*** Inspiration för träning, resor och friluftsliv - välkommen till Vandringsman.com *** Bloggen har funnits i 10 år, men ligger nu i dvala. Den kanske uppstår igen. ***

söndag 18 januari 2015

Venedig - turistfälla eller pärla?

I somras var jag i Italien - bland annat Venedig. Ska du besöka denna stad så kan jag ge dig några tips och rekommendationer. För man kan ju undra om Venedig är en turistfälla eller pärla? 

Vid min resa till Italien tog vi Norwegian till Venedig från Stockholm, och det gick riktigt bra. Var bara medveten om att de landar på en flygplats som ligger en bit bort från staden. Så fort du kommer ut i hallen där in-checkat bagage hämtas så finns det möjlighet att köpa bussbiljetter.

Om du vill bo centralt i Venedig hitta ett hotell nära Markusplatsen, vi valde Hotel Lux som är av rätt dålig standard. Trapporna är branta, badrummet litet och mindre bra, utbudet vid frukosten begränsat och borden var få och små. Men det var centralt boende, och med bara två nätter så det var värt bristerna.

Venedig. 
En mycket viktig detalj är - ta båt! Gör inte misstaget att dra ditt bagage genom Venedig, ta en taxi- eller bussbåt. Kullerstenarna, alla trappor, trängseln, värmen och svårigheten att hitta tar massor av kraft. Mitt mantra är; gå aldrig med tungt bagage på ditt resmål.

Markuskyrkan 
Venedigs katedral, eller Markuskyrkan som den heter, är känd för sin bysantinska stil och invigdes 1094. Men är då den andra kyrkan på samma plats, den sägs vara byggd på en äldre kyrka från 828 som grundades av stadens köpmän.

Glöm inte att klicka på alla bilder. 

Att gå in i kyrkan kostade inget, men det fanns flera utrymmen som kostade extra att besöka. Vi valde dock att inte göra detta, utan nöjde oss med att titta på det som är gratis. Ni bör vara medvetna om att det är förbjudet att ta med paraplyer och större väskor. Kyrkan har en dock förvaringslokal, se skyltning. 

Mosaiken på golvet i Markuskyrkan i Venedig. 
Detta är en riktigt vacker byggnad som är värt ett kort besök. Man tillåts dock inte bära kjol eller shorts som är förkorta, benen måste vara täckta. För en mindre peng kunde man köpa en svepning, för att dölja benen.

Gallerie dell Accademia
Ett besök på Gallerie dell Accademia är absolut värt sin tid. Här finns fantastiska målningar från 1300-tal till 1700-tal, så avsätt två-tre timmar.

Mina egna favoriter är tavlor som visar det lite udda, som Skökan från Babylon målad av Jacobella Alberengo i mitten av 1300-talet.

Annars är ärkeänglarna och helgonet S:t Jakob, en av Jesus tolv lärjungar, något som jag nyfiket söker efter på museer. På spanska kallas han Santiago, och är pilgrimens skyddshelgon i den katolska kyrkan.  


En mer än 600 år gammal tavla. Babylons sköka.
Något som också känns spännande är den rikedom på detaljer man kan finna i många av tavlorna på museet. Klicka på de två bilderna med mannen i den blå och gyllene klädseln nedan. Det är en helt otrolig detaljrikedom som framträder när man tittar närmare. Och ljuset är något som känns magiskt. I dag känns de otroliga, när de skapades och människors vetskap om allt som finns i världen var betydligt mindre måste denna tavla framstått som magisk.  


Att gå runt i galleriet en dag i slutet augusti var rätt skönt; inte allt för mycket folk så det fanns möjlighet att få perspektiv även på de större målningarna. Här min fru som får stå modell framför en otrolig tavla som tar upp en hel vägg.


Caffé Florian
Som kaffedrickare och resande med intresse för historia så finns det en plats i Europa som man bara måste besöka, det är Caffé Florian. Som jag bloggat om tidigare. Detta är det äldsta, i dag öppna, kaffehuset i Europa - som öppnade den 29 december 1720.


Denna plats är en något dyr upplevelse, men ett måste, som dock ger möjlighet att sitta ner och prata om sina upplevelser under dagen. Se till att sitta en längre stund, så att ni kan njuta av musiken.

Klocktornet vid Markusplatsen
Markusplatsen är hjärtat i Venedig, här samlas turisterna men även i viss mån gatuförsäljarna. Här har ni både Markuskyrkan och Caffé Florian, men även klocktornet. Jag tycker att det är värt att ta hissen upp, utsikten är väldigt fin över staden men det kan bli lite trångt.


Så ta chansen att bege er upp i klocktornet, och ta med kameran. I den korta videon ser vi lite av staden och sedan Markusplatsen nedanför.

Gondol
Ska man falla för frestelsen att åka gondol i Venedig? Det är lite lockande, men att bli runt-paddlat i det smutsiga vattnet mellan hus med vattensjuka fasader är inte speciellt romantiskt. Det kostar ca 80-90 Euro per båt, så kan ni dela den med andra så är det bra. Se till att ha pengarna klara innan ni kliver av, de vill ha jämna pengar i kontanter.


Fast vad gör man inte om man nu är i Venedig; och speciellt om man har gäster från Sydamerika? De lär ju inte komma tillbaka, så det är bara att bita i det sura äpplet, uppleva och betala. Nu har jag bockat av gondol i Venedig, men jag gör det inte igen!

Shopping 
Är Venedig en stad för shopping? Om man tänker till lite och gör smarta val så kan man i alla fall undvika de värsta misstagen. Priserna är högre än t.ex. i Florens, och gör aldrig misstaget att handla något från en gatuförsäljare som säljer t.ex. väskor. Bloggat om regler i Venedig.

Nästan alla butiker säljer olika dockor och masker; det känns nästan kafka-artat att samma produkter säljs över allt. Vill du ha något mer unikt, handla i en butik där hantverkare gör sina egna masker. Vi hade inte tid att åka ut till ön Murano som är ett centrum för glasproduktion, men det kan vara ett trevligt äventyr.

Hotellet kan kanske ordna en gratis båtresa. Om ni köper glas i små butiker i Venedig kan det vara billiga kopior från Kina.


Vi såg både Zara och H&M i Venedig, men man åker inte dit för att handla dessa märken. Är man ute efter något mer unikt så finns det områden som har de flottaste butikerna, men då får du räkna med att betala därefter. Denna skyltdocka bar kläder från Muchino; jackan var 2.860 Euro och dressen 2,270 Euro. Dvs hela outfitten gick på ca 50,000 kr!

Så är Venedig en turistfälla? Till viss mån ja - det är inte en favoritstad vid första tanken. Men jag kan inte helt avfärda den. Återkommer jag till norra Italien så kan jag tänka mig att lägga en dag eller två i Venedig. Om inte för annat så för att ta en kopp kaffe på Caffé Florian och gå på opera, för vi gick aldrig på någon föreställning.

Har du några egna tips om Venedig, skriv gärna en kommentar.

Se mina andra inlägg om Italien: Florens, Pisa & Tåg i Italien, samt Rom.

2 kommentarer:

  1. Tack för tips om Venedig! Har alltid velat åka dit men det har aldrig blivit av än... men en dag så hoppas jag att det blir av och då ska jag absolut uppsöka det där kafeet du nämner! Och så måste det nog bli gondol också.. bara för att liksom:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju ofta "bara för att". Som att sitta på kamel när man är i Egypten. :-) Hoppas du får möjlighet att åka snart.

      Radera

Välkommen!! Hoppas du skriver ett inlägg, det skulle motivera mig att fortsätta med min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...