*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 29 augusti 2010

Ryggsäck: Undvik skador

Fysik är viktigt, men utrustning är viktigare. För om utrustningen arbetar mot dig så spelar det ingen roll hur vältränad du är. Det är därför väldigt viktigt att du lär dig hur din utrustning fungerar, så du kan ändra inställningar i fält.

I går var jag ute och gick längst Roslagsleden. Efter någon timme kände jag en tilltagande smärta i nedre delen av ryggen. Det kändes som om ryggsäcken tryckte mot mitt skärp; vilket den inte gjorde. Dess nedre del av ramen låg mot nedre delen av ryggen, då inställningarna av ryggsäcken var felaktigt inställda.

Min rygg väl hemma.

Resultatet av min nonchalans och just då brist på insikt gjorde att jag fick blåmärken på bägge sidorna av ryggen, där ryggsäckens hårda nedre kanter tryckte mot mig. På en längre färd kan detta bli förödande, nu blev det bara en lärdom.

Jag kommer nu att prova ryggsäcken med olika inställningar hemma för att komma fram till hur den känns som bäst. Det var nämligen en helt ny ryggsäck, den var inköpt kvällen innan vandringen och inställningarna var de som gjordes i butiken precis innan stängning.

I mitt fall så är jag lång (ca 191cm), men att bärremmarna var inställd på 'Large' gjorde att den nedre kanten kom för långt ner och orsakade skadorna. Jag ska nu försöka ändra lite närmare 'Medium' och på så sätt hamnar ryggsäcken längre upp på ryggen och de nedre delarna kommer en bit ut från ryggen.

För att lära sig mer rekommenderar jag alla att gå in på Youtube och söka på "Tutorial Backpack", det finns många mycket informativa filmer. Denna film från Backpack Magazine är en bra grund som alla bör titta på.

Instructions in English:
2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gjort inställningarna i någon speciell ordning, men ska följa instruktions-videon nästa gång jag bär tungt, det verkade vettigt

    SvaraRadera
  2. Insåg inte vad som hänt, därför gjorde jag inget. Ett klart nybörjarfel. Och som sagt, ryggan var helt ny så jag hade inte lärt känna den heller.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...