*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

tisdag 23 april 2013

Långhelg i Amsterdam, dag 2

Amsterdam - fram till nyligen hade jag aldrig varit där. Nu kommer del två av min reserapport om intrycket från denna metropol. 

Dag 2 - lördag
Lördag morgon var kall, så det var riktigt skönt att jag valde att ha vinterjackan på mig. Ni ska veta att vädret kan ändras ganska mycket i Amsterdam, närheten till Atlanten gör att det varierar.

Efter frukosten så gick vi längst kanalen för att titta på det minsta huset i Amsterdam, och som ni kan se på bilden är det ett mycket smalt hus. Ungefär like brett som min armlängd. Det hade varit spännande att få komma in och titta.

Glöm inte att titta på Google Maps där andra dagens besök är markerade i blå färg. Första dagen var gul och dag tre är röd.

Our Lors in the Attic (8€/gratis) var vårt andra mål för dagen - det är ett museum som bevarar en katolsk kyrka som byggt på de tre översta våningarna i flera fastigheter som ligger intill varandra.

Kyrkan byggdes på 1660-talet då den katolska religionen var förbjuden att utöva offentligt. Den ligger i övervåningarna i husen till vänster på bilden ovan. Långt senare byggdes Saint Nicholas när den katolska tron åter var accepterad. Kyrkan ses i bakgrunden på bilden.


Själva huset var inte bara en hemlig kyrka, här bodde också människor. Så museet är så mycket mer än kyrkan, man kan se vanliga rum och se hur de levt under historien. Kan säga att detta var en väldigt givande kulturhistorisk byggnad. Och med den bärbara ljudspelaren kan man få information om alla rummen på flera olika språk.

Från kyrkan Our Lord in the Attic. 
Tips: Det finns en skylt i entren som visar en bild som kan tolkas "fotografering förbjuden". Men det stämmer inte - det är tillåtet att fotografera, så länge man inte använder blixt.

När man ändå är i närheten, se till att gå in i Oude Kerk (5€/gratis) som låg strax söder om museet som beskrevs ovan. Det är en stor kyrka som har en konstutställning. Den karta och information vi fick vid entrén var inte så lätt att förstå, men då vi gick in gratis med I Amsterdam-kortet gjorde det inte så mycket. Min rekommendation är; går du in gratis spendera 30 minuter här - annars kan ni passera.

Konstverk i Oude Kerk.

Precis intill kyrkan finns ett tydligt signum för Amsterdam. Vi stod och tittade på kartan och funderade på vart vi skulle gå nu. Det var mitt på dagen och det är då jag upptäcker det - de röda fönstren. En brunett står i ett av fönstren och visar upp sig. Så det var inte bara kvällstid som prostitutionen sker i Red Light District. Vi väljer gå öster ut över en av de många kanalerna och går öster ut. Här passerar vi flera kvinnor som visar upp sina kroppar i de kända fönstren.

Målet är att ta oss in i den Asiatiska delen av staden och det tempel som är öppet för besökare. Det består bara av ett rum där det finns en helgedom, lite statyer, skriftlig information men det var inte så spännande.

Vi väljer att gå söder ut och passerar då stadens andra signum - en Coffeeshop. Så här mitt på dagen var de inte påtagliga, men när man går i detta område på kvällen känner man den lite tunga söta doften träna ut.

Själv rekommenderar jag inte någon av dessa kända attraktioner i Amsterdam.


Det jag kan rekommendera är dock att njuta av ett tredje signum för Amsterdam - kanalerna. Att gå i staden en solig vårdag måste vara helt fantastiskt. Denna påskhelg var det som sagt rätt kallt, men vi kom bägge fram till att denna stad måste vara ett kaos av människor och cyklar när värmen kommit på riktigt. Så kanske är det enklast att besöka Amsterdam på våren när värmen precis kommit?

Kanal i solsken.  
Mattias och Angela på Rembrandtplaats.
Blomstermarknad.

Gör som alla andra turister - gå och ta bilder med statyerna på Rembrandtplaats. Sedan är det inte allt för långt att gå till blomstermarknaden. Här köpte vi inga riktiga blommor, men det blev några trätulpaner som ett minne av staden.

Själv ville jag väldigt gärna besöka Bibel museet (8€/gratis) i Amsterdam. Hade tänkt att det skulle bli en upplevelse med information om skillnaderna mellan katolska och protestantiska kyrkan mm. Men det var en stor besvikelse. Museet är tråkigt och på gränsen till intetsägande - gå inte hit!


Nu begav vi oss söder ut i staden med spårvagnen, gick omkring utanför Rijksmuseum (som inte hade öppnat ännu efter 10 år av renovering) och åt en våffla med choklad. Det var nu sen eftermiddag och det blev kallare, så vi gick in i konserthuset för att vila. Med spårvagn nr 16 åkte vi till De Pijp - ett område med shopping och kvällsliv. Vi var dock så sena att alla butiker stängt. I stället besökte vi Heineken Experience och sedan promenerade vi genom staden till Heineken Brand Store. Det här områdena vid museerna och De Pijp är kanske mer trevliga att besöka en varm eftermiddag under sommaren, i stället för 18-tiden en blåsig och kall påskhelg.

Ta en fika på det stora varuhuset De Bijenkorf.
Nu var det mörkt och kallt ute, vi hade varit i rörelse på stan och museer i omkring 10 timmar. Väl framme vid torget Dam så fick vi se det vita monumentet upplyst i mörkret. Och som vi sett kvällen innan, de har ett parishjul och andra attraktioner på torget. Men vi hade inte lust att åka slänggunga högt över stadens hustak denna kväll, så till vår stora glädje hade varuhuset De Bijenkorf extra kvällsöppet just denna kväll. Så det blev en mycket skönt vila med varm kaffe hos dem. Innan vi gick och tittade i varuhuset.   
Vi avslutar dagen med en lång promenad, väl tillbaka till hotellet så har vi varit ute på stan i över tolv timmar. I morgon är den sista dagen på våra tre dagar i Amsterdam.

[Dag 1], [Dag 2] & [Dag 3].

I Amsterdam-kortet, dag 2. 
Andra dagen sparade vi 26,50€ per person, om man inkluderar de 5,50€ som det blir per dag om man köpt ett tredagars kort för kollektivtrafiken. Så på två dagar har vi gått in gratis, rest och fått rabatter för totalt 66,45€ per person. Vilket motsvarar 115% av kortets värde, om man räknar in rabatten vi fick med KLM-kortet!

Dagens tips: Street art. 
När man är i Amsterdam så ska man hålla ögonen öppna efter street art, klistermärken och annat som satts upp på stan. Själv tycker jag att sådant roande och en del kan vara riktigt snyggt också. Här kommer några exempel på sådant jag fotograferat. 

Själv gillar jag inte "klotter", men passionerad och uttrycksfull street art där det passar in tycker jag ger en extra dimension till staden. Sedan måste man ju älska den lilla figuren med skylten, där han ber om pengar för att kunna åka ut i skogen.

2 kommentarer:

  1. Härliga Amsterdam :) alltid lika härligt att resa dit. Vi tillbringar mycket tid i den Haag när vi reser till Holland och släktingar, men så fort vi får möjlighet blir dett en tur till Amsterdam / daag

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du gillade mitt resereportage. Det var mitt första besök i Nederländerna, men det lär nog bli fler fram över. Skulle gärna åka dit för att cykla längst kusten eller kanaler en sommarvecka.

    SvaraRadera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...