*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 23 april 2013

Långhelg i Amsterdam, dag 3

Amsterdam - fram till nyligen hade jag aldrig varit där. Nu kommer min reserapport om den tredje och avslutande dagen under en kall men givande påskhelg.  

Dag 3 - söndag
Det är söndag - den tredje och sista dagen på vår resa till Amsterdam. Det har varit kallt, snö, blåsigt och långa dagar som ibland medfört att vi inte ätit tillräckligt ofta. Men också solsken som skvallrar om en sen vår, en spännande stad med något nytt att upptäcka bakom varje hörn samt god mat och smaskiga ostar.

Amsterdan museum (10€/gratis) låg ganska nära vårt hotell, men av någon anledning hade vi missat att hinna dit. Så nu är där vid dess öppnande klockan 10:00. Det här är ett stort museum, så jag tänk till vad det ni vill ha ut av besöket. Mitt egna intresse låg främst vid utställningen The Golden Age, som berör Nederländerna under 1600-talet.

Den franske kejsaren lät 1806 utnämna sin bror Louis Bonaparte (1778-1846) till Kung av Nederländerna. En uppgift han tog mycket seriöst, och han arbetade hårt med att förena nationen.

Här en tavla från 1808, där Louis bär en uniform för en nederländsk överste samt utmärkelsen Grand Cross of the Royal Order of the Union.
Men museet innehåller så mycket mer än det, och här kan jag nästan säga att om ni har begränsat med tid så tycker jag att man kan hoppa över avdelningar på museet som berör mer modern tid. Det finns inget som säger att man måste titta på allt - se det som intresserar dig.

Hermitage Amsterdam (12,50€/gratis) blev vårt nästa besök, här ska vi se två utställningar - en om van Gogh och en om den ryske tsaren Alexander den Store. Här var det en rejäl kö, men nu sken solen från en blå himmel och det vara bara härligt att få njuta av staden i värme. Väl framme vid entrén delades vi upp i tre olika köer. De utan biljett fick ställa sig till höger och det var en lång kö. Vi som hade I Amsterdam-kortet gick till vänster och där var kön bara 5-6 personer. De som hade någon form av VIP-kort eller biljetter till museet fick gå rakt fram och direkt in i museet.

Innergården på Hermitage i Amsterdam. 

Man får inte fotografera på museet, så jag har inga bilder. Nu så stänger de van Gogh utställningen på Hermitage den 25 april 2013, den kommer då att flyttas tillbaka till sina ursprungliga lokaler. När ni är i Amsterdam tär ett besök för att se tavlorna av Vincent van Gogh ett måste.

Är inte så bevandrad inom målare och tavlor, men uppskattar verkligen van Gogh och hans målning Solrosor. Den hänger normalt i London på Nationalgalleriet där jag såg den hösten 2012 under en långhelg. Nu utlånad till Amsterdam och jag kunde se tavlan en andra gång.  

Grand Café Amstelhoek (totalt: -9,26€ per person) blev nu vår räddning, att gå på museum kostar mycket energi. Så glöm inte att äta och dricka. Vi beställde clubsandwish och soppa samt hamburgare, vi drack bägge en Amstel Vaasje. Kan säga att deras clubsandwish var enorma och duger utmärkt som en hel måltid, till dem serveras också potatischips. Fast servitrisen glömde bort att ge dem till oss, så vi var tvungna att påminna dem. Trots den lilla fadäsen kan jag rekommendera att ni äter här, det är gott och man får 25% rabatt på både mat och dryck om man har  I Amsterdam-kortet.   

Nu tog vi en chansning, för klockan var mycket men vi begav oss till det sista stora målet för vår resa till Amsterdam. En plats med mer liv och rörelse än de museer vi besökt.

Artis Royal Zoo (19,50€/gratis) hade öppet till 19:00 denna dag och när vi gick igenom grindarna var klockan omkring 18:00. Men det gäller att ha is i magen, ett tips är att vara så långt borta från grindarna som möjligt när de stänger och sedan sakta gå tillbaka mot entrén. Att dra ut besöket 30 minuter efter stängning är inga problem, t.om. presentbutiken var öppen en halvtimme efter stängning. 

Hört talas om "apelsinfjäril"? 
Titta in pälsen, vad fin den är. 
Apan gör kvällstoalett innan det är dags att sova. 
Årets modefärg - grönt!
Besöket på djurparken avslutade våra äventyr i Amsterdam, när vi går ut genom grindarna vid 19:30-tiden så är vi fortfarande sugna på att uppleva. Det blir en promenad genom staden, tittandes på människor och husen runt oss.

Glöm inte att titta på Google maps där tredje dagens besök är markerade i röd färg. Dag ett var gul och dag två var blå.

[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3].

I Amsterdam-kortet, dag 3. 
Tredje dagen sparade vi 52,13€ per person, om man inkluderar de 5,50€ som det blir per dag om man köpt ett tredagars kort för kollektivtrafiken. Så på tre dagar har vi gått in gratis, rest och fått rabatter för totalt 118,58€ per person. Det motsvarar 204% av kortets värde.

Tipset blir helt enkelt - köp ett rabattkort, man sparar pengar på det om man ser till att använda det. Jag köpte för övrigt även ost till extrapris på kortet också, det är inte inräknat här. Och man kan köpa osten via Internet också - Henri Willig.

Dagens tips: Skillnaden mellan Nederländerna och Holland. 

1 kommentar:

  1. De flesta sevärdheter verkar vara samlade väldigt centralt att döma av kartan? Anne Frank museet är väl en sådan där sak som alla måste gå på men som mer har en symbolisk betydelse, så jag tror inte ni missade så mycket

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...