*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

onsdag 4 augusti 2010

Mobiltelefon utomlands

Vi blir allt mer mobila. Att bära med sig en mobiltelefon där man kan surfa på Internet eller klicka på en ikon och få upp kartor i realtid är något som många numera kan. Frågan är dock; vad ska man tänka på när man är utomlands och vad kostar det?

Nu under 2010 har jag varit både på Azorerna och i Skottland. Så det har varit viktigt för mig att ta reda på vad det kostar att använda telefonens funktioner när man gör annat än ringer. Här berättar jag lite om grunderna.

När jag åter slår på min iPhone, eller ställer tillbaka till normalt läge från Flight Mode så kan man söka sig fram bland de lokala operatörerna. På Azorerna använde jag TMN och Sonaecom, medan i Skottland använde jag mig av Orange och T-Mobile - lite beroende på täckning.

Efter att ha valt operatör tar det ofta några minuter innan jag fått ett SMS från min operatör hemma i Sverige (Telia). Där får man reda på att priset att ringa är 5,25kr/min, 1,45kr/styck för SMS samt 8kr/styck för MMS.

Men vad kostar det då att använda Internet? Jo priset för datatrafik är 35kr/MB. Och nu undrar du kanske om detta ger en hög räkning efter semestern, mitt svar blir - det beror på.

Vill du göra det enkelt, säkert och utan risken att kostnaden rusar iväg (men dock begränsande) så går du in på Inställningar > Allmänt > Nätverk för att där stänga av funktionen Data-roaming (gäller iPhone). På så sätt kan du inte surfa via 3G-nätet utan måste hitta ett fritt Wi-Fi, vilket då inte kommer att kosta dig pengar.


Om du nu surfar via 3G nätet så är det ingen fara om du 1-2 gånger om dagen använder Applikationen Facebook och läser lite och kanske lägger upp någon bild från dagens äventyr. Det kräver inte så mycket datatrafik. Självklart ska du inte välja att titta på videor som vänner lagt upp, det får vänta till senare.

De stora farorna är program som använder GPS, som kartfunktionen och kanske även kompassen. Att använda kartan medför att det konstant utbyts data, vilket mycket snabbt drar i väg i väldiga mängder data.


Så mitt tips är att du aldrig använder kartfunktionen utomlands, det är faktiskt mycket enklare att fråga någon på gatan är virra runt med näsan i telefonen. Det kan faktiskt kosta sig några 100-lappar. Tänk också på att det kan bli mycket datatrafik om du läser din e-post, vissa mail innehåller mycket bilder mm.


Tänk också på att programmen på en iPhone inte kan stängas av (så har jag uppfattat det). Så risken finns att program som använder GPS ständigt står i kontakt med omvärlden. Sådana program är t.ex. Runmeter och Glympse.

Runmeter är ett program som används för att mäta tider, hastighet och hålla reda på dina rundor när man springer. Informationen kan läggas ut på Facebook. Medan Glympse är ett socialt program som visar var du är för ögonblicket eller i realtid! En länk till en hemsida skickas via SMS eller läggs på på Internet via Facebook samt Twitter.

Att ha dessa Applikationer på telefonen när du är utomlands, och Data-roaming är aktiverad så kan det kosta riktigt mycket pengar!!

Applikationerna gör också att det dras stora mängder batteri, då det ständigt hålls kontakt med GPS. Ett sätt att slippa stora kostnader är dock att man stänger av Runmeters (eller liknande program) tillgång till Platstjänster - dvs rätten att programmet får försöka fastslå din ungefärliga plats. Inställningar > Allmänt > Platstjänster och sedan stänger du av de önskvärda programmens rättighet att använda GPS.


På detta sätt minskar du nu trafiken av data kraftigt, och får därmed en låg telefonräkning efter semestern. Ett sista tips är att du nollställer räknaren för datatrafik och minuter man ringt, på så sätt man du när som helst gå in och titta efter hur mycket telefonen använts utomlands.

Rusar datatrafiken iväg, ja då är det bäst att tänka efter vilka Applikationer och inställningar du har på telefonen.


Inlägget uppdaterades: 2010.08.08

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...