ha lite mer än bara ligga vid poolen eller stranden.

[Santorinis Pärlor]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...