*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

torsdag 5 augusti 2010

Fjällvandring

Att vandra i fjällen är nog en av de bästa naturupplevelser som finns att få i Sverige. Här kommer en genomgång av de olika områdena som finns, och lite för- och nackdelar.

Rogen - Grövelsjöfjällen:


I Härjedalen och norra Dalarna ligger det sydligaste av de områden där man kan fjällvandra i Sverige. Från Grövlesjöns fjällstation kan man gå norrut till

Rogen fjällstuga eller gå över på den norska sidan.

Bra kommunikationer finns på vinter, men på sommaren är det mre. Åker man bil så måste start- och slutdestination vara densamma, vilket begränsar de olika vandringsalternativen.


En större rundtur skulle kunna starta vid Käringsjövallen där det finns en stor parkeringsplats. Därifrån är det 10 kilometer till Rogen fjällstuga. Därefter går man söderut mot Grövlesjöns fjällstation för att sedan gå norrut på den norska sidan. Tillbaka på den svenska sidan ligger Skedbro fjällstuga. Därifrån går det att vandra tillbaka till Rogen och Käringsjövallen.


Mer information:

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Dalarna/Abisko-Kebnekaisefjallen1/Jämtlandsfjällen:

I norra Härjedalen och södra Jämtland ligger ett stort område med ett omfattande antal fjällstugor/fjällstationer. Avståndet till Stockholm är bara 50 mil men erbjuder ett landskap med storslagna naturupplevelser. Det finns väldigt många olika rundvandringsalternativ, men även många sträckor med olika start- och slutplatser. Helags och Sylarna är de mest kända topparna, med stora fjällstationer uppkallade efter sig.

En av fördelen med Jämtlandsfjällen jämfört med Grövlesjönsfjällen är att kommunikationerna med Stockholm är bättre. Nattåg mellan Stockholm och Enafors/Storlien/Vålådalen tar ca 10 timmar. Vålådalen innebär ett byte, men bra start/slutdestination. Ska man till Helags kan man ta tåget till Östersund, därifrån buss till Ljungdalen och sedan taxi för 150 kr.

Mer information:

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Jamtland/Jamtlandsfjallen/Lapplandsfjällen-Vindelfjällen:


Kungsleden börjar i Abisko och slutar i Hemavan, totalt över 40 mil. Den sista etappen börjar i Ammarnäs och går genom Vindelfjällens nationalpark och slutar i turistorten Hemavan 8 mil senare. Naturen är storslagen och STF har övernattningsstugor längs vägen. Avstånden mellan stugorna är korta och etappen kan därför vara lämplig för nybörjare. Nackdelen är de svåra kommunikationerna till Ammarnäs, vilket också leder till att det inte är så många besökare i området jämfört med andra vandringsområden. Vid Hemavan finns en liten flygplats med dagligt flyg till Stockholm och även direktbuss till Stockholm. Övernattningsstugorna är alla välfyllda med mat och godis vilket gör att man kan gå med lätt packning och köpa proviant längs vägen.Lapplandsfjällen-Laponia:

Laponia är namnet på området som ligger söder om vandringsområdet Abisko-Nikkaluokta. Om man följer Kungsleden så startar vandringen i fjällstationen Saltoluokta och går söderut till fjällstationen Kvikkjokk. Leden går öster om Sarek nationalpark. Mellan Saltoluokta - Kvikkjokk finns tre övernattningsstugor, så totalt fyra dagar tar en tur mellan dessa platser. Mitt emellan dessa två fjällstationer ligger Aktse, som är startplats för de som vill gå på egen hand i Sarek. Där finns dessutom Skieferklippan som är en gammal offerplats med fin utsikt.

Från Kvikkjokk går även Padjelantaleden som går på den västra sidan av Sarek. På den vägen finns mindre stugor som förvaltas av samer. Till Saltoluokta kommer man med buss från Gällivare.Till Kvikkjokk kan man ta sig med buss från Murjek, som har tågförbindelser. Eller från Gällivare, där buss går till Jokkmokk och därifrån buss till Kvikkjokk.Lapplandsfjällen-norr:

Abisko - Nikkaloukta. En av de mest trafikerade lederna och den nordligaste av de svenska vandringslederna. Från Nikkaloukta är det bara en dagsetapp till Kebnekaise. Bilden till vänster är tagen vid Unna Räita-stugan. Om man går kungsleden så tar det sju dagar att gå från Abisko till Nikkaluokta. Dessutom ligger flera stugor utanför kungsleden som gör det möjligt att gå utanför huvudleden och övernatta i mindre stugor. Istället för att gå till Abisko går det att gå från Nikkaluokta söderut mot Ritsem eller Vakkotavare, dit det finns bussförbindelser med Gällivare. Storslaget landskapp, kuperat och mycket folk. Bra kommunikationet till Abisko (tåg) och till Nikkaloukta (tåg +buss via Kiruna).

3 kommentarer:

 1. Grövelsjöfjällen
  Det ser ju riktigt trevligt ut, en vandring skulle ju kunna se ut som nedan. Det enda som så här vid en första titt verkar lite jobbigt är var man kan bo i Norge. Kanske behövs det tält?

  Dag 1.
  Gå från parkeringen till Rogen. 10km

  Dag 2.
  Gå till Storrödstjärn. 17km

  Dag 3.
  Gå till Gravelsjöns Fjällstation. 21km

  Dag 4.
  Gå in i Norge, Svukuriset (31km).

  Dag 5.
  Vilodag.

  Dag 6.
  Gå in i Sverige igen, Skedbro. 34km (??)

  Dag 7.
  Gå tillbaka till Rogen. 19km

  Dag 8.
  Tillbaka till parkeringen (10km) ta sig hemåt.

  SvaraRadera
 2. Ett par riktigt tunga dagar med sträckor över 30 km. Tält vore en möjlighet, men jag tror den tur du skissade på blir ett par dagar längre eftersom ett par sträckor behöver delas upp.

  Jag är lite inne på Laponia nästa år. Det kommer nog bli max en vecka för min del. Jag hoppas det går att få ihop några stycken

  SvaraRadera
 3. Det är nog sant, det blir riktigt jobbigt att gå så långa sträckor. Speciellt när man måste bära all utrustning själv, och boendet kan bli tält. Inga varma duschar efter en dags vandring.

  Återkom gärna med utvecklade tankar kring den veckas vandring som du droppade tankar om här.

  SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...