*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 9 augusti 2016

Tallinn - Den gamla staden

I början av sommaren så var jag och frun i Estlands huvudstad Tallinn. En kryssning med TallinkSilja gav möjligheten att se skärgård och äta god mat, för att sedan ha en intensiv upplevelse av Tallinns gamla stad med kyrkor, torn, kaffe och mat. 

Estland var under årtionden ett bortglömt resmål, men då de åter blev självständiga 1991 och med medlemskapet i EU 2004 så har det helt klart ändrats. Tallinn är den huvudstad som ligger närmast Stockholm, och nu tar man sig lätt dit med flyg eller båt. I dag är Tallinn ett helt naturligt resmål för oss svenskar.

Själv så har jag inte varit i Tallinn tills i början av sommaren, då jag och frun tog en kryssning med TallinkSilja. Att kryssa är betydligt billigare än att åka reguljärt, enda negativa är att man har en begränsad tid i land innan det är dags att åka hem igen. Men jag tycker att tiden räckte väl för att uppleva det viktigaste.

I detta inlägg vill jag dela med mig tips och ge inspiration, för har du inte varit i Tallinn så ska du absolut åka dit.

När färjan lägger till så gäller det att vara redo, nu har man 6-8 tim att upptäcka staden innan det är dags att gå tillbaka till båten.

Det är rätt mycket att gå innan man kommer ut från hamnen, och det gäller det att ha koll på hur man ska gå - det finns ingen tydlig skyltning till den gamla staden.

Vi gick mot Östra porten i gamla stadsmuren och när vi kom till gatan Viru startade jag min gps.
Vi började med att gå till höger på insidan av stadsmuren. Här finns några stånd som säljer bland annat stickade produkter.

Man fick betala någon euro för att få gå upp på muren. Det tycker jag att man ska göra, bara betala och njut av utsikten Tänk på att de bara tar kontanter!

Gå fram och tillbaka på muren, läs skyltarna så ni kan identifiera kyrkor och andra byggnader. Se till att gå upp i tornen också.


När man känner sig nöjd så ska man söka upp Katariina Passagen, en smal gränd som tar dig från gatan vid muren till den större gatan Vene. I denna passage så hittar ni flera butiker som säljer hantverk av olika slag. Gillar ni dockor finns det en helt galen butik, med massor av handgjorda dockor i alla storlekar.

Katariina passagen. 
Vi valde sedan att ta ut riktning på Stadshus torget (Raekoja plats), en central punkt i Tallinns gamla stad där man kan hitta flera spännande platser att besöka. Nu är det i alla fall dags för kaffe, så vi söker upp Kehrwieder - ett kafé och kafferosteri, som ligger precis i ett av hörnen på torget. Sök dig in på en sidogata så hittar du själva rosteriet.Efter varsin kopp kaffe och inhandlande av 100g etiopiskt kaffe så begav vi oss upp på kullen för att få utsikt över den gamla staden.

Här ska se Aleksander kateralen samt S:t Mary´s katedral (också känd som domkyrkan).

Aleksander katedralen är en kraftfull byggnad som skiner i vit sten, full av förgyllda väggar och objekt inomhus. Kan vara värd ett kort besök.
Även Domkyrkan är en byggnad i vitt, dock betydligt mer ödmjuk i sitt utseende. Att gå in i denna kyrka kostar pengar, och jag tycker att ni ska köpa en komi-biljett så att ni också får gå upp i tornet. Det är många trappsteg, så man måste ha lite kondition för att orka upp. Det är riktigt fin utsikt - här är några bilder. Klicka på dem för att förstora. Om man tycker att det är svårt att gå i branta trappor, så finns det andra möjligheter att få en fin utsikt över staden. Vi såg två platser där man kunde ta fina bilder, och jag rekommenderar verkligen att ni ska gå till utkiksplatsen Patuki - här kan man ta fina bilder. Nu är det verkligen på sin plats att äta, så vi går till Olde Hansa som ligger i närheten av Rådhustorget. Och det verkar helt klart vara så att om du vill få en upplevelse av medeltiden, musiken och maten så är det hit du ska gå. Håll ögonen öppna efter "inkastare" som vill att ni ska äta hos dem, då kan ni få små kort som ger dig en liten "hutt" gratis. På restaurangen valde jag att äta anka i saffranssås med grönsaker. Till det ett krus med honungs-öl, allt rekommenderas verkligen. Och vi hade nog kunnat sitta kvar länge i solen och njutit, men det kvarstod en sak innan vi var tvungna att gå tillbaka till båten. 

Vi hade ännu inte köpt vårt lilla reseminne, det är så att vi alltid köper något när vi besöker en ny plats. Nu går vi åter över Rådhustorget och tittar in i en butik. Vi bestämmer oss att en liten ölsejdel märkt med Tallinn är både passande och inte allt för larvig. Så den inhandlas och står nu i bokhyllan, tillsammans med hus från Amsterdam och Köpenhamn, en Tintin-raket från Bryssel, en flätat korg från Panama och en hel del annat. 

GPS-loggen från gatan Visu till åter vid färjeterminalen. 
Genom att besöka Estland så har jag nu samlat ihop 23 länder på min lista. Det är fortfarande färre än frun, men jag får se till att besöka nya länder där hon redan varit. Och på så sätt knappa in.

De 23 länder som jag har varit i så här långt. 
Hoppas att detta inlägg gav lite inspiration och kanske kunskap, för att du också ska komma iväg till Tallinn och besöka den gamla staden innanför stadsmurarna.

Instagram
Och glöm inte att följa Vandringsman på Instagram, där hittar du mer bilder, inspiration och tips än i bloggen.

3 kommentarer:

  1. Tack för alla tips! Tallin är fortfarande kvar på min "ska-åka-till-lista" och det är ju inte så himla besvärligt egentligen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är nästan för enkelt att ta sig till Tallinn om man bor i närheten av Stockholm. Hur det är med bussar till färjorna, och flyg från andra delar av landet vet jag inget om. Men kan man åka, en resa till Tallinn är att rekommendera.

      Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...