*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 23 april 2013

Långhelg i Amsterdam, dag 1

Amsterdam - denna stad med kanaler, coffeshops, kultur, cyklar, historia, redlight district och fantastiska kanalhus. Fram till nyligen hade jag aldrig varit där, men nu kommer min reserapport om det första intrycket. 

Fredag morgon i påskhelgen - vi kliver in på Arlandas terminal 2 och ser oss omkring. Det är dags för ett ännu ett spännande äventyr ihop. Att ha ett bra ressällskap är gör att det blir roligare att upptäcka världen. Så det är mitt första tips; hitta någon att uppleva med. Nu till Amsterdam.

Google Maps kan du se första dagens besök, som är markerade i gult på kartan. Dag två är blå och dag tre är röd.


View Amsterdam in a larger map
Dag 1 - fredag
Att flyga med KLM är bekvämt och det har alltid fungerat bra, så även denna gång. Då vi endast bar med oss handbagage och checkat in via Internet så var det bara att kliva igenom säkerhetskontrollen på Arlanda. En kvart efter taxin släppt av oss, så var vi vid gaten.

Flyget tog ca 2 timmar och med bara handbagage var det bara att gå ut i centralhallen där man kan nå flyg, buss, taxi och tåg. Det "bästa" sättet att ta sig till Amsterdam är nog att ta tåget, priset är bra och det går riktigt kvickt. En enkel resa kostar 3,9€, och så tar de ut 0,5€ i engångsavgift om du betalar med bankkort oavsett hur många biljetter du köper. Så en enkel biljett blev ungefär 37kr. Så håll bara ögonen öppna efter de gula biljettautomaterna och köp din biljett.

Men innan du kliver på tåget kan jag bara rekommendera att ni tar er till Turistinformationen, där kan ni köpa I Amsterdam-kortet. Det ger dig obegränsad tillgång till kollektivtrafiken, gratis inträde till flera museer samt rabatter på andra museer samt restauranger. För oss passade ett 72-timmars kort perfekt, vilket kostar 62€. Men här gäller det att vara observant, är du medlem i FlyBlue så får du 5€ i rabatt per kort. Varje gång vi besökte en plats där kortet gav rabatt så anger jag det enligt (Normalt pris / betalat med kortet). Mer om hur mycket kortet sparade oss senare.

Jag insåg precis när jag tittade på VISA-kvittot att det stod "Cardholder has chosen to pay in SEK". Här har jag inte gjort ett medvetet val, var det kvinnan i informationsdisken som gjorde valet åt mig? Vad jag läst så ska man alltid betala i lokal valuta, för växelkursen blir sämre annars. Gjorde en jämförelse mellan Forex kurs och turistbyråns kurs - jag förlorade 8,50kr per kort.


Valet av hotell känns som viktigt; visst är priset en faktor men inte allena bestämmande. För mig är bekvämlighet och placering också viktigt. Det blev det 3-stjärniga Singel Hotel som ligger mycket nära Amsterdam Centralstation. Närhet till tåget var viktigt då det skulle vara enkelt att ta sig till och från flygplatsen, vidare är det relativt centralt så det går kvickt att ta sig till sevärdheter.

Rummet var inte stort och hade ett fönster mot baksidan, badrummet var nyrenoverat om än rätt litet. Boka gärna ett rum mot kanalen om det går, det skulle öka trivseln. Personalen var mycket trevliga och hjälpte oss. Frukosten var riktigt bra för det vi betalade.

Bagaget var inlämnat på hotellet och vi började att gå över kanalen Singer, för att söka upp Anne Franks hus. Men det visade sig snart vara en av Amsterdams mest besöka sevärdheter, kön var riktigt lång och den gick sakta - en kvinna vi frågade hade stått där i nästan två timmar. Alla förköp på Internet var också sålda för lång tid framöver. Så mitt tips blir; vill du besöka huset där Anne Frank gömde sig beställ biljetter via Internet långt i förväg.

I stället gick vi till Tulpanmuseet (6€/gratis), ett litet museum som låg under en butik. Här fick man se en kortare film och allmän information om var tulpanerna kommer ifrån, hur se kom till Nederländerna samt vilken explosiv ekonomi som utvecklades runt dem.

Gå gärna hit om du är i närheten, men det är inte värt att besöka om du har långt att gå. Besöket tar max 30 minuter. Att betala fullt pris är inte värt pengarna, saknar du I Amsterdam-kortet så ska du inte gå hit. Men butiken kan vara skoj, där kan du bland annat köpa tulpanlökar.

Precis intill ligget en ostbutik, med ett museum under - det kostar 2€ att gå ner och titta men då får du också 10% rabatt på allt du köper i butiken.

Vi gick dock aldrig ner och vi köpte inget, det var för tidigt att köpa på oss saker att bära. Vi provsmakade dock en del. Och det är ett tips i Amsterdam, smaka på alla ostar - det bjuds rikligt.

Tänk dock på att om du reser med endast handbagage så är det dumt att köpa fina små ostknivar mm. Själv han jag tänka på det innan jag handlade.


Det var dags att se oss mer omkring, så vi tog en kanalkryssning med Holland International canal cruises (15€/gratis), som avgår framför Centralstationen. Ett tips är att se till att komma tidigt ombord på båten, så att man kan välja plats vid fönstren - för att kunna ta bra bilder. Vi rekommenderar alla att ta en tur, även om du inte har ett kort.


Rent allmänt tycker jag att man ska ta rundturer så snart som möjligt på sin semester, så att man för en överblick direkt. Det är inte heller så roligt att åka runt och se saker i slutet av semestern när man redan varit där.

Men nu var det dags för att äta mat, vi hade helt missat lunchtid och befann oss vid shopping centret Magna Plaza - där finns Grand Café Ovidius som ger 25% rabatt på den dyraste rätten för varje person som har ett kort (totalt: - 4€). Här åt vi soppa med smörgås, samt sallad och te. Fast inte fanns det någon ananas på min ost och skinkmacka, vilket det skulle finnas enligt menyn. *missnöjd*

Men dagen var inte klar där vi gör ännu ett besök på ett museum. Det blev Rembrandt House (12,50€/gratis), ett museum med många tavlor och tryck. Här finns också personal som visar besökarna hur man gör färg samt hur man gör tryck på papper - jag gillar sådana saker. Det gör museer mer aktiva.En annan sak som jag gillade var den bärbara enheten där man kunde skriva in ett nummer, och sedan höra en röst berätta om objektet. På så sätt behövde man inte lyssna på allt i ett rum, bara det som intresserade mig. Då Rembrandt House är öppet till 18:00 så passar det mycket bra att avsluta det kulturella intaget där. Många museer stänger vid 17:00.


Det är kallt, jag är själv trött, kall och hungrig. Nu vill jag egentligen bara gå hem till hotellet och ta en varm dusch. Men då är det bra att resa tillsammans, lite intelligent input och vi kommer fram till att det som saknas är varm mat! Då tar vi fram kartan som kom med I Amsterdam-kortet. På den kartan kan man se var man får rabatt mm.

Inte långt ifrån museet ligger Wagamama (totalt: - 8,90€), och så snart vi kom in genom dörrarna steg humöret i takt med värmen. Snart fylldes åter energin i kroppen, våran middag bestod av en nudelrätt respektive kyckling och ris. Till det drack vi en juicedrink på bland annat morot. Så har ni kortet är detta ett mycket bra ställe att gå till, inte bara maten rabatteras utan även drycken.  

[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3].

I Amsterdam-kortet, dag 1. 
Första dagen sparade vi 39,95€ per person, om man delar rabatten på maten lika. Vidare så betalade vi inte 62€ för kortet utan 58€ då vi bägge är FlyBlue-medlemmar. Vidare kostar kort för tre dagar i kollektivtrafiken 16,50€ (det är 5,50€ per dag) - så vi besökte, reste och åt rabatterat för 45,45€. Så redan första dagen sparade vi motsvarade 78% av kortets pris.

Dagens tips: Handbagage & VISA-kort. 
När man ska flyga med KLM till Amsterdam och bara ha handbagage så är det viktigt att hålla koll på hur stor väska man får ha. Det står att de maximala måtten är längd x bredd x höjd - 55 x 25 x 35 cm. Men här finns det en annan övergripande regel, att längd + bredd + höjd - inte får överstiga 115 cm. Så även om ett handbagage går över ett av måtten med 2-3cm, är din väska mindre än en annan av maxvärderna räkna ut det totala värdet enligt formeln ovan och hänvisa till det om de påtalar det i gaten.

Ett annat kort tips, i Amsterdam var det svårt att betala med VISA-kort på vissa ställen. Vi ville köpa vatten i en vanlig butik när vi var ute på stan, men det går inte att betala med VISA. Och samma sak i en annan butik. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...