*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

lördag 28 april 2012

El Camino de Santiago, dag 3

Dag tre på vandringen blir ännu en dag med försenad start. Vi har tvingats övernatta på annan plats än i Zubiri, samt att vi gick runt lång tid i byn för att söka efter en affär. Det finns nämligen ingen bra plats att köpa lunch under denna sträcka - så ta gärna med egen mat denna dag. Under dagen jämför jag Ambits höjdmätare med guideboken som referens. 


Sträcka #3:
Zubiri till Pamplona, ca 22km. 


Pilgrims Guide to the Camino De Santiago, 6:th Edition.

 
Efter att ha gått omkring i den nyvakna byn med sina 400 invånare utan att hitta en bra affär, så hittar vi en liten enkel affär inte långt från den medeltida bron Puente de la Rabia. Här köper vi plockmat och yoghurt. Här korrigerar jag också min Ambit så att höjden över havet stämmer. Innan dess han vi med att hitta ett apotek där vi handlade lite extra plåster av typen Compeed, samt fick våra pilgrimspass stämplade i den lokala sporthallen.

Angela, Mattias och William. 

På bron stannar vi till och tar några bilder, för att sedan dricka lite av det vin vi hade kvar från gårdagens middag. Som ni kan se; min skotske vän björnen William kanske tog lite väl mycket vin. Åter igen är vi sena, vi lämnar bron 10:30. Problemet med att vi inte fick sovplats i byn samt att vi har gått runt och sökt butik kostat mycket tid. Detta är något som ni bör tänka på när det är er tur att vandra; ta reda på i förväg var ni kan handla mat eller äta. Försök att planera er vandring och tänk på att i de små byarna är utbudet mycket begränsat.Vid Larrasoaña stannar jag till och jämför höjden mellan en guidebok och min klocka, det stämmer på metern. Vi går sedan genom ett vackert landskap med Rio Aarga på vår högra sida och gröna fält på vår vänstra. Vid den lilla byn Zurian (30 inv) lämnar vi leden och hittar en liten mur där vi äter den mat vi köpte tidigare.


I en senare by så passerar vi dessa två automater; choklad, mackor och dryck - allt för dem som har mynt tillgängliga. Under vår vandring såg vi dem här och var, dessa två var dock väldigt snygga och prydliga. Så tipset är, bär alltid på dig mynt - för maskiner eller för att lysa upp tomma kyrkor. För 1 Euro kan man tända lamporna i 8-10 minuter. I byn såg vi också denna hund som tog sig en promenad längst byn huvudgata. Det som var extra roligt är att det låg en katt gömd bland växterna precis ovanför brunnen, den låg och spanade på hunden.

Vid den lilla byn Zalbaldika (24 inv) går man åter igen över Ria Aarga och befinner sig på dess västra sida. Nu gäller det att hålla ögonen öppna för att inte missa en av höjdpunkterna längst leden. När man passerat ett område för picknick med bänkar och grillar; titta noga till höger!!


inte vidare på den breda gångvägen längst floden, ta av till höger upp längst en liten stig - ni ska nämligen korsa vägen i förtid och besöka kyrkan Iglesia San Esteban som är från 1200-talet.

Vi gick själva och pratade när jag såg den alternativa routen uppe på höger sida. Hade jag inte tittat efter skyltar så hade vi missat kyrkan. Vi var trötta och ville komma vidare, men vi tyckte att kyrkan såg spännande ut där vi såg den på avstånd. Så vi började att ta oss upp för backen.

Här ser vi en skylt på flera språk - bland annat svenska. Systrarna hjälper gärna till, bara gå och ring på dörren runt hörnet så kommer de och öppnar den låsta kyrkan.


En av systrarna hade bott 14 år i Göteborg och talade svenska. Vi tillbringade upp mot 90 minuter här vilket gjorde att vi blev än mer sena denna dag. Men allt betalades med att vi fick gå upp i tornet och slå i kyrkklockan en gång. Vi greppade repet tillsammans till den minsta bronsklockan som sägs vara den äldsta kyrkklockan i hela Navarra och med ett drag genljöd den med en mäktig klang som fyllde oss. Detta måste ha varit det mäktigaste av upplevelser under vandringen.

Kyrkklockorna i Iglesia San Esteban. 
När vi lämnade kyrkan och den svensktalande systern bakom oss så hade det börjat regna. En av oss satte genast på regnbyxorna medan den andra gick i 15 minuter innan det var uppenbart - regnet tilltog och det var mycket långt kvar att gå. Det återstod halva sträckan och många timmar. Med trötta ben och regnet strilande så blev hastigheten riktigt låg för oss. I ett uppehåll stannade vi till, åt nötter och energikakor samt drack lite mer vin. Långt nedanför oss gick andra pilgrimer, de som valt att fortsätta längst floden och inte sökt sig upp till kyrkan. Ty vi gick nu enligt den gamla vägen, på kullarna ovanför biltrafiken. 

Efter ytterligare ca 7km kommer vi fram till förstäderna till Pamplona, när vi går över den medeltida bron över Rio Ulzama har vi äntligen kommit in i Trinidad de Arre - från och med nu är det intill sammanhängande bebyggelse hela vägen till hotellet som ligger ca 6km promenad bort.

Bron över Rio Ulzama.
Att beskriva vandringen genom stadsbebyggelsen är inget speciellt, det var en vanlig stad. Det som kan rekommenderas är att ha koll på bron Puente de Magdalena som är den viktigaste av de fyra medeltida broarna går över Rio Arga i staden Pamplona. Och väl över bron så hamnar man i de centrala delarna av staden, framför oss var den imponerande stadsmuren och alla vackra hus.

Det är min rekommendation att försöka komma till Pamplona så tidigt som möjligt, så man kan uppleva staden. Men missa inte Iglesia San Esteban längst leden, ett stop där är ett måste.

Puente de Magdalena, över Rio Arga. 

Direktlänkar till de andra dagarna:
[Dag 1], [Dag 2], [Dag 3], [Dag 4], [Dag 5], [Dag 6], [Dag 7]. 

Dagens tips

Mitt tips för dagen handlar om hur man behandlar sina fötter. Ovan nämner jag Compeed, men enligt mig är de inte att rekommendera som det primära. Enligt mig ska man köpa brun textiltejp, som säljs på rulle 5 cm x 5 meter. Tejpa sedan fötterna innan du börjar att vandra. Riv av en ca 12cm lång bit, fäst den sedan på baksidan av foten och låt den fortsätta ner under hälen. Tejpa även kring stortån och andra ytor där du vet att du får skador. Var noga med att inte för långt ner på tårna, så inte tejpen skaver mellan tårna och skapar jack. 

Köp inte den smala vita tejpen, den duger inte till något annat än att sätta små bitar i kanterna på textiltejpen för att hindra den att lossna när man tar av och på strumporna. Om du bara låter tejpen torka ordentligt efter en kvick dusch så kan du låta den sitta kvar i två dagar, det är min erfarenhet. Däremot ska du absolut ha ett varierat utbud av Compeed plåster med dig. För har väl blåsan eller såret uppstått så är detta en bra lösning. Tänk på att den största modellen är riktigt fin att sätta under foten, när du gått i 5-6 dagar och är öm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...